Slovenija

Omerzelovo podjetje zaračunavalo stroške, ki so nastali pred pogodbo?

Ljubljana, 04. 12. 2013 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na dan prihajajo dokumenti, ki ministra Omerzela spravljajo v vse večje težave. Ministrovo podjetje je namreč leta 2008 izstavljalo račune za mesece, ko z Darsom sploh niso imeli sklenjene pogodbe. Omerzel trdi, da si predsednik uprave Darsa Matjaž Knez izmišljuje zgodbe za nazaj.

Po trditvah ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, ki je v središču pozornosti zaradi poslov njegovega podjetja z Družbo za avtoceste (Dars), obstaja milijarda razlogov za napade nanj. Za 24UR je včeraj dejal, da gre za borbo za denar, ne za politiko.

Omenil je predsednika uprave Družbe za avtoceste (Dars) Matjaža Kneza, ki naj bi si zelo močno želel, da ne bi bil več minister. Knez naj bi bil po njegovih besedah odgovoren za več nepravilnosti. Spomnil je, da se je na razpis za elektronsko cestninjenje javil en ponudnik, čeprav je v Evropi veliko podjetij, ki se ukvarjajo s tem. ''Dobili smo ponudbo za 230 milijonov evrov,'' je poudaril. ''Imamo nepravilnosti, povezane s tunelom Markovec, in nepravilnosti, povezane z rušenjem cestninskih postaj,'' je dodal.

Minister Samo Omerzel pravi, da ne bo odstopil.
Minister Samo Omerzel pravi, da ne bo odstopil. FOTO: Sani Karić

Knez je danes zanikal očitke o pritiskih. Poudaril je, da si želijo tvorno sodelovanje z ministrom, vendar so se z njim sestali le na začetku njegovega mandata, od takrat pa ne, kljub njihovemu nenehnemu vztrajanju. Po njegovem mnenju bi morale o nepravilnostih presoditi pooblaščene inštitucije pravne države. Po njegovih besedah namreč ni bilo zaznanih nobenih nepravilnosti v času njegove uprave. Vseeno bodo zaradi očitkov nadzornikom predlagali izredno revizijo njihovega poslovanja, na podlagi katerih bodo lahko zahtevali odgovornost. Opozoril je še, da tovrstni očitki povzročajo veliko gospodarsko škodo Darsu, ki je v fazi preoblikovanja finančnih obveznosti, in posledično tudi davkoplačevalcem.

Glede cestninskih postaj je dejal, da so v večini prilagojene, razen Vranskega, za katerega niso dobili soglasja ministrstva. Glede elektronskega cestninjenja je dejal, da gre za projekt, ki teče že sedem let, v razpisu pa so sodelovali predstavniki ministrstva za infrastrukturo in finančnega ministrstva. ''Žal smo dobili le eno ponudbo, državno-revizijska komisija pa je razveljavila razpis," je dejal.

Omerzelovo podjetje zaračunalo storitve, ko pogodbe še ni bilo

Novinarji oddaje 24UR pa so se dokopali do pogodbe, ki jo je Omerzelovo podjetje podpisalo z Darsom novembra 2008. V njej piše, da bo podjetje Lastinski Darsu mesečno blago in storitve zaračunavalo vsak mesec za pretekli mesec. A niso ostali le pri tem, saj so zaračunali tudi stroške za šest mesecev nazaj, do maja 2008, čeprav takrat pogodbe sploh še ni bilo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak o ministru Samu Omerzelu pravi, da je neverodostojen in bi moral sam odstopiti, ker ni držal besede in ker je v konfliktu interesov. Čudi jo tudi odločitev DL za podporo Omerzelu, ker prvak DL Gregor Virant ves čas poudarja ničelno stopnjo tolerantnosti do korupcije.

