Slovenija

Ognjemeti so paša za oči in strup za naše telo, silvestrovo pa čas, ko imamo najslabši zrak v letu

Ljubljana, 29. 12. 2015 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
82

Mejna vrednost trdnih delcev v zraku bo te dni verjetno presežena v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Novem mestu ter v Zagorju in Trbovljah. Najvišje koncentracije škodljivih trdnih delcev v zraku so po 16. uri, zato se takrat, če je le možno, ne zadržujte na prostem. Še več nevarnih delcev pa bo v zraku na silvestrovo in prvi dan leta, ko bomo vdihavali tudi vanadij in baker.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Smog
    01:51
    Iz SVETA: Smog
  • Iz SVETA: Kakšen zrak dihamo?
    05:43
    Iz SVETA: Kakšen zrak dihamo?
  • Iz 24UR: Ob povečani koncentraciji ostanite doma
    02:08
    Iz 24UR: Ob povečani koncentraciji ostanite doma
  • Iz 24UR: Spomladanski december
    02:26
    Iz 24UR: Spomladanski december

Neugodne vremenske razmere, ki ponekod vztrajajo že od začetka novembra, so krive, da je zrak veliko bolj onesnažen, kot smo navajeni. Ob zelo mrzlem in stabilnem vremenu koncentracijo delcev v zraku povečajo predvsem izpusti zaradi ogrevanja stavb in prometa. Obremenjenost zraka z delci pa dodatno poveča še uporaba pirotehničnih sredstev. 

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) je danes velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti trdnih delcev PM10 v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Zagorju in Novemu mestu. Preseganja so možna tudi v Mariboru, Hrastniku in Kranju, medtem ko na Primorskem preseganj danes ne pričakujejo. Tam je namreč zapihala šibka burja, ki je prevetrila območje in izboljšala razmere v Novi Gorici, kjer so se pred božičem dobesedno dušili v smogu.

Napoved ravni onesnaženosti z delci PM10 za današnji torek.
Napoved ravni onesnaženosti z delci PM10 za današnji torek. FOTO: ARSO
V Sarajevu so izmerili povprečne dnevne koncentracije trdnih delcev, ki so presegle 300 µg/m3 zraka, kar je zelo veliko in gre res za zelo hudo onesnaženje, pravi Turšičeva in dodaja, da se ne spomni, da bi bila v zadnjih letih pri nas povprečna dnevna koncentracija kje višja od 100 µg/m3 zraka. Morda v 80 letih, ko je bilo onesnaženje zraka veliko bolj intenzivno zaradi industrije.

Danes zvečer bo veter sicer zapihal tudi v notranjosti države, kar bo vplivalo na zmanjšanje koncentracij trdnih delcev PM10, kolikšno pa bo to zmanjšanje, pa je težko oceniti, pojasnjuje Janja Turšič, ki je zadolžena za spremljanje kakovosti zraka na Arsu. Zato na Arsu tudi za sredo napovedujejo veliko verjetnost za preseganje mejne vrednosti trdnih delcev PM10 v Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Zagorju in Novemu mestu.

V Novi Gorici so zadnje preseganje mejne vrednosti koncentracije delcev PM10 (dovoljena dnevna vrednost je 50 µg/m3) zabeležili na božični večer, medtem ko so bile včeraj povprečne koncentracije pod 20 µg/m3, pojasnjuje Turšičeva in dodaja, da so lahko te vrednosti presežene 35-krat v letu (takšna je evropska zakonodaja), kar pa se v Sloveniji zgodil le redko. Po podatkih lokalnih oblasti v Novi Gorici od leta 2008 do letos niso zabeležili več kot 35 preseganj.

Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča).
Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). FOTO: ARSO

Kar se tiče onesnaženosti zraka je bilo še najbolj ugodno lansko leto, ko so bile vremenske razmere takšne, da niso zabeležili pretiranega onesnaženja s trdnimi delci, kot tudi ne onesnaženja z ozonom. Letos so vremenske razmere res neugodne, saj praktično že od 1. novembra beležimo temperaturne inverzije, slabo prevetrenost in sušo, pravi Turšičeva.

