Slovenija

Kresalova se preiskave ne boji

Ljubljana, 23. 03. 2009 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijske stranke zahtevajo parlamentarno preiskavo, ki bi ugotavljala, ali so podatki o številu izbrisanih prirejeni. Morda bi bilo bolje preiskati, kdo je toliko časa zavlačeval z rešitvijo problema, pravi Kresalova.

Opozicija zahteva parlamentarno preiskavo v zvezi z izbrisanimi. Obeta se torej ustanovitev prve preiskovalne komisije v tem mandatu.
Opozicija zahteva parlamentarno preiskavo v zvezi z izbrisanimi. Obeta se torej ustanovitev prve preiskovalne komisije v tem mandatu. FOTO: Damjan Žibert

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo, s katero bi ugotovili politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so odgovorni za pripravo in izvedbo štetja izbrisanih. Kot piše v zahtevi, naslovljeni na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, sumijo da so bili uradno objavljeni izidi prirejeni političnim potrebam nekaterih nosilcev javnih funkcij.

S parlamentarno preiskavo bi po besedah Jožeta Tanka (SDS) želeli ugotoviti, od kod razlika med ugotovljenim številom izbrisanih leta 2003 in letos, pa tudi, ali je bilo katero od števil prirejeno interesom politične oblasti.

Spomnimo. Konec januarja je ministrstvo za notranje zadeve objavilo nove podatke o izbrisanih. Ugotovilo je, da naj bi jih bilo kar 25.671 in ne 18.305, kot je veljalo do tedaj. Predvsem SDS je novim številkam vseskozi oporekala, levico, predvsem LDS, pa so obtoževali, da si na ta način poskuša zagotoviti zveste volivce. "Racionalnega pojasnila, kako je mogoče na isti bazi podatkov ob dvakratnem štetju v okviru iste institucije priti do povsem različnega števila oseb, preprosto ni mogoče dati, razen, če so bili prvič ali drugič ali pa kar obakrat javno objavljeni podatki prirejeni politični volji aktualnih nosilcev javnih funkcij. Ker so s številom oseb neposredno povezani stroški izvedbe postopkov izdaje odločb, poleg tega pa tudi stroški sodnih postopkov, za katere bodo pravno veljavne odločbe osnova, ter stroški odškodnin, kar bo na koncu vse plačano iz denarja slovenskih davkoplačevalcev, je preiskava očitno v javnem interesu," so predstavniki opozicijskih strank zapisali v svoji zahtevi.

SDS je ministrici Kresalovi med drugim očitala, da želi z izdajanjem odločb izbrisanim, kar naj bi privedlo do odškodninskih tožb, zagotoviti delo svojemu življenjskemu partnerju, odvetniku Miru Senici. Pri njegovi odvetniški pisarni so očitke nemudoma zavrnili.

Iz tega izhaja tudi naslednji očitek – ogrožanje javnih financ, kar naj bi bilo povezano z izdajanjem odločb ter potencialnimi sodnimi stroški in stroški odškodnin. Kot je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, se pojavlja sum, da so se zgodila tudi koruptivna dejanja. Ocenjujejo, da je odgovoren ali nekdanji notranji minister Rado Bohinc ali sedanja ministrica Katarina Kresal, lahko pa tudi oba, je dodal.

Druga točka zahteve za odreditev parlamentarne preiskave pa je po Tankovih besedah neustrezno izvajanje osme točke odločbe ustavnega sodišča. Sami predlagajo, naj postopki izdajanja odločb potekajo na osnovi ustavnega zakona, kjer bi z individualnim preverjanjem zagotovili, da med izbrisane ne bi uvrstili tistih, ki so bili aktivni v jugoslovanski vojni na ozemlju drugih držav, kar se, tako pravi Tanko, sedaj dogaja.

Spomnil je tudi na referendum o t. i. tehničnem zakonu, na osnovi katerega so se državljani več kot 94-odstotno odločili, da pristopa, kot ga je takrat ubralo Bohinčevo ministrstvo in kot ga sedaj izvaja pod vodstvom Kresalove, ne podpirajo.

Kresalova se preiskave ne boji.
Kresalova se preiskave ne boji. FOTO: Damjan Žibert

Kresalova: Preiskave o izbrisanih se ne bojimo

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je zavrnila vse navedbe predlagateljev za parlamentarno preiskavo v zvezi z izbrisanimi. "Vse, kar na ministrstvu delamo, je povsem zakonito in imamo mirno vest, zato se pravzaprav preiskovalne komisije ne bojimo," je poudarila.

