Slovenija

Joy je kot mati vodila trop

Ljubljana, 04. 02. 2010 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
245

Ob pravilni vzgoji je bulmastif prijazen, se rad boža in je hvaležen za pozornost. Ni pa pes, ki bi ga zaprli v pesjak, mu dali hrano in ga pustili samega. Če nima družbe, postane žalosten, ne pusti več blizu, lahko postane agresiven.

Pse, ki kažejo znake živčnosti, se praviloma izloča iz vzreje.

Po usodnem napadu treh bulmastifov se pojavlja vprašanje, ali gre za nevarno pasmo. V Sloveniji je trenutno 216.000 psov, med njimi je 195 bulmastifov. Med vsemi slovenskimi psi je po podatkih Veterinarske uprave trenutno 549 registriranih kot nevarnih, kar pomeni, da so ugriznili človeka ali žival. V Sloveniji letno usmrtijo od tri do pet nevarnih psov.

Nevarni psi ali lastniki?

Ugrize bi seveda lahko preprečili nagobčniki, kar bi moral velevati zakon. Zahteve so, da naj bi jih nosili prav vsi na javnih površinah. A ljudje imajo različna mnenja o tem, katere pasme bi morale nositi nagobčnik. Zanimivo, Dunajčani bodo še ta mesec na posvetovalnem referendumu odgovorili na vprašanje, ali bi morali lastniki nevarnih psov opraviti izpit.

Bulmastif na sprehodu z manjšim pasjim prijateljem
Bulmastif na sprehodu z manjšim pasjim prijateljem FOTO: Reuters
Bulmastifi niso zelo moteči za okolico, lajajo le, ko je res potrebno. Ko pozorno pogleda, naredi gubo na čelu. Takrat daje vtis, da se z njim ni dobro šaliti.

Na anketno vprašanje 24ur.com, ali bi morali v Sloveniji sprejeti nov zakon o lastništvu ''nevarnih pasem'', je sicer okoli 80 odstotkov od nekaj manj kot 7000 uporabnikov odgovorilo pritrdilno. Težava pa je, ker mnogi poznavalci trdijo, da ni nevarnih psov, temveč so nevarni lastniki. Bralca Alena na primer moti, ker nekateri krivijo pse, "ki napadajo in so krvoločni". Meni, da bi morali poudariti neodgovornost lastnikov, ki niso vsi sposobni vzgajati takšnih pasem. ''Sam imam bandog mastifa. Krvoločen? Ne. Če bi bil, bi bila lastnikova krivda, ne pasja,'' je poudaril. Bralec Dare, ki je imel tri prijazne rotvajlerje, je prav tako prepričan, da je vse v glavi lastnika.

Tudi Alojzija Stakne iz Celeje Kennel, kjer so nekoč vzrejali bulmastife, pravi, da je ''ogledalo psa na drugi strani vrvice''. Seznanjena je, da so bulmastifa ustvarili Angleži s križanjem prijaznega angleškega buldoga in mogočnega mastifa, z namenom pregona divjih lovcev. Ko jih je izsledil, jih ni raztrgal, temveč se je nanje ulegel in jim ni pustil zbežati. Ni se ustrašil strelov pušk in ni bil tako krvoločen, da bi jih poškodoval. Vendar, opozarja, je bil takrat težek okoli 40 kilogramov, danes pa zaradi višjega standarda dosega višino do 70 centimetrov in težo 60 kilogramov.

Sama je imela je popolnoma mirno bulmastifko, ki ni nikoli nobenemu storila nič žalega. Večkrat je skotila, bila je dobra mama. Poginila je pred letom in pol. Bila je pametna, ''še mačku ne bi nič hudega storila''. Ob pravilni vzgoji je torej bulmastif prijazen, rad se boža in je hvaležen za pozornost. Je miren, nenapadalen, zelo navezan na lastnika, z močnim karakterjem. Ob nepravilnem ravnanju in premalo pozornosti lahko postane svojeglav, samovoljen in napadalen. Vsekakor pa ni pes, ki bi ga zaprli v pesjak, mu dali hrano in ga pustili samega, prav tako ne mara sprememb. Če nima družbe, postane žalosten, ne pusti več blizu, lahko postane agresiven. Napake pri vzgoji so težko odpravljive, je pojasnila.