Najvišje koncentracije po 16. uri

Najvišje koncentracije škodljivih trdnih delcev v zraku, ki med vdihavanjem prodrejo globoko v naša pljuča in povzročajo hude zdravstvene težave, še posebej rizičnim skupinam prebivalcev, so po 16. uri, ko sonce zaide in začnejo ljudje ogrevati. Najbolj problematična so individualna kurišča, kjer kurijo na trda goriva. Če ne prihaja do popolnega zgorevanja, ostaja ogljik v obliki drobnega prahu – saj in pepela, to pa so delci, ki so manjši od 10 in tudi manjši od 2,5 mikronov.

Dolgotrajna izpostavljenost delcem poveča tveganje za umrljivost in obolevnost za boleznimi pljuč ter boleznimi srca in ožilja.
Dolgotrajna izpostavljenost delcem poveča tveganje za umrljivost in obolevnost za boleznimi pljuč ter boleznimi srca in ožilja. FOTO: Thinkstock

Kot opozarjajo na Arsu, je delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje tako prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, še opozarjajo in občasno priporočajo, da v primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Prav tako svetujejo, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva.

Največ lahko naredi vsak sam in ne čaka zgolj na državo

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja tudi na takšnih območjih smiselno upoštevati omenjena priporočila, še navajajo na Arsu.

V takšnih razmerah, kot smo jim priča te dni, je ključno, da sprejmemo čim več ukrepov, s katerimi bomo zmanjšali količino trdnih delcev v zraku. Nekaj smo jih že omenili in se vežejo na ogrevanje, eden od njih pa je uporaba javnega prevoza namesto osebnih vozil. Prav tako v teh dneh nikar ne kurite na prostem, onesnaženost pa poslabšuje tudi pirotehnika.

Simptomi: pekoč in dražeč občutek v grlu, srbeče oči in kašelj

Dejstvo je, da lahko ti trdni delci v ozračju preidejo skozi pljučne mehurčke v kri in povzročajo zdravstvene težave tudi v drugih organih telesa. Zelo droben prah tako povzroča in ima negativen vpliv in nastanek na srčno žilnih bolezni, negativne posledice v možganih, vpliv na Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, opozarjajo strokovnjaki. Zato se morajo vdihavanju drobnega prahu še posebej izogibati otroci, starejši ljudje, nosečnice in tisti, ki so dovzetnejši do težav z dihalnimi organi. Ti drobni delci lahko povzročajo dražeč in pekoč občutek v grlu, kašelj, srbeče oči, zato je pomembno, da se izogibate dejavnostim na prostem, ko so koncentracije PM10 najvišje v ozračju. To pa je praviloma pozno popoldan, zvečer in dostikrat tudi večji del noči.

Otorepec: Nevarni delci prodrejo tudi v zaprte prostore

Peter Otorepec z NIJZ opozarja, da onesnaženje ni samo zunaj, pač pa ti nevarni trdni delci prodrejo tudi v zaprte prostore. Še posebej so nevarni za kronične bolnike in ranljivejše skupine prebivalstva, opozarja in dodaja, da lahko bolj malo storimo, saj tudi zaščitne maske ne pomagajo. Seveda je smiselno, da smo v času, ko je onesnaženje najvišje, (popoldanske, večerne in nočne ure) najmanj aktivni in se zadržujemo bolj v zaprtih prostorih, a tudi to ne bo povsem pomagalo, pravi in dodaja, da bo že jutri bolje, saj se izboljšujejo vremenske razmere.

Graf, ki prikazuje, kako se je nenadoma povečala koncentracija trdnih delcev v zraku ob koncu lanskega leta.
Graf, ki prikazuje, kako se je nenadoma povečala koncentracija trdnih delcev v zraku ob koncu lanskega leta. FOTO: ARSO

Ognjemeti paša za oči in strup za naše telo

Na Arsu opozarjajo, da so koncentracije delcev PM10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane. Višje kot običajno so tudi koncentracije nekaterih elementov, na primer vanadija in bakra.

