Slovenija

VIDEO in FOTO: 'Čakal sem dve uri, da se potok umiri'

Ljubljana, 04. 09. 2009 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/M.M.
Komentarji
74

Ponekod je voda zalivala kleti, na cesto Bled–Bohinj pa se je usul plaz. Bralec je komaj pobegnil iz objema blatne gmote. Na Krvavcu se je zaustavila žičnica, v kabini pa so bile kar dve uri ujete tri osebe.

Slovenija na Meteoalarm.eu
Slovenija na Meteoalarm.eu FOTO:
Imel sem kar srečo. Ko sem se peljal mimo prvega plazu na cesti Bled–Bohinj, je še drsel na cestišče. Približno 100 metrov naprej je bil drugi že čez celo cesto, tako da sem moral obrniti. A takrat se je že prvi nasul, tako da sem komaj ušel mimo. Mislim, da je med plazovoma ostalo kar nekaj vozil, med njimi tudi tovornjak. Bralec Miha Racman

Možna so krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra, opozarjajo meteorologi Agencije za okolje. Na spletni strani Meteoalarm.eu napovedujejo celo točo, vendar je meteorolog Andrej Pečenko pojasnil, da je zanjo malo možnosti, ''bolj bo mokro kot pa ledeno''. Slovenija je za danes obarvana oranžno, kar pomeni, da so ''vremenske razmere nevarne. Napovedani so neobičajni meteorološki pojavi. Gmotna škoda in človeške žrtve so verjetne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila,'' piše na Meteoalarm.eu.

Voda zalila kleti, sprožali so se plazovi

''Ponekod je že zjutraj padal dež. Na Voglu ga je padlo 70, v Slovenj Gradcu pa 60 litrov na kvadratni meter. Na zahodu in v Julijcih je dopoldne padlo od 20 do 25 litrov na kvadratni meter. Tako da lahko v nekaterih krajih še pade 70, 80 tudi do 100 litrov, kar za hribovite predele, kjer voda hitreje odteče, ni problematično,'' je pojasnil Pečenko.

Plaz na cesti Bled–Bohinj
Plaz na cesti Bled–Bohinj FOTO: Miha Racman
Če imate fotografije ali video posnetke neurij, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in koga naj navedemo kot avtorja.

Ponekod na Tolminskem in Bohinjskem je meteorna voda zalila več kleti, cesta Bled–Bohinj v Soteski pa je bila zaradi dveh plazov zaprta. "Imel sem kar srečo. Ko sem se peljal mimo prvega plazu na cesti Bled–Bohinj, je še drsel na cestišče. Približno 100 metrov naprej je bil drugi že čez celo cesto, tako da sem moral obrniti. A takrat se je že prvi nasul, tako da sem komaj ušel mimo. Mislim, da je med plazovoma ostalo kar nekaj vozil, med njimi tudi tovornjak," je sporočil bralec Miha Racman. Bojan Kuntarič z Uprave za zaščito in reševanje je za 24ur.com povedal, da sta se plazova sprožila okoli 12. ure, vmes pa sta ostala ujeta tovornjaka. "Vozniki niso bili ogroženi, blatno gmoto s ceste pa odstranjujejo," je dodal.

Manjši zemeljski plaz pa se je usul na cesto v Črnivcu v občini Radovljica. Del zemeljskega plazu so že odstranili gasilci.

Zaradi plazov so zaprte naslednje ceste:

- cesta Mojstrana–Vrata
- cesta Kranjska Gora–Vršič
- cesta Ljubelj–Tržič pri Podljubelju
- na cesti Robič–Staro selo pa je polovična zapora