Knez pravi, da je treba o tem povprašati bivše vodstvo Darsa. Omerzel pa je dejal, da si "Knezova ekipa izmišljuje zgodbe za nazaj". V času podpisa pogodbe je bil direktor uprave Darsa Tomislav Nemec, ki pojasnjuje, da je bil za podpis verjetno odgovoren izvršni direktor sektorja za informacijske tehnologije Anton Žagar. Ta pa naj bi bil prijatelj ministra Omerzela.

Vse skupaj kaže, da sta Omerzel in Knez sprta. Omerzel namreč Knezu očita, da je kriv, ker je na Dars prišla le ena ponudba za vzpostavitev elektronskega cestninjenja. Ponudba je vredna kar 200 milijonov evrov, Omerzel pa trdi, da lahko elektronsko cestninjenje vzpostavi za deset milijonov evrov.

Pritiski gradbenega sektorja?

Omerzel je v oddaji 24UR omenil tudi železnice, kjer bodo ob 700 milijonov evrov zaradi cenejšega drugega tira. Železnice so javna železniška infrastruktura v lasti države, torej železnice kot tiri in postaje. Slovenske železnice pa so uporabnik in vzdrževalec tirov ter prevoznik. Investicije so bile namenjene za železnico, ki jo vodi ministrstvo, in po vsej verjetnosti je imel minister v mislih gradbeni sektor. Tako so njegove obtožbe verjetno letele na gradbince, ki so si obetali dobiček od gradnje. Kdo bo gradil drugi tir, še ni znano, saj razpis ni končan.

Po besedah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa si želijo čimprejšnjo izgradnjo drugega tira. Spomnil je, da so že večkrat poudarili, da je bil precenjen projekt, ki naj bi bil vreden 1,3 milijarde evrov. Mes je za 24ur.com še povedal, da na njihovem področju z ministrstvom in ministrom zelo dobro sodelujejo.

Elektra se v Omerzelovi izjavi ne vidijo

Minister Omerzel je omenil tudi energetiko. Zbiti želi zaslužke elektro podjetij in račune uporabnikov, je dejal. V Elektro Celju Energiji pravijo, da že ves čas zagovarjajo konsolidacijo dobaviteljev energentov in večjo preglednost za kupca, zato menijo, da jih ministrova izjava ne vključuje.

V Elektro Celju se niso našli v izjavi ministra Omerzela. "Menimo, da nas njegova izjava ne vključuje," so sporočili. Obenem so zatrdili, da nimajo pripomb na ministrovo delo. Iz Elektro Primorska so sporočili, da so osredotočeni na realizacijo temeljnih poslovnih ciljev družbe ter izpolnjevanju ostalih zahtev večinskega lastnika. Ministrovih navedb niso komentirali. Tudi v Gen-i ne komentirajo izjav ministra Omerzela, na odzive preostalih pa še čakamo.

V Elektru Maribor pravijo, da izjave ministra ne poznajo, hkrati pa so prepričani, da se Omerzelove besede niso nanašale na njihovo podjetje, to pa zato, ker v slovenskih razmerah distribucija električne energije ni organizirana na lokalni ravni in posledično podjetja za distribucijo električne energije niso lokalna elektro podjetja, pa tudi zato, ker družba z ministrstvom korektno sodeluje. Dodajajo še, da tudi iz gradiva, ki je trenutno v obravnavi v državnem zboru, ni razvidno, da bi nova zakonodaja predvidevala združevanje distributerjev električne energije.

