Slovenija

Omilitev posega v nekatere pokojnine?

Ljubljana, 01. 12. 2012 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za finance soglaša z omilitvijo posega v nekatere pokojnine. Varčevalni zakon je znižal pokojnine, višje od 622 evrov, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih in sredstva zanje zagotavlja država iz proračuna.

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Thinkstock

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes podprl predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero želi vlada popraviti nesorazmerne posege v izplačilo nekaterih pokojnin, ki so bili storjeni z uveljavitvijo zakona v letošnjem juniju. S tem se bodo približno 8000 upokojencem pokojnine zvišale na prejšnjo raven.

Varčevalni zakon je znižal tiste pokojnine, višje od 622 evrov, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih in sredstva zanje zagotavlja država iz proračuna. A že kmalu so se v javnosti pojavile zahteve po popravkih zakona v smeri spoštovanja pokojninske dobe posameznikov ne glede na to, v kateri pokojninski sklad so bili vplačani prispevki.

Vlada je tako pripravila predlog novele zakona, s katero se bodo upokojencem, ki so bili do marca 1992 zaposleni v podjetjih in organih s sedežem v drugih republikah nekdanje SFRJ in so prispevke vplačevali v tamkajšnje sklade pokojninskega in invalidskega zavarovanja, pokojnine vrnile na raven pred letošnjim junijem. Z dnem uveljavitve zakona se bodo torej njihove pokojnine vrnile na prvotno višino, je povedal Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Poslanci DL so predlagali, naj se vse pokojnine, ki se izplačujejo iz proračuna, znižajo za pet odstotkov. To bi bilo bolj pravično, kljub temu pa bi zasledovali cilj uravnoteženja javnih financ, je k podpori dopolnilu pozvala Kristina Hočevar (DL).

Odbor je predlog DL zavrnil. Prav tako nista bili deležni dopolnili opozicijskih SD in PS, po katerih bi na prejšnjo raven vrnili vse pokojnine, ki se izplačujejo iz proračuna.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
02. 12. 2012 16.52
+2
Pokojnina je nadomestilo za DELO !
botjabotja
02. 12. 2012 16.53
+1
Luftarji,delomrzneži,priviligiranci,...udarite po minusih
sinhron
02. 12. 2012 09.52
+8
če bi bila pokojninska reforma res reforma , bi morala točno razmejiti posamezne kategorije upokojitve po delovni dobi , višini vplačane vrednosti / veliko , zlasti privatniki , vplačujejo minimalno vrednost ) , invalidske pokojnine ( revizija in kontrola - veliko jih po upokojitvi čudežno ozdravi in delajo tudi najtežja fizična dela , kmečke pokojnine - po višini vplačanih vrednosti , državne pokojnine - razmejitev po kategorijah itd. . s tako analitično in nepristransko eleboracijo bi lahko prišli do pravične porazdelitve bremen pri pokojnini in še privarčevali bi , da bo potrebno delati dlje je vsem jasno .
nonna
02. 12. 2012 10.54
+5
Ne vem, če si seznanjen kako je z višino prispevkov, ki jo morajo privatniki plačevati. Privatniki (tudi jaz sem med njimi) nimamo osebnega dohodka, regresa... Prispevke plačujemo na podlagi dobička preteklega leta, ampak k temu dobičku moramo prišteti še vse plačane prispevki tako iz osnove (da bo bolj razumljivo so to prispevki iz BOD), kot tudi prispevke na osnovo (tisti prispevki, ki jih plačuje delodajalec na BOD in ne zmanjšajo neto OD zaposlenih). Pri tem se tudi ne sme upoštevati morebitnih olajšav za investicije, kot tudi se ne sme upoštevati kakšnih stroškov kot so npr. zamudne obresti do DURS-a in stroške izterjave. Tako, da tistih, ki še pridejo v lestvico za minimalne prispevke (cca 300 EUR), je malo, saj je ta meja zelo nizka in že če ima dobička cca 600 EUR mesečno in je preteklo leto plačeval minimalne prispevke po 300 EUR mesečno, že ne upa več plačevati minimalnih prispevkov. Zdaj se bo pa našel kdo, ki bo komentiral, da podjetnik ki zasluži tako malo, naj raje zapre. Nekaj bi povedala v bran vsem takim podjetnikom: vsaj niso v breme družbi in zaslužijo sami za lastno preživetje.
nonna
02. 12. 2012 09.42
+2
Zakaj se ne bi dalo vsem upokojencem normalne pokojnine, s katero bi se dalo lepo preživeti in vsem enako. Zdaj vsi tisti, ki so že plače imeli super visoke, prejemajo tudi super visoke pokojnine. Res, da so oni v pokojninsko blagajno vplačevali več, ampak so pa tudi lahko prihranili kar nekaj denarja zaradi visokih plač in bi upali zdaj živeti tudi z nižjo pokojnino. Delavci, ki do imeli minimalno plačo in so že takrat životarili, prejemajo zdaj spet najnižjo pokojnino in životarijo še naprej. VSEM UPOKOJENCEM ENAKE POKOJNINE!!!
hotchilipoper
02. 12. 2012 09.36
+11
Vlada razmišlja takole≥narod se je malo zdrl na protestih,zdaj bomo pa spet po starem-malo morgen
Jožajoža
01. 12. 2012 21.36
+25
TA VLADA ŠE VEDNO NE DOJEMA, KAJ SE V SLOVENIJI DOGAJA. tej vladi so šteti dnevi, torej ta vlada ne more več sprejemat nobenih reform, zakonov, itd......kangler je že v argentini, ostali že zračijo svoje vilie v avstraliji,ameriki,čili,........
MEDKO
01. 12. 2012 21.51
+27