Oglasil pa se je tudi bralec, ki se je danes odpravil v lovsko-gozdarsko hišico v pogorju Karavank. Okoli 13. ure je prestavil avtomobil na drugo stran potoka Fevča, saj je vedel, da ob nalivih hitro naraste. V hiško se je vrnil po opremo, nato pa je ugotovil, da ne more več čez potok. "V pol ure ceste praktično ni bilo več. Čakal sem še dve uri, da je voda nekoliko upadla,“ je zapisal v pismu in dodal, da mu je takrat končno uspelo prečkati potok. Nato pa je začel iskati pot v dolino. "Nazaj po cesti od Bukovega hriba do Medvodja nisem mogel več, saj jo je v spodnjem delu "vzela voda", čez t. i. Vetrih ista pesem, tako da sem se po približno dveh urah preko Loma uspel spustiti v dolino. Tudi po tej cesti ni šlo brez uporabe lopate ter obeh rok za odstranjevanje kamenja, hlodov in štorov,“ je sporočil bralec, ki je srečen, da se je vse srečno končalo.

Več o razmerah v prometu ...

Nevihta pa jo je zagodla tudi na Krvavcu, kjer se je zaustavila kabinska žičnica. V kabini so bile tri osebe, ki so se vračale v dolino. Gre za dve planinki in vodjo smučišča. V kabini so bili ujeti kar dve uri. Do napake je prišlo zaradi izpada elektrike.

Meteorna voda je zalila več kleti tudi v občini Dravograd, Ravne na Koroškem, v naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec pa je potok ogrožal stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci, ki so potok preusmerili.

V gorah bo sneg

Zanimivi vremenski dogodki na današnji dan:

Leta 1962: Nenavadno, ponekod celo rekordno toplo popoldne za začetek septembra. V Kostanjevici na Krki so izmerili 32,8, v Novem mestu 32,3, v Ambrusu na Dolenjskem 31,3, v Ljubljani 30,7, na Mestnem Vrhu pri Ptuju 30,1 in v Sevnem nad Litijo 28,8 stopinje Celzija.

Leta 2006: Vroč dan v vzhodni Sloveniji. V Metliki se je segrelo do 32,4, na Jeruzalemu v Slovenskih goricah so izmerili 31, v Lendavi 30,7, v Velikih Dolencih 30,5 in v Celju 30,3 stopinje Celzija.

Več dežja bo sprva sicer na zahodu in severu države, ponoči se bodo padavine od severa okrepile in zajele vso državo. Tudi ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1700 metrov. ''Septembra smo na primer na Kredarici že namerili meter snega, tako da to ni nič posebnega. Je pa to opozorilo za pohodnike, saj lahko nastanejo snežne zaplate na vrhovih, drugod pa načeloma ne, ker so tla še topla,'' je povedal. Nevihte se bodo tudi v hribih – predvsem v Julijskih Alpah, Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah – pojavljale še danes, jutri pa se bo vreme tudi v visokogorju postopno izboljšalo. ''Čez dan se bo verjetno že zjasnilo, glavnina bo ponoči.''

Močni sunki vetra

Ponoči bo na Gorenjskem zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem pa močna burja, ob obali lahko sprva tudi tramontana. ''Sunki tramontane lahko dosežejo tudi do 100 kilometrov na uro, vendar bo najmočnejši veter bolj v Furlaniji, ponoči pa lahko tudi ob naši obali. V drugem delu noči bo prešla v burjo, ki bo v sunkih pihala s hitrostjo 70 do 80 kilometrov na uro,'' je pojasnil Pečenko. Jutri zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo postopno zjasnilo, na Primorskem bo še pihala zmerna do močna burja. V nedeljo in ponedeljek bo večinoma jasno in sveže, burja na Primorskem bo oslabela. Več o vremenski napovedi …

Po lepem poletju še lepa jesen?

