Slovenija

Prilagojeni razpisi in fiktivne ponudbe. Dva sklopa kaznivih dejanj, v katerih naj bi se prepletala ista imena

Maribor, 09. 03. 2016 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dan po 12 hišnih preiskavah, ki so v torek potekale v Mariboru, je znanih nekaj več podrobnosti o tem, kaj preiskujejo kriminalisti. Preiskave so osredotočene na poslovanje javnih podjetij z agencijo Oranža, prav tako je predmet preiskav obnova Trubarjeve ulice v Mariboru. Kriminalisti opozarjajo, da gre za dva sklopa kaznivih dejanj, v katerih pa naj bi se prepletala ista imena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 12 hišnih preiskav v Mariboru
    03:19
    Iz 24UR: 12 hišnih preiskav v Mariboru
  • Iz SVETA: Kriminalistične preiskave v Mariboru
    01:57
    Iz SVETA: Kriminalistične preiskave v Mariboru
  • Iz SVETA: Po preiskavah
    01:18
    Iz SVETA: Po preiskavah

V torek so mariborski kriminalisti na območju PU Maribor opravili 12 hišnih preiskav in za čas preiskav pridržali dve osebi. Kriminalisti so med drugim preiskovali posle mariborskih javnih podjetij z oglaševalsko agencijo Oranža, hišne preiskave pa so potekale na sedežih podjetij Nigrad, Snaga, Mariborske lekarne in Mestni občini Maribor.

Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj

S PU Maribor so danes sporočili, da so kriminalisti včeraj v okviru predkazenskega postopka zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali
pravic in kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na območju Policijske uprave Maribor opravili skupno 12 hišnih preiskav stanovanj in poslovnih prostorov ter šest preiskav avtomobilov. Zraven tega so na štirih lokacijah zasegli različno dokumentacijo.

Razpis 'pisan na kožo' točno določenem ponudniku, njegova ponudba pa od ostalih dražja za 161.000 evrov

Kriminalisti preiskujejo dva sklopa zadev. V prvem primeru je osumljena uradna oseba, ki naj bi gospodarski družbi pridobila veliko premoženjsko korist pri pripravi javnega naročila na podlagi zakona o javnih naročilih. Oseba naj bi zlorabila svoj položaj uradne osebe tako, da se je z drugim osumljenim, predstavnikom gospodarske družbe, še pred objavo javnega naročila na portalu javnih naročil dogovorila, da bo prilagodila pogoje javnega naročila za točno določenega ponudnika. Kot so navedli na PU Maribor, je morala komisija, ki je bila imenovana s strani naročnika storitev, na podlagi tako prilagojenega javnega naročila v postopku odločanja o ponudniku izločiti nekatere ponudnike, ki 'dogovorjenega' pogoja niso izpolnjevali, za izvedbo javnega naročila pa je bila izbrana 'dogovorjena' gospodarska družba, čeprav je bila za več kot 161.000 evrov dražja od konkurenčnih ponudb. Neuradno naj bi šlo za obnovo Trubarjeve ulice.

S fiktivnimi ponudbami do posla

V drugem primeru je osumljena odgovorna oseba gospodarske družbe z namenom, da bi svoji družbi pridobila posle oziroma projekte z javnimi podjetji v obliki javnih naročil male vrednosti, priskrbela več fiktivnih ponudb, ki so morale biti dražje od njene. Izvajalci javnih naročil so zavezani k spoštovanju zakonodaje o javnem naročanju glede naročil male vrednosti, pri katerem je v večini primerov bistveni element najnižja cena, zaradi česar
bi morali sprejeti najcenejšo ponudbo. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s tem kaznivim dejanjem, znaša po trenutnih ugotovitvah skupno okoli 60.000 evrov. Neuradno gre za podjetje Oranža in njeno poslovanje z javnimi podjetji in občino.

Fištravec: preiskava v zvezi s poslovanjem Oranže in Nigrada

Kriminalisti so včeraj iskali tudi dokaze o domnevno spornih poslih obnove Trubarjeve ulice v Mariboru. Razpis naj bi bil prilagojen za točno določeno podjetje Indrast, ki naj bi, odkar je na čelu mariborske občine Fištravec, dobilo tudi večino občinskih gradbenih poslov. Po javno dostopnih podatkih so denimo v lanskem letu več kot 80 odstotkov svojih prihodkov ustvarili z denarjem občine, so poročali v oddaji 24UR.

