Slovenija

FOTO in VIDEO: Cesta se je spremenila v jezero

Ljubljana, 29. 08. 2009 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./L.H./STA
Komentarji
119

Po Sloveniji je močno deževje povzročilo manjše nevšečnosti. Največ težav so imeli Štajerci in Dolenjci. V Žužemberku je veter ruval drevesa in razkrival strehe. Na Cikavi pri Novem mestu je zalilo cesto, v vodi je ostalo ujetih nekaj avtomobilov.

Obdobje sončnega in vročega vremena je mimo, prekinila ga je hladna fronta, ki bo te dni prešla Slovenijo. Po jasnem sobotnem jutru so nebo hitro zagrnili temni oblaki, nevihte pa so se od severa in zahoda razširile nad večji del države.

Padavine so bile najmočnejše na Primorskem, kjer naj bi tudi najdlje vztrajale, tam je proti večeru zapihala zmerna burja. Največ preglavic pa so imeli na Štajerskem in Dolenjskem.

Cesta na Cikavi pri Novem mestu (okrog poslovne cone na Podbevškovi) se skorajda ob vsakem večjem nalivu spremeni v jezero.
Cesta na Cikavi pri Novem mestu (okrog poslovne cone na Podbevškovi) se skorajda ob vsakem večjem nalivu spremeni v jezero. FOTO: Radio Krka

Močne nevihte

Zaradi neviht je voda zalila kleti nekaj hiš, vendar hujšega ni bilo.

Nevihte so najprej malo pred deveto uro zajele območje Nove Gorice in Tolmina, nato pa je nevihtni sistem nadaljeval svojo pot čez območje Idrije, Notranjske proti osrednji Sloveniji. Ljubljano z okolico so nevihte zajele malo po deseti uri, nato pa so se pomaknile nad Posavje, spodnji del Štajerske in nad severno Dolenjsko ter dalje proti vzhodu.

Kot so pojasnili na Arsu, je na Letališču Jože Pučnik Ljubljana v pol ure padlo 21,5 milimetra padavin, kar je že precejšnja opozorilna vrednost. V Dvoru pri Polhovem Gradec je padlo 16 milimetrov padavin, na drugih območjih pa manj.

Največ težav na vzhodu

Neurje nad Idrijo
Neurje nad Idrijo FOTO: Mitja Rejc

Kljub napovedim, da bo najbolj treskalo na Primorskem, so imeli največ težav Štajerci in Dolenjci. Sunki vetra so podrli več starih in slabo vkoreninjenih dreves, zaradi zamašenih odtočnih jaškkov pa je voda zalivala ceste in kleti. Vendar pa hujšega ni bilo. "Gre za klasičen prehod hladne fronte, ki ga spremljajo močnejši veter in obilne padavine," so pojasnili na centru za obveščanje (Cors).

S številnimi preglavicami so se spopadali v občini Žužemberk, ki jo je neurje zajelo okoli poldneva. Sunki vetra so porušili več dreves, polomljen oreh je poškodoval stanovanjsko hišo v Žvirčah, v kraju Lopata je porušeno drevo poškodovalo električno napeljavo na stanovanjski hiši, veter pa je razkril tudi več stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Pri odpravljanju posledic neurja so posredovali gasilci PGD Hinje, krajani in dežurni delavci elektro podjetja.

Ob 11. uri je zaradi močnega naliva meteorna voda zalila spodnje prostore doma starejših občanov v Izlakah. Uro pozneje je neurje z obilnimi padavinami zajelo tudi občino Straža. Gasilci so morali izčrpavati vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih hiš v Rumanji vasi, Hruševcu pri Straži in Straži. Podobne težave so imeli tudi v Novem mestu, kjer je voda zalila stanovanjsko hišo in poslovne prostore, v Velenju, Ribnici in Krškem, medtem ko se je v Komendi sprožil plaz. 

V Kozjem so gasilci vodo izčrpavali iz kleti zdravstvenega doma, Podčetrtku iz aparthotela, v bližnji Bistrici ob Sotli pa se je zaradi močnih sunkov vetra na cesto podrlo drevo. Podrta drevesa so odstranjevali tudi v Idriji in Trbovljah.

V Mariboru je zaradi udara strele zagorel tram v ostrešju stanovanjske hiše.

Strele nad Novim mestom
Strele nad Novim mestom FOTO: Matic Eržek

Nedelja spet sončna

V primerjavi s preteklimi dnevi je bila sobota tudi precej hladnejša. Najvišje dnevne temperature so tako dosegale od 20 do 24, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo od severa delno zjasnilo. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja, ki bo popoldne oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, v krajih z burjo do 17, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija. Začetek naslednjega tedna bo spet sončen.

Več o vremenski napovedi.

