Slovenija

Onkološki inštitut bo tožil ZZZS

Ljubljana, 12. 04. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Onkološki inštitut napoveduje tožbo zaradi sredstev, ki so jih izgubili zaradi "administrativnega ukrepa" Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Tudi na današnjem zadnjem sestanku na ministrstvu za zdravje niso našli soglasja o odvzetem denarju. Onkološki inštitut (OI) je minulo poslovno leto zaključil s 3,8 milijona evrov primanjkljaja, kar po besedah direktorice Ane Žličar ni posledica neracionalnega poslovanja, temveč "administrativnega ukrepa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije". Pri svoji zahtevi so se sklicevali tudi na pravno mnenje Mira Cerarja, ki je pritrdil stališču inštituta, da so bila sredstva odvzeta nezakonito.

Na Onkološkem inštitutu poudarjajo, da so "dolžni poslovati zakonito".
Na Onkološkem inštitutu poudarjajo, da so "dolžni poslovati zakonito". FOTO: Dare Čekeliš

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je OI v končnem obračunu februarja odvzel 7,6 milijona evrov, kar je 9,1 odstotka vseh njihovih prihodkov. Znesek predstavlja razliko med načrtovano višino porabljenih sredstev za zdravila in realizirano vrednostjo zdravil. Nižje cene zdravil pa je inštitut s farmacevtskimi podjetji izpogajal.

Na ministrstvu za zdravje so danes pojasnili, da je razlog za spor sprememba v spremljanju planiranih sredstev za zdravljenje bolnikov z dragimi bolnišničnimi zdravili in dejanska poraba zdravil, ki je bila uvedena z aneksoma 1 in 2 k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2010. "Oba aneksa opredeljujeta tudi način končnega obračuna zdravljenja bolnikov z dragimi bolnišničnimi zdravili, posebej pomembna v tej zadevi pa sta 27. in 30. člen aneksa 2," pojasnjujejo. ZZZS pa je pri končnem obračunu upošteval le 30. člen aneksa 2.

Na ministrstvu poudarjajo, da v tem primeru ne smejo in ne morejo biti arbiter. Menijo pa, da bi moral biti del končnega obračuna skupaj s 30. členom tudi 27. člen aneksa 2., s katerim je vlada opredelila temelje sistema, ki omogočajo stimuliranje vodstev zavodov k nadaljnjim pogajanjem za nižanje cen dragih bolnišničnih zdravil. Spodbuda, da zavodi to dejansko počnejo, je ravno v tem, da se zavodom v avtonomno razpolaganje prepusti vrednost doseženih prihrankov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

example19
12. 04. 2011 18.16
čist prou :) sam sm zaposlen v OI :).