Kot je včeraj povedal mariborski župan Andrej Fištravec, so kriminalisti preiskali eno pisarno na občini ter jim izročili odredbo sodišča, naj v nekaj dneh pripravijo dokumentacijo v zvezi s poslovanjem dveh družb, in sicer Oranža in Nigrad.

Kriminalisti so od občine zahtevali tudi izročitev dokumentacije v zvezi z obnovo Trubarjeve ulice. "Iz odredb je razvidno, da preiskava poteka v kazensko-preiskovalni zadevi zoper fizično osebo, ki ni zaposlena na Mestni občini Maribor in ni njen funkcionar. Prav tako iz odredbe ugotavljamo, da nihče od zaposlenih ali funkcionarjev ni osumljenec v predmetni zadevi in zato ni bil pridržan," navajajo na mariborski občini.

Oranža za Nigrad posnela videospot, sodelovala tudi z drugimi javnimi podjetji

V Nigradu so se kriminalisti zadržali najdlje. In kaj naj bi preiskovali? Kot so poročali v sinočnji oddaji 24UR, naj bi bil med drugim povod za preiskave videospot, ki ga je za Nigrad izdelala agencija Oranža leta 2014. Narejen je bil za oglaševanje v Katarju, zanj pa je podjetje Oranža dobilo 19.970 evrov neto in se s tem izognilo javnemu razpisu. S podjetjem Oranža, ki danes ne obstaja več, pa so poslovala tudi druga javna podjetja in mariborska občina.

Posnetek iz videa, ki promovira Nigradove storitve in ga je podjetje Oranža naredilo za promocijo Nigrada v Katarju.
Posnetek iz videa, ki promovira Nigradove storitve in ga je podjetje Oranža naredilo za promocijo Nigrada v Katarju. FOTO: You Tube

Odziv podjetja Oranža: preiskava na podlagi ovadbe nekdanjega poslovnega partnerja

Iz družbe Oranža so sporočili, da je iz odredbe sodišča za preiskavo razvidno, da je osnova zanjo ovadba njihovega nekdanjega poslovnega partnerja, zoper katerega so lani podali kazensko ovadbo zaradi poslovne goljufije visokega zneska in prijavo zaradi utaje davkov.

Oranža je zoper družbo tega nekdanjega poslovnega partnerja dobila tudi tožbo na višjem sodišču, po kateri ji mora ta vrniti precejšen znesek. "Zoper to isto osebo so po naših informacijah trenutno vložene kazenske ovadbe vsaj štirih različnih oškodovancev. Prijavo in posledično preiskavo razumemo v tem kontekstu in jo dojemamo kot priložnost za razjasnitev dejanskega stanja. Zaenkrat direktor družbe Oranža ni bil niti zaslišan. Vse, kar so preiskovalci želeli, smo jim predali," navajajo v družbi Oranža.

Pojasnili so tudi, da je Oranža leta 2014 z javnimi podjetji ustvarila le osem odstotkov svojega celotnega prometa. Lani pa so se prijavili na javni razpis Lekarn Maribor, na katerega se je prijavilo več agencij. Poleg kakovostnih kreativnih rešitev so ponudili tudi 30 odstotkov nižjo ceno od drugih ponudnikov.

"Naše cene so splošno med nižjimi agencijskimi cenami na trgu. Uspešno sodelujemo z naročniki v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji. Naročniki so zadovoljni z našimi storitvami, z nekaterimi sodelujemo pet let in več. Znanje nadgrajujemo in širimo tudi z organizacijo lastnih izobraževalnih seminarjev in pisanjem knjig s poslovnega področja," so še povedali v Oranži.

Žula: preiskovali posle, ki jih je sklepalo prejšnje vodstvo

Glede včerajšnjih hišnih preiskav se je danes odzval direktor mariborskega Nigrada Marko Žula, ki je dejal, da preiskava ni ogrozila poslovanja družbe. Procesi v Nigradu se še vedno izvajajo normalno, vodstvo družbe pa si aktivno prizadeva, da rešuje sprotne naloge in obveznosti.

