Slovenija

'Onkološki inštitut je prototip primera, kako se tega ne dela!'

Ljubljana, 26. 09. 2012 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi pokanja cevi, legionele in številnih drugih težav, s katerimi se neprestano ubadajo na Onkološkem inštitutu, je minister Gantar pogodbe in imena sodelujočih pri izgradnji poslopja predal protikorupcijski komisiji.

Tomaž Gantar, zdravstveni minister
Tomaž Gantar, zdravstveni minister FOTO: Blaž Garbajs
"Ne želim vedno znova ob vsaki cevi, ki bo puščala, ali legioneli, ki se bo na Onkološkem inštitutu pojavila, odgovarjati na vprašanje, kdo je odgovoren in zakaj je do tega prišlo!'' pravi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je danes javnosti znova predstavil izsledke in ugotovitve že pred leti opravljenih revizij glede gradnje Onkološkega inštituta v Ljubljani. Povod za to so bile številne težave z delovanjem ustanove, med drugim tudi počena vodovodna cev, ki je letos poleti znova dvignila veliko prahu v javnosti.

Na ministrstvu so se tako znova zakopali v papirje ter preverili, kaj se je dogajalo v času gradnje inštituta. "Onkološki inštitut je lahko prototip primera, kako se investicije ne sme izpeljati!'' je bil oster minister. Najprej je postregel s podatki, da je bila sprva planirana izgradnja in adaptacija v skupni velikosti 37.430 kvadratnih metrov, a je na koncu ta površina znesla precej več, in sicer 48 kvadratnih metrov. Vrednost same investicije se je dvignila z 22 na 49 milijonov evrov, gradnja pa se je s predvidenih treh let zavlekla na dolgih 11 let.

Minister: Projekt gradbincem kot otroku brezplačna karta za Disneyland

Odgovornih je veliko, tako s strani ministrstva kot pristojnih za Onkološki inštitut in izvajalcev samih, pravi minister. "Že sam način dela je bil takšen, ki si ga lahko gradbinci le želijo. To je tako, kot bi dal otroku brezplačno karto za Disneyland,'' pravi in nadaljuje, da je bila na podlagi javnega natečaja pripravljena neka osnovna nepopolna projektna dokumentacija in na njeni podlagi je bil izbran izvajalec SCT. Ta je bil šele nato zadolžen, da je zagotovil pravo dokumentacijo in začel projektirati, čemur so sledila sprotna dopolnjevanja in spremembe.

Sklenjenih 23 dodatnih aneksov

Kot je ugotovila že revizija iz leta 2007 ter supernadzor, naročen s strani ministrstva, je bil projekt izpeljan nestrokovno. Javni razpis je stekel brez videnja celotnega projekta, predmet pogodbe ni obsegal komunalne infrastrukture, v času gradnje pa je bilo preprojektiranih kar 8700 kvadratnih metrov površin, katerim se je spreminjala namembnost, oprema in vse drugo. Zaradi slednjega je bilo sklenjenih kar 23 dodatnih aneksov, ki so bili pogosto sklenjeni za nazaj, nekateri pa so bili sklenjeni za obsežna in draga dela, za katera bi morali iti v razpis. Pogosto so bila naročena in zaračunana dodatna dela, čeprav so bila plačana že z osnovno pogodbo. Poleg tega je bila bančna garancija za odpravo napak v garancijski dobi s strani SCT, d. d., izdana v višini 10 odstotkov na osnovno pogodbo, sklenjeno leta 1996, in znaša 2,2 milijona evrov. Ker ni bila izdana za pogodbeno vrednost, izvedeno z 23 aneksi, dejanska višina garancije predstavlja manj kot 5 odstotkov končnega pogodbenega zneska 49 milijonov evrov."To je bilo veliko oškodovanje države!“ je dejal Gantar.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Dokumentacija izginila

Glede vodovodnega omrežja, ki je poleti spet dvignilo veliko prahu, je dejal, da bi morala obstajati dokumentacija glede cevi in drugih materialov, a se je očitno izgubila v neznano. "Pri 8700 kvadratnih metrih površin, kjer je bila spremenjena namembnost, je seveda ostalo tudi veliko slepih vodov,'' pravi. Slednji so sicer najverjetneje tudi glavni izvor legionele v stavbi, katere odpravljanje v času izgradnje ni bilo upoštevano in načrtovano.

