Slovenija

Avtorica 'poročila o Breclju': Kršitve za odpoved. 'Remškar obračunava, ker lahko, v tujini ne bi imel časa niti, da pospravi mizo'

Ljubljana, 15. 10. 2015 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mnenje pomočnice generalnega direktorja OI za pravne zadeve Zlate Štiblar Kisić je bila podlaga za odločitev o odpovedi kirurgu Eriku Breclju. Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hojker in Remškar si delita usodo
    01:06
    Iz SVETA: Hojker in Remškar si delita usodo
  • Iz 24UR: Odpoved Breclju maščevanje Remškarja?
    02:45
    Iz 24UR: Odpoved Breclju maščevanje Remškarja?
Brecelj
Brecelj FOTO: POP TV

Mnenje pomočnice generalnega direktorja Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana za pravne zadeve Zlate Štiblar Kisić je bila podlaga za odločitev o odpovedi kirurgu Eriku Breclju, pojasnjujejo na OI. Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja, pojasnjujejo. A OI Breclju ne more dati odpovedi brez soglasja sveta zavoda.

Kot pojasnjujejo v pisni izjavi za javnost, objavljeni na njihovih spletnih straneh, se je generalni direktor Janez Remškar po objavi članka v časopisu Večer, v katerem je Brecelj "kot že tolikokrat doslej neargumentirano napadal Onkološki inštitut in zaposlene", svojo pomočnico za pravne zadeve Zlato Štiblar Kisić prosil za pravno analizo omenjenega članka v povezavi s pravilnikom OI o komuniciranju z javnostjo.

"Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja s strani dr. Breclja, zato sem bil zaradi upoštevanja pravil na OI dolžan sprožiti postopek za prekinitev delovnega razmerja," pojasnjuje Remškar.

Zoper Štiblar Kisićevo teče postopek, a ni povezan z Brecljem

Ob tem poudarja, da postopek zoper Štiblar Kisićevo teče zaradi njenega nezakonitega plačila za nadurno delo in ni v nikakršni povezavi z zgoraj opisanim postopkom. Že v sredo je Remškar v pisnem sporočilu medijem pojasnil, da pripravljajo dokumentacijo za postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi Štiblar Kisićeve, saj so na podlagi anonimne prijave ugotovili, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega 5000 evrov.

Odredbo za nadurno delo je pripravila sama, nepravilnosti pa je ugotovila revizija, je Remškar zapisal v izjavi za medije, ki so jo med sejo posredovali novinarjem. Štiblar Kisićevo, ki je na inštitut prišla ravno v času Remškarjevega vodenja, bodo ovadili zaradi suma goljufije.

Kot je razvidno iz mnenja o izjavah Breclja v Večeru, ki ga je OI danes prav tako objavil na svojih spletnih straneh, Štiblar Kisićeva ugotavlja, da je kirurg v pogovoru za časnik podal več navedb in trditev na račun OI, ki so delno neresnične, tendenciozne in zavajajoče. Več izjav na račun generalnega direktorja pa da je žaljivih in zlonamernih.

"Na podlagi zgoraj navedenih izjav in trditev izhaja, da je dr. Brecelj z objavo v javnem mediju uporabljal podatke, ki predstavljajo informacije javnega značaja," piše v mnenju. S tem pa je po oceni Štiblar Kisićeve ravnal v nasprotju s pravilnikom OI o dostopu do informacij javnega značaja. Navaja tudi druge primere, ko je Brecelj z izjavami za Večer kršil omenjeni pravilnik.

Štiblar Kisićeva mnenje zaključuje z ugotovitvijo, da je s tem pogovorom podan razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi kršenja obveznosti iz delovnega razmerja. Ob tem pa izpostavlja, da je Brecelj član sveta zavoda, zato mu OI ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi brez soglasja sveta zavoda.

Remškarjevo maščevanje?

"To je maščevanje razrešenega Janeza Remškarja," pa je o zadevi za oddajo 24UR dejala Zlata Štiblar Kisić.

"Če bi to bilo v privatni firmi, če bi to bilo v tujini, ne bi imel časa niti pospraviti svoje mize. Tako pa lahko v tem vmesnem obdobju izvaja povračilne ukrepe zoper vsakogar, ki se ne strinja z njim," je še dejala Štiblar Kisičeva, ki pravi, da je sicer res, da je pripravila pravno analizo Brecljevega intervjuja za časnik Večer in ugotovila kršitev pravil. "Vendar niso takšne narave, nimajo take teže, da bi zaradi tega lahko dr. Breclju, za katerega vemo, kaj pomeni v zdravstvenem svetu, odpovedali delovno razmerje."

