Slovenija

FOTO: Dočakali smo novo pošiljko snega

Ljubljana, 17. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./N.S./U.Z.
Komentarji
333

Slovenijo sta zajela sneg in mraz. Ker se sneg oprijema cestišča, so posipne in plužne službe na delu. Burja bo v notranjosti Primorske in delu Notranjske delala snežne zamete, zato so na Arsu izdali oranžno opozorilo.

Če imate fotografije ali videoposnetke današnjega sneženja, jih, prosimo, pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Dočakali smo novo pošiljko snega. Sneženje je zajelo celo Slovenijo. V prvem delu noči na soboto se bo okrepilo in razširilo nad vso Slovenijo, do jutra pa bo oslabelo in dopoldne ponehalo. Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo.

Na Primorskem, Notranjskem in Koroškem se sneg oprijema cestišča, na delu so posipne in plužne skupine. Na prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Na mejnem prehodu Starod je prepovedan vstop v Slovenijo in izstop na Hrvaško za tovorna vozila, na mejnem prehodu Petrina je prepovedan vstop v Slovenijo za tovorna vozila,
na cestah Kobarid–Bovec, Idrija–Godovič in Razdrto–Podnanos pa je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Več o stanju na slovenskih cestah ...

Zasnežena cesta Ljubljana–Ilirska Bistrica
Zasnežena cesta Ljubljana–Ilirska Bistrica FOTO: Ivan Iskra

Za večino Slovenije na meteoalarmu velja rumeno opozorilo, saj bo zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, Primorska, kjer bo od 10 do 20 centimetrov snega, pa je oranžna. Največ snega bo znova na jugu, kjer ga bo zapadlo od 25 do 35 centimetrov. Na Notranjskem in Kočevskem lahko do sobote dopoldne zapade tudi do pol metra suhega snega. Ta se bo na Obali nekaj časa obdržal, potem pa bo prehajal v dež.

Otoplitve v torek

V noči na soboto in v soboto zjutraj bo burja v notranjosti Primorske in delu Notranjske delala snežne zamete. Opozorilo Agencije za okolje in prostor

Tudi mrzlo je. Najhladnejše jutro v letošnjem letu lahko pričakujemo v nedeljo zjutraj, ko bodo temperature med –12 in –18 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo na severu še delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. V južni Sloveniji bodo možne rahle padavine. Novi sneg se verjetno ne bo dolgo obdržal. Stopil se bo ob otoplitvi, ki bo Slovenijo predvidoma zajela v torek, ko se bodo temperature dvignile nad ledišče, okoli 5 stopinj Celzija bo. Več o vremenski napovedi ...

Dars pripravljen na sneg

Dars je na sneženje pripravljen skladno z izvedbenim programom zimske službe, je povedal Andrej Sever, vodja službe za tehnično pripravo dela na Darsu. Vse ekipe so bile v dopoldanskem času že na terenu in delajo druge stvari, ko bo pa začelo snežiti, bodo šli na cesto, je povedal dopoldne.

Plužne skupine - 19
Plužne skupine - 19 FOTO: Špela Zupan
Glede na to, da bo po državi začelo snežiti ob različnem času, večjih težav po njegovem mnenju ne bi smelo biti. Dars je sicer že poklical tudi dodatne ljudi, predvsem za delo ponoči, ko naj bi od polnoči do 4. ure zjutraj najhuje snežilo, če bodo pomoč seveda potrebovali. Sever sicer pravi, da imajo dokaj natančne podatke, ti pa kažejo, da na uro ne bo zapadlo več kot tri ali štiri centimetre snega.

''Na teren gredo vse ekipe, ker imajo vsaka svojo plužno pot, to je približno 160 tovornih in specialnih vozil. Ta vozila so razdeljena v 53 plužnih skupin, vsaka pa ima od 20 do 60 kilometrov poti za opraviti. Temu primerno je tudi število posipalcev in plugov,'' opisuje Sever organizacijo in delo plužnih skupin.

