Slovenija

Onkološki bolniki ministrici: omejevanje bolniške na leto dni lahko uniči rakavega bolnika in njegovo družino

Ljubljana, 03. 02. 2017 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko je ministrica za zdravje sredi januarja s ponosom predstavila predlog zdravstvene reforme, je le-ta deležna številnih kritik. Tokrat so se oglasili onkološki bolniki, ki opozarjajo, da omejitev bolniške na leto dni ni primerna rešitev. "Rak je bolezen, ki ima številne obraze in pri kateri odkrivanje bolezni, zdravljenje in rehabilitacija potekajo različno dolgo, tudi več kot leto dni."

Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki smo ga čakali dolga leta in je od 1. februarja v javni razpravi, je deležen prvih kritik. Krovno združenje onkoloških bolnikov ONKO NET ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v odprtem pismu sporoča, da je v predlogu zakona precej nerazumljivih in zaskrbljujočih novosti, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja bolnikov z rakom, njihov socialni položaj in ne nazadnje na uspešno zdravljene in preživetje.

V združenju onkoloških bolnikov so najbolj zaskrbljeni zaradi sprememb na področju bolniškega staleža, ki naj bi v bodoče trajal največ leto dni.
V združenju onkoloških bolnikov so najbolj zaskrbljeni zaradi sprememb na področju bolniškega staleža, ki naj bi v bodoče trajal največ leto dni. FOTO: Thinkstock

Predlog zakona bolniški stalež omejuje na leto dni

V predlogu zakona je namreč predvidena časovna omejitev pravice do denarnega nadomestila. Na predstavitvi reforme je ministrica dejala, da smo edina država v Evropski uniji, ki ima neomejen čas trajanja bolniškega nadomestila in pojasnila, da bo osebi, ki je bolna, po določenem obdobju potrebno najti nek status, bodisi upokojitev ali prekvalifikacija na novo delovno mesto. Bolniška bo tako omejena na eno leto, z možnostjo 18 mesecev v dveh letih.

Vse to, kar se dogaja bolniku, vpliva tudi na širšo družino. Ta lahko zaradi zelo spremenjenih socialnih in finančnih okoliščin postane socialni problem države. Krovno združenje onkoloških bolnikov

Jutri, 4. februarja, obeležujemo svetovni dan raka, zato so se slovenske organizacije bolnikov z rakom odločile, da bodo javnost seznanile s svojimi pripombami na predlog zakona, prav tako ministrstvu za zdravje ponujajo aktivno sodelovanje v razpravi. "Predlog zakona smo pregledali in v njem prepoznali nekaj nerazumljivih in zaskrbljujočih novosti, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja bolnikov z rakom, njihov socialni položaj in ne nazadnje na uspešno zdravljene in preživetje," opozarjajo v združenju. Najbolj so zaskrbljeni zaradi sprememb na področju bolniškega staleža, ki naj bi v bodoče trajal največ leto dni. "Znano je, da je rak bolezen, ki ima številne obraze in pri kateri odkrivanje bolezni, zdravljenje in rehabilitacija potekajo različno dolgo, največkrat pa skupaj več kot leto dni. Vemo tudi, da razvoj medicine na področju zdravljenja raka vedno bolj napreduje, zato se bolniki pogosto, laže, hitreje in z veseljem vračajo nazaj v delovno okolje, kjer so koristni sebi in družbi ter njej z delom tudi prispevajo. Zato menimo, da je potrebno dolžino bolniškega staleža skrbno pretehtati za vsakega bolnika, zato skupna zakonska ureditev za vse bolnike, ne glede a vrsto bolezni, ni dobra rešitev," opozarjajo v združenju.

Začasna invalidska upokojitev rakavega bolnika ni rešitev

Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bo v javni obravnavi 45 dni. Na naslednji povezavi si lahko podrobneje preberete predlog zakona in oddate tudi svoje mnenje.

