Slovenija

Odzivi: 'Lahovnik dlje časa čutil zadrege in frustracije'

Ljubljana, 08. 07. 2010 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Odzivi na odstop Mateja Lahovnika z mesta gospodarskega ministra niso spodbudni. V stranki Zares pravijo, da je konflikt med Lahovnikom in Golobičem tlel že dlje časa.

Ministrica za kulturo iz vrst Zaresa Majda Širca pa je prepričana, da je v času, v katerem smo, odgovornost toliko večja in jo je treba izkazovati, ne pa "popuščati in odhajati v teh najtežjih časih".

Stranke Zares po besedah podpredsednika stranke Andreja Rusa ni presenetil niti odstop Mateja Lahovnika iz Zares niti njegov odstop iz vlade. "Razumemo njegov odstop iz obeh funkcij kot rezultat zadrege in frustracije, ki jo je Lahovnik čutil že dlje časa," je poudaril. Kot je pojasnil, je takoj po volitvah v stranki stekla intenzivna debata o tem, ali naj Zares stopi v vlado ali ne. Oblikovala sta se dva pola: en pol, ki ga je predstavljal Lahovnik, in drugi pol, ki ga je zagovarjal predsednik stranke Gregor Golobič.

Lahovnik je po Rusovih navedbah zagovarjal, da stranka ne sme v vlado, ker bo to za njo slabo, Golobič pa, da praktično ni izbire, ker so dali volivcem obljubo, ki jo je treba držati, četudi to stranko lahko stane nekaj popularnosti. "Ta dva pola, ta frustracija se je ves čas kazala, ta konflikt je, jaz mislim, med obema, ves čas tlel in tudi ta pogovor je bil zelo intenziven in dinamičen praktično celo leto," je dejal Rus. Dodal je, da sta tako odstop iz stranke kot izstop iz vlade rezultat Lahovnikove nejasnosti, ali naj sodeluje v vladi.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Aljoša Kravanja
Gregor Golobič na vrhu koalicije
Gregor Golobič na vrhu koalicije FOTO: Damjan Žibert

Lahovnik naj bi po Rusovi oceni "ves čas iskal za njega dovolj dostojen izstop iz vlade, ki ga ne bi stal politične popularnosti, hkrati pa tudi ne bi povzročil prehude škode vlade". "Mislim, da je, kot vidite, napletel niz dejanj, s katerimi je sebi omogočil, odprl vrata, našel dober razlog ali povod, da je izstopil iz stranke," je izpostavil. Po Rusovem mnenju je Lahovnik realiziral svojo željo, da ne bi nosil celotne odgovornosti za reševanje gospodarstva iz krize.

Glede pisma Lahovnika premierju Borutu Pahorju je Rus pojasnil, da je Lahovnik v njem govoril o implicitnem konfliktu interesov. "V Sloveniji imamo težave z razumevanjem in revoliranjem problema konflikta interesov," je dejal in dodal, da "tisto, kar se je zgodilo zdaj, ni nič posebnega". Golobič je ostal lastnik v Ultri, čeprav mu je marsikdo po Rusovih navedbah svetoval, naj umakne svoj delež iz Ultre in s tem razreši navidezni konflikt interesov. Vendar pa je bilo Golobičevo stališče, da tega ne bo storil, ker bi bilo vse skupaj navadno pretvarjanje, je povedal. Dodal je, da je po Golobičevem mnenju prav, da so vsa dejstva na mizi in da se tudi upoštevajo, ko Ultra dela, kar počne, tudi pri razpisih. "Tu mislim, da so obtožbe o nekem političnem vplivanju za pridobitev posla Ultre seveda teoretična možnost bolj kot pa kaj drugega," je dejal. Konflikt interesov po njegovi oceni je, ni pa to običajna zadeva.

Rus se je dotaknil tudi odločanja o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Lahovnik je namreč iz Velenja, ima volilno bazo in ima po njegovem mnenju velik konflikt interesov, kar pa za politika ni neobičajno. Lahovniku sicer ne očita, da ima konflikt interesov. Rešitev tega ni, da se Lahovnika izloči kot resornega ministra iz odločanja o Tešu 6, temveč da se to regulira in spremlja, hkrati pa opozarja na konflikt interesov, je dodal. "Čim pridete do uspešnih ljudi, ki so opravljali funkcijo in v gospodarstvu in v politiki, boste zelo hitro prišli do tega, da nekdo, ki je bil direktor nekega podjetja, pa je danes v vladi, je bil direktor nekega inštituta, pa je danes v vladi, ta konflikt interesov ostaja, ključno pa je, da so vse informacije na mizi, da se to budno spremlja in se upošteva pri določanju, kot se najbolje da," je izpostavil.

