Slovenija

60 učencev okuženih z novo gripo

Ljubljana, 09. 11. 2009 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./D.Š./M.K./STA/V.Ć.
Komentarji
84

Z novo gripo se je okužilo 60 učencev ljubljanske osnovne šole. O večjem številu obolelih poročajo tudi iz gorenjskih šol. Pristojni poudarjajo, da ni razloga za paniko.

Argumenti ZA in PROTI cepljenju.

Iz nekaterih šol iz ljubljanske in gorenjske regije poročajo o večjem številu obolelih, domnevno zaradi nove gripe, so sporočili s šolskega ministrstva, Inštituta za varovanje zdravja in zdravstvenega ministrstva. Poizvedovanja, za katere šole gre, in testiranje, ali gre za okužbo z virusom H1N1, še potekajo, oboleli učenci pa so v domači oskrbi. ''Razloga za paniko ni,'' poudarjajo. Na spletni strani Osnovne šole Polje so danes objavili sporočilo, da so za novo gripo zboleli tudi njihovi učenci.

Na osnovni šoli Zgornji Kašelj se je z novo gripo okužilo 60 učencev in pa tudi šest učiteljev. Enega od obolelih osnovnošolcev so testirali in okužbo potrdili. Pouk na tej ljubljanski šoli, ki jo obiskuje 200 otrok, poteka normalno, odpovedali so zgolj naravoslovne in športne dneve.

Med zaposlenimi v ljubljanskem kliničnem centru se jih je proti novi gripi cepilo 581, za cepljenje se jih je doslej prijavilo 1300, povpraševanje pa še raste. Za sezonsko gripo se je doslej cepilo 2100 zaposlenih in tudi v tem primeru cepljenje še traja. Na fotografiji: Infekcijska klinika.
Med zaposlenimi v ljubljanskem kliničnem centru se jih je proti novi gripi cepilo 581, za cepljenje se jih je doslej prijavilo 1300, povpraševanje pa še raste. Za sezonsko gripo se je doslej cepilo 2100 zaposlenih in tudi v tem primeru cepljenje še traja. Na fotografiji: Infekcijska klinika. FOTO: Blaž Garbajs

Čeprav je težko napovedovati, kako se bo bolezen širila, se v prihodnjih mesecih pričakuje intenzivnejše kroženje virusa nove gripe, zato bo takšnih primerov najverjetneje še več. Šole in druge delovne organizacije imajo navodila, kako v takšnem primeru ravnati, kot tudi, kaj storiti, če opazijo znake bolezni pri svojih učencih, zaposlenih ali drugih sodelavcih, so zatrdili.

V ljubljanskem kliničnem centru omejili obiske

Vnovič prosimo vse obiskovalce, naj ne prihajajo v bolnico, če imajo znake okužbe dihal ali sumijo, da prebolevajo gripo. UKC

V Kliničnem centru Ljubljana pa so danes omejili obiske zaradi povečanega števila primerov gripe in okužb dihal. Po novem bo lahko bolnika med 16. in 18. uro obiskala le ena zdrava oseba, je pojasnila predsednica kriznega štaba za novo gripo kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup. Tudi manjši vhod urgence bo med 22. in 6. uro zaprt. Vrata bodo odpirali, potem ko bo oseba pozvonila na zvonec.

Na infekcijski kliniki pri štirih odraslih bolnikih obstaja sum na okužbo z virusom H1N1, sumi so tudi pri nekaj otrocih. Ena odrasla oseba je na intenzivnem oddelku. V zadnjih 14 dneh je za novo gripo zbolelo tudi najmanj pet zdravnikov, od tega naj bi se dva okužila v tujini, dva v Sloveniji, eden pa v bolnišnici, in dva zdravstvena tehnika. Nekaj bolnikov je tudi na drugih oddelkih v kliničnem centru, pri nekaterih okužba s H1N1 še ni potrjena. Predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle pričakuje, da bo takih primerov še več. Po njegovih besedah pa se nova gripa za zdaj širi kot običajna, kar ni nič posebnega. Razloga za preplah torej ni.

