Slovenija

Okoljevarstveniki s kazenskimi ovadbami nad Lafarge

Trbovlje, 07. 07. 2011 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aktivisti Eko kroga bodo podali kazensko ovadbo proti odgovornim na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, ker so "povsem zatajili pri nadzoru" cementarne Lafarge Cement v Trbovljah. Družba očitke zavrača.

"Po dokazih, ki smo jih pridobili, gre pri okoljski inšpekcijski službi za namerno opuščanje dolžnega nadzora nad enim najhujših, glede nekaterih najnevarnejših strupov pa celo najhujšim onesnaževalcem v slovenskem prostoru,“ so zapisali v Eko krogu ter napovedali kazensko ovadbo proti odgovornim na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Protest Eko kroga pred francoskim veleposlaništvom - 35
Protest Eko kroga pred francoskim veleposlaništvom - 35 FOTO: Miro Majcen
To so ljudje z imeni in priimki, s svojo enotno matično številko, z davčnimi številkami, zdravstvenimi kartotekami, življenjskimi zgodbami in z nemogočimi bivanjskimi razmerami. Kršene so jim bile ustavne in človekove pravice. Zamolčani so jim bili pomembni podatki. Bili so lahek plen superiornih skupin. Neizkušeni in nevedni so sami iskali odgovorne sogovornike, trkali na mnoga vrata, pisali pisma … pa nič. Civilna iniciativa Trbovlje

Civilna iniciativa Trbovlje je pred kratkim vzpostavila kontakt s 500 prebivalci, ki so bili med postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement po njihovem mnenju "zatajeni oz. izbrisani".

"Najprej so bili zatajeni s strani samega Lafarge Cementa, nato pa tudi s strani Arso in občine Trbovlje. Lafarge Cement je namreč v vlogi za izdajo omenjenega dovoljenja zapisal laž, da v njegovem vplivnem območju ne živijo ljudje, Arso in občina pa sta kljub predloženim nasprotnim dokazom to trditev vzela za resnično. Ob tem je treba dodati, da je Lafarge Cement te ljudi hkrati novačil, naj kot stranski udeleženci ne sodelujejo v postopku izdaje dovoljenja – z njimi si je celo dopisoval.“

Zaradi navedenega in še nekaterih drugih protipravnih dejanj se pripravlja kazenska ovadba tudi zoper odgovorne osebe v Lafarge Cementu, razmišljajo pa še o kazenski ovadbi zoper odgovorne osebe na ministrstvu za okolje in prostor oz. v njegovih organih.

V Lafargu zavračajo očitke

Odzvali so se tudi v družbi Lafarge Cement, kjer so vse očitke zavrnili. Zapisali so, da so izpolnili vse obveze, ki so jih zahtevali pristojni organi. Dodajajo, da so vlogo za okoljsko dovoljenje pripravili na podlagi resničnih in verodostojnih podatkov. Zanikali so tudi, da bi kakor koli nagovarjali tiste ljudi, ki živijo v bližini proizvodnega obrata. Trdijo, da so vsem, ki so to želeli, pomagali pri menjavi bivališča, vendar pa te pomoči vsi niso izkoristili.