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omelo1
03. 09. 2009 16.43
no pa še enkrat hvala :P
alchika1
02. 09. 2009 21.58
ej tele fotke od matica z so pa fajne ;)
Omelo1
30. 08. 2009 18.14
Ahh, zaklopom, ne zaslonko. Zasloka je bila na 3.5 če se ne motim :)
Omelo1
30. 08. 2009 18.13
dobry76 in kr1ena: Hvala za pohvale :) Vedno rad slišim kakšne kritike na slike in če so pozitivne še toliko bolje. Stitch: Ne, žal ne gre za HD kamero ampak za DSLR fotoaparat (točneje Canon 40d) na stojalu in z nekaj sekundami odprto zaslonko, kot je napisa Audy... Lp, Matic
tatymatic
30. 08. 2009 16.01
no v žužemberk je že vse nared, ni bilo panike saj nismo imeli toliko dežja. Ja kaj čmo smo enkrat mi pršli na vrsto,
Tonček Balonček
30. 08. 2009 14.35
Odnos do nesreče je seevda drugačen, če nekdo zgradi hišo pod hribom, kjer je tveganje za palz ogromno ali pa napravi streho brez zveze, neke esale prilima z žeblji, čeprav ve, da tam lahko na par let piha do 100 na uro. Še ostrešij ne sidrajo, važno je, da imajo asfaltirano drovišče in klimatsek naprave, še greznice si ne naredijo, ko pride pa viharm, jokajo, da jim je odneslo ostrešje in poremaknilo hišo! To ni resno, gre za nerazsodnost! S temi Štajerci nekaj ni v redu, tam kar naprej odnaša strehe in vdira vod av kleti, pa kakšno gradbeniško tradicijo imajo ti ljudje,m zakaj na Primorsekm ni nobenih katastrov, pa piha tudi po 200 km/h? Tem Štajercem vsako leto po nekajkrat uniči ves priidelek, tu nekaja ne štima, sorry!!
saigon
30. 08. 2009 14.04
ja lepo se vidi kašni so ljudje dejmo se smejat pa mu govort kr.eten pa bo dobr zato pa je svet tak
_lubenica_
30. 08. 2009 12.01
meni se zdi tako kod da je neki psihič snemo..se je smejal zadi v posnetku kod da je bilo kaj smešnega... ???
Darko32
30. 08. 2009 11.57
wolf123 30.08.2009, 11:11 0 un k se je smejov me zanima kako se bo semjov ko bo to sam na lastni koži občutil. Žalostno, da se smeje na nesrečo in škodo, katero so utrpeli drugi. Žalostno pa je to, da niso takoj opozorili voznikov in tako preprečili zaustavitev v vodi. To je slika odnosa do nesreč, ko bi lahko pravi čas opozorili na nevarnosti, vendar ne raje se smejejo. Bravo solidarnost posameznkov.
mihec.zupopihec@email.si
30. 08. 2009 11.29
TSTU
30. 08. 2009 11.18
odmatica slika je pa fenomenalna
wolf123
30. 08. 2009 11.11
un k se je smejov me zanima kako se bo semjov ko bo to sam na lastni koži občutil
bodybuilder
30. 08. 2009 10.37
belendra
30. 08. 2009 10.19
kva pa je tok smešn?,smeje se pa ko napušena veverca.
Cool.Smrkla
30. 08. 2009 09.17
vau, ej morm rečt, je pa res ful smešn, če avto (al pa kamion) v vodo zapele........
Tonček Balonček
30. 08. 2009 08.03
Neverjetno je, kako se narava upira človekovim dejavnostim.Sploh s emi zdi, da je po jesenskih volitvah udarila močneje in obilneje, nihče več si ne prizadeva za zmanjšanje globalnega segrevanja ozračja in emisij CO2.
Dol.z.izdajalci
30. 08. 2009 05.52
Najlažji je pokasirati denar za komunalne prispevke pri zidavi, toda da bi kdo poskrbel za pravilno odvodnjavanje, to pa ne, aradi požrešnosti drugih ljudi, potem nasrkajo. Smilijo sem mi ljudje, ki z
DemonicVisage
30. 08. 2009 01.22
osebno sm rob nevihte doživel samo 1x, takrat pa v velikem ekstremu samo ene 20m naprej kjer je bil hud dež je blo vse suhp (kanali so sicer bili polni vode T_T)
Demonik
30. 08. 2009 01.10
Pri nas v Litiji je dan minil dokaj mirno. Čeprav so Litijo okrog 10:50 prekrili grozni oblaki (takih še v lajfu nisem videl). Nato hitro avto pod straho v pričakovanju najhujšega in upanju na najboljše. Kakih 10 minut se je bliskalo kot v fotostudiju in pihal močan veter ter padal dež, vendar pa je to trajalo le kakih 15 min. Toče ni bilo (hvala bogu). Preostanek dneva hladen in oblačen.
Kimberley-Echo
30. 08. 2009 00.35
Pri nas je pa "zima", ampak danes je bilo pa 36 st.C.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.