Strele nad Novim mestom
Strele nad Novim mestom FOTO: Matic Eržek
Nevihtni oblaki
Nevihtni oblaki FOTO: Simon Bregar

Jesen, ki prinaša padavine in nižje temperature, je po koledarju vremenarjev prišla s 1. septembrom. Za zdaj kaže, da bo po današnji ohladitvi daljše obdobje suhega vremena, vsaj do konca prihodnjega tedna bo temperatura zraka malo čez 20 stopinj Celzija. ''Pravzaprav se bo ustalilo, kar je normalno po tovrstni jesenski ohladitvi,'' je povedal Pečenko. Za daljše časovno obdobje je vnaprej težko napovedati, a nekateri pravijo, da bo celotna jesen načeloma suha in sončna. Tudi poletje je bilo toplo, z veliko dnevi s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. ''Letos smo lahko zadovoljni, še posebej z avgustom, ki je bil po navadi bolj muhast. Letos pa je bil med lepšimi meseci,'' je še dejal.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mbtk12
05. 09. 2009 20.13
Pol pa kličemo gasilce k delajo solidarnostno za ljudi z veliko motivacije in razumevanja za sočloveka, ko pa oni opravijo delo pa si bodo medalje pripenjali tisi ki pridejo po toči zvonit.
cau-curaku
05. 09. 2009 09.10
Lep sončen pozdrav iz Hvara kjer je trenutno 28,4 stc
savinjon
05. 09. 2009 01.22
kej je kej važno???sej sploh ni važno......koga pej sploh briga???????????sej nobenga sploh ne briga......
11MUFC18
04. 09. 2009 23.38
glih mav so popravl škodo k je nastala 2 leti nazaj ob tistem hudem nalivu zej bo pa spet treba use na nov
rene19
04. 09. 2009 23.34
dejan1981 točno tako zato čim prej v hribe po gobe.
Slavko ?erv
04. 09. 2009 23.18
Jest sem pa popoldan čakal osem ur, da sem šel lahko domov. :)
_LOVEgirl_
04. 09. 2009 23.14
Sam res NIK20 >>> GASILCI bi mogl met plače dohtarjev :))) Ubogi folk res!
palacia
04. 09. 2009 23.11
ja groza ja!! vedno več bo tega!! ampak ti cestni zamaški danes v lj so me tudi razjezili!! več kot eno uro si rabo ven iz lj!! ugh !
1miljon mam
04. 09. 2009 23.08
ZDEJ BO PA DOST JURČKOV
Analuna
04. 09. 2009 22.52
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2009 22.15
...eh južna Primorska pa je bila skoraj v celoti pod dežnikom, tako so zagotavljali tisti, ki bi rabili malo vode, da jim poškropi zemljo in poljščine.
miran_
04. 09. 2009 22.13
simonax neki se vidi kr dobr poglej,sicer pa sploh ni važna tablica ampak kultura nas voznikov,se nabijejo v dve vrsti ali več pol pa čakajo da bo prišla pomoč na mesto kjer je potrebna,verjemi sem preveč takih primerov videl in doživel
simonax
04. 09. 2009 22.01
miran nič se ne vidi po registerskih tablicah če še neveš
takle
04. 09. 2009 21.40
miran_
04. 09. 2009 21.35
Kaj brisalci važn da se najdejo pametnjakoviči ki morjo vse pred sabo prehitet in se pripeljejo do plazu pol pa vidjo da nemorjo čes in čakajo pred plazom in onemogočajo ustreznim službam dostop.Ja kaj čmo šoferska kultura,koga se pa po registrski tablici vidi.
Capi-22
04. 09. 2009 21.32
gasilci si zaslužijo plače dohtarjev
saigon
04. 09. 2009 21.26
revček en z bmwjem se je mogu ustavt k je mal peskčka na cesti zagledu ......... DRIVE A LEGEND DRIVE A LAND CRUISER
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 21.16
Ufff....komaj sem do gostilne pršu !!!
esmi
04. 09. 2009 21.05
konec poletja jutri pa v šoping po jesensko garderobo. Poletna oblačila sem že lepo oprala, zlikala in pospravila v omaro do naslednjega poletja.
McMxL
04. 09. 2009 21.00
@Zapornik kake klobasaš ej.. ne moreš verjet.. veš pred 10 leti ni bilo interneta v vsaki vasi, pa tudi mediji niso bili tako dobro razviti, kot so danes.. če ne maraš teh novic, se pa preseli nekam v planine nad 1000m..

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.