Slovenija

Opremljeni z lisicami in razpršilcem

Ljubljana, 03. 10. 2007 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mestni redarji bodo lahko izrekali kazni zaradi nedostojnega vedenja, beračenja in napačnega parkiranja.

Redarji bodo kmalu dobili dodatna pooblastila
Redarji bodo kmalu dobili dodatna pooblastila FOTO: POP TV

Predstavniki ministrstva za notranje zadeve so predstavili priprave na uresničevanje obveznosti zakona o občinskem redarstvu, ki je začel veljati 1. januarja letos. Po besedah generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Srečka Jarca so do zdaj predčasno zaključili tri projekte, ki jih zahteva zakon - pravilnik o strokovnem usposabljanju, pravilnik o opremi in načinu uporabe opreme občinskih redarjev in osnutek občinskega programa o varnosti.

Pravilnik o strokovnem usposabljanju je po Jarčevih besedah
najpomembnejši dokument med omenjenimi tremi in natančno določa potek strokovnih usposabljanj redarjev. Zanje bo skrbela Policijska akademija v Tacnu, trajala bodo 12 tednov, na njih pa bodo posebno pozornost namenili predvsem izvajanju redarjevih pooblastil.

Redarji v Ljubljani
Redarji v Ljubljani FOTO: POP TV

Na ta način nameravajo zagotoviti, da bi se pri delu redarjev dogajalo čim manj zlorab.

