Slovenija

Onečaščen spomin na mrtve

Nova Gorica, 27. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, S.S.
Komentarji
0

Spominski park Trnovo so oskrunili s fašističnimi simboli. Incident je ostro obsodila tudi slovenska vlada na čelu z Janezom Janšo.

Neznanci so s črno barvo na spominskih ploščah zapisali grožnje in parole kot so "Kupite si druge zastave, saj smo z vašimi obrisali riti", "Tu naj se vrne Italija", "Naš Tito naj gre v ritno luknjo", "Smrt rdečim" in "končali boste kot Ana Frank".

V spominskem parku na Trnovem nad Novo Gorico, ki je posvečen padlim v drugi svetovni vojni, so neznanci z žaljivkami v italijanščini popisali tamkajšnje spominske plošče ter izobesili fašistične in nacistične simbole.

K spomeniku, na katerem je z nestrpnostjo poleg predsednika deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Riccarda Illyja, predsednika goriške pokrajine Giorgia Brandolina in goriškega župana Vittoria Brancatija omenjeno tudi njegovo ime, se je že podal novogoriški župan Mirko Brulc.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Goriški župan Brancati se je medtem novogoriškemu županu Brulcu in domačinom že opravičil za brezvestno vandalsko dejanje. Župana pa sta napovedala skupno simbolično čiščenje parka v soboto, na dan, ko bosta obe Gorici proslavljali prvo obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Janša ostro obsoja skrunitev

Predsednik vlade Janez Janša ostro obsoja skrunitev slovenskih nacionalnih simbolov ter obeležja v spominskem parku na Trnovem nad Novo Gorico, ki je posvečeno padlim v drugi svetovni vojni. Padli zaslužijo spoštljiv spomin, slovenski nacionalni simboli pa spoštljivo uporabo in ravnanje z njimi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot so zapisali, je omenjeno dejanje skrunitve še toliko bolj nesprejemljivo, ker se je zgodilo blizu državne meje in ker očitno ni naperjeno samo proti spoštljivemu obravnavanju padlih, temveč tudi proti dobrososedskim odnosom med Slovenijo in Italijo ter proti tistim politikom iz obeh držav, ki si za takšne odnose iskreno prizadevajo. Predsednik vlade pričakuje, da bodo pristojni organi storilce čim prej odkrili.


SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1