Ocenila je, da SDS, SNS in SLS izkoriščajo prav vsa parlamentarna sredstva, da bi onemogočile izpolnitev ustavne odločbe. "Bi pa bilo morda za premisliti o ustanovitvi preiskovalne komisije, ki bi preiskovala, kdo je vsa ta leta tako uspešno zavlačeval z rešitvijo tega žalostnega pravnega problema izbrisanih," je dodala.

Ob tem je zavrnila očitek opozicije o politično motiviranem štetju izbrisanih, katerih število se je močno dvignilo. "Natančen pregled vse dokumentacije so naredile strokovne službe ministrstva za notranje zadeve in pod končno številko so se prav vse podpisale," je pojasnila in dodala, da zaupa strokovnim službam ministrstva. Hkrati pa je poudarila, da so vsi ti strokovnjaki, ki so pripravili številke, isti, kot so bili v času prejšnje vlade. "Očitno očitki letijo tudi na vse te ljudi, ki so delali tudi pod prejšnjo vlado," meni ministrica, ki je zavrnila tudi vse očitke o korupciji.

Doslej izdana tretjina odločb

Kresalova je dejala, da je bilo doslej izdanih nekaj več kot 1100 odločb izbrisanim, kar je približno tretjina.

Kot je pojasnila, ustavna odločba predvideva, da se problem izbrisanih reši v dveh korakih. Izdaja dopolnilnih odločb, ki že poteka in bo po zagotovilih ministrice v kratkem zaključena, je prvi korak. Drugi pa je, da se za vse tiste izbrisane, ki v Sloveniji še nimajo urejenega stalnega prebivališča, izda posebni zakon. Pripravljen bo v naslednjih tednih. "Na njegovi podlagi se bodo tisti izbrisani, ki prebivališča še nimajo, prijavili v postopek, predložili vsa dokazila, ki jih bo predvideval zakon, in na koncu bo upravni organ odločil, ali pravico do prebivališča imajo ali ne," je pojasnila Kresalova.

