Slovenija

Nemec: Prisluškovalna afera, čeprav ni sveža, je vredna razprave

Ljubljana, 14. 10. 2015 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po odmevnem razkritju v oddaji Epilog, da se je med operacijo Eikonal prisluškovalo tudi Sloveniji, je predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims afero označil za "lanski sneg". Drugačnega mnenja je poslanec Matjaž Nemec, ki poziva k preiskavi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grims prisluškovanje označil za lanski sneg
    02:45
    Iz 24UR: Grims prisluškovanje označil za lanski sneg
  • Epilog: Nov dokument razkriva: Prisluškovalo se je še bistveno več
    07:06
    Epilog: Nov dokument razkriva: Prisluškovalo se je še bistveno več
  • Epilog: Prisluškovanje javnim telefonom
    01:07
    Epilog: Prisluškovanje javnim telefonom
  • Epilog: Dokumenti razkrivajo, kdaj, kje in kako so prisluškovali Slovencem
    14:35
    Epilog: Dokumenti razkrivajo, kdaj, kje in kako so prisluškovali Slovencem
  • Epilog: Afera Eiconal odmeva po Balkanu
    02:58
    Epilog: Afera Eiconal odmeva po Balkanu
  • Epilog: O prisluškovanju z nekdanjim direktorjem Sove in zunanjim ministrom
    12:32
    Epilog: O prisluškovanju z nekdanjim direktorjem Sove in zunanjim ministrom

Za predsednika Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branka Grimsa je odmevno razkritje oddaje Epilog, da so ameriški in nemški obveščevalci v operaciji Eikonal tri leta prisluškovali tudi telefonskim pogovorom slovenskih državljanov, "prodajanje lanskega ali predlanskega snega", saj se je operacija začela že pred enajstimi leti in se končala pred osmimi, o njej pa se je javno večkrat govorilo v najširši evropski javnosti. Menil je še, da gre za preusmerjanje pozornosti od za Slovenijo bistvenih zadev, z varnostjo na čelu.

Grims sicer ob tem ni omenil, da je bilo doslej dejstvo, da je bilo prisluškovano tudi Sloveniji, neznano - celo predsedniku vlade Miru Cerarju!

Slovenija mora biti pripravljena, da vsak trenutek zagotovi svojo suverenost in varnost, meni Grims.
Slovenija mora biti pripravljena, da vsak trenutek zagotovi svojo suverenost in varnost, meni Grims. FOTO: Dare Čekeliš

Je pa Grims poudaril, da je z vidika varnosti za Slovenijo pomembneje bistveno povečati proračunska sredstva, namenjena za varnost, saj je "podhranjenost policije, vojske, vseh ostalih varnostnih sistemov tako velika, da bi morale biti spremembe v proračunu bistveno večje".

Po Grimsovih besedah je treba zagotoviti ne samo dodatne zaposlitve na kritičnih področjih, pač pa tudi sredstva za investicije. "Tega v tem trenutku v proračunu ni. Če je 80 odstotkov proračunskega denarja na področju varnosti namenjenega za plače, to pomeni, da se sistem ne more razvijati in tako stanje je na varnostnem področju že vrsto let. Prej je bilo to še lahko razumljivo, sedaj pa mora biti zaradi spremenjenih varnostnih razmer drugače, saj je treba zagotoviti varnost ljudi," je izpostavil Grims.

Ob tem je posebej opozoril na velik varnostni problem Slovenije v primeru, ko bi Nemci in Madžari ter Avstrijci ob migrantskem valu zaprli meje. Kot je še pojasnil, je v slovenski policiji glede na mednarodne standarde zaposlenih samo 70 odstotkov glede na schengenske standarde, v vojski pa je zaposlena samo polovica, kar sledi iz mednarodnih obveznosti.

Varnostni izzivi vedno večji

"Dejstvo je, da so se mednarodne razmere spremenile, da te spremembe niso kratkotrajne in bodo predvidoma trajale kar nekaj let in Slovenija mora biti sposobna v vsakem trenutku odgovoriti nanje," je dejal predsednik komisije. Opozoril je še, da so "drugačni varnostni izzivi, ki so bistveno večji, kot so bili kadarkoli od osamosvojitve naprej, tukaj in zdaj".

"Slovenija mora biti pripravljena, da vsak trenutek zagotovi svojo suverenost in varnost z vsemi demokratični sredstvi, ki jih ima država na razpolago, in da je vsaka državljanka in vsak državljan na ozemlju Slovenije vedno varen," je še dejal Grims.