Po Žulovih besedah so kriminaliste med torkovo preiskavo zanimali pravni posli iz preteklosti Nigrada, preden je sam postal direktor te družbe. "Gre za srednjo količino podatkov, kriminalisti so svoje delo opravili zelo koristno, zasegli so nekaj elektronskih vsebin, ki jih bodo pregledali," je povedal. Žula naj bi bil eden od dveh, ki so jih včeraj pridržali za čas preiskav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi101
09. 03. 2016 23.11
+3
Nč ne bodo dosegli ker je sodišče preveč skorumpirano med sabo... Da ne govorim o politikih... Mi povedali iz prvih vrst.
pepikrlinca
09. 03. 2016 21.44
+8
kaj pa državne razpise? kdaj bo policija to preiskovala, saj delujejo že leta po zgoraj opisanih metodah.
Ob?asninekadilec
09. 03. 2016 20.19
+11
Odkar ni več Jože, Lopovi se množe!!
piko112
09. 03. 2016 16.52
+15
Ko bodo kazensko odgovarjali dajte na naslovnice, drugače pa raje v rumeni tisk oziroma kakšen ekskluziv ali kam k manj pomembnim temam.
murinar
09. 03. 2016 16.29
+8
Najbrž je večina občin v podobnih situacijah
enxx
09. 03. 2016 16.20
+8
Pridite še na našo občino!!!
FC Chelsea2
09. 03. 2016 16.17
+8
ja bravo bil vstajnik govoril o prejšnjem županu kako je bil koruptiven in da rabimo novo olitiko no pa je prišel vstajnik na oblast in zdj je to to ne samo da je koruptiven ta župan niti nič še ni naredil za maribor ni ene stvari ki bi jo lahko izpostavil za dobro da bi bil za njo on obljubljal je ogromno novih delovnih mest ni pa še niti enega pridobil in kje ste zdaj tisti vstajniki od takrat a to je tisto kaj ste zahtevali še več korupcije še več kadrovanja nevem zakaj mam js v spominu glih obratno sliko to da pa je zdaj vse tiho pa itak vse pove kaj je bilo takrat motiv
RoccoS
09. 03. 2016 16.19
+9
Vstajnike je prevzela stranka ZARES, poleg mariborskega, je še nekaj drugih občin v okolici okuženih s podobnimi župani, ki se skrivajo za raznimi listami.
RoccoS
09. 03. 2016 16.13
+13
Bomo videli ali bodo padale sodbe? Jankovič v podobnih primerih ne vidi nič spornega, na sodišču pa se zadeve uredijo z enim klicem.
murinar
09. 03. 2016 16.30
+10
Janković je navaden kriminalec ,kot Kangler ,Popović in še jih je
Yokte
09. 03. 2016 20.14
+4
sagesse
09. 03. 2016 15.30
+20
Nič novega sistemska korupcija v javni upravi,kjer je prav vsak razpis prirejen,,in to v 100 % primerih..... če bi uspelo to nekomu porihtati,bi bilo dovolj za vse,,tako za poštene v javni upravi kot penzioniste in ostale proračunske porabnike....
dr.dare
09. 03. 2016 15.46
+9
kdo bo to porihtal če cela slovenija deluje na korupciji.. še v trgovini ti navadna trgovka strah kruh vturi če se le da!!
sagesse
09. 03. 2016 16.03
+7
dare//Problem je v nas samih.Večina slovencev reče,,jaz bi tudi ukradel če bi lahko,,ali aha ti si mu samo nevoščljiv,ker ne moreš on pa lahko,,itd.Davke treba plačevat,ker tako funkcionirajo vse države in jaz osebno sem prepričan,da bi morali imeti v slo najmanjše davke v eu..toda tisti,ki ga ne plače,se mu zapre firma in ta davčna številka nikoli več ne more odpreti nobene vrste podjetja na področju slo in bi takoj pobrali 100 milj ali več davkov in v javni upravi narediti podobno kor imajo skandinavske države(ko nek javni uslužbenec ukrade karkoli,niti njegov vnuk,nikoli več ne more postati javni uslužbenec.Švedi niso nič bolj pošteni kot slovenci,toda s takimi kaznimi,se ljudi disciplinira....
kiboko
09. 03. 2016 15.25
+7