"Glede očitkov o domnevno 'najnevarnejših strupih' v družbi Lafarge Cement ponovno izpostavljamo, da uporaba iz odpadkov proizvedenih goriv (alternativnih goriv) skupaj s klasičnimi gorivi pomeni zmanjševanje vplivov na okolje. Pri tem ne gre za klasičen sežig odpadkov, ampak za sosežig posebej predelanih odpadkov," so zapisali in dodali, da v Evropi večina cementarn souporablja te nenevarne odpadke, kar je tudi priporočilo Evropske unije, saj se s tem rešuje problem ravnanja z industrijskimi odpadki. Kot dodajajo, meritve emisij dokazujejo, da uporaba nenevarnih odpadkov v Lafarge Cementu ne povečuje vplivov na okolje, temveč ravno nasprotno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ognjenorezilo
08. 07. 2011 09.11
+1
končno da se obtoži nesposobne birokrade na inšpektoratih. to mora postati praksa, javni uslužbenci z odgovornostjo
Hisantora
08. 07. 2011 08.47
Lafarge kuri odpadke od gum do bogve česa še vse, s tem, da nima čistilne naprave na dimniku za zmanjšanje emisij, niti nima dimnika toliko visokega. Ima čistilno napravo samo ne za te zadeve ki jih kuri. če bi kurili z zemeljskim plinom bi bilo vse ok. In to kar Lafarge spušča v zrak so rakotvorni izpuhi. Bile so opravljene meritve. In ne pametujte tisti ki niste od tu.TET kuri premog, s tem, da so že nekaj let nazaj poskrbeli da so dvignili dimnik in vgradili čistilno napravo, okoliški hribi so ZELENI in ne ČRNI kot so bili pred velik leti, IGM kuri na plin. Steklarna ni onesnaževalec. TKI ima pa probleme le z občasnim izpustom klora to je pa tehnična napaka, ko kak ventil spusti. Kar pa počne Lafarge je pa čist druga pesem, in tisti ki niste dnevno tu ,da bi spremljali kako smrdi iz Lafarga in kaj se vozi tja na tovornjakih, ponavadi ponoč ko ni takega prometa gledalcev, in se zmeče v peč, folk pa nategujejo, da kurijo z alternativnimi gorivi. Saj Lafarge bi lahko kuril vse kar bi htel, sredi Dunaja imajo sežigalnico odpadkov oa se noben ne buni zakaj ??? zato, ker imajo tako čistilno napravo na dimniku da gate trga :))). Naj vložijo Lafarge finance v to pa nardijo filtre na čistilni napravi kot je treba, da ne bo šlo nič v ozračje pa se noben ne bo jezil kaj kurijo, ker sama cementarna nikogar ne moti.
alibaba
07. 07. 2011 21.38
me zanima kdo plačuje to kampanjo od katere ima edino konkurenca korist. pa da spomimo zasavce: tet, tki, steklarna, igm, svea... in problem bi naj bila samo cementarna? bs, ali pa vas lepo vozijo!
eiffel
07. 07. 2011 19.57
Ssamuel, Lafarge ne kuri premoga, kuri ostanek naftne industrije, imenovan petrolkoks, poleg tega je v postopku ponovnega pridobivanja dovoljenja za sežig odpadkov. Vojne še ni konec.
Adolph
07. 07. 2011 19.11
Jaz bi te eko aktiviste okrog Macerla ovadil zaradi obrekovanja . . . . Kako more ta clovek prodajati eko proizvode ,ko zivi po njegovem govorjenju na smetiscu z posebno strupenimi odpadki . . . .. so hitro pozabili kako je izgledalo v stari Jugoslaviji . . ..
Ssamuel
07. 07. 2011 17.45
Alibaba - Anhovo nima Eko kroga :)
Ssamuel
07. 07. 2011 17.41
Pa kaj še vedno serejo, saj so nehali kurit gume, zdaj kurijo premog, upam, da so v Eko krogu zdaj bolj zadovoljni. Kolikor pa je meni znano, je na območju zasavja še veliko onesnaževalcev, naj se raje tistih lotijo. Lafarge so uspeli, zdaj nadaljujte na IGM, Sveo, in še in še, ne poznam vseh, jih je pa še kar nekaj!! Ali pa zdaj ni več interesa? Da pa ne govorimo o ljubljanski toplarni in podobnih, kjer pa je okolica veliko bolj naseljena, pa se nihče ne gane ......
eiffel
07. 07. 2011 17.20
Dejstva so čisto preprosta: v 500-metrskem pasu okoli dimnika živi okoli 40 ljudi, ki so jih v postopku za pridobitev dovoljenja zatajili, drugače dovoljenja ne bi dobili. Sodišče naj presodi zakaj inšpekcija ni ukrepala.
sixfeetunder
07. 07. 2011 16.35
dej no dej ta eko krog pa ta macerl so itak prokleti goljufi ku služjo na račun države, sploh macerl je podn ud človeka, guvuri kao de ga lafarge zastrupla itd. A duma ma kao eko kozje mleko, ku ga precej drago prodaja, mislm baraba, sej koze so na istem zraki ku ti pa jejo "onesnaženo" travo, torej ta mlek ni kej prida zdrau
rissp
07. 07. 2011 15.58
Tisti ki ne živite v Trbovljah. Pripeljite se v Trbovlje, odprite okno avtomobila. Zavohali boste "trboveljske" dišave. Tisti, ki živimo v Trbovljah, smo že navajeni (ne čutimo več vonjav. Vendar če se naprimer odpravim v LJ ali kam za vsaj nekaj ur, potem ko se vrnem v Trbovlje spet "voham" "dišave" takoj ko zapeljem čez savski most...Čez kakšin 15min se ti nos navadi in ne vohaš več. Problem je v tem, da tega nr. 15let nazaj ni bilo. Če se prav spomnim niti 10let nazaj. (teh vonjav). Tudi če me cel teden ali dlje ni bilo v Trbovljah in sem se potem vrnil, nisem čutil nobenih posebnih vonjav. Sefaj pa zadostuje že nekajurni odmik iz Trovelj in ko se vrneš čutiš "prelepe dišave"... Takrat ko je Lafarge imel dovoljenje za sežig se je to čutilo tudi če se nisi odmaknil za par ur iz Trbovelj, še najbolj ob nedeljah ponoči... Kot da bi nekdo takrat sežigal takšne stvari, ki tako grozno smrdijo, ker je v nedeljo ponoči manjša možnost da pride inšpekcija. Vendar čudno mi je pa to, da Lafarge kao nima dovoljenja za sežig (začasen odvzem), pa sem nekaj dni nazaj , ko sem se vračal iz celodnevnega izleta, takoj po prehodu čez savski most spet čutil vonjave... Tako da - ali še neko sežiga nevarne (in smrdljive) odpadke, ali pa Lafarge to počne kljub prepovedi...
prehlad
07. 07. 2011 15.01
KAJ STE PA DOSEDAJ DELALI.
alibaba
07. 07. 2011 15.00
zakaj salonit anhovo že leta sežiga kao "nenevarne" odpadke, v trbovljah pa cementarna kao zastruplja? gre namreč za iste surovine z eno samo razliko, da je anhovo večje.