"In ker odpovedi nisem želela spisati, me je Remškar obtožil, da sem prejela nezakonito plačilo za nadurno delo. Kar ne drži: odredbi za plačilo 3264 evrov nadur je podpisal Remškar," še pojasnjuje svojo plat zgodbe.

Brecelj čaka dokumente

Brecelj, ki je kot predstavnik zaposlenih član sveta OI, je danes poudaril, da ga ne zanima, kaj dela vodstvo zavoda.

Kot je dejal, potrebe po izrekanju sveta zavoda o njegovi odpovedi ne bo. "Ne bom se skliceval na svet zavoda. Čim prej naj spišejo to odpoved, da se to sprenevedanje konča." Kot je napovedal, bo takoj po prejemu odpovedi zapustil OI. "Žal lahko rečem, da bom šel z veseljem," je dejal in ob tem poudaril, da sam od sebe ustanove vendarle ne namerava zapustiti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
19. 10. 2015 03.25
+1
Ljubljančani stopite u bran dok.Kirur<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<CLJU vi bran vi ste kar tam kje za vogalom v bolnišnicu in kaj se dogaja in močno stopiti BRECLJU U BRAN samo on govori resnico o tej korupciji ko se dogaja in sedaj mu še podtikajo razna polena a kakšna mogoče brezove ali bukove a dok.BRECEL je dovolj pameten da bo te polena prestopil in z resnico naprej a tudi mi ga podpiramo če prav smo bolj sdaljeni a če treba bomo tudi prišli v roku dveh ur iz Koroške prej ne gre je cesta v slabem stsnju tako dab počasi in bomo pred kliničnem centru in de bo videlo koga ćelijo izpustiti kliničnega centra in se bo ......
Kleptomaniak
17. 10. 2015 01.23
+3
Kdo je Remškar ? Šleva iz minstrstva za zdravje, ki je tam počel samo zgago. Sedaj to počne na OI: Ko je prišla ta baraba na vodilno funkcijo je OI postal birokratska vukojebina in se je institucija začela utaplati v lastnem dreku. O tem pospravlajnju mize pa toliko. Če bi bila taka opica kot omenjeni ničvredni birokrat v demokraciji nebi imela časa da reče a. Pospravila bi jo mafija za 3 minute. Kar se pa tiče Breclja. Ima prav. Čeprav v vseh situacijah ni šel dovolj na nož. Sedaj pa ima "mehko varianto" institucionalne zajebancije za vratom. Moral bi se zavedati, da s temi ljudmi kravjih kupčij ni sklepati. Odrezat kar je za odrezat. ! Metastaziralo je komunajzersko tkivo že davno. !
puspan
16. 10. 2015 16.23
-9
Ne bom rekel, da Brecelj ni dober kirurg, ampak enkrat za vselej naj se možakar odloči, ali bo delal naprej, kot kirurg, ali pa nakladač, kar že dolgo časa počne. Nakladačev ima Slovenija toliko, da si eden drugemu stopajo na kurja očesa, kirurgov, posebno dobrih, kot je on bil pa premalo. Torej odločitev ne bi smela biti pretežka.
prašek
16. 10. 2015 17.03
+7
Verjetno si hodil na primorsko fakulteto !
etul
16. 10. 2015 13.37
+5
Ne razumem direktorja fu...te čez okno pa teh je ko smetja dobrih kirurgov pa ni in Brecelj je eden izmed dobrih tak da ga je treba ščitit k oko ne razumem v čem je problem da direktor še ni letel
etul
16. 10. 2015 13.42
+2
Ko te stvari človek gleda in posluša Sava,T2,Klinični center.....ne razumem kako smo lahko v tako kratkem času tako zavozili pa saj ti lopovi so gor rastli v socializmu ne vem ne razumem zblazneli so hvala bogu da večino svojega dela opravljam v tujini
Uporabnik113189
16. 10. 2015 14.19
-1
Dober kirurg je kot športnik, čas ko je pri delu najbolj uspešen pa omejen..Ko se je nek Klokoč... vrnil iz politike v zdravstvo je njegovo obdobje že mimo, to so vedeli fantje in dali odpoved in je nastal direndaj na otroški. Politika... Danes pa "rihta" druge iz tujine..To je vse kar lahko naredi. Zakaj ne operira sam, ko je tak strokovnjak. . Tudi Brecelj ne bo več dolgo prva liga. Sploh na onkologiji, odpreš, ugotoviš da je prepozno, zapreš. Toliko o kirurgih, stari so dobri samo za svetovanje posebej če se jim roka trese od pijače in cigaret. Direktorjev, ki res obvladajo posle v zdravstvu pa je zelo malo, posebej tistih s hrbtenico in niso skorumpirani..