SDS: Vladno koalicijo držita skupaj le še ideologija in korupcija

Lahovnik na vrhu koalicije.
Lahovnik na vrhu koalicije. FOTO: Damjan Žibert

Tako pravijo v največji opozicijski stranki SDS. Menijo, da predstavniki vlade namesto slovenske iščejo osebno izhodno strategijo. Slovenija je danes še vedno v globoki recesiji, Pahorjevo vlado pa stanje ne skrbi pretirano, so kritični v SDS. "Afere kot Ultra, politično kadrovanje v NLB, razgaljeno omrežje tranzicijske levice v bizarni aferi vračanja bulmastifov, klientelistični najem Pogačarjeve stavbe, politična zloraba policije in sodstva z ustavnim sodiščem na čelu, proizvodnja novih 7000 t. i. izbrisanih itd. spremljajo Pahorjevo koalicijo od samega začetka. Začuda pa so afere, ki bi v normalni demokratični družbi terjale takojšnje zamenjave ministrov, vladno koalicijo prej kot ne še bolj utrdile. Pahor je koruptivna dejanja svojih ministrov vedno nekako opravičil in jih zaščitil. Korupcija je postala vezivo koalicije. Nekaterim posameznikom je tako ozračje očitno začelo presedati. Začeli so se zavedati, da bodo za vztrajanje v korumpiranem podjetju slej ko prej morali plačati ceno," so zapisali na svoji spletni strani.

"Odstopila je ministrica Ploštajnerjeva, pa državni sekretar Klemenčič, odstopil je minister za gospodarstvo Lahovnik, o odstopu razmišlja ministrica Krebsova. Potem ko je Pahorjeva vlada popolnoma odpovedala na glavni fronti spopada z gospodarsko krizo, vse več njenih članov išče osebno izhodno strategijo. Pahorjeva vlada je tako očitno nesposobna, da tega ne moreta več prikrivati niti zamegljevanje z odpiranjem umetnih tem (arbitražni sporazum, balkansko mesijanstvo, namerna dopustitev razbijanja pročelja parlamenta), niti tranzicijski levici očitno naklonjeni mediji z brezplačnikom Dobro jutro in Delom na čelu," so kritični v SDS.

"Kljub temu pa sta ideologija in korupcija v Sloveniji brez močnega neodvisnega novinarstva in neodvisnega sodstva še vedno trdno vezivo tranzicijske levice, ki bo vztrajala do konca. Vladna koalicija, povezana z ideologijo in korupcijo, bo nesposobno vlado z glasovalnim strojem v DZ po vzoru madžarskih socialistov umetno ohranjala pri življenju toliko časa, dokler bankrot ne bo neizbežen. Mogoče bomo v naslednjih mesecih doživeli globlja razkritja vzrokov aktualnih odstopov. Mogoče se bo zadnje razkritje zgodilo šele čez dve leti in bo jasno, da vse osebne izhodne strategije niso bile zgolj osebne. A to v tem trenutku ni važno. Važno in zaskrbljujoče je, da voz našega razvoja drvi strmo navzdol, naš voznik, tj. Pahorjeva vlada, pa se ponovno ukvarja sama s seboj. SDS je pripravila prenovljen in poslabšanim razmeram prilagojen paket konkretnih protikriznih ukrepov, a kaj, ko ga vladajoči zaradi ideoloških razlogov zavračajo. Res, ne preseneča, da je nepreklicno odstopil ravno minister za gospodarstvo," zaključijo v največji opozicijski stranki.

Erjavec obžaluje Lahovnikov odstop

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

"Moram reči, da obžalujem odstop ministra Lahovnika,“ nam je v odzivu na odstop Mateja Lahovnika s položaja gospodarskega ministra povedal prvak Desusa Karl Erjavec. "Že večkrat sem omenil, da gre za dobrega ministra, ki je dobro opravljal svoje delo. To gotovo pomeni oslabitev vlade, ker si težko predstavljam, da bomo v tem času dobili adekvatno in strokovno osebo, ki bi bila pripravljena prevzeti tako zahteven resor," je bil zaskrbljen Erjavec.

