Slovenija

Bogovič: Slovenci ne potrebujejo zasanjanih idej, temveč jasno vizijo

Krško, 12. 05. 2013 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država se bo iz krize lahko rešila le z odstranitvijo zastarelih ideoloških vzorcev, tako da bo prisluhnila svojim ljudem in Slovenijo rešila v zavezništvu z njimi, je opozoril predsednik SLS Franc Bogovič. Ivan Oman pa meni, da država še vedno potrebuje spravo.

Druga največja opozicijska stranka SLS je s slavnostno akademijo v Krškem obeležila 25-letnico svojega delovanja. Na slovesnosti, na katero so bili vabljeni vsi dosedanjih predsedniki SLS, je člane nagovoril prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, predhodnice SLS, Ivan Oman, osrednji nagovor pa je imel zdajšnji predsednik stranke Franc Bogovič.

Kongres SLS - 4
Kongres SLS - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Bogovič se je v svojem govoru najprej vrnil v zgodovino in spomnil, da so z njeno ustanovitvijo sporočili, da je bila v Jugoslaviji ustanovljena prva politična stranka, ki bo Slovence popeljala v samostojno državo parlamentarne demokracije in spoštovanja človekovih pravic.

Ob tem je izpostavil, da so današnji problemi enako težki kot takratni, priložnosti pa je vsaj na videz manj. Namreč Slovenija se ne zna in ne zmore izkopati iz njih ravno zaradi ostajanja njene politike na svojih okopih, ki so po njegovi oceni vezani na preteklost in dediščino prejšnjega sistema.

Za njihovo rešitev Slovenci ne potrebujejo zasanjanih idej, temveč jasno vizijo države, da bo zmanjšala svoje stroške, obvladala javni dolg in ljudem omogočila pogoje za svobodno delo ter pošteno plačilo, je nadaljeval Bogovič.

Ne pristajajo na zadolževanje prek razumnih meja

V SLS tudi ne pristajajo, da oblast slovenski narod zadolžuje prek vseh razumnih meja, je dodal in hkrati dejal, da vlade slovenske politične levice nimajo moralne pravice, da državo tako zadolžujejo, kot to počnejo v zadnjih petih letih.

"Levi politični populizem gre celo tako daleč, da danes za slovenske zablode in stranpoti krivi evropsko skupnost in tiste evropske politike iz vrst krščanske demokracije, ki se zavedajo, da lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarimo," je vnovič izpostavil in pristavil, da prihaja čas, ko bo treba temeljito prestrukturirati državo, hkrati pa bodo morali vsi, ki odločajo v slovenski politiki, pravosodju, gospodarstvu, sindikatih in drugje, položiti račune za svoje početje.

Odgovarjati bodo morali tudi vsi, ki so s pomočjo raznih omrežij državo oplenili za milijone evrov. In tudi med politiki morajo račune položiti vsi, ki ustanovam pravne države ne znajo obrazložiti svojih računov. Saj brez navedenega slovenska politika ne bo dosegla zaupanja, ki ga neizogibno potrebuje za doseganje družbenega soglasja glede potrebnih reform, je dalje menil.

V SLS zato zahtevajo ukrepanje vlade in vse politike. Da se odgovorno poenotijo o problemih in učinkovitih ukrepih. Vse sile morajo usmeriti v prihodnost in sprejetje najboljših ukrepov, ki bodo državo potegnili iz krize. Če tega sedanja vlada ni sposobna, pa naj odide in neha delati škodo, je hkrati podčrtal.
Bogovič je še opozoril na trajnostni razvoj države, večjo solidarnost in politični dialog. Za njihov prispevek k slovenski demokraciji pa se je zahvalil vsem dosedanjim predsednikom SLS.