Da tovrstnih anomalij in nepravilnosti pri nadaljnjih projektih ne bi ponavljali, na ministrstvu pripravljajo ustrezna navodila za izvajanje teh projektov, kjer bo natančno opredeljena odgovornost, organizacija, kontrolni mehanizmi in drugo. "Ta pravila bodo zavezujoča!'' pravi in dodaja, da je bil tudi način dela na ministrstvu v marsičem krivec za način gradnje, kot smo ji bili priča.

Pogodbe in imena predali Klemenčiču

Ker bo težko ugotavljati, kdo so krivci za strahotno slabo in neracionalno izpeljan projekt izgradnje Onkološkega inštituta, so zbrane ugotovitve in gradiva s pogodbami in imeni sodelujočih predali protikorupcijski komisiji pod vodstvom Gorana Klemenčiča. "Nudili jim bomo vso podporo in dokumentacijo, da bodo morda našli odgovorne,'' je dejal minister in pojasnil, da je izhodiščno mnenje komisije, da je v celotnem izvajanju projekta nastala velika premoženjska škoda, ki jo je mogoče tako ekonomsko kot pravno z veliko stopnjo gotovosti ovrednotiti. Med drugim ugotavljajo tudi nesodelovanje javnih uslužbencev in omejevanje dostopa do informacij in dokumentacije. "Seveda bodo vsi nadaljnji postopki morebitnega pregona koordinirani preko protikorupcijske komisije v povezavi s policijo in ustreznimi organi,'' je dejal in zaključil, da želijo v prihodnje preprečiti takšne nepravilnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
27. 09. 2012 20.44
zaradi tega pa smo na lestvici prvi v evropi po nestrokovno grajenih objektih!!!!!!to bi morali raziskat do zadnjega in jih postavit pred sodisce v strasburgu ker pr nam ne bo sodbe v imenu ljudstva!!!
Bojan-F
27. 09. 2012 11.28
"Design&Build" ni nobena novost v izvedbi projektov. V zadnjih 20-tih letih je delež takšnih pogodb v UK narasel iz 15% (1991) na 45% (2004). Odločiš se za "procurement strategy", sledi "pre-contract design", izvedeš predkvalifikacijo, imaš pravico na "nominated subcontractor", napraviš tender, ... ampak v takem primeru je tenderske dokumentacije 5 m3. Med samo gradnjo pa sledijo še strogo formulirani postopki (submittals, CVI, RFI, ...) Za vse "procurement strategy" smo v R Sloveniji vedno imeli dobro regulativo ... samo se očitno v zadnjem obdobju ni izvajala. Gradbena knjiga in gradbeni dnevnik dokaj enostavno odkrijeta povzročitelja anomalije. Tudi če ni nič napisano, se ve, kdo je kriv, da ni nič napisano. Kljub temu, da so bili med gradnjo zagotovo veliki pritiski zdravnikov (legitimni stakeholders), bi jaz stisnil nadzornike! V kolikor ni ponarejenih listin, se je izvajalec samo racionalno obnašal. Mimogede 1: izbira šlosarskega podjetja iz Grosuplja za tako zahtevne instalacije pa je posebna zgodba, ki bi jo takoj navezal na one podizvajalce g. Požar MIrka ... so bili pa poceni, pa to ... in z dampingom in podpisovanjem lažnih izjav o poplačanih obveznostih glavnih izvajalcev pomagali uničiti nekdaj ugledne instalaterske družbe. Mimogrede 2: nekako od leta 2002 opažam povsod (!), da so investitorjevi pritiski nadvladali stroko
JanezNovakJohn
27. 09. 2012 07.15
+1
Tu je bila samovolja in nadutost zdravnikov draga in brez primere. Vsak je po svoje oblikoval "svojo" ambulanto. Ministerstvo bi lahko prekopiralo v vsem eno od najboljših bolnišnic na svetu, podobne velikosti, skupaj z organiziranostjo vred, pa bi bilo. TAKO PA BUTALCI PLAČUJEMO: !