Po njihovem mnenju omejevanje bolniškega staleža z začasnimi ali trajnimi odločbami invalidske komisije bolnikom, ki so sicer perspektivni, da bi se vrnili nazaj v delovno okolje, lahko privede njih in njihove bližnje v veliko socialno in življenjsko stisko. Navajajo naslednje položaje, v katere lahko začasna invalidska upokojitev pripelje bolnika: bolniku se ob pravnomočni odločbi invalidske komisije zaključi delovno razmerje pri aktualnem delodajalcu. V času začasne invalidske upokojitve mu delovna doba ne teče. To pomeni, da mu osebni dohodki z invalidsko pokojnino strmo padejo, saj bolnik ne izpolnjuje pogojev za upokojitev. Dohodki posameznika ob invalidski upokojitvi so večinoma izredno nizki. Po zaključku začasnega statusa invalida je bolnik, ko je rehabilitiran in pripravljen za vrnitev v delovno okolje, nezaposljiva oseba z izredno nizkimi osebnimi prejemki in z manjkom delovne dobe za čas začasne invalidske upokojitve. Prav tako navajajo, da takšen bolnik, kljub temu da je motiviran in fizično sposoben za delo in družbeno koristnost, doživlja osebne stiske, degradacijo in socialno ali finančno stisko.

Po mnenju krovnega združenja, je na tem področju potrebno preudarno razmisliti o mehanizmih, ki bodo ščitili bolnika, ga motivirali za zdravljenje, uspešno rehabilitacijo in hitro vrnitev v družinsko in delovno okolje ter bodo koristni tudi za celotno družbo. Zato pričakujejo, da bo ministrica za zdravje v razpravo o zakonu čim prej povabila tudi zagovornike bolnikov. 