Stranka je v Krškem obeležila 25-letnico delovanja.
Stranka je v Krškem obeležila 25-letnico delovanja. FOTO: Twitter/SLS

Ivan Oman: Država potrebuje spravo

Na današnji slovesnosti je spregovoril tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman, ki je v prvem delu svojega govora orisal dogodke izpred 25 let, v odzivu na sedanje stanje v državi pa dejal, da država še vedno potrebuje spravo. Na koncu je SLS pozval, naj se napaja pri koreninah ter ohrani svoj program in samostojnost.

Sam sicer z razvojem stranke ni zadovoljen. Krivdo za to, da "vse ni tako, kot bi moralo biti", pa pripisuje dosedanjim vodstvom.

Današnje slovesnosti, na kateri so nekaterim zaslužnim članom stranke podelili nagrade za življenjsko delo, se je udeležilo več nekdanjih predsednikov SLS, nekdanjih in sedanjih poslancev ter drugih pomembnih članov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Flenca
13. 05. 2013 13.31
+4
G.Bogovič ne da sam kritizirate pomagajte raje in ne nagajajte,lahko je govort vse počez treba je tud kej naredit ,ne samo lapat.
wolfterier
13. 05. 2013 16.18
+2
Žerjav je sanjal pri belem dnevu,kje pa je zdaj Nadpoštenjak...
sinhron
13. 05. 2013 13.15
+3
SLS nikdar v zgodovini ni bila povezovalna stranka , vedno je rušila koalicijo " od znotraj "- povzeto po Marjanu Podobniku ! Stranka , ki dela zahrbtno ne more pričakovati odobravanja ljudi , razen sebi enakim !
strel?ek
13. 05. 2013 09.55
+0
Ivan Oman: Država potrebuje spravo, res je samo naj že enkrat kolaboranti priznajo napako...
resslovenka
13. 05. 2013 09.27
+3
G.Bogovič, pomagajte sosustvarjati vizijo. Zato pa ste v parlamentu. Vsi! Ne za okras in mlatenje prazne slame! Nesmislov in stokrat povedanih besed, čeprav trenutku premerno obrnjenih, smo siti. Ampak res!!
wolfterier
13. 05. 2013 16.20
+2
Pa ne postanite član trija Poštenjaki,ki so zrušili dobro vlado.
MICLA
13. 05. 2013 09.00
+0
jasno vizijo vam je pokazal že prejšni predsenik in izdajalec žerjav.
krtaca15
13. 05. 2013 07.26
+3
Tudi tile vidijo luc na koncu tunela....vendar je to zal vlak....
hillya
13. 05. 2013 07.14
+7
Tudi Žerjal ni bil stranki SLS v ponos, čeprav je za sebe mislil, kako je "moder človek" pa se je reva spetljal s puckotoma, potem pa poniknil, ko je zbral dovolj moči za "nabrusimo pete".
tron3
13. 05. 2013 06.21
+8
SLS je ustvarila Zidarja, Hildico.... ko so junaki naši vrli gradili avtoceste, je bil vedno minister za promet iz vrst SLS-a!!!!
jutranjisij
13. 05. 2013 04.24
+5
Medtem ko se politiki širokoustijo, nam pred nosom uničujejo in prodajajo plodno kmetijsko zemljo za kulturne, trgovske, športne in podobne centre ter objekte. Dopušča se (namerno) zaraščanje sadovnjakov, njiv, vinogradov, pri tem v ozadju sodelujejo pokvarjeni posamezniki (ali/in lokalni politiki), ki žele doseči spremembo namembnost kmetijskih zemljišč zaradi svojih interesov. Spoštovanje zemlje je vse večja redkost, tako kot je redkost poštenje in resnica v tej slovenski državici.
Alojz Železnik 1
13. 05. 2013 00.01
+4
