Slovenija

Opozicija se boji, da bodo NLB prodali 'pod mizo'

Ljubljana, 13. 06. 2012 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicija nasprotuje sprejemu novele zakona o bančništvu, s katero bi se ustvarila podlaga za dokapitalizacijo NLB in NKBM. Tako v PS kot SD so prepričani, da gre za vladni manever, ki bo prinesel spremembo lastniške strukture najprej v NLB, nato pa še v NKBM.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

Vlada je za dokapitalizacijo NLB in NKBM predlagala novelo zakona o bančništvu, nad katero pa ni navdušena opozicija. Predlog bankam omogoča dokapitalizacijo z izdajo pogojno zamenljivih obveznic (Contingent Convertible Bond – Co Co obveznice), za katere je značilna zamenljivost za kapital, ko se kapitalska ustreznost banke zniža pod sedem odstotkov. Predlog je v torek podprl odbor DZ za finance in monetarno politiko brez glasov opozicije.

V PS in SD ne nasprotujejo dokapitalizaciji NLB, ki se mora zgoditi do konca junija, ne temu, da bi se delež države v njej znižal na 25 odstotkov plus eno delnico. Nasprotujejo pa načinu in možnosti, da bi belgijska KBC, nekaj več kot 25-odstotna lastnica NLB, s pogojno zamenljivimi obveznicami prišla do večjega lastništva v NLB, ter da bi se pod pretvezo novele zakona o bančništvu v resnici zgodila privatizacija oz. prodaja največje banke v državi.

Mi pa bomo postali odvisni od tujega kapitala, saj bo DZ v petek odprl pot za podaritev NLB belgijski KBC in vstop o odločanju v najboljših slovenskih podjetjih, kot so Mercator, Pivovarna Laško, Petrol, Iskra Avtoelektrika, Union in Istrabenz. Janko Veber, vodja poslanske skupine SD

Poslanka PS Alenka Bratušek in vodja poslanske skupine SD Janko Veber sta povedala, da vlada na seji odbora za finance ni znala odgovoriti na vprašanje, kdo bo kupil te obveznice in kdaj se bodo lahko spremenile v lastniški delež. Poslanci opozicije se zato bojijo, da bo vlada poceni in mimo oči javnosti prodala NLB, zato pri glasovanju niso sodelovali.

"Po ocenah je skupnega državnega premoženja za približno 11 milijard evrov, kar je nekaj več od enega proračuna," je orisala Bratuškova in spomnila, da se premoženje prodaja le enkrat. Do seje odbora za finance so v PS predlog novele zakona o bančništvu po njenih besedah podpirali, zdaj pa ga ne, ker nimajo nobenih odgovorov in nobenih zagotovil, da ne gre za "prodajo NLB pod mizo".

Slovenija ne bo postala belgijski hlapec

KBC
KBC FOTO: Reuters

Poslanec SDS Andrej Šircelj je to možnost zavrnil. "Pojavile so se govorice, a podlaga za te razprave je nerealna," je zatrdil. "Slovenija ne bo postala belgijski hlapec in v torek na odboru za finance ni bilo nobene kriminalke," je zavrnil takšne navedbe Vebra oz. Bratuškove. Šircelj zagotavlja, da bo vse potekalo transparentno in pod nadzorom.

Za kolikšno ceno bi se lahko prodalo delnice NLB ali NKBM, Šircelj ni vedel navesti. Je pa poudaril, da o ceni nečesa vedno odločata kupec in prodajalec. Prav to je eden glavnih očitkov PS vladi: da se ne določi, pod kakšno ceno država deleža v NLB ne bo prodajala, je navedla Bratuškova. PS tudi vladi očita, da še vedno ni pripravila strategije upravljanja državnega premoženja.

V opoziciji so kritični tudi do časovnega pritiska, ki ga s sprejemom zakona po nujnem postopku tik pred zdajci – skupščina NLB bo o dokapitalizaciji odločala 27. junija, banka pa se mora v skladu z zahtevami evropskega bančnega regulatorja (Eba) in Banke Slovenije dokapitalizirati najpozneje do 30. junija – vrši vlada.

