Slovenija

Onesnaženo zemljino ob železniški progi v Celju prekrili s folijo

Celje, 19. 03. 2017 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob rekonstrukciji železniške proge Celje-Zidani Most so pri izkopu na območju stare Cinkarne naleteli na onesnaženo smrdljivo zemljino. Če izkopane zemljine ne bodo vozili na druge lokacije, se večje škode ne pričakuje. Nadgradnja železniške proge se nadaljuje.

Ob rekonstrukciji železniške proge Celje-Zidani Most so pri izkopu na območju stare Cinkarne naleteli na onesnaženo smrdljivo zemljino. Da bi preprečili škodljive učinke, so jo prekrili s folijo. Kot je za STA povedal predstavnik Civilne iniciative Celje Boris Šuštar, je izkopana zemljina onesnažena s cinkom in svincem, najbrž tudi s kadmijem.

Tudi prve analize, ki jih je naročila Direkcija RS za infrastrukturo kot investitorica nadgradnje omenjene železniške proge, so pokazale, da je zemljina kontaminirana.

Po Šuštarjevih besedah sicer folija zdaj onemogoča prašenje in smrad, če izkopane zemljine ne bodo vozili na druge lokacije, pa večje škode ne pričakuje. Nadgradnja železniške proge se medtem nadaljuje.

Šuštar je še povedal, da so ob železniški progi poleg kupov izkopane zemlje odloženi tudi železniški pragovi, ki so prepojeni s strupenimi smrdljivimi premazi.

Gre za območje stare cinkarne, ki je bilo že v preteklosti kontaminirano. Ko je stara cinkarna še obratovala, so namreč v zemljino vkopali več sodov odpadnega katrana, je spomnila okoljevarstvenica Cvetka Ribarič Lasnik.

Če izvajalec naleti na onesnaženje ali onesnaženo zemljino, je treba s tem ravnati kot z odpadkom

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer pred začetkom obnove železniške proge direkciji za infrastrukturo izdala sklep, da presoja vplivov na okolje ali pridobitev okoljevarstvenega soglasja nista potrebni, ker da nameravani poseg ne bo imel pomembnih vplivov na okolje.

To so ugotovili v okviru tako imenovanega predhodnega postopka, kjer se na podlagi vrste posega in drugih značilnosti presodi, ali bi zaradi posega lahko nastali škodljivi vplivi na okolje, navajajo na Arsu.

Po navedbah Arsa so direkcijo opozorili in ji tudi dali navodila za ravnanje v zvezi z gradbenimi odpadki, odpadki pri rušenju in izkopi. V okviru tega postopka je namreč nemogoče vedeti, na kaj bo nosilec posega naletel med izvajanjem del. Če naleti na onesnaženje ali onesnaženo zemljino, je treba s tem ravnati kot z odpadkom, še prej pa z analizami ugotoviti, ali gre za nevaren ali nenevaren odpadek. Od te ugotovitve je odvisno nadaljnje ravnanje, pravijo na Arsu.

Investitor ni rabil gradbenega dovoljenja

S celjske občine pa so sporočili, da investitorju ni bilo treba pridobiti gradbenega dovoljenja, zato občina ni stranka v postopku.

"Investitor, ki je začel obnovo železniških tirov na območju tovorne postaje Čret, nas ni seznanil z začetki del. Da se je začela obnova na tej lokaciji, smo izvedeli iz medijev. Pri rekonstrukciji in obnovi železniškega vozlišča je investitorju dovoljeno le sledenje svoji resorni zakonodaji, občina ni vključena in k posegom ne podaja soglasij, izjema so le posegi v cestno infrastrukturo. Soglasje posega v cestno infrastrukturo je izdala občina na drugem delu trase, in sicer za poglobitev podvoza pod železniško progo pri pošti, in dovoljenje za začasni gradbiščni priključek v naselju Zagrad, ki izvajalcem omogoča dostop z občinske ceste do železniške proge," so še dejali na celjski občini.

Evropska komisija je novembra lani potrdila predlog sanacije onesnaženega zemljišča na območju Bukovžlaka v Celju. Med ukrepi bo površinska remediacija zemljine in izgradnja pokrova, ki bo zmanjšal pronicanje padavin. Projekt bo po sedanjih ocenah stal 2,8 milijona evrov, območje pa naj bi bilo sanirano do konca leta 2021.

