Slovenija

Okoljevarstveniki proti novemu zakonu o varstvu okolja

Ljubljana, 04. 03. 2016 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so sprejeli novelo zakona o varstvu okolja, ki odpravlja omejitve okoljevarstvenega dovoljenja na 10 let. Prav to je bilo sporno za nevladnike in del opozicije.

dimnik toplarne v Kranju
dimnik toplarne v Kranju FOTO: Kanal A

Poslanci so s 44 glasovi za in 15 proti sprejeli novelo zakona o varstvu okolja, ki med drugim prenaša evropske direktive v slovenski pravni red in odpravlja omejitve okoljevarstvenega dovoljenja na 10 let. Ostaja pa določilo, da je treba okoljevarstveno dovoljenje pridobiti pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja.

Novela bo skladno z evropsko direktivo tudi omogočila, da lahko vlada določi podrobnejša pravila glede določanja mejnih vrednosti emisij, ki lahko odstopajo od vrednosti po najboljših dostopnih tehnologijah (t. i. BAT), če se raven varstva okolja ne bo poslabšala.

Za nevladnike je zakon sporen 

Za nevladnike in del opozicije je bil sicer sporen predlog, da se bo ukinila veljavna časovna omejitev okoljevarstvenega dovoljenja. To zdaj velja 10 let in ga je v posebnem postopku mogoče podaljšati.

Ministrstvo predlog utemeljuje s tem, da mora upravljalec naprave že zdaj sporočiti vsako spremembo naprave, poleg tega naj bi bile naprave pod stalnim nadzorom inšpekcije, pri predlogu pa da gre za "razumen ukrep za zmanjšanje administrativnih bremen za ministrstvo".

Uroš Macerl iz Eko kroga je medtem opozoril, da bo s trajno izdajo okoljevarstvenega dovoljenja iz vseh nadaljnjih postopkov javnost izključena. Na to so predstavniki trboveljskega Eko kroga ter društva EKO Anhovo in dolina Soče danes zjutraj opozorili s protestnim shodom pred poslopjem parlamenta.

Spreminja se tudi določilo, kdaj mora investitor pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Po veljavni ureditvi je treba za napravo, za katero je potrebno gradbeno dovoljenje, okoljevarstveno dovoljenje pridobiti pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Za napravo, za katero gradbeno dovoljenje ni potrebno, pa je okoljevarstveno dovoljenje treba pridobiti pred začetkom delovanja naprave ali izvajanja dejavnosti.

Vlada je sprva predlagala, da bi bilo treba okoljevarstveno dovoljenje pridobiti šele pred začetkom obratovanja, na parlamentarnem odboru pa so nato sprejeli dopolnilo, po katerem bo treba okoljevarstveno dovoljenje pridobiti pred začetkom gradnje naprave. Torej bo investitor lahko okoljevarstveno in gradbeno dovoljenje pridobival hkrati, graditi pa bo lahko začel ko bo imel (tudi) okoljevarstveno dovoljenje.

Predlog novele prinaša tudi nekatere spremembe glede Eko sklada. Za dodelitev sredstev upravičencev je poleg upravne odločbe zdaj potrebna tudi posebna pogodba o dodelitvi sredstev med skladom in upravičencem, po novem pa bo podlaga za dodelitev le odločba. Sklad bo dobil tudi podlago za odvzem neupravičeno dodeljenih sredstev, kar lahko sedaj uveljavlja le z izrednimi sredstvi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
05. 03. 2016 14.54
+1
Kolega je dobil denar od eko sklada kupil peč brez računa v Italiji , od našega monterja pa za 500 € dobil račun kot da je vse kupljeno in montirano z strani tega , ki je izstavil ,,račun,, Subvencij je dobil okrog 1500€. Torej je zaslužil 1000€ in to ne kontrolira nihče...
pepikrlinca
04. 03. 2016 21.22
+4
ma, če bi poslanci brali osnutke zakonov, potem bi jih sprejeli polovico manj, Tako pa enoumno pritiskajo zeleno tipko.
zibertmi
04. 03. 2016 19.15
+7
v trbovljah je bil plaz na žalost malo predaleč stran
zibertmi
04. 03. 2016 19.15
+0