Najprej naj odkrijejo odgovorne za kritično stanje v bankah

Na kakšen način naj se izpelje zgodbo z NLB, v PS niso želeli navesti. Medtem pa so v SD za to, da se NLB dokapitalizira iz proračuna, hkrati pa naj se vendarle opravi pregled njenega poslovanja.

S tem bi, kot je nadaljeval Veber, lahko odgovorili na vprašanje, kdo je odgovoren za lahkotno obravnavanje in dajanje kreditov gospodarstvu in razlogih za njihovo nezmožnost vračila. Po oceni SD so po Vebrovih besedah za to odgovorni vodilni v banki, treba pa bi bilo pregledati, ali je svojo vlogo odigrala tudi Banka Slovenije.

V obeh opozicijskih poslanskih skupinah se bodo o tem, kako bodo ravnali v petek, ko bo na izredni seji o predlogu novele zakona razpravljal in odločal DZ, še odločili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I_LL_BE_BACK
15. 06. 2012 14.21
+1
Naj zdaj udbovski funkcionarji s polnim gobce* nacionalnega interesa prinesejo denar ki so ga grabili preteklih 20 let iz davćnih oaz in odkupijo banko A to pa ne , bolj jim ustreza da je v državni lasti, da si lahko privošćijo gostije na raćun davkoplaćevalcev !
volek
15. 06. 2012 11.30
+3
Takoj nastaviti superbankirja Borisa Zakrajška za predsednika uprave NLB in banke ne bo potrebno prodajati. Jo bo superbankir uničil v enem mesecu.
Tadej Skof
15. 06. 2012 05.37
nlb,krm,klump banke!
Tadej Skof
15. 06. 2012 05.36
se malo pa vas bojo druge banke pojedle!
HooplaToopla
14. 06. 2012 23.48
+2
Bojim se, da je za nas običajne državljane povsem vseeno če JJ, banko proda pod mizo in pokasira sam, ali pa k poslu spusti še opozicijo in si denar razdelijo.
nemarx
15. 06. 2012 09.40
še nisem slišal, da je KOTEKS kdaj dajal kmetom podkupnino za odvoz crknjene krave !!!!!!!
BaGr67
14. 06. 2012 17.27
Kaj se je zgodilo z NKBM v predprejšnem mandatu?Aja dobr so folk n*** med njimi tudi uspešne in priznane slovenske ekonomiste,da so kupil "obveznice"ali delnice in to nam sledi tudi z NLB. Prav vesela sem, da nimam nič pri tej banki ampak sem pri konkurenci,kjer nisem in upam,da tudi nebom nikdar imela nobenih problemov .Aja pa nimam nobenih prihrankov pri svoji minimalni plački.
nemarx
14. 06. 2012 11.49
+3
Opozicija se boji prodaje pod mizo, jaz pa se bojim, da tudi pod mizo ne bo zanimanja za nakup banke, ki ima v vseh omarah polno okostnjakov in ogromen deficit v bilanci. Prav nasprotno pa se opozicija ni nič bala in imela skrbi za NLB, ko so pripadniki LDS-SD-ZARES in KPS s "tovornjaki" vozili denar v svoje "projekte", sedaj, ko je prišel čas za vračilo teh kreditov, pa pošiljajo takoimenovana podjetja gradbene srebrnine in ostalega "nacionalnega" interesa raje v stečaj, da zabrišejo sled za izgubljenimi milijoni..
ironi
14. 06. 2012 10.52
+4
Imate prav, "revizija poslovanja" naj se izvede!? Ta pa bi trajala tako dolgo, da bi še njihove (bančne stene) ostale brez vrednosti. Se pravi, da je ukrepati takoj, kot trdi vlada in morda še Bruselj. Ja "opozicija", dolgo ste bili na vladi in ustvarili današnje stanje, zato, v kot z glasnostjo v DZ. Rekli boste, ja Mercator je pa JJ delal in še danes posluje, Vi ste pa z javnozasebnimi krediti (brez preverjanja) futrali -sct, vegrad, merkur,primorje, Radeče itd.- in jih v stečaje zagnali, pa o tem "gnoju" ne piše 571 novinarjev, razen po nekaj dni TV postaje-poročila-. Navijam, za zdravo kmečko pamet, in ne za "filozofiranje", ki zadeve pelje v temo!! Pomislite še na DRŽAVLJANE in ne samo NASE!