Predlagatelj sklica nujne seje, poslanec Matjaž Nemec (SD) je v zvezi z operacijo Eikonal dejal, da je prav, da Slovenija svojim zaveznikom prenese, da je zaznala težavo. "Za nekatere je to lanski sneg, za SD pa je to vredno razprave," je še menil.

"V kolikor se Slovenci sami sebe ne bomo cenili, je težko pričakovati, da nas bodo cenili drugi. Namreč ne glede na zavezništva, se moramo zavedati, da smo v tem novem svetu Slovenec Slovencu najboljši prijatelj in temu primerno mora delovati naša država, kot suverena, samostojna država in od določenih terjati odgovore, ne glede na to, da gre za relativno staro stvar in se je od tega obdobja svet zelo spremenil," je še dejal.

Komisija je vladi priporočila, naj jo celovito seznani z vsemi opravljeni pogovori in ugotovitvami v zvezi s tem.

Nemec: Okrepiti je treba zavedanje

Glede nadzora Sove je Nemec ocenil, da so na območju Slovenije možne izboljšave, na mednarodnem prizorišču je to sila nemogoče, predvsem pa bi bilo po njegovih besedah treba "okrepiti zavedanje, na kakšen način uporabljati komunikacijske kanale, tako kot se je to pokazalo pri arbitražnem sporazumu in izkušnje so sveže".