korintos23
16. 10. 2015 11.14
+4
Nekaj malega je Cerar kriv ostalo pa Kučan!
prašek
16. 10. 2015 11.21
+9
Skratka , krivi so komunisti. Za vsakim grmom so ☺
etul
16. 10. 2015 13.38
+5
ma vraga so dokler je bil komunizem se je vsaj vedelo kako in kaj točno se je vedelo kaj čaka goljufe danes pa ne veš kam naj se obrneš da te kdo ne nate....ne
prašek
16. 10. 2015 14.27
+0
etul ......... Si to res ti ??????????????????
prašek
16. 10. 2015 14.40
+0
puspan
16. 10. 2015 16.28
+2
prašek, za vsakim grmom jih je več. Neverjetno, kako se je ta so drga razmnožila.
Uporabnik113189
16. 10. 2015 09.14
-14
Na onkologiji očitno že leta trajajo zgodbe in afere. Gradnja je terjala neštevilne in nepregledne davkoplačevalske milijone, potem so popolnoma zavozili vodovod in ga ni znal nihče popraviti so na koncu so poslali Remškarja da očisti to gadje gnezdo. Noben privatnik ne bi prenašal, da ga njegov delavec (pa če je tudi kirurg) blati po medijih in njegov "delavski svet" išče sto in en način da ga onemogoči pri vodenju podjetja (bolnišnice, zavoda). To bi moral Cerar vedeti, kakor tudi ministrica za zdravje.. Ker pa je vse skupaj sprega nekih povezanih oseb, se bo končalo tako, da se bo Brecelj vrnil, in da bodo vso zgodbo pometli pod preprogo. Brecelj naj opravlja svoje delo in ne nosi afer na RTV, kjer so vsi veseli, da imajo sveže novice. Jasno da je priljubljen v medijih. Če pa želi probleme res reševati jih bo vsekakor precej lažje rešil v strokovnem timu, kakor pa v medijih. Upam da bo nekega dne prevzel direktorsko delo (ki je po njegovih besedah enostavno) in da bo dobil za svoj hrbet primerno tožibabo, ki ga bo vlačila po medijih in mu preprečila da bi opravljal svoje delo. Me prav zanima kako bi reagiral, če bi mu Remškar med operacijo skrival skalpel..
Uporabnik113189
16. 10. 2015 09.33
-14
Me prav zanima kaj bi se zgodilo Breclju, če bi hodil s svojimi izjavami po medijih, bi ga tam lastnik podobne bolnišnice tudi gledal? Remškar pa je dokazal v svoji karieri da zna svoje delo opravljati. Očitno je naletel tokrat na precej pokvarjeno gnezdo. Nisem še pozabil kako so uničili ves arhiv zdravnice, ki se je upokojila..V njem so bili dragoceni podatki za prihodnje raziskave. Tolko o tem kako cenijo znanje.
prašek
16. 10. 2015 10.10
+3
Skratka, skrajni čas je da OI prevzame doktor Ivan !
Uporabnik113189
16. 10. 2015 10.34
-6
Omeniti velja tudi, da so vse onkologije po svetu pod močnim pritiskom raznih farmacevtov (ki so znani po koruciji) zaradi testiranja zdravil v razvoju. Tega pa je veliko, najraši hodijo v Indijo, tam pa se zadnje čase malce upirajo. Bolniki namreč nimajo časa da bi se pritožili če gre kaj narobe pa so lahek plen. Prepričan sem, da bi bolj podroben pregled marsikaj razkril tudi v naši (brezmadežni) ustanovi.
totnhem
16. 10. 2015 08.12
+10
Remškar umrl za rakom na črevesju ,ker ni imel dojstojnega kirurga ki bi ga rešil.
Frane Šajn
16. 10. 2015 08.01
+19
Odprto vprašanje Ceraju: Miro a bomo tako dovolili obračunavanje pokvarjene klike z delovnimi poštenimi ljudmi. kam to vodi. A je vredna ena baraba na kubik take blamaže! Z Brecljem ni izgubil OI ampak bolniki , ki jim je bil s vsojim delom in pristopom luč na koncu tunela.
Frane Šajn
16. 10. 2015 08.03