Zahteva za parlamentarno preiskavo o izbrisanih
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADO62
02. 04. 2009 12.56
Sam tko slabe vlade kot je Pahorjeva ni imela še nobena članica EU.... Cela evropa se nam smeji, ker smo edimi, ki vztrajamo na utopičnem komunizmu.... heh..
zakretene
24. 03. 2009 16.35
Naj plačujejo neumnosti vladajoče bande tisti, ki so jo izvolili.
Buena Vita
24. 03. 2009 15.31
JELICA2 PR NAS IMAMO TUDI DOSTI TAKO SRBOV KOT BOSANCEV,IN ŠIPTARJEV PA NIMAMO NEBENIH PROBLEMOV,VSI SO SE PRILAGODILI,IN UREDILI TAKO KOT VELEVA ZAKON,MOŽ OD KOLEGICE JE PRIŠEL Z BOSNE PAR DNI PRED VOJNO ZASLOVENIJO, BREZ VSEH PROBLEMOV JE DOBIL DRŽAVLJANSTVO ZATO SE SAMO REŽI VSEM ZBRIASANCEM,IN PRAVI DA LAŽEJO
Buena Vita
24. 03. 2009 15.23
NEFRETETE NE ,POMAGALA SEM ŽENSKI KI JO JE DRUŽINA IZKORIŠČALA,REVA PA NI IMELA ŠOL,NI SI ZNALA POMAGAT,POVPRAŠA AURELIJA JURIJA,KER TOČNO VE ZA KOGA GRE ZATO ,NE STRESAJ JEZIKA TAM KJER NIMAŠ POJMA O POJMU TODOROVIČ JE VOJNI ZLOČINEC,--NJEGOV KOLEGA JE Z NJIM BIL NA FRONTI,IN JE OSTAL BREZ NOG,TODOROVIČ GA JE PRPELJAL V KOPR, NJEGOV LASTNI SIN GA JE NAGNAL NA JUG,TODOROVIČ PA IMA POKROVKE TIPA NEFRETE ,KI NASEDAJO,VERJETNO ZA LASTNO KORIST NE MORE MENE NIHČE ŽEJNO PELJAT ČEZ VODO.NANKE TISOČ TODOROVIČEV
jelica2@gmail.com
24. 03. 2009 12.15
nefretete23.03.2009, 18:37-4 V naši ulici (5 hiš) imamo ene Srbe in ene Bosance. Oboji so imeli po dvoje otrok, tukaj službo in stanovanje. Pravočasno so si uredili papirje in tudi sami pravijo, da so imeli vsi enake možnosti. Hočem poudarit, da to ni nestrpnost do neslovencev. Odškodnine so glavni namen izbrisanih in prva je bila že iztožena...
jelica2@gmail.com
24. 03. 2009 11.33
Horst24.03.2009, 09:510 Dobra obramba v interesu Kresalke je tudi brisanje postov v katerih je napisana resnica. Je pač pravnica - odvetniki so zase priredili pravila vladanja.
nejco13
24. 03. 2009 11.19
Nefretete...kdo je ustvaril izbrisane? Sami so se ustvarili, tocno tistega dne, ko niso upoštevali navodil novo "ustanovljene" republike Slovenije. Če je lahko navodila upoštevalo 170 tisoč ljudi bi jih lahko tudi preostali! Odskodnine niso pravicne ne do Slovencev, ki jih ob vsakem minornem prekršku alio neupoštevanju navodil čaka kazen, niti do vseh tistih, ki so si status uredili! Kresalova pogumno ugriznila v kislo jabolko? To je zate pogumno? Saj ne dela drugega kot da se neupraviceno sklicuje na ustavno sodisce in hoce kar pavšalizirati odskodnine...to je pogumno? LDS-ove vlade so kar nekaj mandatov problem pometale pod preprogo, tocno tako kot problem Strojanovih...sedaj pa bi ponosno pavšalizirali odškodnine...res pogumno....se ti ne zdi bolj smiselen predlog opozicije, ki je bil pogumno predočen javnosti v času Janševe vlade, da se problem rešuje z ustavnim zakonom posamično? Tako da bodo sli skozi sito vsak posebej in da se izloči barabe, ki so sedeli na dveh stolčkih in plača tistim, ki so MORDA res bili oškodovani...točno tako kot je rekla gospa Kresal, ki kao pogumno rešuje problem: MORDA oškodovani! Najbolj bedno pa se mi vedno zdi, reševanje problemov manjšin na temelju neenakopravnosti in nekega kvazi zatiranja...tako kot pri Strojanovih....če so "tujci" na naši zemlji, bodo upoštevali pravila igre gostitelja! Tako kot jih moramo upoštevati vsak dan Slovenci!
jelica2@gmail.com
24. 03. 2009 09.53
LAŽ "Vljudnost: najbolj sprejemljiva oblika hinavščine." - Ambrose Bierce Kresalova je zelo vljudna, ravno danes pa je pripeta ta misel dneva.
Horst
24. 03. 2009 09.51
Dobra obramba v interesu Kresalke je tudi brisanje postov v katerih je napisana resnica.
