Slovenija

Oman v registru pedofilov

Melbourne/Ljubljana, 22. 11. 2006 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovec z orožjem slovenskega rodu in z liberijskim diplomatskim potnim listom, se je znašel na avstralskem sodišču.

Pred sodiščem v Melbournu se je znašel znani trgovec z orožjem Nicholas Alexander Oman zaradi obtožb o spolni zlorabi deklic.

Kot piše največji avstralski časnik Herald Sun, je 63-letni Slovenec obtožen kaznivih dejanj v Liberiji in na Tajskem, svoje početje pa je posnel z videokamero. Posnetke je policija našla v njegovi torbi, potem ko je 7-letna deklica Omana prijavila. "Dejanja na posnetku ni mogoče zanikati, je nazorno in nedvoumno," je povedal tožilec.

Trgovec z orožjem Nicholas Oman, rojen v Podkorenu na Gorenjskem in oče petih otrok, se je svojega dejanja na sodišču zelo sramoval
Trgovec z orožjem Nicholas Oman, rojen v Podkorenu na Gorenjskem in oče petih otrok, se je svojega dejanja na sodišču zelo sramoval FOTO: POP TV
O sojenju Omanu je poročal tudi največji avstralski časnik Herald Sun
O sojenju Omanu je poročal tudi največji avstralski časnik Herald Sun FOTO:

Agenti avstralske zvezne policije so ga prijeli leta 2002, Oman pa je sprva zanikal svojo identiteto na videoposnetku. Tožilec je povedal, da se je Oman med preiskavo branil s trditvijo, da je deklica lagala. Ko je njena mati opozorila na obstoj videokasete, pa je izjavil, da je deklica "sama prišla k njemu". Deklica je agentom povedala, da je Oman z njo počel "vse tiste grde stvari". Ko so ga je prijeli, je Oman očital, da gre za izsiljevanje.

Obtožili so ga na podlagi sprememb kazenskega zakonika iz leta 1994, ki med kazniva dejanja uvršča tudi seksualni turizem z otroci, mlajšimi od 16 let. Njegova odvetnica je kot olajševalno okoliščino navedla, da je bilo njegovo potovanje v Liberijo leta 1999 predvsem poslovnega značaja, saj naj bi posredoval pri razvoju železarske industrije.

Oman zabeležen v registru pedofilov

"Tja ni odpotoval z namenom, da bi se zapletel v spolnost z otrokom, zato njegovega dejanja ni moč enačiti s tistimi primeri, ko ljudje odpotujejo v tujino zaradi seksualnega turizma," je povedala Omanova odvetnica. Forenzični psiholog pa je menil, da gre pri Omanovem dejanju za "priložnostni in osamljen delikt". "Grize ga vest in se sramuje svojega dejanja, ki ga obžaluje," je na sodišču povedal psiholog Jeffrey Cummins. Oman se boji predvsem, da ga bodo označili za pefodila.

Oman s sinom na posnetku iz leta 1996
Oman s sinom na posnetku iz leta 1996 FOTO:
(Foto: Arhiv POPTV)
(Foto: Arhiv POPTV) FOTO: POP TV

Na sodišču je bilo slišati, da naj bi imel Oman, sicer oče petih otrok, psihične težave, odkar mu je leta 1990 umrla njegova prva žena, dve leti kasneje pa še njegov najstarejši otrok.

Sodnik je obtoženega spoznal za krivega in ga seznanil, da bo njegovo ime doživljenjsko zabeleženo v avstralskem registru pedofilov, do izreka kazni pa bo ostal v priporu. Grozi mu zapor do 17 let in denarna kazen.

Trgovca z orožjem preiskuje več držav

Blejskega graščaka in trgovca z orožjem je zaradi goljufije vredne 20 milijonov dolarjev iskala tudi avstrijska policija. Šlo naj bi za vnovčenje sumljivih čekov v Celovcu. Kuvajtski denar, ki ga je nakradel nekdanji iraški voditelj Sadam Husein, naj bi potoval čez Bled in Celovec v Švico, vse pa naj bi organiziral Oman. Omanu v Avstriji niso dokazali ničesar, neuspešni pa so bili tudi nemški in švicarski kriminalisti.

Oman ima liberijski potni list in je svetovalec liberijske vlade. V Sloveniji je znan po svojih orožarskih poslih med osamosvojitvijo države v začetku devetdesetih leti. Takrat je slovenski vladi ponujal zastarele ruske plinske maske, za ketere je zahteval 9 milijonov dolarjev.

Slovenski organi pregona so spisali več ovadb proti nekdanjemu častnemu liberijskemu konzulu v Sloveniji spisali tudi slovenski organi pregona. Kranjski kriminalisti so novembra 1996 zaradi suma pranja denarja preiskali njegovo vilo na Bledu. Našli so večjo količino denarja, zlate palice in diamante. Oman je decembra 1996 zapustil Slovenijo, ki je za njim razpisala mednarodno tiralico, vendar jo je po več kot letu dni preklicala.

