Slovenija

OECD: Drugi tir za zdaj preveč tvegan. Predlagajo zaledni terminal kot začasno rešitev

Ljubljana, 10. 09. 2015 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker ne moremo predvideti prihodnje rasti prometa v Luki Koper, je izgradnja drugega tira Koper-Divača preveč tvegana, meni OECD in svetuje, da najdemo alternativno rešitev z nižjimi stroški. Predlagajo izgradnjo zalednega terminala.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Reuters

Izgradnja drugega tira Koper-Divača je po ugotovitvah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v luči negotove prihodnje rasti prometa v Luki Koper trenutno preveč tvegana. Ker nobena izvedljiva možnost javno-zasebnega partnerstva pri projektu tega tveganja ne odpravlja, je treba najti alternativno rešitev z nižjimi stroški.

Mednarodni prometni forum pri OECD je v analizi možnih modelov javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo nove železniške povezave med Koprom in Divačo ugotovil, da je Luka Koper v preteklosti zaostajala za rastjo drugih pristanišč. Povpraševanje bo sicer v prihodnje naraščalo, a vprašanje je, ali bo Luka Koper lahko sledila povpraševanju.

OECD je pregledal vse izvedbene možnosti izgradnje drugega tira, najbolj zanimive so se izkazale tri možnosti – da drugi tir zgradi in financira država, da se to naredi na način, da država plačuje razpoložljivost infrastrukture koncesionarju, ali da se to naredi preko koncesije za Luko Koper, v okviru katere bi bilo treba zgraditi drugi tir.

Drugi tir po ocenah OECD ustvari veliko, a drago povečanje zmogljivosti in mnogo let bo potrebnih, da se bodo te zapolnile. Državo tako izpostavlja precejšnjemu tveganju, da se investicija ne bo povrnila. Dokler dolgoročno povpraševanje ne bo bolj gotovo, je treba najti alternativno rešitev. OECD tako predlaga izgradnjo zalednega terminala, s katerim se odloži potreba po drugem tiru in predstavlja najboljšo možnost glede tveganja prihodnjega povpraševanja.

Če bi prvo možnost lahko izvedli precej hitro, pa bi za organiziranje javno-zasebnega partnerstva potrebovali štiri leta, koncesionar pa bi ob tem želel tudi vedeti, kdaj bi se mu investicija povrnila. To pa je ob negotovem dolgoročnem povpraševanju težko napovedati. Kot je dodal Dejan Makovšek iz OECD, projekt v nobenem primeru brez državnega denarja ni izvedljiv.

Zadnja možnost se po Makovškovih besedah kaže kot najboljša, a potrebuje določen čas. Tega je mogoče pridobiti z začasno rešitvijo, gradnjo zalednega terminala 20 ali 30 kilometrov stran od Luke Koper, ki bi stal okoli 50 milijonov evrov, odvisno od lokacije. Zaledni terminal ni idealna rešitev, pravi Jürgen Sorgenfrei iz OECD, a je glede na stroške najboljša.

Takšne rešitve po besedah Jürgena Sorgenfreia (OECD) poznajo tudi drugje po Evropi, je dejal in med primeri omenil zaledni terminal v Pragi, ki je povezan s pristaniščem v Hamburgu.

Richard Bullock iz OECD je dodal, da pri zalednem terminalu dodaten strošek predstavljata le cestni promet od pristanišča do terminala in pretovor, a da ti stroški niso veliki. Po njegovem ni sporno, da bi se v primeru izgradnje zalednega terminala npr. v Sežani ali Divači povečal promet po avtocesti od oz. do Kopra, saj da bi avtocesta na omenjenem odseku to prenesla.

Da bi z gradnjo zalednega terminala ustvarili pogoje za boljšo ekonomiko kasnejše gradnje, je danes na predstavitvi analize OECD poudaril tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in dodal, da bo vlada analizo natančno preučila. "Pred nami je še kar nekaj nalog, preden bo možna dokončna odločitev," je poudaril minister.

"Pred nami je še kar nekaj nalog, preden bo možna dokončna odločitev," je poudaril minister. Po njegovih besedah bo zdaj sledila podrobnejša analiza vrednost projekta drugega tira, ponudbe pričakujejo v dveh ali treh mesecih, rezultate pa nekje v roku šestih mesecev. Preveriti je treba tudi interes zasebnih vlagateljev in izboljšati zrelost projekta, da ga bo mogoče prijaviti na naslednji razpis za evropska sredstva.

Želja je, tako Gašperšič, delež EU pri sofinanciranju povečati nad 30 odstotkov, to pa je mogoče samo na razpisu, kjer je možnost dodeljevanja sredstev iz ostankov kohezijskih ovojnic. "Vladi bom tako predlagal, da s projektom kandidiramo na razpisih, kjer je mogoče dobiti tudi ostanke kohezijskih ovojnic," je dejal.

Analiza OECD je po Gašperšičevih besedah pokazala, da neka prav velika naglica z nadaljnjimi koraki ni potrebna, lahko bi bila celo škodljiva. "Vlada si mora vzeti čas za vse potrebne analize in svojo odločitev res dobro utemeljiti," je poudaril minister.

V Luki Koper so medtem študijo OECD dobili danes in si bodo vzeli čas za analizo izsledkov in argumentiran odgovor. Dodali so, da imajo strategijo do leta 2030, ki upošteva tudi možnost, da se drugi tir ne zgradi. "Hkrati iščemo in razmišljamo tudi o drugih alternativah, vse s ciljem rasti pretovora in maksimizacije dobička, kar je osnovno poslanstvo vsake gospodarske družbe," so še navedli v Kopru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iliški
13. 09. 2015 23.20
+1
Graditev terminala v notranjosti ,kje pa bi vozili tovornjaki v turistični sezoni, je minister izračunal vse tovornjake v obe smeri ,tak način razmišljanja ne prinaša razvoja ,do zdaj še nobeden ni povedal kje so miljarde ,ki so izpuhtele če ,pa treba investirat ,pa je problem .HALO!!!
Ptuj?anxxl
11. 09. 2015 14.18
-1
Kako različni komentarji in razmišljenje ?! Dejstvo je, da je naš celotni železniški sitem močno zastarel in v Evropskem in svetovnem merilu ni več konkurenčen. Tudi če zgradimo drugi tir čez Kraški rob za miljardo ali dve, dve lokomotivi ..po polžje do Divače. Kaj pa naprej čez Slovenijo ??? Možnosti da bi sanirali železnico skozi Zasavje sploh ni. Na tem odseku tovorni valk nikoli ne bo dovolj hiter, da bi lahko bile naše železnice rentabilne - žal. Naj mi nekdo odgovori na preprosto vprašanje. Če je toliko tovora v luki Koper in še večji potencijal in bi lahko SŽ to prepeljale ob pogoju drugega tira, kako da že vsa leta poslujejo z izgubo ??? Kakšna bo njihova bilanca ob miljardni investiciji in kdo bo investicijo plačeval, če že sedaj, ko je izobilje dela, ne uspejo pozitivno poslovat ??? Bi pa bil zelo vesel vsakega novega delovnega mesta in napredka slovenije ....samo ne na tak način.
jasnaaaa1
11. 09. 2015 12.18
+1
aaaaajooooooooooooooj kako se trudimo uničiti še tisto, ki dela in laufa. In ne nazadnje veeeeeeeeeeeelikooooooooooo davkov plačuje v proračun. Tako se temu vrača! Namesto mu omogočit, da dela (pa od drugega tira ne bi imela samo Luka koristi) ga uničiti. Ma BRAVOOOOOOOOOOO!
korintos23
11. 09. 2015 08.52
+1
Dovolj lokomotiv in vagonov, dober eden tir in dober vodja pa se da vse odpeljati!
JosipBrozDrugi
11. 09. 2015 08.22
+5
mimogrede, kje ste raziskovalni novinarji? vaša dolžnost bi bila raziskati ozadje lobijev (predvsem domačih - SDS?), ki nasprotujejo drugemu tiru.
JosipBrozDrugi
11. 09. 2015 08.12
+3
sem pravilno slutil, da bo minister gašperšič nesposoben. to se je pokazalo sedaj. cerar bi ga moral zamenjati (in tudi milojko celarc kolar- drugi razlogi).
tron3
10. 09. 2015 22.05
+7
Ja spoštovani, tako je to, če si hlapec na zemlji svoji, čisto vse so nardili politiki naši vrli od osamosvojitve naprej, da smo hlapci na svoji zemlji, jasno, da se je pa to zgodilo, ste pa Vi vsi krivi ker ste te politike volili. Katero pristanišče se bo sedaj razvijalo, Reka ali Trst, to bomo kmalu izvedeli, še prehitro!!! Koper bo počasi stagniral in propadal, da še to ne zadosti nam bodo Italijani plinski terminal v tržaškem zalivu nardili, adijo morje in turizem,
Frane Šajn
10. 09. 2015 23.01
+1
Pa kaj bi to hlapčki se nadejajo novih gospodarjev in to je to. Pa bodo v zapečkih robantili v brade uni tam gor naredijo zmeraj kr hočejo! Slovenec sram te bodi ja ti in vsak, ki to bere če ne bere mu povej!
PujsTekaTeka
10. 09. 2015 20.51
-8
Drugi tir potrebuje samo Luka Koper torej naj si ga zgradi
tali?ni tom
10. 09. 2015 20.29
+4
kolikor se je ukradlo na avtocestah,v šoštanju bi blo dnarja preveč ne dovolj za dviotirno po celi državi do avstrije! sicer pa , kitajci bi nardil dvotttirno do divače za se mi zdi 400 milijonov nekje pa politika noče ker potem ni kraje denarja!tako je pisalo na portalu
askralj
10. 09. 2015 20.24
+3
Kak je Cerar obljubljal 2 tir in razvoj no sedaj smo se prodali hrvatom in seveda se moremo podredit in pustit hrvatom razvoj luke. No sedaj je vse pozabljeno noben ne omenja delovnih mest ali škode ki bo trpelo naše gospodarstvo...
Frane Šajn
10. 09. 2015 19.54
+4
Od kar ste odbili nemškega kupca se dogajajo čudne stvari. Ni evropskih sredstev in naenkrat OECD ve najbolje kaj je za Slovenijo dobro kajne!? Poskusite z Ruskimi ali Kitajskimi vlagatelji ali oddajte njim koncesijo za nekaj let. Mislim pa, da bi bilo vredno poskusiti z našimi domačimi ljudmi prodajte nam delnice in rešimo luko. Sami vemo , kako pomembna je zua vzhodne države. Da ne pozabim a avtocestni križ je bil pa odobren ktreditno in poslovno pa se vprašajmo komu najbolj služi. To državo vodijo iz vlade v vlado od osamosvojitve prodani kronani osli.
komar marko
10. 09. 2015 19.46
-3
samo pri TELEKOMU so naredili za 200 MIO EUR škode. Danes je toliko manj vreden. Torej bodo šli do NULE kot pri NLB! V Sobotnio prilogi neki ekonomist piše o imenih in priimkih ki so talali PUFE! Nisem zasledil JJ! Kapiš!
Frane Šajn
10. 09. 2015 19.56
+2
Nekateri bi bili pa resno potrebni izključitve iz komentiranja!
komar marko
10. 09. 2015 19.45
+3
Drugi tir se izplača in še kako. Oddajte KONCESIJO ,. Zakaj cincate? Jap sindrom ZLATIH ROK! Hvala VSTAJNIKI! Kapiš!
korintos23
10. 09. 2015 19.49
-3
komar marko
10. 09. 2015 19.44
+1
Res je. v SLO se ne splača NIČ! Le zakaj? Tudi TEŠ 6 se ni izplačal, pa so ga izgradili. Samo kaj ko imajo vskora vsi politiki iz tistega konca sedaj ZLATE roke. In zakaj se potem nič ne izplača. Poslovanje v skladu z navadami in običaji ljudstva! Kapiš!
sinhron
10. 09. 2015 19.27
+2
Ali so naši projekti tako slabo pripravljeni in nepodprti z ustreznimi ekonomskimi učinki tudi glede na časovnico ali pa OECD namerno preprečuje razvoj luke Koper , ker favorizirajo TRST !?
mertseger
10. 09. 2015 19.23
+6
Do zalednega terminala bodo tovor pa migrantje nosili za majhen denar a ne......očitno imajo tujci načrt za razvoj drugih pristanišč kot luke koper. Država bi morala obvezno zgraditi 2 tir pa ne samo zaradi razvoja luke, novih delovnih mest ampak tudi hitrejše povezave z obalo. Sedaj se vlaki ves čas čakajo po postajah in se nikomur ne da voziti 3 ure do kopra.
poldek_tedy
10. 09. 2015 19.13
+7
Medtem, ko vsi ostali posodabljajo in gradijo nove tire, se po besedah OECD nam to ne izplača. Močno smrdi po lobiranju konkurence Luke Koper. Avstrijci so pametni, svoje tire so posodobili, še preden je OECD ugotovil, da se jim ne izplača ;)
mertseger
10. 09. 2015 19.24
+4
Ne vem kako se potem splača Hrvatom graditi od Rijeke do Madžarske pa je nekajkrat daljša. Naši bedaki pa riti lizat da bodo spet izviseli.
melhi1
10. 09. 2015 19.07
+7
Začnite že enkrat delat ta drugi tir ! Pa če ga rabimo ali pa ne.Samo začnite že nekaj delat in se ne spravljajte k vsaki stvari tako posrano. Če bo narejen se bo sigurno ponucal.Valda se nebomo še dalje po enem vozili.
PujsTekaTeka
10. 09. 2015 18.54
-5
Drugi tir potrebuje samo luka koper torej naj si ga zgradi
maska00
10. 09. 2015 18.51
+5
Sramota za naše zelo plačane strokovnjake da nam drugi ukazujejo kaj bomo delali. Nujno potrebujemo tretji tir. Če ni naša vlada sposobna narediti tretjega tira naj, naj že jutri odstopi, ker je že danes prepozno.