Slovenija

Po bolnišnicah omejujejo obiske

Ljubljana, 12. 01. 2011 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ljubljanskem Kliničnem centru in v mnogih drugih bolnišnicah po Sloveniji so zaradi povečanja respiratornih in virusnih okužb omejili obiske. Večinoma je lahko pri bolniku le ena zdrava oseba.

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Univerzitetni klinični center Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so zaradi povečanja respiratornih in virusnih okužb v državi omejili obiske. Omejitev velja tudi za porodnišnico, kjer lahko mlade mamice in dojenčke še vedno obiščejo le njihovi partnerji. Omejitev predvideva, da je lahko pri bolniku med 15. in 17. uro le ena oseba. Omejitev velja tudi za enote intenzivne nege, kjer je sicer drugačen režim obiskov.

Omejitve obiskov tudi v drugih bolnišnicah

Zaradi sezonskih obolenj se za omejitve obiskov odločajo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah. V UKC Maribor so že prejšnji teden omejili obiske pri bolnikih. Do nadaljnjega je tudi pri njih lahko na obisku samo ena zdrava odrasla oseba, ob tem pa obiskovalce naprošajo, da upoštevajo navodila osebja na oddelkih. Za enak ukrep so se v torek odločili v splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so obiske omejili že 20. decembra. Obiski so mogoči le izjemoma, in sicer na pediatriji enega od staršev, ki pa mora biti zdrav, ter na ginekologiji, kjer lahko na obisk pride le oče novorojenčka.

Na oddelku za pediatrijo beležijo porast okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV virus), ki povzroča hude dihalne stiske predvsem manjših dojenčkov. Na oddelku za interno medicino pa se pojavlja dvojna patologija. Na eni strani beležijo porast virusnega gastroenterokolitisa, na drugi strani pa večje število respiratornih infektov, med katerimi se pojavljajo različne oblike gripe.

V mnogih bolnišnicah so omejili obiske.
V mnogih bolnišnicah so omejili obiske. FOTO: Reuters

V Murski Soboti so na vseh oddelkih od srede prejšnjega tedna mogoči obiski samo ene osebe, brez otrok. Porast respiratornih bolezni opažajo predvsem pri otrocih, zato želijo z omejitvijo obiskov preprečiti nadaljnje širjenje obolenj.

V Celju so obiski zaenkrat omejeni le na ginekološko-porodniškem in otroškem oddelku. Na prvem so že dober mesec mogoči obiski le za zdravega partnerja, na drugem pa od novega leta omejeni na enega starša oziroma odraslega spremljevalca. Drugod omejitev zaenkrat še ni.

V Splošni bolnišnici Jesenice so od 21. decembra dalje na pediatričnem oddelku omejeni obiski na eno zdravo osebo, in sicer med 13. in 16. uro. Na pediatričnem oddelku je namreč od vseh hospitaliziranih otrok skoraj 90 odstotkov hospitaliziranih zaradi obolenja spodnjih dihal, viroz in težkega dihanja. Kot so pojasnili v bolnišnici, omejitev obiskov na pediatriji velja do preklica, medtem ko na kirurškem oddelku prepovedi obiskov, ki je bila prav tako uvedena decembra, ni več.

Tudi v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, ki je specializirana za zdravstveno varstvo žensk in novorojenčkov, so zaradi akutnih raspiratornih obolenj v populaciji omejili obiske le na eno zdravo odraslo osebo.

V novogoriški bolnišnici imajo na otroškem oddelku povečano število virusnih okužb spodnjih dihal, predvsem zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom pri zelo majhnih otrocih. Na pediatričnem oddelku je omejitev obiskov na enega zdravega obiskovalca, sicer pa zaradi influence tipa B ni bil hospitaliziran še nihče.

Obolevnost zaradi akutnih okužb dihal narašča. Na Inštitutu za varovanje zdravja so že pretekli teden napovedali, da bo v teh dneh bolnikov z akutnimi okužbami dihal še več. Zelo pomembna pri preprečevanju okužb je preventiva. Zlasti to velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle s kroničnimi boleznimi srca ali pljuč. Pri otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Stroka priporoča, naj se ljudje ne zadržujejo v zaprtih prostorih, denimo v velikih nakupovalnih centrih, na množičnih prireditvah in podobno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ffet
13. 01. 2011 12.39
Omejitev obiskov ne bi bila potrebna, če ne bi k bolnikom paradirale cele karavane ljiudi (seveda v prostem času, tako kot po kakem nakupovalnem cetru), ki se kratko malo požvižgajo ne na omejitve, ampak na zdravje bolnikov!
scipio
13. 01. 2011 08.03
zanimivo, kako tokrat nova gripa prihaja potiho med nas... brez medijskega hrupa, ki se je zganjal ob ptičji pa ob prvem prihodu prašičje/nove. fajn, a ne, lahko pa tudi bolj nevarno in upam, da ne bo požara. za vsak primer vsak dan krepim svojo odpornost...
proofreader
12. 01. 2011 20.36
Zdaj pa vidite, kaj so nam prinesli domov tisti, ki so za novo leto lazili po svetu.
his shawty
12. 01. 2011 20.27
hotchilipoper
12. 01. 2011 19.48