Slovenija

Oranžni alarm zaradi vetra: podrtih več dreves, razmetani strešniki, izpadi elektrike

Ljubljana, 14. 05. 2014 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./M.K./STA
Komentarji
36

Močan veter je povzročil več nevšečnosti. Gasilci so morali večkrat posredovati zaradi podrtih dreves in odpihnjenih strešnikov. Ponekod so za nekaj časa ostali brez elektrike. V naslednjih dneh se bo veter še krepil in bodo sunki lahko dosegli tudi do 100 km na uro.

Po podatkih agencije za okolje so sunki vetra ob 19. uri dosegali hitrost 67 km/h v krajinskem parku Goričko, prav toliko v Radencih, 60 km/h na letališču Lesce, 57 km/h v Slovenj Gradcu, 51 km/h pa v Murski Soboti. Drugod sunki niso bili tako močni, so pa v številnih krajih, predvsem na vzhodu države presegli 30 km/h.

Na portalu Uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da je okoli 14. ure veter odnesel del strehe vrtca na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah. Kot je za 24ur.com povedala ravnateljica vrtca Zdenka Kovač, je močnejši sunek vetra odtrgal obrobo strehe na njihovi enoti na naslovu Cesta Cirila Tavčarja 21. Na pomoč so poklicali jeseniške gasilce, ki so obrobo odstranili, jutri zjutraj pa si bodo nastalo škodo ogledali delavci, ki bodo nato naredili načrt sanacije. Varstvo otrok ni bilo moteno in bo tudi v prihodnjih potekalo nemoteno, pravi ravnateljica, saj manjka le del strešne obrobe. Ravnateljica je dejala, da je to njihova najstarejša enota. Streha je stara že 30 let, zato je najverjetneje tudi prišlo do te poškodbe.

Za danes je oranžni alarm razglašen za zgornjo polovico Slovenije, za v četrtek pa še dodatno za jugovzhodno Slovenijo. Enako velja za petek. Veter se bo umiril šele v soboto.
Za danes je oranžni alarm razglašen za zgornjo polovico Slovenije, za v četrtek pa še dodatno za jugovzhodno Slovenijo. Enako velja za petek. Veter se bo umiril šele v soboto. FOTO: Meteo.si

Uprava poroča tudi o izpadu električne energije v občini Lenart, kjer je bilo kar nekaj časa brez elektrike 2959 odjemalcev. Delavci Elektra Maribor so napako, ki je posledica sunkov vetra, že odpravili. Prav tako zaradi močnega vetra, je dopoldan brez elektrike ostalo 3149 odjemalcev na območju občine Rače-Fram. Tudi tam so delavci Elektra Maribor napako že odpravili.

Močan veter pa je podrl tudi nekaj dreves. O podrtih drevesih poročajo predvsem iz vzhoda države. Tako je na Pivoli drevo v drevoredu popustilo pod sunki vetra in padlo na cesto. Odstranili so ga tamkajšnji gasilci. O dveh podrtih drevesih na strani uprave za zaščito in reševanje poročajo iz Maribora, bukev pa se je na cesto podrla v velenjski občini, zato je bila nekaj časa zaprta cesta Paka–Loke. Drevo v naselju Cigonca pa se je podrlo na parkirni prostor, zaradi česar so morali prav tako posredovati gasilci. Nekaj dela so imeli tudi dežurni delavci Nigrada, ki so morali v naselju Rošpoh odstraniti lesen drog javne razsvetljave, v naselju Breg pa so morali posredovati gasilci zaradi električnega kabla, ki je padel z droga. Gasilci PGD Središče ob Dravi so kabel pričvrstili nazaj in o tem obvestili Elektro podjetje.

Medtem iz Gornje Radgone poročajo, da je močan veter odtrgal pločevino, ki je padla na streho stanovanjskega bloka, na Lescah pa je veter odkril nekaj strešnikov starega železniškega objekta. Posredovali so gasilci PGD Lesce, ki so okolico pregledali, strešnikov pa zaradi starosti objekta in vetra niso položili nazaj.

Arso: veter pri hitrosti 70 kilometrov na uro lahko podre drevo

Veter bo prenehal šele v soboto.
Veter bo prenehal šele v soboto. FOTO: Thinkstock

Z Agencije za okolje so sporočili, da nas danes in naslednja dva dni čaka močnejši veter. Severni veter se bo namreč še okrepil. Ponekod vzdolž Karavank, v severovzhodni Sloveniji in ponekod v višjih legah bo v sunkih že lahko presegal hitrost 70 kilometrov na uro. V četrtek popoldne in vse do petka popoldne pa bo veter lahko dosegel tudi hitrost okoli 100 kilometrov na uro. "Najmočnejši veter bo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami, pa potem vzdolž hribov na severu Slovenije, po nižinah pa predvsem na Štajerskem in v Prekmurju. Pa tudi še ponekod drugod v višje ležečih krajih, predvsem na Notranjskem in Kočevskem," opozarja dežurni prognostik.