Kot je znano, nova zakonodaja, ki bo povsem uveljavljena šele, ko bo sprejet tudi občinski program varnosti - to naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto - občinskim redarjem po novem podeljuje kar nekaj dodatnih pooblastil. Tako bodo lahko po novem vse prekrškarje kaznovali zaradi nedostojnega vedenja, beračenja na javnem kraju, zaradi uporabe nevarnih predmetov, poškodovanja uradnega napisa, pisanja po objektih, vandalizma, nedovoljenega kampiranja in neupoštevanja navodil uradnih oseb. Dodatno bodo lahko izvajali tudi nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili ter ovirami v naselju in nadzor nad ravnanji udeleženci v cestnem prometu v območju umirjenega prometa.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rakasam
09. 09. 2011 21.51
jst pa s kijem pa mahi z lisicami pa piski na svojo piščalko pa šprici s solzilcem kam čš....
DarthRevan
04. 10. 2007 17.37
Ma, kritika, gre za to, da prevelika pooblastila organom represije pomeni, da človek izgubi pravico do zasebnosti. Če se nek policaj/redar odloči, da jaz izgledam "sumljivo", morda zato ker hodim hitro in grdo gledam ali bogsigavedi zakaj, in me hoče pretipati...a resno misliš da bom rade volje dovolil, da me v javnosti pretipava kot kakšnega kriminalca? A bi se tebi to zdelo v redu, če bi se ti zgodilo? SICER TAKO DALEČ TA ZAKON SEVEDA NE POSEŽE, venadar sem hotel nekaj povedati na tvoj argument, da "če upoštevaš zakone, se nimaš česa bati". Ne gre za to, da se kdo česa boji. Gre za to, da noben ekstrem ni dober in je povsod potrebno nekaj zdrave pameti. Drugače nam lahko kar čipe vgradijo pod kožo in jim sledijo prek GPS. Saj, če nič ne počnemo narobe, se nimamo česa bati ane... Kot sem rekel, jaz podpiram povečanje pooblastil redarjem, vendar morajo biti le-ti strokovno usposobljeni in za svoje delovanje morajo imeti konkretna pravila, da ne bo prihajalo do "nesporazumov pri interpretaciji".
kritika@email.si
04. 10. 2007 17.28
Acid, kako prikladen vzdevek zate. :) Resno, ali si kje navedel kakšen argument? Najbrž niti ne veš kaj je to, pa te ne bom matral s tem. Jaz nisem podpornik nobene politične stranke kot tudi ne njihovih zlaganih ideologij. Sem podpornik morale in etike, človeškosti in pravičnosti! In prav pri vsem tem prejšnja politična oblast najbolj pogori, ker nenehno pljuva po Janši, sama pa je počela veliko hujše stvari. Ne vem pa zakaj se nekateri razburjate nad tem, da bodo imeli redarji večja pooblastila. Nenazadnje, če boste upoštevali zakone in predpise, SE NIMATE ČESA BATI! Zgleda pa, da razmišljate v nasprotno smer, kar je pač še eden pokazatelj vrednot v naši družbi.
kawasakimen
04. 10. 2007 08.59
To mi da misliti,da se delavske place ne bodo povisale?Pripravljajo nov kader,ki bo preganjal berace z ulic to se pravi ljudi,ki bodo po delu prisiljeni se beracit za prezivetje.Postajamo totaliristicna drzava??Namesto da bi drzava bila malo bolj pozresna na davke in ce bi bila bi vsi lahko ziveli bolje bo zaposlovala kake bivse razgrajace iz Juge ali bog si ga vedi kaj se pa bo spet sel davkoplacevalski denar. Rebublika banana:::
Acid
03. 10. 2007 22.56
kritika "Ne morem verjeti do kod seže neumnost in omejenost ljudi" - se strinjam!. Prav bedeventnost tvojih izjav to tudi potrjuje!. Ne samo da je zakon rezultat, ki bi pri kateri koli dokaj normalni vladi končal na gnilišču, tudi vladna politika kaznovanja prebivalcev Ljubljane in klečeplazenje podpornikov JJ je doseglo skorajšen vrhunec kretenizma. Seveda pa vabim vse obiskovalce te spletne strani, ki imajo v glavi - namesto v meglice ovitih figuric jezuščka, marije in svetih treh kraljev - možgane in razum, da se udobno namestijo in gledajo propadanje in trohnenje te vlade in celotne SDS / NSi / RKC strukture.
Variatio delectat
03. 10. 2007 22.29
Samo še čakam, da me bo aretiral kak poštar, če bom šel preblizu njega. Socializem ga je lomil z vsakovrstnimi uniformiranci in tole je nemara prišlo prav od tam. Sam sem bil vedno za to, da bi morali biti poslanci topogledno sterilni, se pravi brez rdečih mikrobov, a se to ni zgodilo. Zdaj pa pričakujte sto vrst vsesortnih uniformirancev, kot rečeno od častnikov gradbenega podjetja do vodnikov prve klase raznih penzionerskih bataljonov.
kritika@email.si
03. 10. 2007 20.10
In še to, ali bi se kaj bolje počutili, če bi vas pridržali in kaznovali magistri in doktorji???!!! Ne morem verjeti do kod seže neumnost in omejenost ljudi. Kot da bi bili tukaj na teh forumih sami izobraženi in sposobni ljudje. Večina pa jih je tako nepismenih, da jim še ovac ne bi dal za čuvati.
kritika@email.si
03. 10. 2007 20.05
Jaz tudi verjamem, da Jankovič nima nič pri tem, ker se mi zdi to dejansko dobra stvar. :) Sicer pa upam, da ne bodo redarji imuni na takšne ljudi kot je Jankovič, ki si domišljajo, da so nad vsemi, tudi nad zakoni.
Sin
03. 10. 2007 18.19
Nazaj na borzo z njimi. Neki šupki pa neka pooblastila, ki ga dobijo z nekim ku*čevim "usposabljanjem...haha. Mene ne bo noben čirimuri legitimiral ali vkleno. No, policaj že, čeprav tudi oni nisi več to kar so bli v stari jugi.
kriss714@amis.net
03. 10. 2007 18.07
Točno tako, acid. Taki kljukci so zgolj polpismeno breme proračuna, ki okoli hodijo v klovnovsko pofarbanih oblekicah, samo izmislili so si jih levičarji. Da ne omenim, kdo konkretno, ker lahko dobiš diarejo.
Acid
03. 10. 2007 18.01
No še en bedast zakon, ki ga je podprla bedasta desnica. S tem zakonom so naredili potuho že tako leni policiji, ki se lahko pravzaprav preimenuje v 'prometno policijo'. Redarji bodo postali še eno dodatno breme za proračun. G. Jankovič nima pri tem nič....prav nič. Ker bodo takšni klovni delovali po vseh večjih mestih po naši deželi. Edino kar jih loči med policijo je pištola in postaja polna zasežene marihuane, ki se suši in čaka na kasnejšo prodajo.
BEEF-TECH
03. 10. 2007 17.58
Sej res! Kaj pa izobrazba teh redarčkov?! Da ne bojo to sam eni blesavci ko bi se radi znašali nad javnostjo ker jih doma žena tepe. Sigurno ne bom pustil da mi pamet solijo in se znašajo nad mano eni ki so redarji zato ker kake pametne šole niso (bili) sposobni končat! Nebi bilo škode če bi bili še za kaj koristni - recimo kakemu turistu kej obrazložit ali pomagat čez cesto upokojenki...
DarthRevan
03. 10. 2007 17.54
Še vici bojo bolj zanimivi. Sta šla policaj in redar...
oFca84@gmail.com
03. 10. 2007 17.48
Uuuu policaji bodo dobili konkurenco glede ne-izobraženosti in nepismenosti. Saj se bodo med sabo potolkli. A potemtakem lahko policista, ki nepravilno parkira, prijaviš mestnemu redaru? Hmmmm....
DarthRevan
03. 10. 2007 17.37
Veseli bodite, da jih s sončne uprave jemljejo. Se bo JJ vsaj lahko tolkel po prsih kako je zmanjšal brezposelnost.
Addis Fazlija
03. 10. 2007 17.34
haha sončne uprave, vsaj resnico si napisal :) Kaj se boš te meno kr greš lepo al pa se odpelješ :)
sliperb.fine@yahoo.com
03. 10. 2007 17.32
tote redarje iz sončne uprave jemljejo kdo jih bo te šmirglal? jaz ne, ker se itak ne moreš lepo znjim zmenit.
Variatio delectat
03. 10. 2007 17.22
Jankovičevi crveni vstopajo skozi stranska vrata. Para policija. Bomo imeli še častnike gradbenega podjetja?
kriss714@amis.net
03. 10. 2007 17.06
A zdaj bo pa glih vsak lokalni grof imel svoje valpte? Pa eni res mislijo, da smo v srednjem veku. Groza.
fakinshit
03. 10. 2007 17.02
Ja pošteno bi bilo potem da jim plače tudi povišajo saj to je kar nekaj dodatnega dela (Rajši dajte njim malo več in policajem malo manj - ma kaj malo manj veliko manj). Lepo so si naši policajčki znebili malo neprijetnega dela, pa čeprav že zdaj nič ne delajo