zmago56
14. 06. 2012 09.57
+3
Ne samo opozicija, ampak vsi, ki so vpleteni v nečedne posle pri LB se bojijo kakršne koli (pod mizo, nad mizo al pa ob mizi ) prodaje banke. Po moje pa se banko naj kar proda tujcem, pa še tožilstvo in sodstvo, da se mal reda naredi. Avstrijci so hitro red naredil, ko so ugotovili, da jih naši strokovnjaki okrog prinašajo in jim škodo delajo. Naši bankirji morajo biti res pravi strokovnjaki,kakršne je treba sred belga dneva z lučjo iskati, ni mi jasno kako jim uspe pri tako oderuških obrestih še zgubo delati.
maijster
14. 06. 2012 06.22
+7
.....boli,me,samo da prodajo ta žakelj brez dna,in bom vesel,ko bo novi lastnik banke nagnal tam nesposobno nesnago,ki prejema veeeeeeeeeelike plače,........
wizeman
14. 06. 2012 10.27
+0
Eno so bankirji, čisto nekaj drugega pa je banka.....
maijster
14. 06. 2012 10.34
+2
............e daj no resno ???,bankirji bi morali odgovarjati za nepravilnosti,itd,kaj se je dogajalo z banko,ali ???,....eno je lokomotiva,drugo strojevodja,in če strojevodja naredi katastrofo zaradi malomarnosti,se zgodi kaj z njim ??,.......
el-komandante
14. 06. 2012 00.07
+7
N-ema L-ošije B-anke to bando je treba prodat za 1€ iz proračuna pa banka lahko v naslednjih 1000 letih dobi 0.000€
Hammurabi
14. 06. 2012 00.12
+0
nimaš pojma. populistične fraze. sami strokovnjaki. Slovenija bo ostala brez sistemske banke ker šalabajzerji, ki vodijo to vlado, ne zastopajo interesov Slovenije ampak interese KBC.
I_LL_BE_BACK
14. 06. 2012 00.22
+1
Komunajzarski šalabajzerji so že vse pokradli in naredili miljardni promanjkljaj. Sistemsko! Kar naj zdaj Kućan ,ki so ga bla polna usta nacionalnega interesa, odpre denarnico in simbolićno prispeva da ostane v domaćih rokah. Temu dejanju naj pa sledijo ćlani njegovega kluba 21 , ki imajo dnar skrit v davćnih oazah.
kleopatra-1
14. 06. 2012 01.36
+8
Janša je že v svojem prejšnjem mandatu marsikaj prodal pod mizo. Seveda on osebno od tega nima nič ...
maijster
14. 06. 2012 06.24
+7
....to pa ja ni res,janez j. je pa en velik poštenjak,kateri nas bo rešil ( mislim svoje podrepnike ),in popeljal slovence v raj,he,he,he,..
resslovenka
14. 06. 2012 09.04
+2
Meni je čisto vseeno če jo prodajo. Ker ni nič drugega kot leglo zalo za Slovenijo. Slabše pač ne more biti. Hlapci smo že tako ali tako, pa če kdo to prizna ali ne. Polna usta naionalnega intresa. Človeku se obrača želodec. Kakšen nacionalni intres, interes elitnih posameznikov!
resslovenka
14. 06. 2012 09.05
+1
zmago56
14. 06. 2012 10.08
+1
Če je gdo pripravljen to vrečo brez dna kupit za 1€ pa nima za kupnino mu ta 1 € brezobrestno posodim.
Hammurabi
14. 06. 2012 00.01
+6
vse bodo razprodali, provizijo pa na Ciper in Kajmanske otoke. Narod pa naj vmes ploska....
saintjozef
13. 06. 2012 23.49
+5
Ta miza bo za v muzej bivše samostojne republike Slovenije. Le komu nas bodo prodali???
MERDE-AVE-MERDE
13. 06. 2012 22.16