Respiratorje naj bi posodila vojska

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo s pandemsko gripo je cepljenje, ki pri nas že poteka. Stroka je ocenila, da je cepljenje primerno tudi za otroke nad 6. mesecem starosti, pojasnjujejo na šolskem ministrstvu, Inštitutu za varovanje zdravja in zdravstvenem ministrstvu.
Najučinkovitejša zaščita pred okužbo s pandemsko gripo je cepljenje, ki pri nas že poteka. Stroka je ocenila, da je cepljenje primerno tudi za otroke nad 6. mesecem starosti, pojasnjujejo na šolskem ministrstvu, Inštitutu za varovanje zdravja in zdravstvenem ministrstvu. FOTO: Jani Dolinšek
Z enostavnimi ukrepi se da marsikaj preprečiti, brez velikih tveganj. Franc Strle

Danes so na sestanku kriznega štaba v kliničnem centru pregledali tudi opremo in nastanitvene zmožnosti. Med opremo sodijo posebne postelje in monitorji za vitalne funkcije. Drnovšek Olupova je pojasnila, da so doslej za obravnavo bolnikov z novo gripo uredili 14 postelj na ortopedski kliniki, obnova naj bi bila zaključena v torek. Za opremo teh postelj so notranje rezerve poiskali v hiši. Preureditev stare pediatrije pa bo po njenih besedah vzela še nekaj časa. Raspiratorje si bodo po potrebi izposojali, nekaj tudi od Slovenske vojske.

Predvsem so opozorili na preventivo, ki v prvi vrsti zajema higieno. Povsod po kliničnem centru so namestili dodatne razkuževalce za roke. Ljudi pozivajo, naj hodijo na obiske v bolnišnico le zdravi. Ponovili so, da je cepivo varno, a priznali, da še ni preizkušeno. Glede stranskih učinkov so povedali, da hujših reakcij na cepivo doslej ne beležijo, nekateri so imeli le kratkotrajno bolečino in rdečico na mestu vboda. Med milejšimi stranskimi učinki so cepljeni navajali tudi utrujenost. Cepilni centri po Sloveniji ...

Omejitve obiskov tudi v Slovenj Gradcu

Infekcijska klinika
Infekcijska klinika FOTO: Blaž Garbajs

Obiski so omejeni tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer so otrokom do 14. leta starosti obiski bolnikov v bolnišnici prepovedani, razen če drugače dovolita lečeči zdravnik ali predstojnik oddelka. Pri njih se zdravi tudi 57-letni bolnik z novo gripo, ki so ga na zdravljenje pripeljali prejšnji torek. Njegovo stanje je še vedno resno, a stabilno. Poleg njega so zaradi zapletov ob novi gripi zdravili tudi dve in polletnega dečka, ki pa so ga prejšnji četrtek že odpustili iz bolnišnice. Iz Splošne bolnišnice Celje pa so sporočili, da za zdaj nimajo hospitaliziranih bolnikov, ki bi zboleli za novo gripo. Dva bolnika, ki sta bila minuli teden zaradi nove gripe hospitalizirana, pa sta bolnišnico že zapustila.