Mi bomo svoje opravili, kaj se bo dogajalo ponoči, pa je težko reči. Na srečo je sneženje napovedano za vikend in petek popoldne, ko ni več prometne špice, pravi Sever in dodaja, da so kljub vsemu najbolj problematični klanci in vozniki z letnimi gumami. ''Normalno imajo naše skupine obhoden čas do dve uri, na klancih pa eno uro,'' še pravi.

Nevarnost snežnih plazov

Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju 2. stopnje, nižje pa je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju se lahko na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom pod večjo dodatno obremenitvijo sprožijo manjši plazovi delno sprijetega snega. Nižje je snežna odeja stabilna. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je zaradi poledenele površine nevarnost zdrsov.

Nevarnost snežnih plazov se bo povečala v noči na soboto zaradi sneženja. Na večinoma skorjasto podlago bo zapadel suh sneg, ki se s podlago ne bo sprijel. Le tam, kjer je na skorji pršič, bo medsebojna vez boljša. Do sobote dopoldne bo zapadlo od 15 do 25 cm suhega snega, ki ga bo prevladujoči veter vzhodnih smeri precej spihal v zamete.

Zaradi nizkega zračnega pritiska in juga na Jadranu bo v soboto med 6. in 8. uro povišano plimovanje morja ob slovenski obali. Gladina morja lahko na mareografski postaji v Kopru preseže opozorilno vrednost 295 cm in ob tem poplavi najnižje dele obale.

Nevarnost snežnih plazov se bo povečala na 3. stopnjo. Še več snega, krajevno lahko tudi nad 30 cm, bo zapadlo v južni Sloveniji. Tudi tam se bo na strmih, travnatih pobočjih povečala možnost plazenja, tudi v nižjih legah. Na vetru izpostavljenih mestih v gorah bo nevarnost zdrsov.

V nedeljo in ponedeljek bo suho. Postopno bo dotekal toplejši zrak in v ponedeljek se bo ledišče dvignilo nad 1300 metrov. Do torka se bo nevarnost snežnih plazov malo zmanjšala.

Znate voziti v zimskih razmerah?

Med vožnjo v neugodnih zimskih razmerah je dobro upoštevati priporočila policije. Najpomembneje je, da hitrost prilagodimo razmeram in stanju vozišča ter povečamo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami. Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Pomembno je tudi, da smeri vožnje ne spreminjamo sunkovito, saj lahko to povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

V zimskih razmerah je treba prilagoditi hitrost. Tudi večja previdnost ne bo odveč.
V zimskih razmerah je treba prilagoditi hitrost. Tudi večja previdnost ne bo odveč. FOTO: Reuters

Zelo pomembna je tudi izbira pravilnega prestavnega razmerja, saj lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrse pogonskih koles in zanašanje vozila. Vožnja naj bo čim bolj enakomerna brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