Bulmastifi so strpni in pametni psi, nekateri jih označujejo kot svobodne mislece. Če mu mečeš palico, ti jo prinese dvakrat, tretjič pa te gleda, češ, kaj pa ti delaš. Potrebna je res prava vzgoja, z ustreznim nagrajevanjem. Tudi pri ljudeh velja, da lepa beseda lepo mesto najde. Alojzija Stakne

Ko je bil prvi napad bulmastifov marca 2006, so imeli 10 mladičkov, vendar so vsi potencialni novi lastniki odpovedali rezervacije. Takrat so jih nekaj oddali v Avstrijo, nato pa so prenehali z vzrejo. Vendar nihče od lastnikov iz njihovega legla ni poročal o težavah. Vendar poudarja, da jih kot vzreditelji niso vsakemu dali. Prej so se prepričali, da imajo potencialni lastniki izkušnje in da ne gre za prvega psa. Opozarja, da sama pasma ni problematična, ''vendar je z vsakim psom treba delati z razumom in odgovorno''. Poudarja še pomembnost šolanja, saj se vzgoja začne pri malih tačkah. ''Mladički se vsi skotijo gluhi in slepi. Od tretjega tedna začnejo zaznavati okolico, takrat je treba biti najbolj pozoren in nežen. Če kot mladič doživi slabo izkušnjo, si jo zapomni za celo življenje.''

Joy se je skotila na Madžarskem

Pokojna Zora Roter je psičko Joy dobila pri velikem vzreditelju na Madžarskem. Nato se je odločila za parjenje in Joy je imela samo dva mladička. Vztrajala naj bi, da morata iti oba k enemu lastniku, ker eden brez drugega ne bosta mogla živeti. Zato je mladička Atlasa in Atosa dala partnerju Sašu Baričeviču. Mladiča sta ostala doma, mati Joy pa je bila verjetno vodja krdela.

Pogreb bo v petek

Po usodnem napadu bulmastifov v Ljubljani
Po usodnem napadu bulmastifov v Ljubljani FOTO: I.A.