Na Koroškem pa so bili v zadnjem obdobju potrjeni štirje primeri nove gripe, od tega sta bili dve osebi z območja Velenja, skupno od pomladi pa deset. Verjetno pa je primerov več, ker vseh bolnikov z znaki gripe ne testirajo. Se pa v zadnjem času število primerov gripi podobnih obolenj povečuje. Vseh 1000 dodeljenih doz cepiva proti novi gripi, ki jih je dobila Koroška, je medtem pošlo, tako da čakajo novo cepivo. Do konca leta naj bi na Koroško skupno dobili okoli 10.000 cepiv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123
10. 11. 2009 08.54
Zdravilo PANDEMRIX je bilo odobreno v "izjemnih okoliščinah".To pomeni,da o cepivu še ni bilo mogoče pridobiti vseh podatkov. Evropska agencija za zdravila bo vsako leto pregledala vse nove podatke in po potrebi posodobila te povzetke. To je uradni povzetek EPAR-ja z datumom 09.2009.
rafael.m
10. 11. 2009 08.32
Nikoli se nisem cepil in se nikoli ne bom.Vnašanje umetnih, škodljivih substanc mi lahko samo škoduje. Narava mi je dala in narava mi bo vzela. In pozitivne misli, da mi ničesar ne more škodovati razen hudobnega človeka. In dokler me nekaj boli, vem da sem. Ko ničesar več ne čutim je konec.Amen!
ffet
10. 11. 2009 08.21
Tako, kolegica se je cepila za novo gripo, nato pa je včeraj zbolela (temperatura, bolečile v kosteh, vneto grlo) za gripo! Seveda, nje ne bodo in niso testirali, tako da ne bo padla v nikakršno statistiko, ne o stranskih učinkih, ne o obolelih za novo gripo. Torej, še naprej "bodo neodvisne raziskave lahko pokazale zaželjene rezultate".
rafael.m
10. 11. 2009 08.19
Vsako leto je epidemija gripe, pa se vse izteče v redu. So tudi rizične skupine, pa Bog pomagaj, tako pač je. Pri 80. letih se ne bi sekiral.S to svinjsko gripo so pa naredili tak problem kot s ptičjo, samo da farmacevtski lobi proda cepiva pred iztekom roka trajanja in nova, malo prirejena , ki lahko več škodujejo kot koristijo. Kot kadilec s 45.letnim stažem uživanja velikih doz nikotina lahko povem, da okrog mene umirajo nekadilci, nealkoholiki...s pljučnimi, želodčnim, jetrnimi boleznimi , boleznimi slinavke. Vzrok je vsakodnevni stres na delovnem mestu, širjenje negativnih energij medijev in boj za preživetje. Naši vrli politiki in zdravstveniki bi se morali zavedati, da je zadovoljen človek zdrav človek. Živi po svojem občutku, ki mu ga je dala narava. Nekateri otroci se prevažajo v šolo z avtomobili najvišjega cenovnega razreda, drugim je pa še jutranja kavica nedosegljiva. Kapitalizem, ki nas peha v sovraštvo, neenakost, nezadovoljstvo. Le kateri vladi bo to uspelo prekiniti.
smile220
10. 11. 2009 07.48
Kakšne gluposti. To da je od teh 60tih učencev, in vseh ostalih okuženih po svetu z virusem h1n1, sigurno 15% bolnikov ki so se cepili proti novi gripi nikjer ne napišejo. V čisto vsakem članku o gripi navajajo le da cepivo še ni preverjeno če deluje, da se bojo potem lahko izgovarjali na to, ko bojo z neučinkovitim cepivom zaslužili na miljone evrov. To pa je isto kot bi en šel prodajat sadiko drevesa, na katerem bi naj rastel denar, naivneži pa bi popapali.
hansola
10. 11. 2009 07.30
kubo, kot 30 let do zdaj se nimam nikakršnega namena izogibat javnih prostorov in podobno zaradi navadne gripe. Če pa so tebe nasrali s tem pa je tvoj problem.
UHUHUHUH
10. 11. 2009 07.18
Banda lažniva
kubo
10. 11. 2009 04.32
Naivni SLOVENCKI.....,boste videli kaj bo....v Ukrajini vec kot 900000 ljudi..... Najbolj me moti ,da nimate nobene olike,vsi samo kihate in kasljate povsod, kjer vam pase. Tista ruta cez usta,ti pa nic nepomaga,ker itak nimas oci zascitenih....izogibajte se javnih prostorov in mislite na vse...povsod je lahko viros...,od kosarice v trgovini,vozicki v trgovini,posta,kino,cerkve,avtobusi,gostilne,skrat... poskrbite zase in ravnajte .....,po pameti skoraj nemorem napisati,ker ni Slovenca,ki bi bil pameten......
