Tujina

V Evropi sneg terjal tudi žrtve

Zagreb, 18. 12. 2009 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška, Srbija, Romunija, Velika Britanija, Švica, Francija in Bolgarija se spopadajo s težavami, ki jih je povzročil sneg, zimske razmere pa so po Evropi terjale tudi žrtve.

Zimske razmere
Zimske razmere FOTO: Jani Dolinšek

Uprava drniške osnovne šole je zaradi nizkih temperatur in ledu na cestah in pločnikih skrajšala pouk, saj je v šolo prišlo zelo malo učencev. V tamkajšnji srednji šoli pa pouk poteka normalno, k pouku pa ni prišlo okoli 10 odstotkov dijakov.

V Drnišu in okolici je včeraj zapadel sneg, danes pa je zaradi nizkih temperatur pomrznil. Najhladneje je na območju Petropolja in v Zagori, kjer so zjutraj namerili temperature blizu –10 stopinj Celzija. Zaradi prvega snega imajo polne roke dela tamkajšnji oskrbovalci cest. Celo noč so čistili in posipavali ceste, ki so sedaj prevozne, na nekaterih lokalnih povezavah pa je še vedno led.

Včeraj pa se je zaradi poledenelega cestišča pri Somboru zgodila prometna nesreča, v kateri sta umrla petletna deklica in dveletni deček. V nesreči je bila huje ranjena tudi njuna mati, ki pa ni v smrtni nevarnosti. Deček je umrl na kraju nesreče, deklica pa na poti v bolnišnico.

O težavah v prometu zaradi snega in poledice poročajo tudi iz Srbije in Ukrajine. V slednji naj bi cestah ostalo več tisoč voznikov, več deset krajev pa je ostalo tudi brez elektrike. Snežne razmere so zajele tudi Bolgarijo, najhuje je bilo na severovzhodu.

Težave tudi drugod po svetu

Močno sneženje je presenetilo tudi Londončane. Zaradi snega je oviran promet, zamude pa imajo tudi poleti. Britanski vremenoslovci opozarjajo, da lahko v Londonu, na jugovzhodu države in v vzhodni Angliji zapade do 20 centimetrov snega. Cestne službe poročajo o številnih nesrečah na jugu Anglije, železničarji pa opozarjajo, da bodo imeli vlaki v primeru močnih padavin velike zamude.

Sneg je promet ohromil tudi v Franciji. Oblasti, ki nadzirajo civilni letalski promet, so letalske družbe prosile, naj odpovejo okoli tretjino poletov. Na severu države so za tovornjake zaprte številne ceste, zaradi nesreč, ki so bile posledica slabe priprave na vremenske razmere, pa je na cestah obtičalo na stotine voznikov.

Tudi v bolgarski prestolnici je čez noč zapadlo osem centimetrov snega, zaradi česar so imeli meščani številne težave v prometu. Snežna odeja je namreč presenetila cestne službe, ki so začele plužiti šele zjutraj. Do velikih zamud prihaja tudi v mestnem javnem prometu, sicer pa naj bi bile ceste po državi po poročanju pristojnih oblasti prevozne.

Z obilico snega se spopadajo tudi v Romuniji, od koder poročajo o velikih težavah v prometu in izpadih električnega toka. Večina letov z letališča v Bukarešti ima zamude, odpovedali pa so tudi več železniških prevozov.

Iz Švice medtem poročajo o rekordno nizkih temperaturah. V kantonu Graubünden naj bi se živo srebro tako minulo noč spustilo do minus 32 stopinj Celzija.

Zimske razmere terjale žrtve

Zimske razmere so v Evropi že terjale tudi nekaj smrtnih žrtev. V nemški zvezni deželi Porenje je mrazu podlegel 62-letni brezdomec, kar je letos prva smrtna žrtev mraza v Nemčiji. Nizke temperature so terjale tudi eno življenje v Bolgariji in eno v Moskvi. V ruski prestolnici, kjer temperature že ves teden ostajajo okrog 20 stopinj pod ničlo, je to že 19. žrtev mraza od začetka novembra

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

betadoctor
18. 12. 2009 20.04
Okoli 120 svetovnih voditeljev skuša doseči dogovor o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Ker se danes konferenca konča, dogovora pa ni, je generalni sekretar ZN voditelje pozval, naj se še ne odpravijo domov
ORF1
18. 12. 2009 15.05
Se vidi da se Slovenija ni v Evropi, ne duha ne sluha o kaksnem mocnejsem snezenju in debeli snezni odejo. Sam dez,dez,dez..............
kozarc1
18. 12. 2009 15.02
koga zanima hrvaška?
jezni_jezek
18. 12. 2009 14.55
kje je kakšna zima?Pejte v Rusijo tam je pa res zima.Fajn bi blo da pri nas pade meter snega.
Amel505
18. 12. 2009 14.19
kje pa je drnis?
Jezek_MF_021
18. 12. 2009 14.14
Naj zmrznejo pri -9 ...
s007
18. 12. 2009 14.14
o beeeed...kr dva otroka je zgubla,..na enkrat....ufff..
hello886
18. 12. 2009 14.12
-9 ' SAJ VI SE ŠALITE danes blo v mb -11 lol..
debian
18. 12. 2009 14.10
men se zdi ta članek ful brezvezen.
Aaron-Heydar
18. 12. 2009 14.04
Vseeno mi je, če je -9°C. Saj pa je zima!
Piko Boss
18. 12. 2009 13.56
Koga v Sloveniji pa briga Drniš