Kaj pa oprema? Med zimsko opremo ne spadajo le zimske pnevmatike, ampak tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Priporočljivo je tudi, da preverimo brisalce, saj je guma lahko natrgana ali kako drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila, naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje pa morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
18. 12. 2010 10.20
@volodya 8:44 ....eni so rojeni zalopato . . . mi je pršlo na misel ko je bila od enga znanca žena tko bol no ni bla za lopato pa tud za pospravljanje ne, jo je pa seveda tašča tko mal dobrohotno opomnila, je takoj odgovorila da so tagrde za delat . . .
Volodya
18. 12. 2010 08.44
zakolinc518.12.2010, 07:088 Eni so rojeni za lopato ...tako pač je v življenju..!!
motofrik
18. 12. 2010 08.39
Grem kidat sneg. Sem pa že opravil furo v celcu -zakon vam rečem, zakon.
hitrii
18. 12. 2010 08.04
pa bo za sankanje
proletariat
18. 12. 2010 07.55
Cesta Ljubljana - Ilirska Bistrica??? Bi se lahko izražali še bolj laično? Med IB in LJ imamo avtocesto LJ-Postojna, in dalje ceste IB-Pivka, Pivka-Postojna...
MOSSAD001
18. 12. 2010 07.29
Tle pr ns v centru Lj pa en Šukrija s ta velkim plugom po pločniku pedena,po cest pa nič!! Prav mene pljača MOL-Da očistim stazu za pješake,a cestu za avtote,ima KPL da seredi,zovi tamo pa se njim žali !! Tko za dobr jutr me je prec ŠUKRIJA poduču kako stojijo stvari !! Me je kr zepst začel !! ;))
zakolinc5
18. 12. 2010 07.08
Najbolj mi gre na živce ko se prebivalci iz bloka dol z balkona derejo delavcem:"dej tm še je mal snega, mal še tam počist"! Po drugi strani pa se pritožujejo kako glsni so traktorji, ki plužijo. Naj prime za lopato pa mir!! Banda mestna!!
MOSSAD001
18. 12. 2010 07.04
Pahor bejž kidat,deli mau!! ;)
MOSSAD001
18. 12. 2010 07.03
V LJ pada k puzim,tok ga nese da še tič peš hodjo!!
Mojca14
18. 12. 2010 06.58
Yeeeaaaah, sneg!
makiles
18. 12. 2010 06.55
KA JE NAROD TAK NEUČAKAN ,SAJ JE ZIMA IN ŠE DECEMBER
Volodya
18. 12. 2010 06.50
Pa kaj morajo res ti traktorji tako zgodaj in glasno plužiti ???Kar se pa tiče lopatanja ...do srede ga bo samo pobralo ,bo narava poskrbela....
MOSSAD001
18. 12. 2010 06.28
Izrael Tel aviv plus12 ,malo piha za kopat bo!! ;)
mamica55***
18. 12. 2010 06.16
jst grm pa zdej sneg odmetavat, pa psičko spustit, da se bo na snegu igarala, ja zima je lepa . . . aja pa še zakurt morm prej . . .
nato_
18. 12. 2010 05.35
tooo snegec pada kak fajn:) naj ga zapade dva metra:)
jurimuri1
18. 12. 2010 05.24
preljuba gospoda, LOPATE V ROKE
Dr.Rugelj
18. 12. 2010 05.18
Razvajenost brez primere !!! Včasih je pa bilo tudi 50-100 cm snega pa se nissmo pritoževali - si pač prej rit dvigil in šel tja kamor si pač moral !!
Peter?ek
18. 12. 2010 04.37
Samo jokanje in stokanje, danes sem se pripeljal iz Kranja v Ljubljano v poznih večerni urah po nespluženi cesti, edini problem so bili vozniki, ki so vozili med 20 in 40kmh. Ne ne delam se norca dejansko je bilo tako. Okoli 4h sem se vozil tudi po ljubljanskih ulicah in severni obvoznici, večinoma še nič očiščeno so pa vozila za čiščenje na cesti. Kljub temu se nisem pritoževal, glede na razmere sem se čisto normalno pripeljal in nimam nobene pripombe nad službami, četudi ceste niso očiščene. Edini problem, ki ga jaz vidim so nerganje voznikov, slaba oprema in neznanje vožnje v takih pogojih. Zato takšni pričakujejo da bodo ceste kopne, če že ne suhe, namesto da bi se raje vsedli na bus in mirno preživeli čas vožnje. Seveda obstajajo tudi tisti, ki vozijo kot da je cesta suha, tudi takšni so problem in bi jih bilo potrebno spraviti iz ceste.
rikardo81
18. 12. 2010 04.20
glih za informacijo. Ceste ob 4.05 u Lj. Dunajska cesta od gospodarca do bavarca-NESPLUŽENA; Šišenska cesta-NESPLUŽENA; Celovška cesta -NESPLUŽENA; Derčeva ulica-NESPLUŽENA; Drenikova cesta-NESPLUŽENA. Pol naj pa še kdo reče da koga čakajo in da so ceste splužene.
flipos
18. 12. 2010 03.54
najbrž da samo tebe čakajo kdaj greš domov in da bodo 5minut pred tabo glih tist odsek plužl,da boš ti v 30 minutah doma