Slovenija

Ne pozabite na posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane

Ljubljana, 30. 01. 2017 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če posebne olajšave za vzdrževanje družinske člane niste uveljavljali med letom, imate še en teden časa, da to storite zdaj. V nasprotnem primeru se vam ne bo upoštevala pri informativnem izračunu dohodnine.

Ne pozabite na posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane
Ne pozabite na posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane FOTO: Thinkstock
Čez natanko teden dni, 6. februarja, se izteče rok za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Obrazec morajo oddati tisti zavezanci, ki med letom niso uveljavljali olajšave, in tisti, ki želijo medletno olajšavo spremeniti.

"Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine" (obrazec je v priponki) lahko vložite prek sistema eDavki. V tem primeru sodelujete v nagradni igri za 10 tisoč evrov. Lahko pa jo tudi osebno ali po pošti oddate na svojem pristojnem davčnem uradu. Obrazca sta v oblikah pdf in word objavljena na spletni strani Finančne uprave RS.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Če se partnerja ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu partnerju polovica olajšave.

Splošne in kratke informacije v zvezi z vzdrževanimi družinskimi člani so objavljene v posebni brošuri Davki na 1,2,3.

Na finančni upravi ob tem zavezance še opozarjajo, da imajo pravico do povišane posebne olajšave za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če:

- ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali

- je  v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).

Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.