Slovenija

'Vodijo jih strah, maščevanje in slaba vest'

Ljubljana, 01. 07. 2009 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zahtevo opozicije za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja Gregorja Golobiča, ta pravi: "Veselim se možnosti odgovora na njihove laži."

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da bo preiskovalna komisija tudi ugotavljala Golobičevo politično odgovornost zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji ob njegovem "aktivnem sodelovanju pri zviševanju davčnih bremen slovenskim državljanom". Prav tako bo komisija preiskovala sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, je dodal.

Gregor Golobič in Jože Tanko
Gregor Golobič in Jože Tanko FOTO: 24ur.com

"Pobudniki tega bi morali, če to mislijo, da je res kar trdijo, zavedajo pa se očitno, da gre za laži, prijaviti policiji in drugim pristojnim ustanovam,“ je Golobič komentiral celotno zadevo.

"Tega ne storijo, kljub temu, da so to napovedovali, ker vedo, da je kriva ovadba kaznivo dejanje in da bi za takšno početje odgovarjali,“ je nadaljeval Golobič. Po njegovo želijo za svojo politično gonjo izkoristiti parlament. "Jaz se veselim te priložnosti, da bom na njihove laži tam odgovoril argumentirano, ponavljajo pa se očitki izpred petih let, ko tam nisem imel možnosti nastopati,“ je dejal Golobič.

Golobič pravi, da mu ne očitajo nič novega, tako da tudi ni razloga za njegov odstop. Za vsem po njegovo stojita SDS in Janez Janša, vodi pa jih motiv strahu, maščevanja in slabe vesti. Strah zaradi razkritja "njihovega kriminalnega vodenja države", maščevanje zaradi tega, ker se "zavedajo, da je stranka Zares prispevala k njihovem porazu na volitvah" in slaba vest, zaradi Golobičevega "uspešnega vodenja ministrstva za visoko šolstvo".

Zakaj niso predlagali interpelacije?

Na vprašanje, zakaj SDS sedaj predlaga preiskovalno komisijo, ni pa vložila interpelacije proti visokošolskemu ministru, je Tanko odgovoril, da bi bila interpelacija enkraten dogodek s predvidljivim izidom, zato je komisija ustreznejša. "Če bi se odločili za interpelacijo, bi bil izid glasovanja glede na to, da je ves državni vrh podprl Golobičevo ravnanje, že vnaprej jasen," je pojasnil.

Vrh koalicije
Vrh koalicije FOTO: Dare Čekeliš

Kontič: Opozicija s preiskavo morda zbira podatke za interpelacijo

Opozicija se je za ustanovitev preiskovalne komisije verjetno odločila na podlagi ugotovitve, da interpelacija ministra Gregorja Golobiča po aferi Ultra ne bi bila uspešna, je dejal vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. Kot meni, morda tako "zgolj zbirajo podatke in utemeljitve", ki bi jih pozneje uporabili za morebitno interpelacijo.

Glede na to, da zakonodaja ustanovitev komisije omogoča, "ni razlogov, da se ta komisija ne bi ustanovila", je dejal Kontič. Sicer pa glede na dosedanje izkušnje ocenjuje, da takšne komisije "ne prinesejo ravno želenih učinkov".

Po njegovih besedah je to ena izmed možnosti, ki jo je opozicija "s pridom uporabljala tudi v preteklosti, ko so na podlagi sprožanja raznoraznih afer leta 2004 prevzeli oblast".

Glede na to, da opozicija ni vložila interpelacije zoper Golobiča, je bilo po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca pričakovati, da bo nadaljevala s tovrstnimi aktivnostmi. Preiskovalna skupina je po mnenju Erjavca primeren inštrument za opozicijo, da lahko naprej "zadevo obravnava v politične namene".

Tanko meni, da se je državni vrh enotno postavil v bran Golobiču.
Tanko meni, da se je državni vrh enotno postavil v bran Golobiču. FOTO: Dare Čekeliš

Po Tankovih besedah se je državni vrh "enotno postavil v bran" Golobiču. Vse, kar je bilo storjeno, je šlo v smeri zaščite Golobičevih političnih pozicij, je prepričan. Pri tem je navedel odzive predsednika države Danila Türka, premiera Boruta Pahorja, predsednika DZ Pavla Gantarja, stranke Zares in celotne koalicije.

Za Sajovica so v Sloveniji pomembnejše naloge kot preiskava o Golobiču

Zahteva za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča je za vodjo poslanskega kluba LDS Boruta Sajovica ena izmed možnih sredstev, ki jih opozicija lahko zahteva. "Vendar ta trenutek mislim, da imamo v Sloveniji precej pomembnejših nalog, kot je ta," je ocenil Sajovic.

