Slovenija

Olaja bo nadomestil Franc Zorc

Novo mesto, 10. 03. 2010 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / Š.Z.
Komentarji
3

Novi direktor Policijske uprave Novo mesto bo Franc Zorc. Dosedanji direktor Anton Olaj je odstopil po prometni nesreči, v kateri je bila hudo poškodovana 27-letna nosečnica. Povzročitelj je bil policist, s katerim niso opravili alkotesta.

Anton Olaj je odstopil zaradi objektivne odgovornosti.
Anton Olaj je odstopil zaradi objektivne odgovornosti. FOTO: Policija.si

Dosedanjega direktorja policijske uprave v Novem mestu Antona Olaja bo 15. marca nadomestil vodja sektorja uniformirane policije v isti policijski upravi Franc Zorc. Olaj je odstopil zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nesrečo, ki jo je povzročil 53-letni policist, v njej pa je bila hudo poškodovana 27-letna nosečnica. Strokovni nadzor je pokazal nekaj nepravilnosti, predvsem pa je bilo sporno dejstvo, da policisti 53-letniku niso naredili niti alkotesta.

Gre sicer za prvi primer odstopa policijskega direktorja zaradi objektivne odgovornosti.

Nesreča se je zgodila v začetku decembra 2009 v bližini Mačkovca v Novem mestu. V nesrečo je bil vpleten 53-letni policist, ki je bil na poti domov s službene zabave, v njej pa je bila hudo poškodovana 27-letna nosečnica. Svojci poškodovane so bili o dogodku obveščeni šele več ur po nesreči, policisti pa storilcu niso opravili testa alkoholiziranosti. Vztrajali so, da na kraju nesreče tega niso mogli storiti, ker je bil preveč poškodovan.Vendar pa je kljub temu že nekaj ur po povzročitvi nesreče sam odkorakal iz bolnišnice. Bolnišnico je tako zapustil, še preden so mu uspeli odvzeti kri in druge telesne tekočine, in izginil neznano kam. V službo se je javil šele nekaj dni po dogodku. Problematično je tudi dejstvo, da se preiskovalna sodnica ni udeležila ogleda kraja dogodka, saj je bila o nesreči obveščena šele poldrugo uro pozneje.

Prometna nesreča v bližini Mačkovca v Novem mestu
Prometna nesreča v bližini Mačkovca v Novem mestu FOTO: GRC Novo mesto

Strokovni nadzor je pokazal nekatere nepravilnosti. V nadzoru Generalne policijske uprave so ugotovili nepravilnosti predvsem glede preizkusa alkoholiziranosti na kraju nesreče in tudi pozneje v bolnišnici. 53-letni domnevni povzročitelj je zdaj upokojen in ni več v delovnem razmerju v policiji.

Nosečnica, ki je bila v nesreči poškodovana, medtem še vedno ne more stopiti na poškodovano nogo, ki so ji jo poravnali z vijaki in ploščico. Dobila je 34 šivov na nogi in trebuhu, iz katerega so ji odstranili še del tankega črevesa. Otroka, ki ga je nosila štiri mesece, so zdravniki uspeli rešiti z operacijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BananaPoslanec
10. 03. 2010 14.08
En odstopi pa je to to...Jaz pa se peljem nepripasan in ne plačam položnice cez par mescov pa mi grozijo z zaporom...Pa kje jaz zivim?!?Če se nebomo uprli državi grem nekam drugam živet...
dolenjeccc
10. 03. 2010 13.42
nova palica, nov red?
zrebec1
10. 03. 2010 13.39
samo da bo odpravnina