Slovenija

Okrogla miza o vetrnicah

Ljubljana, 10. 04. 2007 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljski minister predlaga, da bi o vetrnih elektrarnah razpravljali z gospodarskim ministrstvom.

Janez Podobnik
Janez Podobnik FOTO: POP TV

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je na sestanku s koalicijo za Volovjo reber konec minulega tedna predlagal, da bi skupaj z ministrstvom za gospodarstvo, ki je pristojno za področje energetike, ter drugimi pristojnimi strokovnjaki pripravili okroglo mizo o prihodnosti vetrnih elektrarn v Sloveniji v smislu lokalnih in globalnih okoljskih vidikov izrabe vetrne energije, so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Minister Podobnik se je na sestanku s predstavniki koalicije za Volovjo reber seznanil z njihovo pobudo za razrešitev problemov umeščanja vetrnih elektrarn v prostor. Koalicija predlaga dve možnosti - kot prvo predlagajo ustanovitev posebne revizijske komisije, v kateri bi bili poleg predstavnikov ministrstva tudi predstavniki koalicije, kot drugo pa so predlagali pripravo državne strategije, s katero bi opredelili območja, ki so z vidika varstva narave in krajine primerna za umestitev vetrnih elektrarn v Sloveniji.

Pohoda Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije in Mountain Wilderness Slovenije proti gradnji vetrnih elektrarn na Volovji rebri se je v soboto udeležilo približno 140 ljudi
Pohoda Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije in Mountain Wilderness Slovenije proti gradnji vetrnih elektrarn na Volovji rebri se je v soboto udeležilo približno 140 ljudi FOTO: POP TV

Glede prvega predloga je Podobnik povedal, da je vodenje upravnih postopkov točno določen proces, ki ga ni možno prekiniti z rezultati revizijske komisije. Glede drugega predloga pa je ministrstvo predstavnike koalicije znova opozorilo na študijo z naslovom Vetrne razmere v Sloveniji, ki že zagotavlja tovrstne podatke.

Poleg tega je minister predstavnikom koalicije še enkrat povedal, da je odločitev o gradnji vetrnih elektrarn na strani investitorja in ne ministrstva. Investitor pa je bil ob izdaji delnega gradbenega dovoljenja opozorjen na to, da prevzema tveganje, saj vsi postopki v zvezi z gradnjo vetrnih elektrarn še niso končani, s čimer je, kot so sporočili z ministrstva, odgovoril tudi na predlog koalicije, da bi se sestal z investitorjem gradnje vetrnih elektrarn in mu predlagal, da ne bi začel z gradnjo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.