Zavzel se je za večje osveščanje glede ustrezne rabe komunikacijskih sredstev in tudi sam podprl povečanje proračuna za varnostno-obveščevalne in nekatere ostale službe v Sloveniji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
15. 10. 2015 11.41
+6
..Branko Grims, stranka sds, ..........prisluškovalna afera NI lanski sneg
iGURT
15. 10. 2015 11.41
+4
ayax
15. 10. 2015 14.52
+1
Bojan-F
15. 10. 2015 06.04
+6
Prisluskovalna afera, zmaga odbojkarjev, zmaga Olimpije ... samo prevsmerjanje pozornosti od gorenjske afere ... nekdanji svetovalec ravnatelja Gorenske banke pa ima amnezijo ...
Bojan-F
15. 10. 2015 06.07
+5
... sicer pa je v veselje gledati pisanje manter Desnega sektorja ... prepise tekst iz USB kljuca in si takoj nalima +
SDVmafija
15. 10. 2015 08.23
-8
Vsekakor veliko napredneje, kot tvoje prepisovanje iz Mladine :)
SDVmafija
15. 10. 2015 08.24
-5
Mimogrede. Svetovalec ravnatelja banke ? Kako da nisi kar napisal, čistilka banke je članica SDS ? Svetovalec :)))
Bojan-F
15. 10. 2015 10.05
+3
Objasnilo zainteresiranim ... kar je evidentno, zanimivo in100% dokazljivo ... vecina mojih trditev je starejsa od vpisov v Mladino ... en vpis ima priblizen datum kot moj (kolobocije okoli obiska g. Jansa hons. dr. Janeza pri g. Sanader Ivotu na Bledu avgusta 2007), pa se tam avtor nedosledno uporablja termin "arbitraza" ... v spisih o sodobni zgodovini skoraj morajo biti dejstva ista, o drugi zgodovini pa so moji viri zajetnejsi kot od povprecnega kolumnista in iz danasnjega vidika primarni ...
Bojan-F
15. 10. 2015 10.06
+3
Npr.1: kateri mladinin novinar je drzal v rokah knjigo "Kvisku zdaja dezela vsa!", prirocnik totalitarnega katolicizma na slovenskem iz leta 1931?
Bojan-F
15. 10. 2015 10.08
+3
Npr.2: kateri mladinin novinar je karkoli prebral o funckioniranju disfunkcionalnih skupin, njihovem ustroju, Vodji in interakciji s sledilci?
Bojan-F
15. 10. 2015 10.15
+5
Objasnilo zainteresiranim (ni pisalo na USB) ... g. Sircelj Andrej komisar za javne prihodke v kabinetu predsednika vlade g. Jansa hons. dr. Janeza je iz tega delovnega mesta presel v Gorensko banko kot svetovalec ravnatelja in od tam v Drzavni zbor, kjer je je v letu 2013 kot dopolnilno popoldansko dejavnost opravljal se nadzorno funkcijo v UTDB za bruto 600 EUR/h.
komarec
14. 10. 2015 22.32
+3
Ameriškega veleposlanika poslati nazaj v ZDA tam naj bo, mi jih ne potrebujemo.
SDVmafija
14. 10. 2015 23.47
-4
Ne bi raje vas poslali domov ? Res vas ne rabimo.
štrekeljc
14. 10. 2015 22.23
+9
Prisluhi so se začeli v letu 2005, torej v času vladavine častnega doktorja JJ. Prisluškovali so Američani. Častni doktorat je Janši podelila Universum College iz Prištine. Na njeni spletni strani je na prvem mestu kot partnerka navedena Embassy Of The United States Priština - Kosovo. OK, častni doktorati se običajno podeljujejo za neke zasluge. Zakaj ga je dobil Janša? 1. V zahvalo za to, da je ob aretaciji Ramusha Haradinaja posredoval za njegovo izpustitev in nato še vložil (neuspešno) interpelacijo proti notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar, čeprav je bil Haradinaj na Brniku aretiran na podlagi Interpolove tiralice? (Ramush Haradinaj je takrat dejal, da bo njegovo prijetje Sloveniji škodovalo na gospodarskem in političnem področju in naj me kdo popravi, če se motim, ampak Haradinaj je po svetupotoval z ameriškim diplomatskim potnim listom) 2. V zahvalo za to, da je zvesti hlapec Američanov, da jih uboga v vsem, da takrat Sova sploh ni reagirala in da zdaj o teh prisluhih Grims govori o lanskem snegu?
komarec
14. 10. 2015 22.32
+8
heello
14. 10. 2015 22.50
+7
Tudi janša je samo predlanski lanski sneg !
SDVmafija
14. 10. 2015 23.49
-6
Hahaha hahaha, j.bo te, s čim vas rdeče hlapce futrajo :) Ja, amerikanci potrebujejo dovoljenje od nekoga, kateremu bi prisluškovali. Ups, pozabil si še sodelovanje z Nemčijo.
štrekeljc
15. 10. 2015 09.52
+6
Bivši SDV-jevec, za razliko od tvojega idola NIKOLI nisem bil član Partije in sredi sedemdesetih sem izstopil tudi iz sindikata samo zato, ker je bil režimski. Največ (bivših rdečih, zdaj prebarvanim v rumeno-modro) hlapcev najdeš ravno v stranki, ki, jo ti tako vneto zagovarjaš.
br.0001s
14. 10. 2015 20.15
+3
vse jih polovit in poslat kidat lanski sneg na svoje stroške hehe
br.0001s
14. 10. 2015 20.16
+1
leve in desne, homo in bi ter kosmate in levoroke
ginger 1
14. 10. 2015 20.13
-2
Kaj je pa cudnega,ce so prisluskovali nasim boljsevikom ??? Pa saj eno govorijo drugo delajo in to te 70 let...Slovenci smo v EU in NATO,tele yugonostalgiki bedniki se pa bratijo s srbi in rusi,ki pa so ze tradicionalno proti EU in zahodnim zaveznikom,katerega del smo,vsaj uradno tudi mi...!!!
štrekeljc
14. 10. 2015 22.08