Glede silvestrovega Otorepec pravi, da je to dan, ko imamo neverjetno slab zrak. V bistvu je to marsikje najslabši zrak v letu, saj je koncentracija trdnih delcev zelo visoka predvsem na račun pirotehnike, še opozarja Otorepec.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v primeru preseženih vrednosti prebivalcem svetujejo, da upoštevajo naslednja priporočila:

- bivalne prostore učinkovito prezračite, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico)

- omejite fizične aktivnosti, zlasti na prostem.

- bivanje na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod.

- v zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigate sveč.

- če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.

- bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba napore zmanjšati!

Spremljajte obvestila in napovedi Arsa o kakovosti zraka.

Aktualni podatki o kakovosti zraka v Ljubljani so vidni na naslednji povezavi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
30. 12. 2015 16.59
. pih..pa kaj pol. en sam dan še vanadij in baker (??)...ostalih 364dni pa .. / mi je pa Zanimivo. Ugotovili so , eni, da kadilci zastrupljajo poleg sebe tudi druge. ( le kdaj bo Ugotovljeno, da Vozniki zastrupljajo poleg sebe tudi druge in celo Zemljo
brabusednet
30. 12. 2015 13.13
+2
Jaz sem ravno danes kupil vrečo semena sončnic za ptice,kot rakete.Te trajajo le nekaj sekund,ptice pa opazujem celo zimo.Kako veselo luščijo semena na pomlad pa veselo žvrgolijo.Kar se pa tiče onasneževanja zraka je pa še mnogo nepotrebnih stvari.Če samo na avtomobilizem pomislim.Koliko dirk in žganja gum ter ostale norije,ki se počenjajo.Koliko se poleti z različnimi čolni,jahtami,vodnimi skuterji in ostalem onesnažuje morje in zrak.
Karantanija
29. 12. 2015 20.18
+25
Stran z ognjemeti! Ta denar naj gre raje za obubožane družine!
srebrnibreg
29. 12. 2015 20.43
-10
Kdor ima denar in veselje naj uživa saj je to najmanj kar si lahko privošči. Sebi in svojim otrokom.
flojdi
30. 12. 2015 17.01
. o ...kaj ni to , v primerjavi z vsemi trenutno Živimi, čisto navaden Luxus oz PreSeravanje....
carradine
29. 12. 2015 18.44
+3
Le kdo financira pisanje teh tračev?
Dragon_13
29. 12. 2015 19.43
+0
Tisti ki vedno manj služijo s prodajo električne enrgije in z daljinskim ogrevanjem...
fosho
29. 12. 2015 21.27
+8
Omg, res, onesnaženje so zdej že trači? Pa kam res mi gremo...
ajdišek
29. 12. 2015 18.44
-1
svaka čast unmu, k bo umru zarad vdihavanja novoletnih raket
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 12. 2015 18.20
+18
Prepovedat ognjemete in pirotehniko, saj samo onesnažujejo okolje in vznemirjajo ljudi in živali!
User398398
29. 12. 2015 18.23
+2
Tist k si ga hoče ogledat pa it na dunaj :D
srebrnibreg
29. 12. 2015 18.32
+7
Pa fižol tudi ne smeta jesti, ker so njegove posledice velika onesnaženja zraka..
valjhunsinkajtimara
29. 12. 2015 18.14
+5
Slovenija je took gniladežela da beguncem in Hrvatom delno uslugo s tem ko postavljajo žico, da ne bojo mogli več not proti. Bolje jim je zunaj!
srebrnibreg
29. 12. 2015 18.19
+2
Ah dobro, da si povedal. Toda kaj iščeš v takšni deželi?
flojdi
30. 12. 2015 18.24