jelica2@gmail.com
24. 03. 2009 09.31
Napad je najboljša obramba. Preusmerili bodo pogled javnosti na "tiste, ki so krivi", da se je izbris zgodil, tisti, ki Slovenci sploh niso hoteli bit, so pa najbolj bogi. Verjamem, da so posamezniki "skoz padli", večine pa sploh v Sloveniji ni bilo in so se vrnili samo po "njihovo pravico".
FCL
24. 03. 2009 08.50
...samo še eno pojasnilo....če si v Nemčiji MORAŠ imeti urejen status, torej ali začasno ali stalno bivanje, ne moreš kar tako živeti v neki tuji državi!! In tukaj nastane problem, ker si ti t.i. izbrisani niso uredili STATUSA, torej začasnega ali stalnega BIVANJA, in ne prijave stalnega bivlišča...ne mešati hruške in jabolka! Mene moti samo to, da si je v tem času to lahko uredilo 170.000 ljudi iz bivše SFRJ, le ti t.i. izbrisani si NISO !!!
resslovenka
24. 03. 2009 07.52
Opozicija zahteva parlamentarno preiskavo. To je vse v redu. Naj se vsaj ena preiskava pripelje do konca in obelodani rezultate. Do takrat je pa vse skupaj zgolj podtikanje. Da ne bi zadeva, kot večina doslej izvenela v kuloarskem stilu. Bi se pa strinjala z ministrico Kresalovo glede trditve o zavlačevanju rešitve statusa izbrisanih in odgovornosti vpletenih. Hja, demokarcija ima svojo ceno. In nekdo mora na koncu poravnati račune. Ali za Slovenijo to ne velja?
nefretete
23. 03. 2009 21.15
pajtlerblanka 23.03.2009, 20:14 -1 HJA PINCOPOLINCO TAKO KOT TODOROVIČ V KOPRU NI BIL 1991-2-3-4- V SLOVENIJI,IN DOBIL JE VSE BIL PA JE V SRBSKI VOJSKI IN TODOROVIČEVIM SEM SAMA POMAGALA VLOGE SPISAT ZA DRŽAVLJANSTVO,IN ZA SMILJO SEM SAMA HODILA Z NJO NA RDEČI KRIŽ PO POMOČ ,KER SO JO V GLAZBENI ŠOLI VRGLI Z SLUŽBE,SICER PO NJENI KRIVDI Pa kaj se pol oglašaš, so ti že dobro plačala, če si take, ki so bili v vojski spravila sem. Se pa res imaš s čem pohvaliti.
Buena Vita
23. 03. 2009 20.47
HE,HE,HE KORUPCIJA
Buena Vita
23. 03. 2009 20.22
SVET EVROPE JE NA PODLAGI DEKLARACIJE SPREJEL EVROPSKO KONVENCIJO O VARSTVU ČLOVEKOVIH PRAVIC IN TEMELJNIH SVOBOŠČIN OD 1 .NOVEMBRA 1988 SE LAHKO DRŽAVLJANI SVETA ČLANIC EVROPE,TUDI SLOVENIJE,KI MENIMO DA SO NAM KRŠENE TEMELJNE ČLOVEKOVE PRAVICE,PRITOŽIMO NEPOSREDNO NA MEDNARODNO SODIŠČE ,SEVEDA ŠELE KO IZČRPAMO DOMAČA PRAVNA SREDSTVA SLOVENIJI NI TEŠKO VSE IZKORISTIT-NERAZUMEN ROK BOTRUJE TISOČIM TOŽB NA MEDNARODNEM SODIŠČU, POZDRAVLJENO SODSTVO--MATI KORUPCIJE POZDRAVLJENI MEDIJI DRUŽINSKI PARTNERJI KORUPCIJE
Buena Vita
23. 03. 2009 20.14
HJA PINCOPOLINCO TAKO KOT TODOROVIČ V KOPRU NI BIL 1991-2-3-4- V SLOVENIJI,IN DOBIL JE VSE BIL PA JE V SRBSKI VOJSKI IN TODOROVIČEVIM SEM SAMA POMAGALA VLOGE SPISAT ZA DRŽAVLJANSTVO,IN ZA SMILJO SEM SAMA HODILA Z NJO NA RDEČI KRIŽ PO POMOČ ,KER SO JO V GLAZBENI ŠOLI VRGLI Z SLUŽBE,SICER PO NJENI KRIVDI FARNI ŽUPNIK SE ME JE ZELO ZAPOMNIL,KER NISEM BILA PREVEČ VLJUDNA,TAKIM KI SE VOZIJO V MERCEDESIH SO V KARITASU POMAGALI,TAKIM KI SO POMOČ POTREBOVALI ZARES ,PA NE BRAVO SODSTVO-MATI KORUPCIJE
Pincopalino
23. 03. 2009 20.05
Rešiti obveznop vsakega posameznika in tudi veliko prič, če je potrebno.
cohiba.cubana
23. 03. 2009 19.54
ZADEVO JE TREBA PRAVNO RESIT ! TU NI DVOMA ! ALI SO IZBRISANI ALI JIM PODELIMO ZA KAR SMO JIH PRIKRAJSALI ! IN KONEC ZGODBE !
nefretete
23. 03. 2009 19.40
speady 23.03.2009, 19:08 -2 nefretete. na Kresalovi !!! He he speady, kaj potem sprašuješ, kje je bila? Si že pozabil? Te je izbrisala?
arksikris
23. 03. 2009 19.29
Kresalova se, seveda, ničesar ne boji. Ali sploh doume kaj počne? Če ji je to jasno, potem je posredi korupcija ali pa pokvarjenost kar tako.