V našem javnem sektorju je vnaprejšnji izbor zmagovalca prepogoj za objavo javnega razpisa. Vnaprej izbran izvajalec mora prepričati vodstvo v objavo in napisati razpisne pogoje. Tega ni možno narediti brez nezakonitega vnaprejšnjega izbora ... zato razpisi stojijo, EU sredstva pa zapadejo, ko se državni uslužbenci ne morejo dogovoriti čigav izvajalec je ta pravi.
jzkzfzmz
09. 03. 2016 14.51
+15
Kaj pa če bi napisali vas imena, ki so prsotna? Kar nekaj jih je ki pridno kradejo denar ampak so kao nevidni. In mislim da vsaj pol Maribora ve kdo so tile junaki.....
kiboko
09. 03. 2016 15.27
+10
Saj imaš spletno stran Državne revizijske komisije, razveljavljeni javni razpisi. Vsak razveljavljen razpis vsebuje imena državnoupravnih kriminalcev, ki so to organizirali.
jzkzfzmz
09. 03. 2016 17.07
-1
Hehe točno vem kdo je pri koritu. in nekateri s ene podpisujejo na papirje, kao "čiste roke" žal iz tega ne bo nič. malo jih bodo stisnili in to je to. Žal tako je pri nas.
Transformerji
09. 03. 2016 14.46
+6
Pri takih novicah se gre samo za to, da zaposleni v pravnem sistemu dobijo plačo.
macek_garfield
09. 03. 2016 14.10
+20
oglasevalsko podjetje oranza - ze ime pove da je to ena velika namjestaljka
wolfterier
09. 03. 2016 16.23
+6
Foen
09. 03. 2016 14.06
+14
Za večje projekte v državi se baje že vnaprej ve, kateri arhitekti bodo izbrani.
User468584
09. 03. 2016 13.59
+14
Nič novega na sončni strani alp
macek_garfield
09. 03. 2016 13.49
+28
Marko Zula je nastavljen s strani fistrafca da na nigradu zaposluje ljudi ki tam nic ne delajo in mlatijo prazno slamo prejemajo pa visoke place in ce bodo kriminalisti malo globlje pogledali bodo odkrili se celo vrsto nepravilnosti, ki se dogajajo v nigradu odkar je postal direktor marko zula
wolfterier
09. 03. 2016 16.25
+9
Fištra z enim okom gleda Oranžo,z drugim pa Nigrad,nje...
pingvinislo5
09. 03. 2016 13.47
+20
zakaj ne morajo delat takih krožišč pri nas? trava po sredi in morda kako drevo. in to je to. nobenih situl, harmonik, kipov kvazi umetnikov, itd.
beowulfsam
09. 03. 2016 14.28
+9
Zato, ker so očitno pogruntal, da so nepregledna krožišča super za varnost. Mogoče je pa potrebno okrancljat, da se upraviči 2x cena.
Djsajmy
09. 03. 2016 15.06
+4
Če je trava ga veliko ljudi čez noč vseka preko po sredini, vede ali ne :). Če je drevo pa bo kdo končal tudi pod zemljo.
piko2263
09. 03. 2016 15.17
+0
pingvinislo5, harmonika v križišču pa je v spomin Slavka Avsenika, In zaradi mene je lahko v vsakem tadrugem krožnem križišču. Ne pa da imamo spomenike raznim kvazo NOB herojem, ki so samo nedolžne ljudi po vojni pobijal..
pingvinislo5
09. 03. 2016 16.49
+1
spomenike se postavlja na trg, v mesto, itd..! ne v krožišče, ki je zgolj infrastrukturni objekt. kot da bi postavil spomenik na zelenico med obema pasovoma avtoceste. kar je pa še hujše s to harmoniko, spomenik stoji med izvozom avtoceste in industrijsko cono. da sploh ne omenim da so še harmoniko falili. res veliko pomenijo avseniki radovljici.
pingvinislo5
09. 03. 2016 16.50
+1
@beowulfsam, bolj so pogruntali, da so razni spomeniki v krožiščih neki mali projekti, ki jih vsaka vaška občina zmore. kar pomeni posel za nekaj ljudi na občini. hkrati pa je tak projekt viden vsakemu in občani oz. volivci imajo občutek, da se v občini dela.
pingvinislo5
09. 03. 2016 16.51
+2
RožleXXpato
09. 03. 2016 13.45
+5
Samo še migranti nas lahko rešijo vsega hudega...! Oni so naše največje upanje...AVE...!!!
RožleXXpato
09. 03. 2016 14.46
+4
Se nič ne čudim, da ni tale komentar poraderan...!
dr.dare
09. 03. 2016 13.39
+25
a to je na tisti občini, kjer je župan hotel da mu občina obleke kupuje?
gump3c
09. 03. 2016 13.32
+10
A je pri nas to možno?? Eh ne..... Beeebeee