+6
Irena, prisluškovanja so se začela leta 2005! Aja, saj res, takrat je bil boljševik na oblasti...
komarec
14. 10. 2015 22.36
+4
GINGER a bi ti potemtakem rad bil Američan? Veš to je isto kot da pelješ osla v Lipico in misliš, da imaš lipicanca, a osel je osel.
SDVmafija
14. 10. 2015 23.50
-4
Tako kot ti misliš, da si človek če si preplaval Drino :)
dostojevski II
14. 10. 2015 19.26
+8
Ubogi Grims. Tudi o lanskem in predlanskem snegu si ne upa razpravljati javno. Sklicuje zaprte seje, strah pred gospodarjem je premočan.
SDVmafija
14. 10. 2015 19.34
-4
Itak :) Pa še vedno se mu ni treba skrivati kot tebi :)
Bojan-F
14. 10. 2015 18.40
+3
Ta bezigrajska stranka je narobe svet ... predsednik protiprisluskovalne komisije nebi razsikal prisluskovanja ... in ... nekdanji svetovalec ravnatelja Gorenjske banke se cudi cudnim mahinacijam v banki ... narobe svet!
SDVmafija
14. 10. 2015 19.35
-6
Preiskali preteklost ? A niste rdeči hlapci proti raziskovanju preteklosti?
SDVmafija
14. 10. 2015 19.37
-7
A niste vi proti preiskovanje preteklosti ? Aha, vaše preteklosti :)
Netajkun
14. 10. 2015 21.44
+4
Ne bi bilo slabo . . .ponižno zahtevati naših " zajetih " pogovorov in jih malo precediti ( lahko pa to za nas naredijo kar prisluškovalci ) , recimo z vpisanimi besedami NLB , NKBM , G.banka , Factor banka , A banka , itd . . in z besedami KREDIT , ODOBRITEV , NAKAZILO ( tudi v tujino ) . . .
jackgaton
14. 10. 2015 18.03
-4
SD želi prenesti pozornost ....................Grims ima povsem prav ..........................ukvarjajo naj se z DUTB in zadnjim valom kraje v režiji murgelskih mafijozov
komarec
14. 10. 2015 22.38
+4
nikhrast
14. 10. 2015 17.56
+1
Ko vse objavite na Facebooku ali Twitterju, pa noben problem. Ko MasterCard takoj ve kje in kaj si kupil, pa noben problem. Etc...
Crvena zvezda
14. 10. 2015 17.41
+7
Oooo, Branko je spet tu, kak simpatičn dec...pa kako pametnega govora je, pa razgledan...
SDVmafija
14. 10. 2015 17.31
-4
Rdeči smeškoti so pogruntali, da JJ nadzira Telekom :)
Gospoda grimsa verjetno skrbi, da bi se ob natančni preiskavi našel mankajoči tretji kos prisluškovalne naprave, ki je izginil "neznano kam". Se itak ve katera politična opcija ga ima. In seveda izreden strah, da se je delalo tudi kaj preko nje. Lanski ali letošnji sneg, prav je da državljani vemo, kdo kaj počne in zakaj!
SDVmafija
14. 10. 2015 17.29
-3
In to preko rdeče trdnjave Telekom-a, kajne :)
Partisan
14. 10. 2015 16.09
+3
kaj bojo raziskovali, če pa se bojijo amerikancev!! TITO bi jih že zdavnaj vluft spusto!
M_teorija
14. 10. 2015 16.00
+9
Je pa logično, da CIINI špiclji ne bodo za preiskavo!?
M_teorija
14. 10. 2015 15.58
+9
Hrvatje so od amerov dobil prisluhne še nedolgo nazaj!? Torej, prisluhi niso prekinjeni. Že zato bi bilo potrebno zadevo raziskat. In Grims jim očitno drži svečo, če je proti preiskavi!? In to ravno tisti, ki bi moral že po službeni dolžnosti zadevo preiskovati!?
Uporabnik113189
14. 10. 2015 15.50
+12
No, da se Grimsu zdi nesmiselno obravnavati prisluškovanje velikega brata v naši državi se mi zdi logično in pričakovano. Vedno, ko so ogroženi interesi Nemčije ali ZDA je na njihovi strani jasno tudi kompletna SDS s predsednikom vred. Je pa to početje nezaslišano in obravnava v parlamentu ter resen diplomatski napor proti temu je nujen. Prav tako ukrepi in predpisi ter zakonodaja za zaščito državljanov. No, tem ljudem se to ne zdi potrebno, državo bi kar priključili Avstriji, večkrat javno izgovorjeno. Me prav zanima, kako bi se odzvali v ZDA, če bi ena od strank glasno razmišljala o ukinitve ZDA ter priključitvi Kanadi. kaj bi delali s temi poslanci..?
SDVmafija
14. 10. 2015 17.30
-11
Gre samo z ukinitev vas. Ki boste nekoč vseeno ukinjeni :)
RedCell
14. 10. 2015 15.39
+9
Branko Grims bi moral biti lanski sneg... vsaj lanski. Lole.
wolfterier
14. 10. 2015 16.02
-2
Naši tajni agenti,ki so se takrat igrali partizane na feštah,bi morali biti predlanski sneg,nje...
M_teorija
14. 10. 2015 15.39
+3
In zakaj so bli prisluhi le v ovdobju JJ vlade!? Ni blo potrebe!? Zato ker takratna opozicija ni nosila zahodnim prijateljem kot so to počele opozicije pri ostalih vladah. Pravzaprav le ena sorta opozicije, ki je vse nosila ven iz države!? Enkrat izdajalci, vedno izdajalc!?
CyberWorm90
14. 10. 2015 15.53
-1
w nemčiji so prisluškowali ne pr nam : ))) w te prisluhe so padli edino slowenci če so klicali w tujino : ))) če si soseda poklicu za na per nis not padu : )))
CyberWorm90
14. 10. 2015 15.56
-1
nemčijo so pa zbrali zato k majo eno izmed glawnih wozlišč w ewropi k potekajo mednarodni pogowori : )))
SDVmafija
14. 10. 2015 15.28
-9
In to vse čez rdečo trdnjavo, Telekom :)
wolfterier
14. 10. 2015 16.03
-9