Vodja poslanskega kluba LDS namreč meni, da je bilo o Golobiču povedano že vse, zato bi bilo "v teh kriznih časih dobro, če ministri delajo svoje delo", ne pa da se ukvarjajo z odgovori na "politikantska vprašanja".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 07. 2009 14.59
JAU KAKO PA MINISTRIČIN PAPUČAR-DIRETOR POLICIJE---SE GA DA KJE VIDET,ALI SE SKRIVA POD KOUTROM
Buena Vita
02. 07. 2009 14.55
DEJMO PROSIT AMERIČANE ZA ATOMSKO BOMBO, ZA PLAČILO BOMO POSLALI GOLOIBIČA,KER JE EDINI ZMOŽEN NAREDITI VEČ ŠKODE KOT ATOMSKA BOMBA,TAKO BOMO NA FIFTI-FIFTI PRI AMERIČANIH
rahlo_nepristranski
02. 07. 2009 11.05
ja eni ga odkrijejo pa se njih obtožuje in imajo prijavljeno vse v sloveniji. drugi pa prikrivajo lažejo zavajajo in imajo po drugih državah skrito premoženje in s tem utajajo davek in delajo kazniva dejanja in pranja denarja, pa še minister je v vladi je, ali ni to mafijska in tajknunska vlada trenitno na oblasti, če je že mafija se pretihotapila na sam vrh politike in vlade.
resslovenka
02. 07. 2009 10.50
Kako že pravijo? V vsaki laži je tudi del resnice. Bi se kar strinjala. Pa menim, da res ni nobenega reveža med politiki. Izvor njihovega premoženja zna biti od primera do primera tudi sporen. Kdo se bo s tem ukvarjal. Razen medijev, nihče. Preiskovalne komisije so umetne združbe priviligirancev, ki se ustavijo brž ko se kaj najde. Saj vemo, vsi smo krvavi pod kožo. Brez greha pa tudi ni nikogar. Pa smo tam, pravzaprav nikjer. O klientalizmu in nepotizmu je škoda besed, vse je jasno in vidno kot beli dan, ne glede na to kaj sploh še kdo reče.
rahlo_nepristranski
02. 07. 2009 08.32
Levičarji pozabljajo, kako so sodelovali pri organizaciji afer zoper JJ KI SE BO NJIM VSEM PREJ ALI SLEJ VRNILO KOT BUMEANG
Presskiller
02. 07. 2009 08.31
Kaj je pa je kuga v primerjavi z Golobičem?
Neurath
02. 07. 2009 07.48
Ultra bolni so levičarski umi-najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da je ravno LDS z Veselinovićem kot predsednikom NLB razkrinkal sporna posojila Ultri. Že sam sebi sem tečen s to trditvijo ampak je zopet aktualna:Drnovšek je vedel da se bodo levaki med sabo pojedli, ko se stegne heh
Leandra
02. 07. 2009 07.30
Država ki prenese Kresalovo, Golčubiča in Semuliča je niti Kuga, Potres in Izguba pol državljanov ne preseneti.
rahlo_nepristranski
02. 07. 2009 07.14
titovka ti si resni bolnik ali si že zblaznela?, kjer pri tvojih pisaniih je že tako videti. Če bo kdo destabiliziral državo to ravno delajo komunistični boljševiški levičarski potomci, LDS, SD, ZARES in s pomočjo DESUS in tajkunov, ki so se že utihotapili v samo vlado RS, ki trenutno vladajo tej naši ubogi državi.O teh piši če si pri zdravi pameti, kot je očitno iz tvojega pisanje videti, da temu ni tako, zato sem ti dal točen odgvor.
tomi.passion@gmail.com
02. 07. 2009 06.44
Ja, boga, boga levica. bogi, bogi Golobič. Ja, grdi, grdi Janša, kako si to upa, ko pa je sam uničil Slovenijo. Globič pa jo s tovariši gradi, boljšo, lepšo, uspešnejšo, predvsem pa pošteno Slovenijo. NOT! Sedanja vlada niti skriva ne več, da laže in krade. To kar javno počno, potem pa celo cela stranka ponosno pove, da bi tudi oni lagali v primeru Golobiča. Halo?! Dragi narod, se potem čudiš, da si brez dela, da imaš nizke plače itd., ko pa voliš takšne. Kilava je ta naša "levica", ki v sebi nima prav nič "levega", razen praznih besed.
RADO62
02. 07. 2009 01.24
Janša predlaga razkritje premoženja politikov.... Na levi strani nas pa amsterdamski tajkun golobće nateguje, da je lastnik ene same delnice pivovarne laško... ha ha ha... Potem se izkaže, da ima poštne nabiralnike širom po svetu in tako v tujini pere nakraden davkoplačevalske dinarčke kanalizirane preko najbolj transparentnega podjetja ??? v Sloveniji, ultre seveda.... heh
djdj
02. 07. 2009 00.42
Kaj bo spet zlagal ultra lažnivec GG?
123_Zoke_vec_ni
02. 07. 2009 00.36
Ej fantje in dekleta, saj Janša je objavil svoje premoženje!!! Če imate dokaze, da ima še kaj več, z dokazi na plano!!!! Pa ga razglasimo za lažnivca in zahtevamo njegov odstop!!! Nemudoma. Do takrat pa ššššš.....
123_Zoke_vec_ni
02. 07. 2009 00.34
A GOLOBIČ TO ZARES ALI SPET ULTRA LAŽE????
Zlobcek
01. 07. 2009 23.48
ne Titovka, ob tej uri le težko najdemo boljšo zabavo od rdečega transvestita z mazohističnimi nagnjenji zakaj bi bila zadovoljna z GG? saj veš da si sposobna nekaj več! a veš da lahko upaš na nekaj več? na nekaj kar ti ne bo vzelo prav vsega dostojanstva! pojdi še jutri v Nemčijo in postani ena od GGG girls !
titovka
01. 07. 2009 23.39
pokličite zdravitelja grimseka - njegova edina sposobnost je, da zliva hektolitre olja na rane tistih, ki so prepričani, da so za vse naše težave krivi drugi.
titovka
01. 07. 2009 23.34
eeeejjjj desničarji, pa kaj se toliko ukvarjate z menoj?morebiti samo iz enega razloga - DA SE VAM NI TREBA S SABO.
titovka
01. 07. 2009 23.31
janezu janši se gre, da bi destabiliziral našo državo!!!!
titovka
01. 07. 2009 23.30
Tina4201.07.2009, 23:262 titovka..men delujes k da si čist obsedena z GG-jem...da se nis mogoce zaljubila vanj? tebe so pa ziher zlorabili vatikanski pedofili!!!
titovka
01. 07. 2009 23.29
lepo je v naši domovini biti kriminalec...sploh, če si v sds-u!!!!