Trije bulmastifi so v torek okoli 16. ure na dvorišču domače hiše raztrgali 52-letnega gospodarja Saša Baričeviča. Sosedje so slišali njegove krike in poklicali policiste. Ob prihodu na kraj so poskušali odvrniti napad psov na lastnika in sebe, pri čemer so enega s strelnim orožjem usmrtili, drugega pa ranili. Še živa psa sta se nato zatekla v uto na dvorišču, kjer so ju imeli pod nadzorom do prihoda veterinarskega inšpektorja. Pozneje so ju uspavali, lastnik je bil mrtev na kraju dogodka. Pogreb bo jutri na Žalah.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ninchy Popovic
08. 02. 2010 18.24
@anazus usaj en k se zaveda da zlati prinasalci najveckrat ugriznejo in da so mala sceneta se bl taka k rada grizejo mene je civava ugriznla k bla pr kolegici pa civavi nc nism nardila tko da ja hmmm
Ninchy Popovic
08. 02. 2010 18.23
ma djabe vm .... ce nimate pojma o psih itd sam tih bodte in to na sliki je boxer kokr se jst spoznam =)
picajzel
07. 02. 2010 17.01
Sicer so pa to psi za bogate - saj je mladič kar okrog tisoč ali več €. Pa tudi psa iz psarne ne bi jemala - saj to so tovarne psov, ki jim je samo za zaslužek in se ukvarjajo s pasmo, ki je trenutno v modi. Imam že četrtega psa (kokeršpanjela, škotskega ovčarja, dolgodlakega jazbečarja in mešanko med lovskim terierjem in jazbečarko). Prvega psa sem kupila od vzrediteljev, ki so imeli pse zaradi denarja in ni bil nikoli tako vodljiv kot so bili ostali trije, ki so izhajali iz družin, ki so imele živali rade in jim ni bil pomemben samo denar. Pomembno je tudi, da je iz zdravega in majhnega legla.
anazus
07. 02. 2010 12.07
ČE VSI VI PASJEMRZNEŽI NE VESTE...MAJHNI KUŽKI NAJPOGOSTEJE UGIZNEJO. NAJVEČKRAT PA UGRIZNE...ZLATI PRENAŠALEC!!!!! TAKO DA VESTE PE3S PA JE...OGLEDALNA SLIKA GOSPODARJA!!! IN TISTI KI SE PSOV PATOLOŠKO BOJIJO NAJ SE VPRAŠAJO KOLIKO SKRITE AGRESIVNOSTI NOSIJO V SEBI!!!
jernej.fuerst
07. 02. 2010 00.05
Nekaj živalskih rekov: Bolje vrabec v roki kot golob na strehi. Pusti lava dok spava.
oldlady
06. 02. 2010 14.43
Baričevičevo maslo je, da se je začela gonja proti pasjeljubcem. Pasje zgodbe so zasenčile Haiti in vse brezposelne, v teh trenutkih je čas, da nas dodobra prestrašijo, ker s takimi ljudmi je lažje manipulirati. In sedaj bodo prišle na plano vse frustracije in pasjeljubci bomo označeni za norce, ker imamo zverine. Dragi moji, ne morete si misliti, kakšne poglede srečujem na sprehodih s psom in včeraj je ena babura kar policijo poklicala, ker je videla, da ga nisem imela na polju privezanega. To, da sem ga privezala tisti hip, ko sem jo videla in to, da imam prijaznega mladička seveda ni odtehtalo prijavo. Kot vidite, bodo preživeli najmočnejši po statusu in denarnici, vplivni. Mi se bomo itak poklali med seboj, prijavljali in delali red na svetu. Sedaj ima vsak možnost, da prijavi potencialno zverino in se izživlja nad sosedi, mimoidočimi.
segustan
05. 02. 2010 22.06
kAKŠEN KRETENIZEM! DA VELIKANSKI PES NI NEVAREN ŽE SAM PO SEBI ? JE! PA PIKA! SEVEDA POTENCIALNO BISTVENO BOLJ KOT MAJHEN PES! ALI SE BO TA POTENCIALNA NEVARNOST SPREMENILA V KINETIČNO ALI DEJANSKO PA JE SEVEDA ODVISNO OD VZOGJE, LASTNIKA, SITUACIJE,ITD. KER PA OBSTAJA MNOGO POTENCIALNIH RAZLOGOV, KI LAHKO SPROŽIJO V TAKŠNI GRDOBI ZLOBO OZ. STRAH, ALI PA PREDVSEM ČREDNI NAGON OZ. NAGON PO UBIJANJU ALI ,PAČ VELIKI PSI NIKAKOR NE SMEJO BITI VJAVNOSTI BREZ POVODCA IN NAGOBČNIKA, NIKAKOR PA NE V SKUPINI IN TUDI NE POD KOMANDO OTROKA ALI ŠIBKE ODRASLE OSEBE, KI JO ŽE EN VELIK PES VLAČI PO CESTI, KAJ ŠELE DVA,TRIJE, ALI VEČ..
Le Ena 1
05. 02. 2010 18.45
hmmm no zdaj se vidi, da smo pred Edinim vsi enaki, ne glede na veze in poznanstva. psi pac ne razumejo kaj pomeni ce imas za kolega senico pa se kaksnega pri (koritu) pa v vednost : odvetniska druzba je imela ze takrat kresalovo za odvetnico in smesno kako zdaj spreminjajo zakon kje so bili pa 2006 (aha oni so zastopal bericevica ) no tko pac majo.... Dr.Bericevic je bil izvrsten na svojem podrocju in ce bi mu znali tudi odvetniki svetovati, bi bil danes mogoče se med nami. odvetniki ce nebi videli samo denarja in prilike zasluzka in veckrat ocenili kaj je moralno in kaj ne in kaj je tisto, kar je vredno zastopati, bi bil ta svet lepsi tko pa danes zal vecino kroji ta svet denar in pohlepni ljudje,ce bi mastifi to razumeli se to nebi zgodilo no dobr vsak po svoje dobi kar mu pripada. M&S
