Slovenija

FOTO: V Prekmurju neurje in toča

Ljubljana, 23. 07. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./D.Š.
Komentarji
95

Prekmurje je zajelo neurje s točo. Toča je padala v občini Gornji Petrovci, Hodoš in na območju občine Šalovci. Največ škode je nastalo na kmetijskih površinah. Nevihte bodo s seboj prinesle tudi ohladitev, temperature se bodo spustile za 10 stopinj Celzija.

Julij se bliža koncu, z njim pa zaenkrat tudi vroči dnevi. Kot so za 24ur.com povedali na Agenciji RS za okolje (Arso), daljšega vročega obdobja v juliju namreč ne bo več. Slovenijo je danes znova zajelo neurje s točo. Ob 18.00 je toča z močnim vetrom zajela večji del občine Gornji Petrovci. Največ škode je nastalo na kmetijskih površinah, o ostali škodi pa ne poročajo.

Toča na Goričkem v Čepincih - 5
Toča na Goričkem v Čepincih - 5 FOTO: Sanja Ostrič

Toča pa je zajela tudi občino Hodoš, največ škode pa je prav tako na kmetijskih površinah. O toči poročajo tudi na na območju občine Šalovci, najbolj sta prizadeti naselji Budinci in Dolenci, so zapisali na strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Na Agenciji ARSO opozarjajo, da so možne močne nevihte v jugozahodni Sloveniji.

Na stanovanjskih objektih je za zdaj ne beležijo, ni pa izključena, so pojasnili na centru za obveščanje. Za kakšen obseg škode gre, se še ne ve, ker dobivajo podatke s terena.

Neurja in toča
Neurja in toča FOTO: Damir Lainšček
V Prekmurju se je z nevihtno točo ozračje močno ohladilo. "Nevihtne aktivnosti se bodo v naslednjih urah predvidoma umirile in se proti jutru zopet povečale oziroma v drugem delu noči. Tako da so možne močne nevihte, predvsem na Primorskem oziroma v jugozahodni Sloveniji," so še dejali.

Močan veter z dežjem bo pihal predvsem na Primorskem, kjer zna biti tudi močnejše valovanje morja.
 

Toča Prekmurje
Toča Prekmurje FOTO: Damir Lainšček
Če ste neurje ujeli v objektiv fotoaparata ali kamere, vas prosimo, da nam jih pošljete na naslov 24ur.com@pop-tv.si in jih bomo objavili.

Čez noč nevihte in ohladitev

Dež bo občasno padal tudi v soboto. Nevihte bodo s seboj prinesle tudi ohladitev, temperature se bodo spustile kar za dobrih 10 stopinj Celzija. Če smo še danes namerili od 30 do 35 stopinj, pa jih bo jutri le še od 19 do 25.

Tudi v nedeljo in v ponedeljek bo še razmeroma sveže, okrog 25 stopinj Celzija, ponekod bo občasno še pihal severni veter. Burja, ki bo začela pihati ob morju, bo ohladila tudi morje. Na boji so včeraj namerili 25 stopinj, danes pa je slovensko morje še za malenkost toplejše, saj ima 25,4 stopinje, a se bo že jutri začelo ohlajati.