Veter pri hitrosti 70 kilometrov na uro lahko že podre kakšno drevo, pri stotih kilometrih pa lahko povzroči že več škode. Pri hitrosti več kot 100 kilometrov pa govorimo že o hudem vetru. Sicer pa je občutek pri hitrosti vetra z okoli 100 kilometrov na uro podoben, kot če bi se s takšno hitrostjo vozili z odprtim avtomobilom, je pojasnil dežurni prognostik.

Posnetek z Rogle, ki jo je v torek spet pobelil sneg.
Posnetek z Rogle, ki jo je v torek spet pobelil sneg. FOTO: Kanal A
Za vse, ki pogrešate prijetne pomladne temperature, vesela novica. Prihodnji teden bo spet toplejši, saj bodo temperature nad 20 stopinj Celzija.

Naslednje dni nas čaka spremenljivo vreme. Jutri se bo od vzhoda postopno pooblačilo. Dež lahko pričakujemo šele v četrtek popoldan. Najprej bo dež zajel severovzhod države, nato pa se bo v noči na petek razširil še nad osrednjo Slovenijo. Količine dežja bodo majhne. Še najbolj oblačen bo petek, ko lahko pričakujemo več dežja. Sobota bo večinoma suha, celo kakšen sončni žarek nas bo pogrel. Nedeljo bo zaznamovala spremenljiva oblačnost. Čez dan lahko pričakujemo krajevne padavine. Od nedelje dalje bo topleje.

Tokratna ohladitev ena od izrazitejših

V nedeljo zvečer je naše kraje prešla hladna fronta, ki je s seboj prinesla močne ohladitve. Marsikje sta padala toča in leden dež. Snežilo je vse do nadmorske višine 1100 metrov, nekje celo nižje.

V nedeljo je Slovenijo dosegla hladna fronta, ki je prinesla ohladitve ter neurja s točo, sodro in ledenim dežjem.
V nedeljo je Slovenijo dosegla hladna fronta, ki je prinesla ohladitve ter neurja s točo, sodro in ledenim dežjem. FOTO: Bralka Irena

Na vprašanje, ali gre za izredne ohladitve, ki jih v maju ne beležimo prav pogosto, na Arsu odgovarjajo, da je to sicer ena od izrazitejših majskih ohladitev, saj bo praktično trajala ves teden. A opozarjajo, da smo imeli v maju sneg tudi do nižin. "Ob sami hladni fronti, kot je bila ta, ki nas je dosegla v nedeljo, se dogaja marsikaj. Tudi poleti so močne ohladitve hitre. Vprašanje je, kako hitro se po tej hladni fronti vzpostavi običajno stanje. Tokrat bo trajalo praktično ves teden, ko bomo imeli podpovprečne temperature," pravi dežurni prognostik in dodaja, da so takšni prodori hladnega zraka v tem času pogosti, res pa je, da so včasih ti prodori hladnega zraka bolj izraziti, včasih pa malo manj. Vsem, ki so jih ti hladni dnevi povsem potrli, pa v tolažbo podatek, da smo imeli konec 60-ih let sneg celo v nižinah.