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 02. 2017 16.18
+2
Pravijo, da so bile srednjeveške zdravstvene metode spuščanja krvi krute, ampak to ni nič v primerjavi s sedanjimi. Sedaj nam za preprečevanje gripe prodajajo živo srebro, ki ubija živčne celice in za zdravljenje raka nam prodajajo kemoterapevtike, ki so priznani strupi in povzročajo sekundarne neoplazije (ponovnega raka). Filozofija zadaj naj bi bila, da bo strup ubil raka prej, kot bo ubil vas. Še dobro, da s strihninom ne zdravimo bakterijskih okužb.
brabusednet
04. 02. 2017 14.28
+2
Ji pa privoščim,da jo rak žere par let.
metronom
04. 02. 2017 10.20
-1
XenoSlo
03. 02. 2017 13.46
+30
Tale novela pa ni neka huda reforma. Bolj zakon o tem kako uničiti ljudstvo. ALi sem kaj spregledal?
DAEMONIUM
03. 02. 2017 14.18
+18
ce bi napisal Zakon o pospesevanju likvidacije slovenskega naroda, bi pa 100% zadel, torej manjkala ti je beseda "pospesevanje"
Omas1313
03. 02. 2017 13.35
+12
Na ceste je treba zakon v svoje roke vzet čene bojo naši otroci prodajal stanovanja da se bojo lahko zdravli, kar jim je tudi v interesu
DAEMONIUM
03. 02. 2017 13.30
+19
ce bi ta t.i. ministrica spravila v red le javna narocanja po slovenskih bolnicah, NIHCE V SLOVENIJI NE BI RABIL PLACEVATI TEGA NAMISLJENEGA DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA! Ze to, da so to korupcijo odkrili novinarji in da se t.i. ministrici niti sanjalo ni kaj se dagaja po slovenskih bolnicah, kako si nekateri direktorji bolnic in kirurgi naravnost bajeslovno polnijo zepe s provizijami na naroceni medecinski material, bi morala ministrica leteti na cesto, ne pa da sedaj se farba narod z nekaksno reformo ki ni nic drugega kot prelivanje sredstev znotraj dopolnilnega zavarovanja po logiki manj delas, bolj zabusavas bolje ti bo v tej drzavi!
Transformerji
03. 02. 2017 15.29
+2
Saj se ji je sanjalo, edini ministrici, ki se ji ni sanjalo, je bila ministrica Alenke - ta pa je spregledala in odstopila po 30 dneh.
Realist1a
03. 02. 2017 13.26
+20
VSI TISTI, KI PRAVITE, DA PREDLOG ZAKONA NI SLAB, STE BREZVEZNI !!! NIKOMU NE ŽELIM, DA ZBOLI ZA RAKOM, AMPAK POTEM BI MU BILO VSE JASNO KAKŠNO "GLUPO" RAZMIŠLJANJE JE IMEL IN IMA MINISTRICA !!! NA RAČUN LUMPOV - ŠPEKOLANTOV BOLNIŠKIH, NE MOREJO TRPETI RESNO OBOLELI LJUDJE !!!! GA. MINISTRICA, OD KOD VAM TA ZLOBA ???
DAEMONIUM
03. 02. 2017 13.36
+12
njej se zloba ze na ksihtu vidi, samo poglej kako gleda izpod oci ki je prvi znak za zlobne ljudi!
Mateja Huibers
03. 02. 2017 13.20
+4
Poglej na youtubu The truth about cancer Episode 1 o zgodovini kemorerapije in dnašnje medicine, Episode 2 o vzrokih za nastanek raka in o odpravljanju teh vzrokov. Vsi imamo rakaste celice v telesu. Če imunski sistem slabo dela, se te celice razširijo v telesu. Priporočam ogled. Pozdravite imunski sistem. Najdite vzrok za nastanek raka oz. katerekoli druge bolezni. Vzamite si čas in si oglejte The truth about cancer na youtubu.
deratizacija
03. 02. 2017 13.11
+14
Skrajni čas, da narod napodi to politično gnus vzbujajočo združbo (go-lazen je baje neprimerna beseda).
Bofur
03. 02. 2017 12.36
-10
Ta ministričin predlog se mi ne zdi slab, dolgotrajne bolniške so dejansko anomalija sistema in potuha delodajalcem, ostanek socializma, ampak slab. Če gre za poklicno bolezen, v tem primeru bi svojo vlogo morala prevzeti sodišča in zavarovalnice, ki bi morale pač iztožiti milijonsko odškodnino od delodajalca, ki dopušča takšno delovno okolje, ki povzroča poklicno bolezen. Seveda pa treba razmisliti ali trajna bolniška pomeni tudi invalidnost, predčasno upokojitev, zamenjavo delovnega mesta, ali gre samo za izigravanje sistema.
XenoSlo
03. 02. 2017 13.47
+1
vezuv_
03. 02. 2017 12.36
+34
Ženska škoda da delaš v zdravstvu, in se vidi, da imaš glavo zgolj za nošenje frizure. Ti onkološkega bolnika tudi od daleč nisi videla, kaj šele od blizu ali pa da bi živela z njim v istem gospodinjstvu. Vsa vaša zdravila brez dodane altrnative in truda samega bolnika in njegovih bližnjih, so en drek vredne. Skrajševanje pravic delavcev, ne delavcev ampak ljudi, s tem zakonom je kršena ustava Republike Slovenije in tudi Evropska konvencija o človekovih pravicah. običajno drugim ne želim nič slabega, a tebi želim, da se znajdeš med onkološkimi bolniki in na lastni koži izkusiš krvavo prehojeno pot onkoloških bolnikov, pot na kateri v mnogih primerih ni ozdravitve, in je velik dosežek že stagnacija raka. Na vseh področjih klatite neumnosti, bolniški stalež se bo zmanjšal, ko boste dojeli, da starejši ljudlje so manj odporni od mladih, so manj gibljivi, hitreje zbolevajo itd....., da jih je treba nadomestiti z mladimi kadri (tudi tebe bi bilo treba zamenjat s kakšno mlajšo), to boste pa naredili lahko samo s tem, da stare ljudi porinete v zasluženo upokojitev na vseh področjih - parlament ni izjema - ker z leti postanete že dementni in vam gre že na otročje. Življensko dobo za upokojitev ni potrebno zviševat ker to ne bo prineslo novih delovnih mest za mlade.