.sj. / po 14ih selitvah po tej ljubi ..si jest prav želim še eno selitev ..kamorkoliže drugam. za primerjavo vsaj. / pred poslednjo(PodCipreso)namreč.
49mf5k0d
29. 12. 2015 18.02
+5
še praznike nas*erimo s članki kot je ta ...
srebrnibreg
29. 12. 2015 17.50
+38
Ma dajte že mir s tem onesnaženjem zaradi ognjemetov. Na Kitajskem, Indiji ali Ameriki ena tovarna na dan izpusti več strupa in nesnage kot cela Slovenija v enem letu in Evropa še vedno kljub temu predvsem iz Kitajske uvaža strupene izdelke. Samo, da si lahko preprodajalci in kapitalisti bašejo žepe z denarjem.
Naveli?anec
29. 12. 2015 17.41
-2
namesto da kadim raje konec leta spustim 30 raket. Povzročim majn onesnaženja kot povprečni kadilec.
Naveli?anec
29. 12. 2015 17.38
+4
ni ga večjega strupa kot odprta polnoprepustna meja...najprej bi morali rešit ta problem ki nam trenutno grozi precej bolj kot delci v zraku..
CandySkull
29. 12. 2015 17.35
+12
ahahahahahahahahahahaah :D Sam da so ognjemeti okoljevarstveni problem, lafarge, TEŠ 6 in ostali pa ne!
Ramzess
29. 12. 2015 17.50
+3
Ov3r9000
30. 12. 2015 10.33
Morda ne ločiš da so ognjemeti in pirotehnika tudi zdravstveni problem.
maske-so-padle
29. 12. 2015 17.27
+12
Sosednjega članka se zopet ne da komentirati. Le zakaj ? Lahko pa se v štirih video prispevkih (od katerih dva ne delujeta - deluje le reklama na začetku in na koncu) lahko do sitega nagledamo reklame za šampon. Laganje o tem od kod prihajaš se mi ne zdi tako nedolžno kot deluje na prvi pogled zato bi bilo vseeno dobro vedeti kaj si mislijo navadni ljudje o vsem skupaj.
Naveli?anec
29. 12. 2015 17.39
+3
predlagam da začnemo pobirati stave v katerem mestu bo popestreno silvestrovo
Jožajoža
29. 12. 2015 17.21
+3
za te hepane pa je res vseeno, kakšen je zrak, voda . važno je da se ŽERE,ŽERE-ŽERE.PA VESTE, KAKO SO TI NOVODOBNI SLOVENCI PONOSNI NA VELIKE TREBUHE, DEBELE BABE PA NA VELIKO RIT. saj te maščobne podloge stanejo po več deset tisoč evrov. in s tem stasom se meri družbeni status. debel,avto na lizing in brez službe. to je povprečen slovenec.
7Scythe7
30. 12. 2015 11.31
ti maš težave, pejd raj kej bol koristnga počet
RdecaZvezda
29. 12. 2015 17.20
+8
zakaj se pa zakonito prodaja ,ves ta šmorn,država rada kasira pa ni važno kako,potem pa javnost jamra v tri krasne
big brother
29. 12. 2015 17.07
+16
Ne vi o ognjemetih, 25.000 avtov gre na dan čez Krško vsak dan, vi pa men o ognjemetih. Ne se hecat. Kdo razume to noro državo. Oni se fokusirajo na 1 dan v letu, names na 365 zagiftanih. PA KA JE Z VAMI POP TV, JIM NE ZNATE ODGOVORIT NA TO?
desperados123
29. 12. 2015 17.05
+1
GregoLino se popolnoma strinjam, bravo ne pomaga nic ce jim poves resnico, ostali so pa gluhi in slepi, niti malo logike ne znajo uporabjati seveda ce sloh vedo osebki ki pisejo in osebki ki vodijo
mikitr
29. 12. 2015 16.23
+13
Pač prepovejmo javne ognjemte,v času preseganja .
damirg@email.si
29. 12. 2015 16.19
+4
24 kur se trudi, da bo čim manj ljudi v centru ljubljane na silvestrovo.
_endrug
29. 12. 2015 16.17
+5
Kaj ste anti-proti. Sedaj je pa že to narobe, da se narod poveseli? Naj raje čiste fabrke delajo in ljudi zaposlujejo, ne pa da postajamo druga Kitajska. Rajt tiste, ki so sprejemali odločitve in garancije za TEŠ6 za zapahe spravite, pa bo bolj čist zrak.