Erjavec je povedal, da se je koalicija že sestala na krajšem sestanku, a da o morebitnih novih imenih za gospodarskega ministra še niso govorili.

Zagotovil je, da bo z zdaj že nekdanjim ministrom stopil v stik in mu ponudil članstvo v poslanski skupini DeSUS. "Poskušal bom vzpostaviti stik z njim in mu ponuditi članstvo v DeSUS, ker si ne želim, da bi ga izgubili iz politike. Mislim, da bi bila res velika škoda, če bi zapustil politiko, saj v Sloveniji potrebujemo politike takšnega kova." Kot kaže, pa Lahovnik ponudbe ne bo sprejel, saj je Erjavec kasneje dejal, da sta se že sestala, da pa ima občutek, da se bo Lahovnik popolnoma distanciral od politike.

Erjavec je še izrazil upanje, da bo predsednik vlade Borut Pahor čim prej našel osebo, ki bi bila pripravljena zasesti položaj vodje tako zahtevnega resorja. "Vsi smo videli težave, ki so se pojavljale pri iskanju kmetijskega ministra," je zaključil prvak DeSUS.

'Odstopil eden od najboljših ministrov'

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

"Škoda je, da je odstopil eden od najboljših ministrov, ki mu je bilo veliko do tega, da se zadeve v tej grozljivi situaciji v Sloveniji uredijo," pa so bile prve besede Zmaga Jelinčiča iz SNS. "Lahovnik je bil tudi proti temu, da bi se politični veljaki okoriščali po dolgem in počez. Veseli pa me, da se bo spet usedel v poslanske klopi."

Prvak SNS ob tem pričakuje, da bo Lahovniku sledila tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. "Tudi ona je namreč že povedala, da se ne vidi več v tej ekipi." Nič čudnega, ocenjuje Jelinčič, saj se kaže "grozljiva kriza vladanja, grozljiva nesposobnost vladajoče strukture in grozljivo privatiziranje državnih resursov. Za vlado bi tudi sicer rekel, da je sploh ne vodi več predsednik Pahor, ampak notranja ministrica Katarina Kresal."

Na vprašanje, ali na podlagi vsega tega pričakuje predčasne volitve, je Jelinčič odgovoril, da do tega v Sloveniji praktično ne more priti, saj jih zakonodaja ne dovoljuje. "Poleg tega ne vidim nikogar, ki bi bil tako neumen, da bi dve leti pred koncem mandata prevzel to težko breme. Slovenski volivci, kot jih poznamo, namreč nimajo prav dolgega zgodovinskega spomina, zaradi česar bi pozabili, kdo je zakuhal vse skupaj, in na koncu bi bil kriv tisti, ki je prevzel nase to godljo in jo skušal rešiti."

'Nihče ni nezamenljiv'

Na Lahovnikov odstop so se odzvali tudi v Mladem forumu SD. Pravijo, da pozdravljajo njegov odstop, saj so že pred časom opozarjali, da gospodarska politika v državi ni ustrezno vodena. Pahorja so tudi pozvali, da naj na mesto gospodarskega ministra predlaga politika s strokovnimi izkušnjami ter željo po reševanju gospodarske krize, za katere reševanje je kot prvo pristojno prav gospodarsko ministrstvo.

Minister za promet in podpredsednik SD Patrick Vlačič je ugotavljal, da bo očitno treba poiskati novega človeka. "Težki časi so za delo v tem trenutku in verjetno vsak minister vidi, da je to tudi izhod iz te težke službe. Vsak ima težke naloge in vsak te odločitve sprejema pri sebi," meni Vlačič, ki sicer pravi, da ni nihče nezamenljiv.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič pa je glede odstopa Lahovnika dejal, da "se že išče novi", kdo bi to lahko bil, pa Kontič ne ve. Očitke Golobiču, ki jih je v pismu premierju navedel Lahovnik, Kontič težko komentira, "bolj kot za konflikt, ki je bil opažen v tem pismu, mislim, da gre za konflikt interesa med Lahovnikom in Golobičem".

