Slovenija

Odvetnik: Rop ni lagal

Ljubljana, 24. 12. 2007 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janšev zahtevek za tožbo v zvezi z dogovarjanji o incidentih v Piranskem zalivu je treba zavrniti, meni Ropov odvetnik.

Ko sta se Rop in Janša še rokovala ...
Ko sta se Rop in Janša še rokovala ... FOTO: Dare Čekeliš

Tožbeni zahtevek predsednika vlade Janeza Janše zoper nekdanjega premiera Antona Ropa v zvezi z izjavami o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu leta 2004 je neutemeljen in ga je treba kot takega zavrniti, je v odgovoru na tožbo zapisal Ropov odvetnik Emil Zakonjšek. V obrazložitvi Zakonjšek navaja, da tožnik obravnava neavtoriziran Ropov zasebni pogovor z novinarjem in ne uradnih izjav, spominja pa tudi, da za javno osebnost, kakršna je predsednik vlade, ne veljajo isti kriteriji glede posega v osebnostne pravice. Janševi odvetnici Nini Zidar Klemenčič sodišče odgovora še ni vročilo, zato njegove vsebine še ne more komentirati.

Kot je pojasnila Zidar Klemenčičeva, bo vsebino odgovora lahko komentirala šele, ko ga bo uradno prejela. To se bo predvidoma zgodilo v četrtek, nato pa ga bodo v odvetniški pisarni preučili in pripravili pripravljalno vlogo, v kateri bodo odgovorili na vsebino odgovora tožene stranke.

Zakonjšek v odgovoru na tožbeni zahtevek poudarja, da dejanska podlaga tožbenega zahtevka ne temelji na dejstvih, "temveč jo je tožeča stranka oblikovala s subjektivno interpretacijo dogodkov, zato je tudi pravna kvalifikacija zahtevka zmotna".

Sporna izjava

Janez Janša je 29. avgusta na ljubljansko okrožno sodišče vložil civilno tožbo proti poslancu SD Antonu Ropu. Janša s tožbo zahteva javni umik izjave in javno opravičilo Ropa za njegove neresnične izjave o domnevnem dogovarjanju med Janšo in hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu leta 2004. Pred tem je Janša pozval Ropa k umiku izjave. Ker do tega ni prišlo, je uresničil napovedi in vložil civilno tožbo.

Kot pojasnjuje Ropov odvetnik, pri sporni izjavi, ki jo je predvajala nacionalna televizija, ni šlo za uradno izjavo za medije, pač pa je novinar Vladimir Vodušek "nezakonito, brez vednosti in dovoljenja toženca snemal celotni neformalni telefonski pogovor". Dejstvo, da Rop v tem primeru ni izkoristil pravice do tožbe novinarja, "pa ne pomeni, da se lahko deli iztrganih neavtoriziranih izjav iz nezakonito posnetega telefonskega razgovora uporabijo kot temeljni dokaz v tem pravdnem postopku". Tudi ostali mediji naj bi se, kot dokazuje toženec, v svojem poročanju sklicevali prav na omenjeno izjavo.

Rop naj ravno tako ne bi podal trditev o dogovarjanju o incidentih, kot navaja tožeča stranka, temveč je večkrat za različne medije pojasnil, da bo vsebino pogovorov pojasnil pred pristojnimi organi. "Vsebinska analiza toženčevih izjav dokazuje, da ni lagal in žalil tožnika. Povedal je, da je informacijo o incidentih v Piranskem zalivu kot tedanji predsednik vlade dobil od direktorja Sove ter izrazil svoje mnenje, da je bil in je še vedno prepričan, da so dejstva, ki mu jih je povedal direktor Sove resnična, saj so jih potrdili nadaljnji dogodki," je zapisano v odgovoru na tožbo.

Ropov odvetnik zavrača tudi zavestno poseganje v osebnostne pravice prizadetega, saj gre pri premierju Janezu Janši za t.i. absolutno javno osebnost. Poleg tega se sporne izjave ne nanašajo na zasebno področje, pač pa na "prvovrstno politično temo, o kateri je javnost upravičena in mora biti obveščena".

