Slovenija

Opozorilo pred požari velja za vso državo

Ljubljana, 06. 03. 2012 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava za zaščito in reševanje je za celotno državo razglasila veliko požarno ogroženost. V naravi je tako do preklica prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj. Prav tako je prepovedano odlaganje gorečih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na območju celotne države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Opozorilo velja za območja brez snežne odeje. "Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar," so zapisali.

Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale
poostren nadzor.

Ker že več mesecev ni močneje deževalo, so tla suha, zaradi česar se požar lahko hitro razširi.
Ker že več mesecev ni močneje deževalo, so tla suha, zaradi česar se požar lahko hitro razširi. FOTO: Thinkstock

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je za nadziranje prepovedi kurjenja uvedel tudi požarne straže. Izvajalci bodo tako enkrat do dvakrat dnevno z gasilskim vozilom prevozili območje. Občane, ki ne bodo upoštevali predpisov požarne ogroženosti, bodo izvajalci opozorili ali pa jih bodo prijavili organom policije ali inšpektoratu za požarno varnost.

Za prekršek, ko posameznik požiga travišča na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd, je predpisana globa od 200 do 600 evrov, kazenski zakonik pa določa, da se v primerih, ko je zaradi požara v naravnem okolju nastala večja materialna škoda, telesne poškodbe ali druge posledice, dejanje opredeli kot kaznivo dejanje.

Tudi s Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so bili minuli konec tedna na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju obveščeni o devetih travniških požarih. Ljudi zato opozarjajo, da je ob kurjenju treba kurišče urediti in ga ves čas nadzorovati, po končanem kurjenju pa je treba ogenj in žerjavico pogasiti. Opozarjajo tudi na prepovedano uporabo gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Občina Ajdovščina je februarja na svojem območju že razglasila veliko požarno ogroženost, sledili sta ji občini Tolmin in Kanal, včeraj pa še Mestna občina Nova Gorica.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ansev88
07. 03. 2012 08.32
A pol lahko koga prjavm, ki kuri bregove?
kawasakimen
06. 03. 2012 20.41
Lepo..Bom direktorju bajta zakuru.