Poslanec SD Dušan Kumer je menil, da je Lahovnikov odhod za vlado kot "prometna nesreča". Meni pa, da zdaj ni čas za rekonstrukcijo vlade, temveč "morajo delati".

Svetlik: Ne vem, kdo bi ga lahko zamenjal

Ivan Svetlik
Ivan Svetlik FOTO: Damjan Žibert

Minister za delo Ivan Svetlik je danes odgovoril na vprašanje novinarjev, kaj odstop ministra za gospodarstvo Lahovnika pomeni za državo v času krize. Pravi, da država ni v "tako hudi krizi, da ne bi mogli počakati 14 dni na novega ministra". Svetlik pa, kot je dejal, ne ve, kdo bi lahko bil Lahovnikov naslednik na položaju ministra za gospodarstvo.

'Narobe svet'

LDS Lahovnikovega odstopa zaenkrat ne komentira.

"Imamo paradoksalno situacijo, ko odstopa minister, ki se je držal zakona in ki je opozoril na nezakonitost. Tisti, ki bi naj te nezakonitosti opravljal, pa bo očitno ostal v vladi. Skratka, narobe svet," se je odzval predsednik SLS Radovan Žerjav. Pahorja je Žerjav ob tem ponovno pozval, naj pojasni svoje stališče glede "konflikta interesov, ki ga očitno nekateri ministri v njegovi vladi imajo."

O možnosti, da bi Lahovnik prestopil v SLS, je Žerjav dejal, da je njihova stranka odprta in da bi bila "sposobnega moža" zagotovo vesela vsaka politična stranka. O možnosti, da bi v primeru morebitnega izstopa Zares iz koalicije vanjo pristopila SLS, pa pravi, da "SLS sodelovanje v takšni vladi, kjer vladajo takšne razmere med koalicijskimi partnerji, ne zanima". "Ne bomo sodelovali v takšni vladi, kjer posamezne koalicijske stranke znotraj koalicije pravzaprav delujejo ena proti drugi," je dejal.