Elektro Gorenjska prav tako sporoča, da ne pozna celotnega konteksta in ozadja Omerzelove izjave. Tudi oni trdijo, da je njihovo sodelovanje z ministrstvom konstruktivno, tudi na področju novega energetskega zakona.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MNajram
05. 12. 2013 20.19
Ta država je kuhana pa pečena. Komot mu še date milijon evrov odparavnine. Res me je sram, kje živim...
Thor-1st
05. 12. 2013 18.43
Omrzel ima zelo kratke noge, kot njegove laži. Preimenovati se bo moral v Mrzel.
MICLA
05. 12. 2013 11.01
+5
in taki lopovi odločajo v našem imenu ,TAKOJ NA CESTO Z NJIM .TAK ČLOVEK nebi smel biti na nobeni javni funkciji.
ironi
05. 12. 2013 10.58
+3
G. Virant je pa res "as" za zbiranje svojih strankarskih članov, skoraj sami oporečniki, ki sploh ne bi smeli priti v neko stranko, ki govori, da so za razvoj poštenja. - Aja, šlo je za nove "obraze", kajne????! Namesto, da bi se takoj razšli, jih zagovarja, a ste res vsi v DL skorumpirani. Bog vam pomagaj na morali!!!
MARK AUREL
06. 12. 2013 09.44
Učlanijo se v stranke zato, da laže kradejo.
Polly ß
05. 12. 2013 10.07
+6
Omerzel ni še nikdar nič priznal, to pa zato, ker mu Alenčica štango drži.Dokler se bo ONA tako obnašala do svojih ministrov in jim VSE VERJELA, ne bo reda v državi. Slovenski pregovor pravi: "Kjer je ogenj, ji tudi dim!"
Terezinka
05. 12. 2013 10.16
+1
Normalno je res najprej ogenj in potem dim. Razlika je le pri naših načrtnih umazanih aferah, ki namesto poštenega gledanja na politiko proizvajajo aferice, da skrivajo svoje afere. Zato je pri nas veliko dima tudi brez pravega ognja. Dim le skriva, ogenj pa bi spucal
Terezinka
05. 12. 2013 10.04
+6
Mene zanima bolj to ali je dela, ki jih je zaračunalo opravilo ali je bilo plačilo brez opravljene storitve. Pri nas je sedaj pomembna le "neka pogodba", kaj pa je zares narejeno, koliko je to delo zares vredno pa kar naenkrat ni bistveno. Korupcija je veliko bolj resnična in v breme davkoplačevalcev, ko se plača dela, ki jih niti ni bilo kot pa takrat, ko se sicer plača opravljeno delo
Thruma
05. 12. 2013 10.01
-1
Vztrajnost je lepa čednost.Klukec radiraj. Bom ustavnega poklical pol boš pa videl.
strpnost
05. 12. 2013 09.09
+1
Omerzel pa je temu Darsu postal zelo napoti. Mislim, da je to edini minister, ki bi vsaj malo omejil zapravljanje Darsa. Ampak glej ga zlomka, nenadoma so vsi pozabili na zapravljanje državnega denarja in se hočejo znebit ministra, pa naj stane kar hoče.
Terezinka
05. 12. 2013 10.05
+1
Isto je za Klemenčiča, ni pomembno kaj je vse naredil, kako se je izpostavil in vse ostalo. Sedaj je pomembna neka firma, ki nikoli ni poslovala. Ta firma pa ni od danes in je le odkrita v pravem momentu
strpnost
05. 12. 2013 10.35
-1
Veš terezinka, mene bolj skrbi, da se nekateri ukvarjajo predvsem s tem, kako nekoga diskreditirat, to pa žal ni težko. Vsak navaden smrtnik si kdaj pa kdaj pač zrihta nekaj pod roko in če ta navaden smrtnik gre v politiko, ga lahko to drago stane. Da ne bo pomote, nisem za umazane posle, me pa moti, da nekdo dela samo na tem, da pri nekom najde kako napako, dobra dejanja pa sploh ne štejejo.....
MUNGATUMBA
05. 12. 2013 08.24
+3