Odvetnik navaja, da dejansko stanje obravnava tudi komisija DZ za nadzor obveščevalno varnostnih služb. Iz medijskih objav o ugotovitvah komisije pa "je mogoče zaključiti, da je komisija ugotovila obstoj možnosti, da so incidenti bili usmerjeni in kontrolirani ter da so s tem povezani tudi slovenski politiki".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Janša spremenil izjave

Kot opozarja Zakonjšek v odgovoru na tožbo, je Janša spremenil svoje izjave, saj je najprej trdil, da se v času, ko je bil v opoziciji, ni nikdar pogovarjal s predsednikom HDZ in vlade o incidentih v Piranskem zalivu, kasneje pa je svoje besede spremenil in zatrdil, da so pogovori s Sanaderjem potekali v smeri umirjanja situacije. Poleg tega je Janša v intervjuju, objavljenem v tedniku Mag, incidente povezoval z volilnim uspehom svoje stranke, česar Janša ni nikdar javno zanikal. Vsebina tožnikove izjave tako potrjuje, da incidenti v Piranskem zalivu niso nastali spontano, piše v odgovoru na tožbo. Ta izjava se sklada z nezakonito pridobljeno Ropovo izjavo za TV Slovenija.

Več dejstev torej po Zakonjškovem potrjuje, da je imel Anton Rop "več kot utemeljene razloge verjeti v informacije, ki mu jih je posredoval direktor Sove".

Ropov odvetnik trdi, da je utemeljen dvom, da bi bila s toženčevimi ravnanji prizadeta Janševa čast, o čemer tožeča stran ne podaja nobenega dokaza. "Z neresničnimi trditvami tožnikova čast v nobenem primeru ne more biti prizadeta. Prav tako pa ni nobenih dokazov, da bi zaradi razčiščevanja vprašanj v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu bil prizadet ugled tožnika v družbi," navaja Zakonjšek. Po njegovem je treba sporno razpravo zato "opredeliti kot političen konflikt, ki pa ga lahko še vedno razumemo kot kritiko političnega delovanja konkretnega politika v konkretnih političnih razmerah, ne pa kot napad na njegovo osebnost in žalitev njegove osebnosti".

Janša proti Ropu

Rop je 17. junija zanikal, da bi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) pred volitvami leta 2004 prisluškovala predsedniku SDS in sedanjemu premieru Janezu Janši. Potrdil pa je, da so se prisluhi nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader.