+10
Janša: Ne zanima me, kakšne barve je nekdo, samo da je modre in rumene. Berem angleško verzijo dokumenta Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), v katerem je pojasnjeno, kakšne so kvalifikacije članov novega nadzornega sveta Telekoma. Bolj vesel bi bil, če na dokumentu ne bi zasledil podatka, da dva kandidata nimata nikakršnih izkušenj s članstvi v nadzornih svetih. S pomočjo Googla sem v dveh sekundah ugotovil, da sta ravno osebi, ki nimata nikakršnih izkušenj z upravljanjem gospodarskih družb, vidna člana lokalnih odborov SDS, največje vladne stranke. Hkrati berem poziv AUKN, naslovljen na guvernerja Banke Slovenije, naj monetarna oblast reagira, ker so v nadzorni svet NKBM postavljeni ljudje, ki nič ne vedo o bankah. net
Hammurabi
14. 06. 2012 00.02
+8
Če lahko tajnica avtošole sedi v nadzornem svetu banke, potem vemo, kako se bo tole vse končalo...
ironi
14. 06. 2012 11.06
+2
Prav imate,Hammurabi! Toda, predsednik NS v Darsu je bil dolgo dr. Medved in kaj je storil, finančne razvaline, ki sta jih v kompanjonu ustvarjala z Duhovnikovo. Ja to pa je strašna "odgovornost", kajne? In tak "drek" , so NS-ti reproducirali po vseh državnih podjetjih vseh dvajset let naše samostojnosti. A naše pravo trdi, da nadzorniki za svoje napake odgoovarjajo s svojim premoženjem, a kot vidimo, le na papirju. DAJTE ŽE ENKRAT IZVAJATI NAPISANO ZAKONODAJO, pa bomo lepo živeli in nobeden se z nobenim ne bo "norce bril"!!!!!!!!
saintjozef
13. 06. 2012 20.33
+9
Pod isto mizo, kot so Merkator? Pod isto mizo, kot se kufre predaja? (vir Robertson) --Verjetno res!
Mirsad Miro Muharemovi?
13. 06. 2012 20.30
+10
naslov članka se glasi..Opozicija se boji, da bodo NLB prodali 'pod mizo'Jaz bi dodal da se boji cela država ali saj en milijon in pol državljanov,kaj pravite vi na 24 ur,se strinjate ali je to tema samo za opozicijo..ne sprenevedajte se
botjabotja
13. 06. 2012 20.37
-4
Mićo,podjetje,ki ustvarja minus iz leta v leto,je smotrno prodati. Se ti ne zdi? Kot drugo, vsi ste bili mnenja, da banke ne smemo več dokapitalizirati z davkoplačevalskim denarjem,sedaj imamo to možnost,pa spet ni v redu? Pahor je prosil Belgijce 3 leta,pa nič...
Mirsad Miro Muharemovi?
13. 06. 2012 22.44
+1
ma botja,sem te imel za bolj resnega,ma kaj govoriš, nazaj dokapitelizacija z našimi soldini..hehe ma niance sanjati
titovka
13. 06. 2012 20.21
+11
nič novega...saj delajo že 21 let vse pod mizo...celo šampanjce odpirajo!!!!
spidi33
13. 06. 2012 20.11
+4
drug mesec se mi izteče depozit, pol pa dnar ven, pa jo dajo komur hočejo, če bo boljši dom denar nazaj not naložu!!
br.0001s
13. 06. 2012 19.44
+9
še jaz dam kaki penez tistemu, ki bo htel vzet NLB.
Buena Vita
13. 06. 2012 21.56
+0
MsPikapiki
13. 06. 2012 18.48
+2
Pod mizo je bili v mandatu JANŠE 2004-2008 prodano ogromno uspešnih podjetij. Merkator je Janša kar v svoji pisarni prodal, jeklarska industrija je šla za 100 tisoč evrov in tako naprej in tako nazaj. Opozicija naj bo pozorna, ker je prav mogoče, da bo JANŠA tudi banke tako pospravil.
botjabotja
13. 06. 2012 20.34
-5
Zakaj se pa ne skriješ? Se ne bojiš,da bi tudi tebe pospravili?
hanoveranec
14. 06. 2012 00.01
-3