NSi: Sedanja slovenska vlada se požvižga na zakone

Odzvali so se tudi v Novi Sloveniji in pravijo, da so nad dogodki v vladi zaskrbljeni. Menijo, da ima Lahovnikov odstop širše razsežnosti. Sicer je to njegova legitimna pravica, a zaskrbljujoče je, zaradi česa je do tega prišlo, pravijo. "Sprašujemo se, ali predsednik vlade še nima dovolj jasnih argumentov, da odslovi ministra Golobiča. Mar ni dovolj jasnih dokazov, da minister Golobič kot solastnik Ultre ves čas dela za lastno korist in v nasprotju z obstoječo zakonodajo? Predsednik vlade Borut Pahor mora slovenski javnosti pojasniti zadnje dogajanje v vladi, predvsem pa, ali je minister Lahovnik odstopil zaradi nezakonitega ravnanja njegovega dosedanjega strankarskega predsednika. Vsekakor pa zadnji vladni dogodki dokazujejo, da v slovenski vladi manjkajo vrednote, človeškost, spoštovanje zakonov in delo za skupno dobro. Bolj kot skrb za državo in državljane, skrbijo nekatere ministre lastne koristi,“ poudarjajo v NSi in dodajajo, da mora Pahor takoj najti novega ministra, ki se bo spopadel z reševanjem posledic gospodarske krize. Poudarjajo pa tudi, da od Pahorja pričakujejo, da odslovi Golobiča. "Dosedanja praksa pa žal kaže, da se sedanja slovenska vlada požvižga na zakone in svojo verodostojnost. Kako naj takšna nekredibilna vlada prepriča državljane, da je potrebno varčevati in spoštovati zakone?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avstralec
10. 07. 2010 03.41
lahovnik je razvajena podgana, ki rada sliši ploskanje
Adolph
09. 07. 2010 17.17
Lahovnik je fejst poba, jaz mislim, da se bo vrnil v politiko ,ko ko bo lahko tudi kaj premikal . . ..
Darko32
09. 07. 2010 08.22
Lahkovnik je zelo dobro povedal sinoči glede samoodgovornosti in morale. Golobič je po vseh podatkoh čedalje večji prevarant. Takšna ideologija bo pokopala njegovo stranko in celotno SLovensko politiko, saj izgubljajo zaupanje vsi po vrsti.
glumac000
09. 07. 2010 08.19
Golobič je največji pokvarjenec kaj jih je-TAJKUN kateri se je še pred petimi leti s kolesom fural zdaj pa ima (kdo ve koliko) miljonov €€ in to našega denarja
Kaja Kova? 1
09. 07. 2010 08.17
Po tem dejanju, ko je dal odstop,je edini, ki ga je sram, da je Golobič še v vladi in da Pahor podpira lažnivce in prevarante.Bravo Lahovnik, lahko pogledaš vsakemu v obraz.Škoda da imamo tako vlado, brez moralni načel.
Domen Selan 1
09. 07. 2010 08.07
Erjavec, presenečaš me... Delaš dobro potezo z povabilom Lahovnika. =)
Domen Selan 1
09. 07. 2010 08.06
Golobič naj odstopi.. in bo primer rešen ! Tajkun!
Robberto
09. 07. 2010 07.16
Mogel bi biti bolj obratno; Lahovnik bi mogel ostati, VSEH!! ostalih bi mogel odstopiti. Časa socialisem je konec, in če Slovenija želi možnosti do pozitivnega prihodnosti bi bilo treba precej spremeniti.
roman.lovsin@gmail.com
09. 07. 2010 06.47
Namesto da bi se Pahor ukvarjal z zgodbo, ki jo je povedal Lahovnik se ukvarja pa s samopodobo. Kar se pa tiče Golubiča in frustracije je pa hudo, če je človek toliko zafrustriran da ne ve da je zafrustriran. Napihnjen je kot helijev balon in upam, da bo vsaj Kosova komisija potrdila dejstva, za katera ve po mojem mnenju celo Pahor. Kdo bi lahko zamenjal Lahovnika?? Po moje kar Tonček Balonček, saj ima podobne izjave kot Golubič!
SEBASTI
09. 07. 2010 06.36
"Tu mislim, da so obtožbe o nekem političnem vplivanju za pridobitev posla Ultre seveda teoretična možnost bolj kot pa kaj drugega," pravi golubovič. NE golubovič v tvojem primeru je to praktična realnost.
kernc
09. 07. 2010 05.10
Lahovnik je car.
Buena Vita
09. 07. 2010 00.08
smrkec1
08. 07. 2010 23.41
Svetlik: Ne vem, kdo bi ga lahko zamenjal Grebatorjev se pa res ne manjka. Samo če se jih zraven spusti pa jih je več kot preveč. Dokler je še kaj v koritu se bo zmeraj kakšen najdu.
Ljubimir
08. 07. 2010 23.31
RADO62 08.07.2010, 23:26 0 Korupcija je postala vezivo koalicije. se ponavlaš
RADO62
08. 07. 2010 23.26
Korupcija je postala vezivo koalicije.
princek
08. 07. 2010 23.20
he he, ko so bile volitve in so na veliko obljubljali, se je Kumer vozil naokrog v rdečem fičku, Pahor pa v katrci.... v dveh letih so naš standard spravili na raven, kot smo jo imeli v času fičkov in katrc... Pa naj še kdo reče, da ne držijo predvolilnih obljub!
Buena Vita
08. 07. 2010 23.04
MADONA PAHOR SE JE REINKARNIRAL V TERMINATORJA--SLOVENIJO JE POGNAL V SREDNJI VEK,ČAS ČAROVNIC IN VELEBOGOV
Tonček Balonček
08. 07. 2010 22.10
Škoda je, da je Jnašpa na dopustu, gotovo bi razdrl kakšno žaltavo, kot se pać za slovenskega Martina Krpana spodobi!
playback
08. 07. 2010 21.15
Lahovnik, bil si edini vredu minister. Spoštujem te, spoštujem tvoj odstop in držo. Posebej pa te spoštujem zato, ker si tako dolgo vzdržal med to komunistično bando.
playback
08. 07. 2010 21.12
Težko je trem ortodokasnim narcisom, od katerih je ena še blond, dopovedati, da se motijo, da so zanič, da nimajo nič v glavi in, da morajo oditi. Dokler bodo ti trije držali skupaj, bo vlada še delovala. Kako, pa je že drugo vprašanje.Posebej dokler bodo imeli ob sebi še ritopika Erjavca. Uboga Slovenija, ubog narod. Tega si nismo zaslužili, saj smo pregovorno delavni in skrbni.