Slovenija

'Okoljski problem je povezan z varnostjo kot tako'

Bruselj, 20. 03. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Vedno, ko se zgodi nesreča, poskušamo potegniti določene nauke za prihodnost," je povedal evropski komisar za okolje Potočnik in dodal, da je pomembno, da vsaka od držav naredi vse, da bi bilo obratovanje jedrskih elektrarn varno.

Janez Potočnik, evropski komisar za okolje, meni, da je okoljske posledice jedrske krize na Japonskem trenutno nemogoče predvideti v celoti, je pa okoljski problem v veliki meri povezan z varnostjo kot tako.

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Reuters

"Vedno, ko se zgodi nesreča, poskušamo potegniti določene nauke za prihodnost," je povedal Potočnik in dodal, da bi morala biti pozornost trenutno namenjena predvsem Japonski in njenim prebivalcem. "Imam občutek, kot da pozabljamo, kako huda nesreča se jim je zgodila s potresom," je dejal.

Glede ukrepov za preprečevanje takšnih nesreč na ravni EU pa Potočnik opozarja, da je energetska politika v rokah držav članic. Ne glede na to pa je pomembno, da vsaka od držav v skladu z merili, ki jih določa direktiva o jedrski varnosti, naredi vse, da bi bilo obratovanje jedrskih elektrarn varno.

Potočnik sicer nima razlogov, da ne bi verjel zagotovilom o varnosti Nuklearne elektrarne Krško. Spomnil je, da je bil pri pogajanju o vstopu Slovenije v EU eden "trših orehov", kako prepričati sosednje države o varnosti in koliko dodatnih testov je bilo potrebnih.

Razprava o energetski strategiji in politiki je sicer po njegovih besedah nekaj, kar je treba vedno opraviti čim bolj podrobno in vanjo vključiti čim večji del prebivalstva, "saj so to vendarle vprašanja, ki se dotikajo nas vseh".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
21. 03. 2011 12.36
Zanimivo bo takrat, ko bo Barosso javno oznanil, da ni ravno zadovoljen s komisarjem Potočnikom. Očita se mu prevelika potrošnja ob bornih rezultatih. Skratka pravi kandidat za levičarskega politika oziroma levičarskega premieja. Tako kot Zares planira za naslednji mandat.
pika poka ježek
20. 03. 2011 19.05
Kaj hočemo, SD-jevec pač.
antitrust08
20. 03. 2011 18.29
Potočnik, dej se potegn!
Tonček Balonček
20. 03. 2011 17.36
Joj kako je pameten ta doktor! Ni čudno, d aje že vsa leta na drugem mestu popularnosti med politiki! Kasira po pardeset tisoč EUR na mesec plus stroški pa praktično nihče ne ve, kaj dela drugega kot da sedi na enih sestankih in obiskuje tiskovne konference! Itak je levak, Čebelar je pa pošten kristjan in ga skrbi za naše okolje, kenede. Da en omenjam ostalih poslancev! Imajo pa manjše dohodke od tega "komisarčka"! Biti en evropski komisar je 10x lažje kot biti minister, plača je pa 10x večja, nihče te ne sekira, kolikos i plačal za avion, kolikokrat greš v Milamo po nakupih, kolikos e drogiraš, ni stavk, sindikatov, ničesar, sama megla in "razkoš"! To je sanjska služba, privoščil bi jo Janezu Janši, bi bilo dobro za naš narod in Urško, žal pa tam ni arhivov, sovražnikov in zarot in s ene bi znašel, sicer pa ne zna angelško, srbohrvaščina pa zaenkrat v EU ni uradni jezik oziroma sploh ne obstaja več odf tistih časov, ko je naš Ivan še hotel nazaj v partijo!
ateistek
20. 03. 2011 16.57
Jaz Potočnika sploh ne poznam po njegovem delu, ker dejansko ne vem kaj dela in kje se to konkretno vidi. Vem pa, da mesečno prejema 25.000 evrov plače in kopico neverjetnih ugodnosti, ki mogoče znašajo še enkrat toliko.
Buena Vita
20. 03. 2011 14.44
JA,JA,JA TA PA VSAKE TOLIKO ZMEŠA MALO TOPLE VODE ZA POKUŠINO,A