Več o vremenu ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uboga.pika
24. 07. 2010 06.59
In kot po navadi na primorskem koncu (obala),o nevihti ne duha ne sluha,o burji še manj in prebudili smo se v jasno jutro. Tako željno sem čakala na to ohladitev,pa se začuda ob sedmi uri zjutraj še vedno potim.Vremenoslovci in njihove neumnosti. Sicer pa v poletju ne vidim nič pozitivnega.Visoke temperature povzročajo opekline,utopitve zaradi slabosti,slabo voljo,kjer je morje polna mesta in nimaš kje hoditi in parkirati.Skratka,kot pravi moj sosed,poletje je najbolj nekoristni letni čas in tudi najbolj škodljiv. Pa sem pozabila omenit suše,požare itd...
oblacinee
24. 07. 2010 01.20
v kranjski gori lepo sekajo strele,, nevihte vsak dan hujse
tmt
24. 07. 2010 00.29
wizeman, res nočeš razumet, kaj ti hočem povedat. Za svoj zaslužek, zasluži pošteno, tako kot je kmet včasih. Če pa se finančno želiš zavarovati pred naravo, potem se pa zavaruj pri zavarovalnici in boš malenkost manj potešil svojo požrešnost. In, če si še vedno človek, nikakor ne jamraj in jemlji s pomočjo države, uboboženim poštenim ljudem, ki trdo delajo, pa kljub temu morda nimajo niti za preživetje, da si boš ti s tem kupil prestižni traktor ali celo dva, se hvalil okoli, svojo in najete hektare vsako leto prekril v novo plastiko,...
veselo-na-delo
24. 07. 2010 00.15
Videl sem jo za kako uro in pol do 2uri kasneje ista pot in ista hitrost in ista smer, se je tud bolj na široko bohotila in zelo nižala nad hribi je ziher bila kakih 150 metrov višine.
wizeman
24. 07. 2010 00.06
@tmt Je bilo kaj opojnih substanc danes? Če je bila toča na Goričkem (hitro zemljevid v roke), še ne pomeni, da je bilo po celem Prekmurju. Niti po celem Goričkem ( na srečo) ni bila, le na skrajnem severovzhodu. Ker hodim v tisti konec na trgatev k bratrancu, vem, da lani ni imel toče, imajo pa tam še eno hudo nadlogo - jelenjad, ki poje ogromno grozdja in poljščin. Če ločiš med srno in košuto, ti je jasno, da čreda košut in jelenov naredi opazno škodo, saj so veliki malodane kot krave. Moraš biti kar aktiven, da jih odganjaš.No letos je pa toča naredila svoje. Lani je toča naredila ogromno škode po celem Prekmurju, pa tudi po Prlekiji in slovenskih goricah. Na Ravenskem (zahodni del ravninskega dela Prekmurja)je le malokatera njiva koruze ostala nepoškodovana, kot že rečeno nam je vrt šel v franže. Verjetno, da kmetje tudi kaj pretiravajo, ampk, jaz pač nisem kmet in nimam razloga za natolcevanje...
wizeman
23. 07. 2010 23.51
@veselo-na-delo Kdaj pa si opazil to drugo celico? Ne vem nič o njej, ker nisem spremljal dogajanja. Za neurje na goričkem sem izvedel na tej strani. Pri nas je mirno in še kar naprej vroče...
tmt
23. 07. 2010 23.49
jakac8, verjemi, tudi to sem že videl o čemer ti pišeš, ampak to je zelo redko in res skrčeno le na nekaj nesrečnikov. V večini je pa tako, kot piše Vieseman; lani so izgubili 100% grozdja, letos enako količino, prihodnje bodo enako. Ko jim pa nekdo stopi na žulj, ne vedo o tem nič, ker je bilo to 30km stran. In, ko vprašaš tiste 30km stran, te pošljejo 30km stran...in tako posledično Slovenije zmanjka....
jakac8
23. 07. 2010 23.37
Spet pametujejo tisti, ki nimajo pojma o stvari o kateri pišejo. Doživeli smo točo bolj debelo kot pinponk žogice na 28 julija dan enga leta in pet let pred tem prav na isti dan tudi tako debelo...na južnem koncu države. Katero koruzo je podrlo na tla ni iz nje bilo čisto nič, katera je pa ostala pokonci je pa ovoj stroka prebilo, tako da je potem zamakala voda te stroke do jeseni in na koncu je bilo zrnje vse plesnivo in neuporabno za krmo...Zato jaz priporočam, da bi iz tega plesnivega zrnja naredili kako polento in dali takim pametnjakovičem jest:-))) Tudi iz izkušenj teh dveh let vem, da pesa se obraste in ni bilo kakih hudih posledic na njej, isto velja za krompir, res, pa da se potem