Vlada bi morala najprej sprejeti zakon, da plenilski zločini ne zastarajo (za tak zakon ne potrebuje več kot en teden), nato bi morala sprejeti novo volilno zakonodajo (in napovedati volitve za prihodnjo pomlad ali to jesen), oklestiti državno upravo tako, da odstrani usedline, ki na ministrstvih znašajo 20 -30%, zmanjšati državne plače pod 4.000 evrov bruto, ukiniti 250 od sedanjih 287 ali 315 Agencij, Odborov, Komisij in kar je še take prikrite porabe uradnikov, progresivno obdavčiti visoke plače in obresti, uvesti davek na premoženje, povečati število policistov in njihove plače, nad njimi, zdravniki in sodniki pa vzpostaviti civilni nadzor, neplačane prispevke in neizplačane plače delavcev obračunati v premoženju lastnikov podjetij, vložiti denar v inovativna podjetja. Tako Emil Pintar. Presenetljivo! Če bi nastopil s svojo stranko, bi zelo verjetno imel moj glas. Zelo verjetno! Seveda pa bi me moral prepričati, da ne bo obrnil ploščo. če bi bil izvoljen.
franceljtancelj
12. 05. 2013 22.18
+6
Majster vice pravi, ha ha.
Frane Šajn
12. 05. 2013 22.17
+4
Bogovič kakšna žalost niti pednja sence niste vrgli na Majerjrvo izvolitev!
prpa24
13. 05. 2013 02.11
-1
Bogovič ni pomanjševalnica od boga, on je le bogi, bogi, ker je prevzel stranko s tako zgodovino in kateri je s svojo ideologijo Majer prevzel veliko članov. Glede na ideološko podobnost niti ne sme metati sence na Majerja, če ne želi izgubiti še več članov, ki gredo tja kjer je večja možnost, da dobijo več moči in privilegijev.
mr.T
12. 05. 2013 21.59
+11
Tile od SLS nimajo kaj piskat saj so imeli prste v marmeladi za praktično cel avtocestni križ in ustanovitev 200+ občin. In da ne bo pomote to je stranka ki je soodgovorna za 13 mesečni državni proračun ,od uvedbe katereg 1997 slovenija ni imela več pozitivne bilance ,si predstavljate omislili so si varianto ko se 12 mesecev finiancira z prihodki 13 mesecev. Tako da so lahko kar tiho kot riti stari Oman pa naj se sam seboj spravi .
Bojan-F
12. 05. 2013 21.56
+6
Admin ... ma kej je tudi to b'lo narobe?
ONniON
12. 05. 2013 21.21
vizijopo zgledu češke republike
frako
12. 05. 2013 21.17
+5
Lejte da bi slovenija postalafinančno stabilna in se začela razvijat morte spremenit, popravit al pa ukinit 99,99% zakonov , sklepou ipd ki ste jih sprejeli v zadnjih 20tih letih. 20 let ni nobeden politik mislil na državo in ljudstvo, mislili ste samo za lastn žep in žepe svojih žlaht in kologov. Ko je prišla kriza se je začela hiša iz kart sesuvat. Druge rešitve ni kot da enkrat končno politiki začnejo mislit na državo in njene prebivalce kar vam je pa tako tuje da ne vrjamem da se bo slovenija ognila totalnemu propadu.
ZavedniSlovenci
12. 05. 2013 21.12
+0
Sporočam Slovencem.Še dobro,da počasi odhajam iz države.Razlog pa je samo eden.Ljudje ,ki se tako oprijemljejo starega sistema in se oprijemljejo besednjačenja kdo je bil kdo pred 60 leti.Tabeli ,komunisti itd.Sram me je ,da vse to vlečete na dan,ko pa smo se složno odločili na volilnem plebescitu,da Slovenski narod složno v spravi pusti za sabo in složno krene na pot.Pot neodvisno,demokratično,brez zatiranja in suženstva.Kot dežela za vzor celemu Balkanu in Sredozemlju,ki je bila naša dežela kot vzor in cenjena ,sprejeta in potrjena od svetovne javnosti