Slovenija

Operacija 'Močivnik' zaključena

Ljubljana, 22. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi psi, odvzeti Mileni Močivnik, so preskrbljeni, začasna nastanitvena lokacija na Lahovem pa je prazna, saj imajo vsi psi nove domove oziroma so v zavetiščih. Direktor Veterinarske uprave Zoran Kovač ocenjuje, da celotna akcija "ne bo poceni".

Kovač se je vsem "posvojiteljem" zahvalil, da so prišli po živali, saj je bil po njegovem mnenju odziv zelo velik. Hkrati pa so inšpektorji opozorili, da imajo vsi psi vsajene čipe, s katerimi jim lahko sledijo, zato bodo našli vse nove lastnike, ki bodo pse posvojili z namenom, da jih vrnejo Močivnikovi. Vsaj eden od psov, ki so ga minuli petek našli pri Močivnikovi, je bil oddan novemu lastniku, ta pa je psa vrnil Močivnikovi. Proti njemu in morebitnim ostalim bodo uvedli postopek zaradi namerne zapustitve živali.

S tem je uspešno rešen eden večjih problemov zbirateljstva v državi, primer pa je sprožil tudi intenzivnejše delovanje na področju zaščite živali, je na današnji novinarski dejal direktor Veterinarske uprave RS (VURS) Zoran Kovač. Minuli petek so pri Močivnikovi sicer opravili inšpekcijski pregled in ugotovili, da je v Dolu pri Borovnici najmanj pet novih psov in pet mačk, ukrepali pa bodo tako kot doslej, saj ne bodo dopustili, da se število živali pretirano poveča.

Predstavnica ljubljanskega društva za zaščito živali Polona Samec je povedala, da so v Avstrijo in Nemčijo odpeljali 47 psov in 10 mačk, v mariborskem azilu so sprejeli 46, v koprskem 40 in v Dramljah pri Celju 62 živali. Ostalo jih je 127, med katerimi je bilo opravljenih šest evtanazij, dva psa sta poginila, dva sta ostala v oskrbi članov ljubljanskega društva, 117 pa so jih oddali novim lastnikom. Do sedaj so sterilizirali 49 psičk.

Milena Močivnik se ne sme več ukvarjati z 'zbirateljstvom' živali
Milena Močivnik se ne sme več ukvarjati z 'zbirateljstvom' živali FOTO: POP TV

Kot je znano, so Mileni Močivnik, sicer Slovenki leta 1999 po izboru revije Jana, 19. oktobra odvzeli 322 psov in mačk. Kovač je takrat poudaril, da je bila januarja izdana odločba, po kateri bi morala Močivnikova ustrezno cepiti vse živali in jih oddati drugim, obdržala pa bi lahko pet živali. Toliko jih namreč lahko ima sama, če pa jih želi več, mora to prijaviti kot rejo domačih živali in pridobiti ustrezna dovoljenja. Ker ni izpolnila odločbe, je marca za to določena veterinarska ambulanta opravila cepljenje teh živali, stroški za cepljenje pa so bili po Kovačevem pojasnilu poravnani iz proračuna. Tudi po tem Močivnikova ni oddala živali, zato je bil septembra izdan poseben sklep o odvzemu. Živali so nato prepeljali v Lahovo pri Novi vasi, kjer so jih oddajali morebitnim novim lastnikom.

Na veterinarski upravi so še povedali, da so podali 3 kazenske ovadbe zoper Močivnikovo. Poskusili bodo doseči, da se ji prepove posedovanje katerekoli živali. Milena Močivnik pa zaradi mučenja živali ob odvzemu toži veterinarsko upravo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni