Slovenija

Odvetniška zbornica zaradi preiskav pri odvetnikih zahteva nadzor nad odgovornimi za preiskavo

Ljubljana, 16. 12. 2015 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odvetniška zbornica po sicer neuradnih informacijah zahteva ukrepanje in izvedbo službenega nadzora zoper odgovorne za izvedbo hišnih preiskav v preiskavi Perutnine Ptuj pri odvetnikih. Ti niso osumljenci, a so preiskavo vseeno izvedli.

Zoper odgovorne za izvedbo hišnih preiskav v preiskavi Perutnine Ptuj pri odvetnikih, čeprav ti niso osumljenci, odvetniška zbornica zahteva ukrepanje in izvedbo službenega nadzora, je neuradno izvedela STA. Prav tako zbornica zahteva, da se pristojni do nadaljnjega izogibajo preiskav odvetniških pisarn, ko odvetniki niso osumljenci.

Zbornica je svojo zahtevo naslovila na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, je še izvedela STA. V vednost pa so zahtevo naslovili še na predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Policija
Policija FOTO: Blaž Garbajs

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v začetku decembra zaradi domnevno spornih dejanj uprave Perutnine Ptuj preiskali tudi odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, čeprav odvetniki niso bili med osumljenci.

Odvetniška zbornica se je zaradi tega obrnila na ustavno sodišče, kjer so s pritožbo spodbijali odredbo okrožnega sodišča, ki je bila podlaga za hišne preiskave. To je do končne odločitve prepovedalo nadaljnje preiskovanje zaseženih listin. Zaseženo je morala policija zapečatiti, morebitne kopije pa uničiti.

Vložena je bila tudi pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o odvetništvu, in sicer ustavnosti zakonske ureditve hišne preiskave, kadar se ta dejanja opravijo pri odvetniku. A tako pritožbo ima ustavno sodišče že v obravnavi, odvetniška zbornica jo je vložila lani po preiskavah pri odvetnikih Boška Šrota in Andrijane Starina Kosem. Že takrat so odvetniki dosegli, da se do končne odločitve ustavnega sodišča prepove preiskovalna dejanja, povezana z zasegi pri odvetnikih.

In prav zaradi te že znane odločitve ustavnega sodišča je odvetniška zbornica poslala svojo zahtevo na omenjene naslove. Zbornica neuradno meni, da gre ob izdaji odredbe in izvedbi preiskave pri neosumljenih odvetnikih za zavestno ravnanje in kršitve več ustavnih pravic.

Predsednik odvetniške zbornice Roman Završek je že prejšnji teden opozoril na neodgovorno izdajanje sodnih odredb za preiskavo odvetniških pisarn, čeprav odvetniki niso osumljeni, saj da bi morali biti sodniki seznanjeni s preteklimi odločitvami ustavnega sodišča. Od tožilstva oziroma policije pa je neodgovorno, da predlaga tovrstne odredbe, je takrat za STA še dejal Završek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fafajonka
16. 12. 2015 19.28
+4
Moj sin je rekel,da bo, ko bo velik, bo lopov, če ne bo šlo, da bo pa odvednik, pa sem ga okoli ušes in mu zabičal, da ne sme nikomur praviti osebnih stvari in ne izdajati poslovnih skrivnosti, da ga kdo ne prehiti.......:-)
kauk
16. 12. 2015 19.28
+2
bogi odvetniki. v mojih očeh tisti ki ščiti barabo in manipulira z zakoni ni nič dosti boljši od barabe same.
Ost1234
16. 12. 2015 20.18
Slabši od barab. Če bi bile barabe bolj pokvarjene, bi se branile -same ...
nevica
16. 12. 2015 19.26
+1
Ahahaha, ne morem verjeti, cel ceh je skočil pokonci, ker jim je nekdo malce na prste stopil. Spet zarota popolnoma enakovredna tisti iz dravniške zbornice. Poštenje je tu neznan pojm.
sosed5
16. 12. 2015 18.13
+5
kako je pravno vse lahko zavit v celofan. Dokazi pridobljeni pri odvetnikih, niso dokazi!!!!!!. Lepo jih je treba prosit, da naj nekaj dajo oz. izročijo, če jim bo oz kaj jim bo. hmm