in voditeljev kot ravnopravna država velesil.Prijazno so nas sprejeli v EU in NATO.In kaj smo danes,kaj se danes dokaja z ljudmi,pluvajo vse povprek čez vse in vsakogar,kdo so ti ljudje,kdo jim to dopušča?????Od kje vse to prihaja???Postajamo dežela z največjimi sovražnik iz znotraj naših meja,od lastnih ljudi.Katera koli frakcija prevzame vlado in vodenje države je po mnenju določenih slabša kot prejšnja.V 20 letih so se dogajale stvari ,se menjale vlade in se vse to vleče kot jara kača.Veliko ljudi je odšlo iz politike in tudi stranke so izginile.Pojavile so se nove in zmagovale na volitvah .Kaj sedaj???Kdor koli je na vladnem stolčku je lopov,tajkun,stric iz ozadja,boter ,itd.Moje menje je ,da so ljude izgubili zaupanje v vse in ne verjamejo več nikomur in tako se samo širi in podpihuje nestrpnost in pripadnost kdo je kdo in kateri frakciji pripada Ako je to prišlo tako daleč v očeh ljudi,potem nimamo več kaj pričakovati kot bankrot,propad in konec Slovenije.Kaj bi ,bo to prineaslo??!! Vstop tujcev v vodenje države.Najprej EU trojka.Nato odplačilo vseh dovgov .Prodaja bank in vsega kar je še Slovenskega v lasti Slovenije..Slovenija bo dobesedno postala last tujcev v upravi tuje trojke EU.Komu se bomo potem pritoževali oziroma se boste ,kot sedaj pluvate po naših strankah ljudeh vladah??!!!Mar mislite ,da bo EU trojka dopustila takšno obnašanje in pljuvanje po njih kot po lastnih ljudeh???? Malo se zamislite,če pride TROJKA V SLOVENIJO .Botem boste videli kaj je diktatura,ker ne boste imeli za skret papre.In vas ne bo nihče vprašal ,ali imamo za v ust aali ne.Sužnji bomo v lastni državi.Dobesedno.Za sedaj pa to še nismo,trkajo pa nam na vrata z zadnjimi opozorili....
Frane Šajn
12. 05. 2013 22.19
+5
Trojko naj posluša kdor se jo boji in to je desnica!
ZavedniSlovenci
12. 05. 2013 20.48
-2
Nekaterim se je pa res odtrgalo,na čemu pa ste vi danes...????
pacifik12
12. 05. 2013 20.47
+15
Ej Bogovič, kje je uni denar od avtocest ki smo jih preplačali za 500%, vi ste bli večinoma od leta 91 glavni na ministrstvu za promet. Ej Bogovič, kako da denar od subvencij ne pride do malih kmetov in ti propadajo. Kako to da ne pristajaš na zadolževanje, pa sej vi vodite večino mikroobčin ki cuzajo denar kot zmešane.
miki mishka 1
12. 05. 2013 20.34
+24
Ljudska stranka?! To je kvečjemu stranka kmetijskega lobija za pranje denarja iz evropskih sredstev. Nepotrebna stranka vaških kapital pajdašev, ki preko evropskih sredstev spreminjajo kmetije strankarskih veljakov v vile z bazeni in spimpanimi vinskimi kletmi. Kmetom so pa kot vedno obrnili hrbet. Stranka tisočih nepotrebnih občin.Občina Spodnja in Zgornja Kosilnica, občina Levi Pašnik,občina Desna Motorka, občina Sv. Traktor in še in še. ....Pol se pa čudimo, kako napihnjena je uprava.
miki mishka 1
12. 05. 2013 20.37
+9
0j
12. 05. 2013 20.45
-2
Miki, daj prosim te no, zaupaj nam tisto edino pravo zveličavno stranko, v kateri si ti (in verjetno še Svetlost od Makarske.) Jaz bi pristopil.
ZavedniSlovenci
12. 05. 2013 21.44
-4
ahahahah @Oj na to se pa podpišem.Tale miki je tako pameten da bo še sekret izumil ,ker serje kot driska...