Več o vremenu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BANDA UŠIVA
15. 05. 2014 07.36
+1
Brrrrrrrrr, mraz ko pas!
koreninc1
15. 05. 2014 15.44
kocar 1
15. 05. 2014 03.34
+2
Naj veter v Slo Kredarica 191 km/h, Vipava in Bovec 183km/h, Škocjan 181km/h,Rogla 166 Pri 250km/h in več pa tudi kamen in beton na strehi odpovesta...
BŠK
14. 05. 2014 23.23
+5
Nikoli miru in normalnega dneva... Zato pa me je danes na motorju tako prematavalo in sem komaj šel navkreber do doma. Mi je pa pred leti enkrat ravno v Ajdovščini, ko sem enemu selil, cerado skoraj dobesedno odpihnilo in sem sem moral ustaviti ter dodatne gurtne dati.Enkrat sem pa peljal s prikolico in mojim pokojnim Lojzetom iz Goriških brd v Ljubljano po AC 40km/h ker je tako močno pihalo, da sva potrebovala skoraj 4ure in se seveda po polžje cjazila v koloni. Se ne čudim, če bo tornado tudi kdaj pri nas glede nato kako onesnaženo je ozračje.
+7
ajdovci ne dojamejo, da niso središče vesolja. niti ne dojamejo, da pet stopinj minusa za eskime ni novica, 30 plusa pa za ekvatorialno afriko tudi ne... obratno pa še kako!
koreninc1
15. 05. 2014 15.45
Ne ampak Lublana, ko mal zapiha razglasite izredno stanje, saj je prov da vas mal prečisti
Brakedirt
14. 05. 2014 21.06
+6
Vsake toliko casa me prime da bi vsakemu novinarju kupil po en fotoaparat pa da bi koncno lahko zaceli objavljati svoje slike...
supertrolla
14. 05. 2014 21.46
+4
Zato je pa treba svoje slike prodati konkurenci, tako kot sem jih jaz. ;) Tukaj bi pa kar za šenk.
lipov list
14. 05. 2014 16.19
+10
Za ajdovce je to le sapa.se mrdnejo ne za to.
rma31
14. 05. 2014 18.31
+9
sej to je res ja :) ko pr nas piha 100 na uro nobenga članka ko pa pole okrog poptvja loti 70 na uro pihat pa tokoj panika itak pa je za nas 130 glih tapravo da mal hišo preluftamo :)
Amethist
14. 05. 2014 18.45
-4
pr 150km na uro pa zacnemo primorci susit cunje :D V glavnem... kr je do 110km na uro sploh ni omembe vredno.
Inred
14. 05. 2014 18.45
+25
Narava v drugem predelu na to ni vajena, prav tako nimamo betoniranih strešnikov ali kamnov na strehah. Ko ste ravno brihtni...
Amethist
14. 05. 2014 18.48
-21
Brihta si ti in ostali k delajo paniko, k sploh ne veste kaj je mocan veter.
rma31
14. 05. 2014 21.47
+0
Pihal bo močan veter do 67 km/h! Halo to je sapica :)
Axel Nikos
14. 05. 2014 22.23
+2
Mocan veter je tam od 150 pa dalje,ceprav tud 67km/h ni svoh ampak taka panika zato.ojoj kaj bi blo sele ce bi pihal 230 al pa 300.Primorci svaka cast,mestne srajce tle delajo paniko.
kocar 1
14. 05. 2014 23.26
+4
Nekaj podatkov , da vipavce malo utišamo: najmočnejši sunek vetra Kredarica 191km/h za tem podatkom pa praznina do vipavskih 250km/h ,ki ni bil nikoli izmerjen je pa podatek 183 km/h za Vipavsko pa potem
koreninc1
15. 05. 2014 15.42
Pametnjakovič, a si bil kdaj na Vipavskem, ko je res pihala burja, al si to nekje prebral
Lojze30
14. 05. 2014 16.11
-10
Dobro, da so tu gasilci/krovci! Ponucajmo jih za vse! Saj so zastonj! Moja bajta ma tud že staro streho!!
Ramzess
14. 05. 2014 15.15
+6
"Streha je stara že 30 let, zato je najverjetneje tudi prišlo do te poškodbe." Bogve kdaj je bila nazadnje kaj pregledana in servisirana.
+9
Privič in zadnjič je blo takrt k je šeli TITE mimo ....
9201950313
14. 05. 2014 19.06
-2
mesojed
14. 05. 2014 14.17
+47
Ne vem ka se neki čudite da mrzlo saj so ledeni možje,je včasih še sneg do nižin znal potegnit
lipov list
14. 05. 2014 13.46
+0
narava roooolllllaaaaaaaaaaaaaaaa
sinaya
14. 05. 2014 12.37
+38
Čas bi že bil ;-) sicer pa nam tako nič ne paše vedno nekaj jamramo
nevera
14. 05. 2014 12.20
-6
Kaj pa na "naslovnici" (klik nazaj) dela slika iz hrvaškega Senja ??? Da verjamemo, da bo res tako vetrovno ???
Herr Immergleich
14. 05. 2014 12.17
+4
Slovenske novice napovedujejo veter 100 km/h? Kdo bo hitrejši, Slovenske novice ali 24ur?
Herr Immergleich
14. 05. 2014 12.14
-3
70 km/h = 19,444 m/s
Herr Immergleich
14. 05. 2014 12.15
-7
Hitrost vozil se meri s kilometri na uro, veter pa v metrih na sekunsto.
NejcPircMusar
14. 05. 2014 13.38
+21
Ampak za lažje razumevanje in občutek se pretvarja v km/h, katere smo ljudje bolj vajeni iz vsakdanjika ( avto, motor, bus.. ).
moj i
14. 05. 2014 12.03
-2
omg, pa kaj res nič več ne tima
hotchilipoper
14. 05. 2014 11.28
+156
Čez naselje ne sme več kot 50 na uro
plešivec
14. 05. 2014 12.01
+40
matejcko
14. 05. 2014 18.25
+12
Sputnik
14. 05. 2014 11.22
+27
to še končito klobaso obrije
Armani85
14. 05. 2014 11.35
+4
Herr Immergleich
14. 05. 2014 12.14
+5