Morana7
04. 02. 2017 10.28
+2
Točno tako, tale ostarela gospa gre lahko samo še v penzjon, to, da ne zna gledat širše slike je več kot očitno pokazala,da jajc nima pa enako...gre se za plačilo na koncu meseca boli njo za dobrobit pacientov.
Transformerji
03. 02. 2017 12.31
+8
Verjemite, čisto vse debate in komentarji so čisto brez veze. Kajti korupcija je zažrta čisto v dno zdravstvenega sistema, Milojka to ve, zato pa naivnežem predstavlja reforme, ki jih ni in ni. Le zakaj bi pljuvala v svoj pisker?? Mali državljani, ki nimate denarja za podkupnine, ki nimate zvez in poznanstev - umrite čimpreje!
enakopraven
03. 02. 2017 11.39
+18
še dodatek; cene zdravil : calcij šumeče tablete v lekarni 8€ ; enake tablete od istega proizvajalca v enaki embalaži, razen papirnate škatle,katero dobiv v lekarni ,pa stanejo 1,89€. Lekov Lekadol 500mg.20 tablet 4,74€ v slo , v bosni enake tablete enaka sestava in količina,enaka embalaža pa samo 1,69€ ???? Odgovor? Vsak si naj sam misli svoje. l.p.
RoccoS
03. 02. 2017 11.51
+17
Kartelna dogovarjanja cen naši apotek, marže imajo 1000%, ministrica bi lahko omejila marže zdravil v zdravstveni reformi!
Novorazodetje
03. 02. 2017 12.11
+12
Lekarniški lobij....Direktorice lekarn so močno preplačane za svoje zasluge pri poslovanju lekarn....
vinterJasmin
03. 02. 2017 12.34
-4
Preden kaj komentirate se posebej za kaksno stvar o kateri nimate pojma naj vas poucim da cene zdravil ne grejo na marzo ampak na tocke ki jih doloci zdravstvena zavarovalnica Lekarne imajo na marze samo razne kreme ter prehranska dopolnila ipd Malo se pozanimaj pa nato komentiraj Ne recem da se ne strinjam kako sistem deluje ampak tak je to v slveniji urejeni V bosni pa vrjetno majo na marzi in zato je tako nizja cena V sloveniji ti je pa tak da neglede ali je zdravilo 1 eur ko lejadol ali pa 500 eur lekarna dobi enako st tock ki jih obracuna Lp
DAEMONIUM
03. 02. 2017 13.23
+10
asperin na Hrvaskem 4 eur v slo 8 eur v Avstriji pa 5. v Sloveniji kradejo PRI VSEH ZDRAVILIH NAJMANJ 100% In je to tej kuri od ministrice cisto vseeno!
RoccoS
03. 02. 2017 17.47
-1
Nima veze kako obračunavajo cene, ker so nastavljene oderuško, kot vse v tej državi! Državo pa vodijo kvazi socialisti že 25 let!
bojseme
03. 02. 2017 11.34
+18
Kako je lahko ta brezčutn stvor zdravstvena ministrica??? Miro...............v napad.........podaj ODSTOP!!!!
Novorazodetje
03. 02. 2017 12.12
+0
Narod ima takšno vlado, kakršno si zasluži.
Realist1a
03. 02. 2017 13.29
+4
enakopraven
03. 02. 2017 11.30
+26
34 let delovne dobe preko urnika, brez nadur...sedaj ko sem zbolel pa sem za odpis. Raje bi bil zdrav in delal pa ne do 65 leta temveč do 95 in da bi šel v službo tako kot pred petimi leti...zdrav poln energije..res pa je da bi zadnjih 5 let do 100 šel v penzijo...kateri zakon mi to garantira. Takoj sprejmem in podpišem. Ozrite se malo preko naših meja ,recimo med skandinavce in naj se sprejme takšen zdravstveni zakon in socialno varstvo..Vprašajmo se zakaj so oni boljši? rešitve v zdravstvu so drugje( v nadurah; v zdravilih in zdravi konkurenci....).... Starejši postajamo kot rezervno kolo pri avtu redko kdaj se ga rabi ali nikoli.... l.p.
StašaLoko
03. 02. 2017 11.30
+9
Najprej je treba uvest univerzalni temeljni dohodek. Sele potem lahko skrajsajo bolnisko na max eno leto. Nevem kaj zelijo spravit ljudi ob pamet da se zacnemo streljat med sabo.
Heretik1
03. 02. 2017 11.10
+19
Glavno je, da smo se rešili gnilega socializma in da živimo v zlati demokraciji, kjer se cedita med in mleko!
ajnov
03. 02. 2017 11.05
+24
Vau, kakšna sposobnost "naših" glav. Kakor vidim, si želimo prav vsako stvar postavit v okvir, naši vrli sposobneži pa bodo kmalu točno izračunali, kdaj moramo umreti. Zna biti, da bodo odprli novo ministrstvo, kjer bodo računali vse možne ukinitve (penzijo, bolniško, zdravstvene usluge...) in kje vse bi nas bilo še potrebno udarit (dodatek za psa, internet, počasi pa še sanje, misli, zrak...). Inteligenca nam gre totalno v minus, življenjskosti pa nobene in kako naj bomo drugačni, če smo in gremo samo navzdol na vseh področjih (življenjskih). Dragi ljudje, pazite nase, ogibajte se starosti, boleznim in poškodbam in ne biti slabe volje.
Karantanija
03. 02. 2017 10.59
+20
Prav gotovo bo potrebno pri teh bolnikih narediti izjemo. "Sevede" ja, ministrica!?
StašaLoko
03. 02. 2017 10.58
+7
Prvi ukrep bi morali uvesti UTD !! potem pa vse ostale spremembe.