Pred sodiščem v Kranju že pet let teče postopek proti liberijskemu državljanu, vendar so bile vse obravnave prestavljenje, saj je bil Oman za slovensko pravosodje nedosegljiv.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurij.meh@siol.net
22. 11. 2006 22.43
+0
zupancicevajama, kaj pa takole: Oman je trgovec z orožjem - torej prodaja smrt in s tem služi in ga ni sram, da to počne. Torej, če ga ni sram prodajati smrti, mu tudi svinjarij z otroki ni odveč početi. Menim, da gre za igrice sprijenih in deformiranih ljudi, ki razmetavajo nakraden in prigoljufan denar in so daleč od tega, da so žrtve nekakšnih zarot. janez105 zate pa tale misel: "naši ta črni" bi pa izjavili: "To je sprijenost mračnih sil kontinuitete, vzgojene v svinčenih časih komunizma". Tip je lopov velikega kalibra in nič drugega. Mogoče bi še Huseinove kamele kaj povedale.
janez105@gmail.com
22. 11. 2006 20.50
+1
"Tip je pa sigurno nekako povezan z rimokatoliško cerkvijo", bi rekli naši rdečkarji..."Na obrazu mu piše, da je nekoč hotel biti duhovnik"...
zupancicevajama@email.si
22. 11. 2006 19.56
+2
Samo v razmislek! Oman je trgovec z orozjem.(pika) Isce ga vec drzav.(pika) Ker zelijo denar, za razne plinske maske ..hahaha itd..Kaj menite, ali je tezko drzavnim organom, podati sum za kaznivo dejanje pedofilije? Na taksen nacin, je ni drzave na svetu katera ga nebi poslala na sodisce, katero mu bo "sodilo"..hahaha..Mislim, da so to igrice velikih kretenov z velikim vplivom in denarjem..Mi naivci smo pa padli na pedofilijo? P.s. Ne branim ga in sem za to, da se vsem DOKAZANIM pedofilom nalozi kazen. Kazen mora biti taksna, da se morebitni pedofili lahko zamislijo ali se lahko dotaknejo otroka.Vsekakor, pa sem tudi mnenja, da so nekatere afere narejene z namenom, kateri z obtozbami nima nobene zveze..Kaj menite ostali?
victoriosus
22. 11. 2006 19.50
-1
pffff, kolk sovraštva. Saj vam ni treba k maš hodt. Upam, da vas je res malo, ker če ne smo res v k***. Oz bi pomenil, da je komunistična revolucija uspela.... ampak ni, thx God!
ziveti@email.si
22. 11. 2006 18.19
Ja, spoštovani don Antonio, prav imaš za ta hišni pripor. Če bi bili znani vsi pedofilski župniki v Sloveniji, še maš ne bi bilo več!
mindfucker
22. 11. 2006 17.35
Kot vse kaže, bo Oman, še nekaj časa nedosegljiv za slovensko pravosodje! Avstralci obvladajo kaznovanje pedofilov v zaporih in izven!. Zakaj se butec, ni vrnil v domače kraje! Pri nas je kazen, zgolj hišni pripor! In živiš naprej kot vsak "junaški" župnik!
lenchi@klepetulja.com
22. 11. 2006 17.27
hot-shot69: sem točno isto pomislila kot ti, ko sem brala članek.. Konec filma je bil jasen... bolj kot si baraba, bolje je... sam tam ni prikazalo da je bil poleg tega še pedofil...
hot-shot69
22. 11. 2006 17.20
+1
Mogoče je bil pa film Lord Of War po Omanu narjen (če ga je kdo gledov)...samo si pa zasluž kastriranje...
lenchi@klepetulja.com
22. 11. 2006 17.14
Takšni kot je Oman si ne zaslužijo drugega kot doživljenjsko ječo, brez možnosti pomilostitve. Pa seveda prisilno delo v kakem kamnolomu...
user55
22. 11. 2006 17.10
Za pedofile imam jaz popolnoma izdelan program!
svobodnjak@email.si
22. 11. 2006 16.55
Smešno je, da Omanu grozi kazen kar do 17 let, pri nas pa bodo pedofilski župniki sedeli le zelo kratek čas, če ne bodo dobili samo pogojno kazen. Glede na to, da so Ruparja oprostili, ker "ni vedel", da so svinjarije, ki jih je delal, kaznivo dejanje, pričakujem spet polom pravosodnega sistema.
nask
22. 11. 2006 13.53
Bog ve, koliko je pedofilov v naši vladi in parlamentu, ki se spretno skrivajo, prav tako se še ni razjasnilo dejstvo o materi od Jana Plestenjaka, - po moje bi bilo potrebno vse pedofile javno označiti in pregnati na goli otok, potem pa se naj pikajo pedofili med sabo........ Vsi govorijo o pravici, ja kje pa so pravice otrok, posiljenih oseb in umorjenih, oni so ali prizadeti za celo življenje ali pa mrtvi, in povzročitelj ima pač svoje pravice lepo živeti naprej, zagovornike tega zakona bi isto kaznoval......
ziveti@email.si
22. 11. 2006 13.37
-1
Ta Oman pa je taprav, samo sramoto dela po svetu, pa fajn se ima. Bog ve (ki ga ni), ali je v Sloveniji tudi kakšna njegova žrtev? Upam, da ga bo v arestu kdo v rito piknu.
trstenjak
22. 11. 2006 13.11
Ta del pa je že prav sarkastičen: "Oman se boji predvsem, da ga bodo označili za pefodila." Verjetno je bilo mišljeno, da se boji predvsem, da ga bodo obsodili na zaporno kazen, ker ve kakšen je hierarhičen položaj pedofilov v zaporih.
pegaso
22. 11. 2006 13.08
-1
Očitno je, če si dovolj pomemben za državo, potem ti kot olajševalno okoliščino navedejo poslovno pot. Takoj v zapor z njim, saj za tako dejanje ni opravičil - očitno je res umsko bolan. V zaporu pa že znajo obračunat s pedofili. Samo kaj, ko bo samo malo orožja ponudil pod šifro zelo ugodno, pa bo šlo vse v pozabo. Itak se mu pa mati Narava že maščuje na najbolj krut način!