+17
Toliko dreka , oprostite izrazu se lahko izlije samo v Slovenskem zdravstvu.
Angela Franko
16. 10. 2015 07.45
+11
Kdaj bo konec tega preseravanja ????? kako dolgo še bo dedec maltrtiral vse okrog sebe ???? zakaj ga ne postavijo ven pred vrata malora ?????
01xxy
16. 10. 2015 07.18
+31
Katastrofa. Slovenija nima normalnega pravosodja, ki bi umiril kriminalne zdravniške tolpe, ki delujejo v UKC in drugod. Slovenija ima samo ustavne sodnike, ki delajo sramoto in strahotno škodo Sloveniji. Nižje od njih ni moč pasti. Moralno dno.
trunck
16. 10. 2015 07.39
+5
Kaj smatraš Janeza za tolpo? Imaš prav, Janez je posameznik, vendar naredi več škode kot tolpa.
catterpiler
16. 10. 2015 11.42
-4
Pijandura,vtakni si v rt tega svojega brenclja.Kako da te ne čudi,da ne najdejo niti enega pacijenta,ki ga je zdravil za pozitivno izjavo o superdohtarju.Vsak,ki pa hoče povedati izkušnje z njim pa je zatrt v kali.Pacijenti,ki v to mešate janeza pa je najbolje,da globoko vdihnete varekino....
plan9
16. 10. 2015 07.14
+13
...smrt remškarju, svoboda breclju...
plan9
16. 10. 2015 07.13
+14
...SLO je premajhna, da bi imeli privatizirano zdravstvo, ki se še kar financira iz državne blagajne, kar pomeni krajo denarja, kdor misli delat naj gre v državno zdravstvo, vsi tisti zdravniki, ki pa mislijo iti na svoje, naj pa pacienti plačajo iz svojega žepa in ta zdravnik tudi nima kaj iskati v državnem sektorju, imamo zadosti mladih zdravnikov, ki jih pa posamezne osebe nočejo zapisliti...
soniksk
16. 10. 2015 06.08
+14
Zdravniki se bodo moral odločit, ali bomo imeli zdravstvo, ki je javna dobrina dostopno za vsakogar in se bodo plače zdravnikov in zdravstvenega osebja ravnale na osnovi povprečne plače ljudi, ali bomo pa imeli ameriški sistem kjer zdravje ni javna dobrina in je vse privatizirano(razen bolnišnic za reveže, kjer zdravniki delajo prostovoljno) in imajo zdravniki tudi milijonske plače. Je pa potrebno poudariti da pri tem drugem sistemu je veliko ljudi, ki dobesedno umre na cesti, ker ne zmorejo plačila zavarovanja. Pri nas pa trenutno ni ne en ne drug sistem, nekaj vmes je. Če bo otroke operiral Čeh potem lahko vidite kako je Slovenija zaostala, da jo prehitevajo Poljska, Slovaška in Češka. Ko sem bil 3 mesece na Slovaškem in koliko tujci tam na novo vlagajo in odpirajo podjetja in tovarne, slovaška podjetja pa hkrati ostajajo, sem se počutil ko sem prišel nazaj v Slovenijo kot da bi prišel v Bosno. Mi se kregamo čas pa beži in konkurenca nas prehiteva. Če je v Sloveniji povprečna plača 1000€ ne more javna uprava pričakovati plač kot so v Nemčiji kjer je povprečna plača trikratnik slovenske. To naša blagajna ne zmore... Komur pomeni denar vse v življenju naj poskusi privat brez koncesije ali v tujini.
trunck
16. 10. 2015 07.37
+3
Tomi, kaj celo noč nisi spal, da si lahko to napisal. Zdravniki se nimajo kaj odločati. Oni so v službi in so za to plačani. O tem, kakšne pravice iz naslova zdravstvenega varstva bomo imeli državljani, odloča politika. Amerikanci za zdravstvo namenijo enkrat več kot Slovenci, ljudje pa umirajo na cesti. Zakaj?? Ker se večino denarja izgubi v ohranjanju vegetajočih bolnikov pri življenju. Zakaj pa nas vsi prehitevajo pa se seveda lahko zahvališ Janezu, ki je v letih od 2004 - 2008 potopil Slovenijo. Ter seveda bedakom, ki tega ne bodo nikoli vedeli in Janeza še vedno volijo.
cirus
16. 10. 2015 12.01
-3