ni več kaj dosti obrastel in debelil. Vinograd, je tudi zelo ranljiv ob debeli in gosti toči..to, da tisto leto lahko nimaš nič ali malo je lahko tudi to, da naslednje leto nimaš iz česa naredit šparona, tako, da imaš lahko po kak grozd dva naslednje leto, ob normalni letini pa od 10 do 20 na trto..pol pa računajte izpad. Marsi katera trta pa se lahko tudi posuši, sploh, če jo je po toči še napadla peronospora pa oidij. No, se pa tudi strinjam, da je nekaj kmetov, ki laže o škodi, a ne morete na račun teh vse v isti koš metati...pa tudi ocenjevalci škod, so bolj ostri kot kakih 10, 20 let nazaj.
veselo-na-delo
23. 07. 2010 23.32
@wizeman..... A ti morda veš kam je pa šla ta druga celica?Šla je po isti poti kot prva samo je bila malo večja od nje.
tmt
23. 07. 2010 23.30
zovec123, daj ga ne serji, saj ni kmet edini, ki dela. Je pa verjetno še res edini, ki za svoje delo dobi normalno plačilo, seveda brez subvencij.
tmt
23. 07. 2010 23.27
wizeman, ja kako pa to, da pri vas ni bilo nič? So morda moje besede vplivale nate kot božja roka?
wizeman
23. 07. 2010 23.21
Saj tudi pri nas v Soboti ni bilo nič, niti zagrmelo ni, le par oblakov, nekaj debelih kapelj in rahel piš. Ne morem verjeti, da je bilo samo slabih 30 km vstran tako neurje...
zovec123
23. 07. 2010 23.20
tmt eu, država krade kmetom, te subvencije so najmanj kaj lahko pripomore k malo lažjem preživetju!
veselo-na-delo
23. 07. 2010 23.15
Pri nas ni blo nič, samo sončno in vroče kr naprej je pa tota celica prišla naravnost iz Avstrije preko goričkega na Madžarsko sem jo celi čas opazoval, njeno pot.
tmt
23. 07. 2010 23.14
zovec123, nič ne bom visel, ker bo treba naredit red na tem področju, dokler je pa tu EU, in se krava angleške kraljice (za katero sploh ne ve da jo ima) subvencionira s celim bogastvom, pa to seveda ni mogoče.
zovec123
23. 07. 2010 23.06
@tmt pridi povej ta stavek na vas! visel boš kot zajec!
tmt
23. 07. 2010 23.06
wizeman, hočem ti povedat le to, če so bili poganjki poškodovani, da ni bilo nič tisto leto (lani), potem prihodnje leto, oziroma letos tako ni nič. Spomnim se leta 2004, ko smo imeli pri nas po 50. letih kar pošteno točo. Ocenjeno je bilo, da je poškodovanega 70% pridelka (grozdja). Vsi pa smo kljub temu zaključili z nadpovprečno letino, tako s kvaliteto, kot količino...
KINTEKUNTA
23. 07. 2010 23.03
WIZEMAN mislim da sta tončekbalonček in @tmt rojena z zlato žlico v ustih zato ne vesta kaj je trdo delo na kmetiji,ali pa na vrtičku če ga lahko imaš. zato ne razumeta kaj to pomeni še tisto malo kmetom ki jih imamo v naši lepi sloveniji.
prehlad
23. 07. 2010 22.56
SAJ JO NEBODO DOBILI KJER BODO TI BUTCI VSE POZIDALI SRAT BODO HODILI PA ZA SOSEDOV VOGAL.
wizeman
23. 07. 2010 22.53
@tmt Ne razumem sicer, kaj hočeš s tem povedati, vendar, naj ti pojasnim, da so najbolj zagriženi vložili obilo napora, da so teh 10% sploh izstisnili iz uničenega vinograda. Jaz, ko sem imel še vinograd, sem enostavno porezal zelene dele in pustil naravi, da naredi svoje. Stroški nadaljnega gospodarjenja v tem primeru daleč presegajo izkupiček. Bili pa so primeri - mogoče se zdi, da fantaziram, da je moral vinogradnik enostavno odžagati raztolčeno trto par centimetrov nad zemljo in počakati par let, da se novi poganjki opomorejo do tolikšne mere, da zopet normalno rodi (če ima srečo in ni vmes nove toče - mlada trta je še bolj ranljiva). V tem primeru seveda govorim o vinogradništvu. Si že kdaj videl njivo koruze ali buč po hudi toči? Lahko le preorješ, druge ni.... O tem pišem le kot opazovalec, neposredno sem bil prizadet lani, ko niti paprike, niti kumaric nismo imeli na vrtu, pradižnika je bilo pa za vzorec. Vse je stolklo. Če prideš letos kaj v Prekmurje, boš opazil, da je veliko vrtov zaščitenih z mrežo. Misliš, da zaradi vraže? Sadjarji pa imajo (kovinske!) mreže že kar nekaj časa, drugače se lahko kar obrišejo pod nosom.