Zanimivo, meni so tudi iz srednje šole pošiljali neko položnico, na ime hčere, v kateri so bili neki stroški, s katerimi hči ni imela veze-naročila..bila nam je poslana brez dogovora..!! Jast je NISEM plačal..hči je med tem brez problema dokončala šolanje..!! zakaj pa je DARS nekaj plačeval, če ni imel dogovora-pogodbe za to plačilo..
ko-da
05. 12. 2013 09.16
+0
Vprašaj nekdanjega izvršnega direktorja IT-ITS!!!
Terezinka
05. 12. 2013 10.07
+2
Vprašanje je bolj pomembno, če je delo naredil ali ne. Mene niti ne bi motili pošteni računi za dobro in pošteno opravljeno delo. Nihče namreč ne pove ali je delo bilo opravljeno
moat
05. 12. 2013 07.51
+10
Seveda, kdo pa rad odstopi ali gre kar tako stran od korita! Očitno v Sloveniji ni več politika, ki bi mu lahko zaupali, ki bi vedel kaj pomeni etika in morala in ki bi bil brez "masla" na glavi. Res, kako nenačelno in s tem neverodostojno vlado imamo. Kaj pa minister Virant, ki se ima tako za načelnega, zdaj ne vidi nečednosti Omerzela? Je vedno treba čakati kako bo javnost pritiskala, kako se bodo razvijali dogodki in šele nato poseči po radikalnih ukrepih? Če minister Omerzel ni ravnal v skladu z moralnimi in etičnimi načeli bi moral odstopiti! Minister je lahko etičen in moralen ali pa ne, druge možnosti ni! Verjetno pa bo zoper njega sledila tudi kakšna ovadba. Sicer pa itak gre za nesposobnega ministra!
Uporabnik1110355
05. 12. 2013 07.39
-4
ŽLENDRA ZA MINISTRA
dule100
05. 12. 2013 07.19
+9
O - Mrzel je !
Thruma
05. 12. 2013 08.59
+2
dule100
05. 12. 2013 07.18
+5
Kaj pa je to ? Saj so si razdelili samo za pol leta !
DeBill
04. 12. 2013 23.46
+3
Na politični avtocesti korupcije in kraje ki se imenuje SLOWenija imamo levi in desni pas. Ljudstvo je pa ko asfalt, da se vozi po njem. Na levem pasu so položeni levi, na desnem pa desni.
DeBill
04. 12. 2013 23.43
+13
Uspešen podjetnik? Tako je lahko uspešen podjetnik vsak. Samo da si blizu politike in pravih ljudi pa gre. Letni promet TAKOJ milionček in več, posli tečejo, ko pa je konec pa funkcija, pa spet podjetje, pa funkcija, pa vmes tožba države za odstop od pogodbe, pa ...
puspan
04. 12. 2013 23.29
+8
Pocasi prihajam do spoznanja, da je pri vseh lumparijah, ki so bile odkrite samo v zadnjih treh tednih sploh cudez, da smo se na nogah. Humor, ki ga ceckamo na portalih, postaja hudo resna zadeva.
Miša piša
04. 12. 2013 23.09
+9
zanimivo, da Omerzel šele po razkrivanju njegovih poslov pričenja z nadzori ... preusmerjanje pozornosti več kot očitno. Z Žagarjem sta uigran tim, izstavljala račune za nazaj, za nagrado mu je omrezel dal mesto šefa za infrastruktruo, zdaj pa na železnicah upravlja z milijoni. Kateri lobiji ga torej rušijo?
jakomasi
04. 12. 2013 19.42
+14
Minister za notranje zadeve, pa pri svojih ni upošteval visoke standarde,,,,,Pri Janši je bilo drugače,,,Lopov enak med svojimi skorumpiranci----!!!!
kratkovidni
05. 12. 2013 09.10
+1
Biofanatik
04. 12. 2013 18.54
+1
sinhron
04. 12. 2013 18.41
+20
Minister mora brezpogojno odstopiti , če hoče stranka DL in znjo vlada imeti še kaj kredibilnosti , vodstvo DARSA pa mora prevzeti kriminalistična policija pod drobnogled !
Jeanus1
04. 12. 2013 20.31
+6
In pa specializirano tožilstvo za pregon kriminala najhujše vrste.
Miša piša
04. 12. 2013 23.12
+5
kriminalisti sože prišli, ker je šlo nekomu v nos, da so se cestninske postaje porušile. in to za bistveno manjše vsote kot je to nameravala (in to je tudi vse) duhovnikova Mateja....