Slovenija

Oktobra bo znan datum umika iz Afganistana

Ljubljana, 06. 07. 2011 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada mora do oktobra poslancem predstaviti časovni načrt umika slovenskih vojakov iz Afganistana ter hkrati opraviti tudi analizo razmer v tej državi. Z umikom pa so že začeli kanadski vojaki.

Slovenski vojaki v Afganistanu.
Slovenski vojaki v Afganistanu. FOTO: Kanal A
Medtem je premier David Cameron potrdil, da bo Velika Britanija do konca leta 2012 iz Afganistana umaknila nadaljnjih 500 vojakov, s čimer bo zmanjšala svoj kontingent na 9000 vojakov. Britanski kontingent je za ameriškim drugi največji v okviru mednarodnega vojaškega osebja v Afganistanu. S tem je London korak bliže cilju, da do leta 2015 umakne vse bojne enote iz Afganistana.

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko (OZP) in za obrambo sta se na današnji skupni seji seznanila z informacijo vlade o političnih in varnostnih razmerah v Afganistanu in po več kot dveurni polemični razpravi sprejela sklep, naj vlada oktobra letos odboroma predstavi analizo razmer in časovnico umika iz Afganistana.

Odbora sta v sklepu, ki ga je predlagala predsednica OZP Janja Klasinc (SD), tako izrazila pričakovanje, da bo vlada oktobra letos pripravila in obema parlamentarnima odboroma predstavila analizo razmer v Afganistanu in časovnico čimprejšnjega, a postopnega umika iz dežele pod Hindukušem. Seje obeh odborov so se udeležili tako predsednik vlade Borut Pahor kot minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Živahna razprava na skupni seji se je vrtela tudi okoli morebitnih razhajanj v vladajoči koaliciji glede sodelovanje Slovenije v Afganistanu, a sta tako premier Pahor kot ministrica Jelušičeva odločno zavrnila neenotnost glede tega v vladi.

Med razpravo je sicer prevladovala misel tako poslancev kot predstavnikov vlade, da se mora Slovenija glede sodelovanja v Afganistanu vesti odgovorno, predvsem do lastnih vojakov, in kredibilno do mednarodne skupnosti.

Z umikom so začeli tudi Kanadčani, ki so zaključili devetletno vojaško operacijo v Afganistanu. 2800 vojakov se bo vrnilo v domovino še letos.

Predlog umika do leta 2012 naletel na gluha ušesa

Poslanec Zaresa Franco Juri, ki si želi, da Slovenija vojaško v Afganistanu sploh ne bi sodelovala, je v imenu svoje poslanske skupine predlagal, da bi sprejeli sklep, s katerim bi se obvezali k umiku iz Afganistana najpozneje po koncu tretje rotacije slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske (OMLT) leta 2012, a sklep med člani odborov ni naletel na podporo.

Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 54
Slovesnost ob odhodu slovenskih vojakov v Afganistan - 54 FOTO: Miro Majcen

Žbogar je ob začetku seje poslancem predstavil položaj v deželi pod Hindukušem in dejal, da so politične razmere stabilne, v procesu prenosa oblasti z mednarodnih sil na afganistanske pa je bil dosežen napredek. Res pa je, da ta poteka počasneje od pričakovanj mednarodne skupnosti in želja afganistanskih oblasti, je dodal.

Ministrica Jelušičeva pa je poslancem pojasnila načela sodelovanja v mednarodnih operacijah, ki jih Slovenija spoštuje. Kot je poudarila, se uradna Ljubljana tako o morebitnem vstopu kot izstopu iz tovrstnih operacij vedno posvetuje z zaveznicami.

Po uvodnih nastopih Žbogarja in Jelušičeve je poslance nagovoril še Pahor, ki je pojasnil, zakaj je na vladni seji 23. junija predlagal začetek posvetov o morebitnem postopnem umiku slovenskih vojakov iz Afganistana.

Pahor je dejal, da je o nameravanem umiku iz Afganistana že govoril z nekaterimi članicami Nata.
Pahor je dejal, da je o nameravanem umiku iz Afganistana že govoril z nekaterimi članicami Nata. FOTO: Miro Majcen

Zavezniki že obveščeni o umiku

Pahor je o nameravanem umiku že govoril z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in britanskim premierjem Davidom Cameronom. Umik slovenskih vojakov pa je napovedal prav na dan, ko je ameriški predsednik Barack Obama sporočil, da bodo ZDA do konca leta iz Afganistana umaknile 10.000 vojakov, do poletja 2012 pa skupaj 33.000.

Predsednik vlade je zavrnil očitke nekaterih poslancev, da Slovenija znotraj Nata ni suverena, in kot dokaz ponovno zatrdil, da Slovenija ni in ne bo vojaško sodelovala pri vojaškem delu Natove misije v Libiji.

Predsednika odbora za obrambo Jožefa Jerovška (SDS) so zanimale predvsem razmere znotraj koalicije glede Afganistana, zavzel pa se je za "pravočasen umik" pripadnikov Slovenske vojske iz Afganistana, ki bi moral biti po njegovih besedah "preudaren" in v soglasju z zaveznicami. Podobno je menila tudi Melita Župevc (SD), ki je podprla čimprejšnji odhod iz Afganistana, ki bo v skladu z dogovorom z zaveznicami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
06. 07. 2011 20.16
cucjetina06.07.2011, 14:571 ne vem kaj so sploh delali v tuji drzavi nato je okupator Afgansitan je afganistanski in ne od talibanov. Še dobro da ne napišeš da je bila leta 91 slovenija okupator slovenskega ozemlja!!!
Doomsters
06. 07. 2011 19.28
Končno pa še to bodo 8 mesecov rabli o.o
odbogaposlan
06. 07. 2011 17.19
morda bo to edina pametna poteza te vlade, če jih spravijo pred novim letom ven!
major1
06. 07. 2011 15.01
Račun brez krčmarja.
cucjetina
06. 07. 2011 14.57
ne vem kaj so sploh delali v tuji drzavi nato je okupator