test1243
10. 11. 2009 01.12
Nafta po 150 $, nepremičniski balon, borzni mrk, prašičja gripa. Imam občutek, da se nekdo dela norca iz vseh nas. Je čas za eno novo proletarsko evolucijo.
Simon Skledar
09. 11. 2009 23.15
snip24 se popolnoma strinjam s tabo. vse skupaj je en drek, itak pa da gre samo za eure, pa to ne malo eurov:)
snip24
09. 11. 2009 23.09
tale gripa je ena velika izmišljotina. to sploh ne obstaja. malo poglejte kdo je znajdo tamiflu pa vam bo vse jasno. pa se je že keri od državnih glavic dal javno cepit tak da je to tudi dostojno? mislim da ne. ne vsega verjet kaj stric televizorček predvaja. eni delajo denar z kruhem, drugi z lažmi. kaj bo naslednje kaj nam bojo prodajali? spray proti nezemljanom?
Vane Dolenc
09. 11. 2009 22.38
Dopoldne je nekje pisalo, da na parih šolah učenci kažejo posledice cepljenja (lokalne bolečine.) A so to ISTE šole, to je zdaj vprašanje.
dreko123
09. 11. 2009 22.36
ko bo oseba peljala po napačnem pasu avtoceste bo sedaj brez kakih dragih testov avtomatično kriva nova gripa... in vsi bodo drli na infekcijsko... nazaj se bodo odpeljali pa rikverc
dreko123
09. 11. 2009 22.34
itak da ne testirajo vseh... cepivo ne gre v promet... pa nič ne napišejo da vsi "povprečni" ljudje prebolijo tole gripo čist brez problemov tako kot navadno, s tem da si telo samo razvije imunost na virus, samo tega ne napišejo samo koliko novih zboli, če bi poslušali 24ur je sedaj ukuženih že pol slovencev ampak vsi so že pol leta bolni in noben se ne pozdravi.... kero medijsko in farmacevtsko basanje in pumpanje
dreko123
09. 11. 2009 22.31
Victorus se vidi da si navaden otrok in ne veš da beseda študirati "naštudirati" v slovenskem pogovornem jeziku še ne pomeni da moraš zato hoditi na faks ali kaj podobnega... če ti rečem da študiraš je enako kot da se zanimaš ali učiš o imunologiji, ampak saj si pravilno napisal bog ti dal pameti, če že z lastno ne znaš razmišljati! Kot bi sam lahko vedel o imunologiji, je dejsto da otroci iz kmetij in nasplošno tisti otroci ki jim starši v otroštu ne umivajo rok za vsako zadevo so do 80% procentov bolj odporni na razne viruse alergije kasneje v življenju kot pa tisti ki si za vsako malenkost umivajo roke ravno zaradi tega da se ne bi ukužili s kako zadevo, stvar je znanstveno dejsto! Telo mora razviti svojo imunost na razne viruse in cepljenje je pesek v oči sploh zaradi gripe na katero so "po strokovni stroki" brez problemov prebolijo vsi zdravi! Če pa gledamo starejše in majhne otroke je pa lahko usoda tako navadna gripa kot tale prašičkova in ne pumpaj folka z takimi bednimi izjavami, ker nimaš pojma! Le zakaj se zdravstveni delavci nočejo cepit???? a? dobro vejo kaj bojo fasali v sistem! raje resikrajo da telo razvije svojo imunost na virus po naravni poti!
mb234
09. 11. 2009 22.24
OŠ Medvode, pol bolanih a se pouk nadaljuje - pač gripica kot vsako leto. Sedaj pa neajte.
g33k84
09. 11. 2009 22.17
mene neki zanima: Kako vejo, da gre za gripo, ČE NE OPRAVIJO TESTIRANJA?! Rečeno je bilo, da je testiranje predrago in da ga bodo nardili samo v nujnih primerih. 60 otrok prav gotovo niso testirali. Torej, ali gre res za gripo?
vlab
09. 11. 2009 21.58
@krewet, ne. z drisko si pretiraval. otroc...
djuko
09. 11. 2009 21.53
Imam suh kašelj, grlo me boli, nos zamašen, čedalje bolj sem utrujen, driska... a mam gripo?
vlab
09. 11. 2009 21.48
ko bi se toliko govorilo o alkoholu za volanom kot se govori o tej gripi... ampak kaj bi ko pa je alkoholizem tak lep slovenski virus. gripa bo šla mimo, vmes pa bodo ljudje še naprej cepali ko muhe na cestah zaradi pijancev. kdaj bomo toliko časa posvetili tej moriji?