V okviru sanacije degradiranega zemljišča v Bukovžlaku, ki je v pristojnosti države, so doslej izvedli potrebne analize in pripravili študijo izvedljivosti. Območje, ki je onesnaženo s težkimi kovinami, bodo sanirali tako, da bodo zemljino površinsko remediirali in zgradili pokrov, ki bo zmanjšal pronicanje padavin, ter vzpostavili sistem za monitoring podzemne vode. Pokrov bo zgrajen iz plasti vodotesnega materiala, plasti drenaže za odvajanje padavin in zaključne plasti. Kakšna bo slednja, bo odvisno od tega, čemu bo površina namenjena (če bo npr. park, bo ta sloj travnat).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ka?ica
19. 03. 2017 17.50
+4
Smrdi, smrdi........ Nekomu ki ni dobil posla ali pa vsaj provizije mu sigurno smrdi
bossanoga
19. 03. 2017 17.48
+12
Vsi tukaj zgoraj lažejo. Občina pravi, da je za obnovo izvedela iz medijev, istočasno pa pravi, da je izdala dovoljenje za poglobitev podvoza pri pošti in gradbiščni priključek. Torej je vedela za vse. Drugo: obnova proge se izvaja na delih. ki so že več kot 100 (sto) let v lasti železnice, onesnažena zemljina je pa ob progi, kjer je nekdaj delala cinkarna. To vedo v Celju tako rekoč vsi malo starejši, da o vseh železničarjih in občinarjih v starosti nad 50 let ne govorimo. Zato pravim, da je okrog tega ne samo veliko sprenevedanja ampak enostavno laži in priklanjanja določenim političnim opcijam alias strankam. Pa za konec sam še to, vsaka sedaj napisana "rešitev" je kratkoročna, ki jo bodo drugačne politične strukture oziroma njeni pokvarjeni nosilci političnih funkcij v občini čez pet let spet drugače tolmačili. KAKO DOLGO JE ŽE V CELJU ŽUPAN, KI ŽE 40 LET POZNA TO PROBLEMATIKO, PA JO VSAKIH PET LET DRUGAČE TOLMAČI? Aja, pa saj to je ŠROT.
JanZiska
19. 03. 2017 13.29
+4
Predvsem na področju obnove tirov, postaja Čret, ni bilo nikoli cinkarne. Torej ne gre za območje stare cinkarne. Nakladanje in laži kot ponavadi...
JanZiska
19. 03. 2017 13.31
+3
Če bi bil predstavnik podjetja, bi tožil 24 ur. Fotografija pogona tovarne nima nič s tovorno postajo Čret, razen namernega in očitnega blatenja.
zek
19. 03. 2017 13.04
+5
Ko bo v Celju odstranjena prva plast,ki je onesnažena z kemikalijami sledi druga plast,kjer bodo našli na tisoče okostij ! In kdo so tisti,ki so zakopavali trupla 1945/46 in kdo so tisti,ki so zakopavali kemikalije ??? VSI SO ISTI !!!
Brakedirt
19. 03. 2017 13.07
+4
tisoce okostij? iz preverjenih informacij a ne? take ki sprozajo take lazne informacije je treba zapreti.
zek
19. 03. 2017 14.27
+1
Barkedirt -- PREVERJENO je,da so s sondažami ugotovili,da je v nekdanjih proti tankovskih rovih pri Celju zasutih okoli 20,000 okostij. Koga bi bilo treba že zapreti???
JanZiska
19. 03. 2017 15.13
+0
To je totalna neumnost, predvsem gre za dve različni lokaciji in niso bili rovi. Dr Černej je izvedel delni odkop na lokaciji obvoznice Hudinja Nova vas, kjer je bil potrjen obstoj človeških okostij. 20.000 pa je popolna in eklayantna laž, tudi zato ker ni bilo nobenih sondaž, natejenih v ta nemen oziroma. Če bi hotel dati oceno številke bi morab opraviti celotni odkop. Številka je torej neumnst in laž.
Brakedirt
19. 03. 2017 15.58
+2
kdo je raziskoval in kdo je to placal? potem se pa lahko naprej menimo.
bossanoga
19. 03. 2017 17.52
+0
ZEk, dodaj svojemu vzdevku še "o", pa boš čisto pravi. Če bi (povdarjam ČE) na tem mestu res pokopavali žrtve po drugi svetovni vojni, od njihovih trupel zaradi kemikalij ne bi ostalo čisto NIČ. Ampak ti verjetno ne veš, kaj je to NIČ.
Patiana
20. 03. 2017 12.27
+3
Stari ljudje so vedeli povedat, da stoji Intereuropa in bivši STC na samih okostjih. Zato so smeli postaviti oz. se je to naredilo namenom, le skladiščne hale in velika parkirišča za kamione. Torej se ni smelo kopati globoko. Šlo naj bi tudi oz. predvsem za žrtve taborišča v Bukovžlaku.
proofreader
19. 03. 2017 11.19
-2
Zdaj vemo zakaj tisti s tablicami CE tako čudno vozijo.
toxicox
19. 03. 2017 11.10
+8
vi ste tud zemljina
Explainator
19. 03. 2017 10.45
+19
slišal sem da onesnaženo zemljo iz Celja razvažajo oz. prodajajo po celi sloveniji kot zelo primerno za travnike, seveda zelo poceni
Brakedirt
19. 03. 2017 11.02
+10
hotchilipoper
19. 03. 2017 10.33
+24
Ko bi celjani vedeli kako jih zastrupljajo,bi popi