To je napsal tomishot včeraj: tomishil 15.10.2015 13:52:33 -65 Tukaj se spet pokaže kako impulzivno in neracionalno se vede Brecelj. Na osnovi neke neuradne govorice gre vrat na nos v medije in naredi nek brezvezen lažen alarm. Ni pa bilo nič uradno in ni prejel nobenega obvestila. Otročje in nezrelo obnašanje bi se temu lahko reklo.
cirus
16. 10. 2015 16.25
Tomishit je lažni profil na podporo Remškarja.
soniksk
16. 10. 2015 20.05
-1
cirus, še vedno tako mislim. Takšne stvari je treba reševati za zaprtimi vrati ne pa javno pred mediji in javnostjo. Takšne afere so črna pika za celotno zdravstvo ne glede na to kdo ima prav. Ne podpiram nikogar, podpiram samo da bi imeli normalno zdravstvo z normalnimi čakalnimi dobami. Trunck ja zdravniki se morajo odločit kaj bi radi in naj nehajo izsiljevat z višjimi plačami. Oni stavkajo redno za svoje plače samo za pravice pacientov ne.
RožleMMM
16. 10. 2015 05.37
-1
Jest sm meu prjatla k je reku , da se bo fenti in se na konc tut je....svaka mu čast sej ni edini.....njemu vsaj umret t ni blo treba.....!..Je vse sam zrihtu ...
DAEMONIUM
16. 10. 2015 05.33
+14
Pa to ne mores verketj ka vse se ta banda gre??? Kjerkoli v EU bita banda ze davno letela v tej nasi lopovski t.i. drzavi pa se glavni osumljenci celo obracajo na vlado in se od nje nekaj zahtevajo. Vidi pa se tudi kaj pocnejo z denarjem, za 5000eur nadur??? Pa ima ta banda sploh kaksne evidence?? Te nadure si izplacujejo kar po domace in na taksen milioni izpuhtijo iz zdravstva pa jim ziv bog nic ne more? Narod pa crkuje na 600 eur ze 24 let. Ebes tako drzavo, ta drzava mora v dobro 90% drzavljanov cjmprej crkniti in cimprej je treba vstopiti pod Avstrijo, cedalje vec ljudi si tega zeli, ker je vsakemu jasno, da taksno drzavo rabijo le tajkuni in pescica t.i. politikov za navadnega drzavljana pa pomeni bedo in izkoriscanje!
RožleMMM
16. 10. 2015 05.32
+1
Jest sm se že eneparkrat zaradi takih primerov zamislu......, da se rajš dam mrhovinarjim za požret kt , da me pa majo teli za poskusnega zajčka..
Maja Kajza
16. 10. 2015 04.43
+7
za vse težave v državi ste odgovorni izključno volilci ki ignorirate volitve, saj že 25 let hodijo na volitve samo povzpetniki za lastne koristi.
twister5
16. 10. 2015 00.36
+34
Jooj groza.... ljudje, ki umirajo za rakom... in nujno rabijo kirurga,( za takšne ljudi je Dr. Brecelj kot angel)...in kirurg biti ne zmore vsak (lahko pa je vsak smetar...)Že tako nam primanjkuje sester, zdravnikov, kirurgov, aaa zdaj bi še enega kirurga radi spodili...Funkcionarjev je trikrat preveč v Sloveniji, raje se znebite funkcionarjev pa bo tudi v proračunu več...Sicer pa ljudje bomo morali zelo paziti na svoje zdravje, da bomo čim manj odvisni od slo. zdravstva-poglejte v gozd in travnik tam je vsa medicina.
Ajmomali
16. 10. 2015 01.26
-7
ja res, kar uleži se v travo pa boš kuj ozdravel.
Angela Franko
16. 10. 2015 07.25
+0
Mogoče veš ti za travo ki zdravi ???' tista ki jo priporoča poslanka in igralka samo parlament nebi smel biti teater kod je sedaj !!!!
Multipratik
16. 10. 2015 00.16
+11
U inostranstvu nebi imao vremena ni da pospremi svoj stol, pri nas pa ne bi imel časa niti pospraviti svoje mize! Niti citata ne znate pravilno zapisati! Kdaj bodo slovenske članke začeli pisati pismeni novinarji?
sokolskaSova
16. 10. 2015 00.05
+36
DR Brecelj je prvi zdravnik, ki bi na račun zamrznitve plač zmanjšal čakalno vrsto v bolnišnicah.In tako dobrega človeka bi radi spravili iz našega sistema?Kaj ste nori v OI?Kaj pa ostali zdravniki in "borci" za paciente? V stavki jim je najpomembnejša zahteva njihove višje plače.Eden zdravnik je enkrat na hodniku izjavil jaz ne hodim v službo zaradi pacientov,ampak zaradi plače.