cirus
27. 09. 2012 08.08
-1
Glede na pripombe Janeza Novaka je možno sklepati, da je on med odgovornimi za nastalo škodo.
Alojz Železnik 1
26. 09. 2012 22.33
+0
Korupcija v državnih podjetjih ni nič novega. Pajdaški kapitalizem predstavlja degeneracijo zasebnih podjetij, ki svojo politično moč uporabljajo za zmanjšanje konkurence in za sesanje državnega denarja. Tako da ... na svidenje v novi Sloveniji!
24Ppkur
26. 09. 2012 20.50
+3
Glavno je, da stoji na pol zgrajeni Stožiški stadion. Skoraj neverjetno, da je z na pol končanim projektom Jankovič uspel zadovoljiti prepotrebne ljubljanske prepotentneže, onkološki institut, ki bi moral predstavljati prioriteto, pa je v razsulu. .... Pa še ne rečem, če bi vsaj Olimpija ali reprezentanca na pomembnih tekmah zmagovali v Stožicah .... zmaguje se edino v našem Ljudskem vrtu in še to NK Maribor :))) In nazadnje spet Štajerci vlečemo Slovenijo iz d*a, kot jo je že Maister v svojem času ... in izgleda, da bomo tudi onkološki institut morali prestaviti v Maribor, ker najbrž z Jankotom ne bo nič :)))
Bojan-F
26. 09. 2012 21.42
-1
liskub
26. 09. 2012 17.19
+1
Protikorupcijska komisija je namenjena sama sebi.Do sedaj še ni storila nič kar bi pripomoglo da se nebi delalo kar po domače pa tudi tukaj nebo nobene koristi.G.Klemenčič je stal ob strani Katarini tako da ni straha da bi se sedaj potrudil da bi kaj našel kar bi kazalo na kaznivo dejanje saj je znano kdo je izbral STC za izvajalca.Morda se bo pa znašel kdo ki bo zopet pokazal da je kriv Janša tako kod ponavadi.Iz tega nebo nič tako kod do sedaj se ni nikomur nič zgodilo.
cirenij
26. 09. 2012 17.41
+2
Vprašanje, čemu ta komisija sploh koristi? Sama sebi je namen. Zakaj pa imamo organe pregona? Ta komisija itak nima drugih pristojnosti kot da UGOTAVLJA. Saj mi vsi vemo, kaj je narobe samo ni nikogar, ki bi ukrepal.
dzo77
27. 09. 2012 12.35
GDO PA BRANI JANSU IN RODETA ZENA OD KLEMENCICA KAJ PA PRICEKUJETE HEHEHHEHEHEHEHHEH
canelo
26. 09. 2012 17.02
+4
Predal komisji, ki nima nekih pristojnosti za ukrepanje he he dobra. Predaj jih Policiji ali tožilstvu, če kaj ne štima, no pa saj tudi tam verjetno ne bo efekta...
Gosposvetski
26. 09. 2012 16.27
+4
Ta naša "protikorupcijska komisija, lahko raziskuje samo zakaj je svizec neupravičeno zavil čokolado !
Izbrisani21
26. 09. 2012 16.00
+6
Vse vodilne in udeležene bi bilo treba za jajca in jajčnike obesit!
24Petelinov
26. 09. 2012 15.37
+15
Cela Slovenija je prototip primera, kako se stvari ne dela!!!!!!
bunak
26. 09. 2012 16.45
+1
ThomiB
26. 09. 2012 15.27
+5
slovenija je prototip kako se nebi smelo delat .. to raje napišite.. lahko pa še anks k tej izjavi damo.
stajerka30
26. 09. 2012 15.04
+4
No ja,,,glede na to, da so sploh gradili na "mehkem" terenu, je ze to bilo dogovorjeno. Kdo je pa imel kaj od tega, pa je delo drugih.
tantadruj1
26. 09. 2012 15.01
+2
mislim, to so nalašč naredili. to je eno. drugo, kar je bolj noro je da je naloga državljanov ukrepat, ko se to dogaja.. kritik 19 je vse lepo opisal.
Kritik19
26. 09. 2012 14.56
+19
Vsi ki smo blizu Zdravstvenim ustanovam vemo, da je javno zdravstvo, investicije, ujetnik privatnih interesov in to je samo končni rezultat. Stvari, ki so bile narejene iz tega fonda za privatne zadeve, so v odličnem stanju.
tantadruj1
26. 09. 2012 15.01
+5