_majch
05. 02. 2010 15.38
vtlaker05.02.2010, 08:130 Majch, ti si pa res pravi poznavalec pasemskih psov. Vzami v roke kakšno enciklopedijo in si natačno oglej slike ! -----------------------------------------------... ima boxer na sliki rodovnik ali ne, verjetno trenutno ni tako pomembno, kot če je napačen naziv pasme pod fotografijo? Bi bilo čudno da ne bi bila poznavalec boxerjev- glede na to,da nam ta pasma dela družbo 15 let in da trenutno soobivamo z dvema?
dilaila
05. 02. 2010 12.06
Psa,ki napade cloveka je potrebno uspavati ,in pika,brez dodatnega razglabljanja ,zakaj je do tega prislo .Pes je clovekov prijatelj in clovek njegov,torej ,ko se zgodi napad ,temu ni vec tako.V tujini so po zakonu predpisani nagobcniki ,za vellike ali nevarne pasme,je pa na zalost tako ,da se dostikrat zgodi,da te ogrize mali pes,tako ,da je to v razmislek.Pa se nekaj,razen rejcev,ne razumem ,zakaj morajo imeti ljudje vec psov.Mi imamo samo enega ,pa je ze s tem dovolj dela,ze samo,da si vzamem cas trikrat dnevno za sprehod,da se pes zleta in opravi ,kar je treba,pa seveda to se ni vse,kar je potrebno storiti za psa.En pes je dovolj ce hoces ,da ne bo zivel pasje zivljenje.
valkirie
05. 02. 2010 11.17
vtalker tole je boxer sj sploh nima veze slika je napačna do dile so si pa ja v tvoji pediji bordojska pa boxer včasih podobna ampak mastif pa tole ni hahaha omg omg
valkirie
05. 02. 2010 11.15
jackson nooooo a maš bordojsko? fajn ampak na sliki je vseen boxer hehe ampak ja DJTE NAPAČNO SLIKO DOL K ZAVAJATE LJUDI! TISTO NI BULLMASTIF!
MARK AUREL
05. 02. 2010 08.13
Majch, ti si pa res pravi poznavalec pasemskih psov. Vzami v roke kakšno enciklopedijo in si natačno oglej slike !
Deloo
04. 02. 2010 23.17
Piše da je mati JOY imela dva maldiča. Trije so umrli včeraj. ja kateri pa je bil tisti, ki je bil ustrelen leta 2006?? Ali ni bil iz istega legla? PROSIM ZA ODGOVOR, KER NE RAZUMEM.
Martin Kristan
04. 02. 2010 20.56
Tolk govora o bullmastifih, a usposobljeni novinarji na 24ur niso zmožni najti niti enega odseka bullmastiffa, ki bi ga dali v prispevek... zahtevam, da odstranite iz prispevka bordojsko dogo, ker ima popolnoma drug karakter !
_majch
04. 02. 2010 18.50
Se pa res spoznate,tako novinarji kot komentatorji (teh vas je nekaj ugotovilo),..Na fotografiji ,,Bulmastif na sprehodu z manjšim pasjim prijateljem,, je pravzaprav boxer na sprehodu z manjšim pasjim prijateljem,čudno da niste objavili sliko mopsa. Živimo v demokraciji,neumnost in nevednost sta dovoljeni, ni pa potrebe da to izkoriščate!
tiapia
04. 02. 2010 18.11
Vsi psi nagobčnike?! Smešno posploševanje. Sama imam mopsa-ne samo, da je pes totalno nenevaren, ampak mu je tudi nemogoče nadeti nagobčnik. Se pa strinjam, da bi mogel biti nadzor nad lastniki nevarnih pasem-opravljeno šolanje lastnika in psa, opravljen psihološki profil lastnika...
a832
04. 02. 2010 17.48
Ta tragedija se je zgodila zato, ker lastnik ni upošteval jasnih in očitnih opozoril, ki jih je dobival na pladnju že kar nekaj let. Ne da mi je vseeno, a tragedija je bila neizbežna. In ker bi do nje tako ali tako prišlo, se je, grdo rečeno, pa vendar, še najbolj pravično odvilo.
markaurel
04. 02. 2010 17.06
G. Senica in g. Beričevič sta uporabila vse VIP zveze in dobilsa pse nazaj. Pravijo kar seješ to žanješ. Žalostno in nerazumno od Senice, da se je "grizel" za pse.
galiot
04. 02. 2010 16.34
Rejci kateri to delajo z ljubeznijo in je denar na drugem mestu ,so tudi njihovi kužki primerno vzgojeni za življenje in če tak majhen psiček pride v zdravo okolje,kjer bo imel pravilno vzgojo,dovolj ljubezni,se mu v glavi ne bodo pletle negativne misli...