Slovenija

Oglaševalcem na voljo 'le' še 222 zdravstvenih trditev

Ljubljana, 14. 12. 2012 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi izdelki, na katerih so navedene znanstveno neutemeljene zdravstvene trditve, nimajo več prostora na trgovskih policah. Končalo se je namreč prehodno obdobje, v katerem so morali proizvajalci živil ustrezno popraviti takšna sporočila.

Z današnjim dnem bi morali trgovske police zapustiti vsi izdelki, ki se kitijo z neutemeljeno zdravstveno trditvijo oziroma trditvami, saj se je končalo polletno prehodno obdobje, v katerem so morali proizvajalci živil ustrezno popraviti takšna sporočila.

ZPS svetuje, da potrošniki sami presodimo, ali neko živilo, ki je označeno s trditvijo, res potrebujemo za vzdrževanje zdravja ali pa smo le žrtev agresivnega oglaševanja.
ZPS svetuje, da potrošniki sami presodimo, ali neko živilo, ki je označeno s trditvijo, res potrebujemo za vzdrževanje zdravja ali pa smo le žrtev agresivnega oglaševanja. FOTO: Reuters

Po trenutno veljavni uredbi o zdravstvenih trditvah na živilih je od 14. decembra 2012 na embalažah in tudi v vseh drugih sporočilih, vključno z oglasnimi, na živilih in prehranskih dopolnilih dovoljenih le 222 zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi znanstvene ocene Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija. Po oceni EFSA kar 80 odstotkov predlaganih trditev, ki so jih do 13. decembra proizvajalci uporabljali na embalažah svojih izdelkov in v drugih sporočilih, ni bilo znanstveno utemeljenih.

Na ZPS pričakujejo, da bodo ustrezne inšpekcijske službe bedele nad izvajanjem zakonodaje, tako da neutemeljene in zavajajoče trditve na živilih in v vseh drugih sporočilih ne bodo več zavajale potrošnikov.

Med izjavami, ki niso več dovoljene, so tudi te: "Probiotiki zvišujejo imunski sistem", "Za dobro zdravje", "Povečana energija". Te tri izjave niso znanstveno utemeljene. "Trditve so torej zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega. Do zdaj so omenjene navedbe in trditve o ugodnih učinkih živil prepričevale potrošnike, da so taka živila boljša in jih napeljevala k nakupu. Takšen način promoviranja in prodaje živil je že dlje časa pravi hit prehrambne industrije in trgovcev, zaradi domnevno ’dodane vrednosti’ pa so izdelki tudi dražji," poudarja Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja, da so raziskave pokazale, da potrošniki trditvam večinoma verjamejo. "Kar tri četrtine anketiranih potrošnikov namreč meni, da so učinki na zdravje in počutje, ki so predstavljeni v oglasih, čista resnica."

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
15. 12. 2012 17.35
+3
Kje so tisti zlati komunistični časi, ko smo naivnežem lahko javno in vsaj napol uradno prodajali posušene koprive? Za vse tegobe. Od kurjega očesa, preko prebavnih težav, do depresije. Pa vsi so bili zadovoljni. In vsem je pomagalo. Dandanašnji pa samo kompliciranje. Zdravila lahko prodajajo le še že tako prebogate multinacionalke. Narod pa vedno bolj bolan. In vsi se vse slabše počutijo.
piko112
14. 12. 2012 16.07
+3
Ali se splih da kje dobiti kosmiče, ki nebi bili sladkani tako z naravnimi ali umetnimi sladili? Še povsod sem videl, da je dodano. Pa toliko o zdravem življenju
krtaca15
14. 12. 2012 15.03
+6
Kaj pa ne vsebuje sladkorja, temvec strupen aspartam in podobne? Aja pa ta je tudi dobra, brez holesterola...
krtaca15
14. 12. 2012 15.05
+5
Ali pa, lahko vsebuje sledove kadmija, svinca in zivega srebra in aluminija?
selector
14. 12. 2012 18.00
Ali pa, nima omenjenih snovi, tokrat brez radioaktivnega cezija :P Isti šmorn z holesterolom kot piše na olju. Holesterol pride šele ko jajc vržeš v mast.. smeh..
ptuj?anka
14. 12. 2012 14.43
+10
inšpekcijske službe ne bodo "bedele", kot navaja novinar, temveč bodo "bdele" nad izvajanjem zakonodaje. Dajte novinarji,no!
graf
14. 12. 2012 14.53
+16
inšpekcijske službe ne bodo "bedele" in bdele ne ...ker so v globokem zimskem spanju !
piko112
14. 12. 2012 16.06
+6