Medtem ko člani parlamentarne komisije do zdaj uradno niso dosegli soglasja glede resničnosti Ropovih izjav, pa je posebna vladna komisija za oceno dela Sove v svojem petem, zadnjem poročilu zapisala, da Sova ne razpolaga z dokumenti, ki bi potrjevali izjave Ropa, da sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
28. 06. 2008 08.12
rop ni lagal, janša ne laže, kdo je potem tu lažnivec? na vse zadnje bomo spet krivi državljani slovenije. plačali bomo pa itak vse to, mar ne? to se pravi, krivci smo mi!!!!!!
mac4_m
27. 12. 2007 23.40
Vsaka približno resna obveščevalna služba snema prisluhe. Če so posneli obstaja dokaz. V tem primeru bi bila izdajalca domovine oba, prvi, ki je režiral incidente in drugi, ker je o izdaji molčal tri leta in dopustil da je taka oseba ne samo ostala nekaznovana temveč prišla na oblast. Če si je izmislil, potem je debil, ki je za lastno promocijo pripravljen na mednarodni incident. Vvsakem primeru težka sramota za obveščevalce in za državo. Človek se sprašuje, kako je lahko taka oseba (v obeh primerih) lahko najmočnejši človek v državi. Butalci so čisti amaterji za našo politiko...Nesposobnost..kriminal...korupcija, nesposobnost...kriminal...korupcija....
kritika@email.si
26. 12. 2007 16.58
doki007, študiran? a so vas to učili v gimnaziji? če si sploh bil tam...v kar močno dvomim. svetujem ti najprej socializacijo v družbo (če ni prepozno) in nato intenzivno izobraževanje, da dohitiš svoje vrstnike (če ni prepozno). pa srečno!
kritika@email.si
26. 12. 2007 16.56
Problem naše države in družbe je, da smo preveč (umetno) razdvojeni in se enotno ne upremo svinjarijam, ki jih počnejo (enotno) naši politiki. Edino korist iz takšnega stanja imajo SAMO politiki, pa še to pogojno, ker tudi oni živijo v taisti družbi!
User300173
26. 12. 2007 10.30
Obmejni spori? Pred zaupnico v parlamentu smo imeli Hotizo. Zaupnica potrjena, Hotize ni več. Kako lahko verjamem takim naključjem? Piranski zaliv je preveč očiten? Vsekakor malo peče. Za nasvet o zunanji politiki bom povprašal na št 051-880-707(FBI), saj sem samostojen in "neodvisen." Primorec. Primorec
kriss714@amis.net
26. 12. 2007 07.38
Pionirček, saj vsi vemo, kaj je res. Samo zdaj bojo nategovali sojenje še par let, vmes bojo pa zahtevali višje plače, banda feminajzerska. Res je čas, da si poiščemo najugodnejšega okupatorja, bomo vsaj dostojno živeli.
pionircekMirko
26. 12. 2007 05.25
Državljani smo lahko besedilo tožbe takoj prebrali, saj je bila javno objavljena. Kako pa je s tem odgovorom na tožbo? Če že tako na veliko sučejo jezik, naj pa še imajo jajca in omogočijo državljanom, da tudi odgovor na tožbo sami preberemo, ne pa da moramo to poslušati iz tretje roke. Se že po tem vidi, kdo kaj skriva in kdo ne, se mi zdi.
purinoli
25. 12. 2007 18.23
DarthRevan, o tem se pa strinjava. Sva že (najmanj) dva.
DarthRevan
25. 12. 2007 18.16
Purinoli, to, da ne živimo v normalni državi, že vem.
purinoli
25. 12. 2007 18.15
DarthRevan, čeprav bi bil že tisti video dovolj, da bi se v normalni državi vsak politik za vedno poslovil od tega poklica, je pa takih packarij gotovo še več. Sicer je pa vernikom ene ali druge opcije težko kaj dopovedati. Lahko jih najdejo na javnem mestu s hlačami dol, pa bodo trdili, da so oblečeni za v opero. Jaz imam kritično distanco do vseh. Ostaja pa dejstvo, da se je Rop v tem primeru malo pokakal, pa ne ve kje bi dobil ustrezen izhod v sili. Toalet papir za rabote LDS ne bo dovolj.
doki007@email.si
25. 12. 2007 17.57
joj ,....te nalepke vam grejo tko za nohte ,....joj da ne bi govoril kaj dobivajo nekateri janševi ,....poglej predaliča če ga poznaš več kot 10000EUR plače dobiva ,....pravijo ker je tako pameten da sedi povsod zraven ,....v parlamentu ni pa besede reku ,....gleda pa kot na smrt obsojen ,....vse to je grasuplje ,...!!!! ----pa ni on edin še bi lahko našteval ,...lahko začnem že pri janši ,....kolk je janša zaslužu že ko je bil v opoziciji ....??? kaj misliš ...????
alkimist@email.si
25. 12. 2007 17.36
Doki 007 Nalepke praviš kake nalepke???Mater mate kratek spomin.A veš kdo je izdeloval nalepke za podaljševanje registracije ki smo jih par let morali lepit vsako leto ob registraciji avtomobila??No kdo jih je izdeloval.in kdo je solastnik te firme ki jih je izdelovala . Te bebava nalepke si je lahko izmislila le LDS in noben drug. Še dobro da je Virant naredil malo reda v državni upravi da se te lene riti kam zmigajo.Te riti zajedalske od katerih nimamo državljani nič imajo višje plače kot gospodarstvo jao jao...
DarthRevan
25. 12. 2007 17.25
Purinoli, tudi tisti video Rop-Janković je neka rezervna varianta za vas...nimate drugega in potem kar naprej s tem prihajate na plan...
doki007@email.si
25. 12. 2007 17.12
kritika ,....ti si pa res študiran ,....ha ha ha ha......!!!
kritika@email.si
25. 12. 2007 16.59
doki007, ti si hodil na gimnazijo? jaz sem pa mislil, da te je ulica vzgajala... mogoče bi pa Michael Moore moral posneti film tudi o našem šolstvu, če takšni kot ti končajo gimnazijo.
purinoli
25. 12. 2007 13.02
Politik.....neavtoriziran......zasebni pogovor. Naj že enkrat dojame, da to preprosto ne gre skupaj. Kar je rekel je rekel. Dokaze na dan, da bomo videli in slišali še mi, ki jih plačujemo. Vse bolj se mi pa dozdeva, da se ven vleče z nekimi rezervnimi variantami. Ne bo šlo.Preprosto zato, ker tudi, če bi se JJ res dogovarjal, pač ni tako neumen, kot Rop, da bi se pustil ujeti. Za Ropa obstaja video, ko Jankoviču zabrusi, da ga je on (Rop) nastavil za šefa Mečkatorja.....
manjakranjc@hotmail.com
25. 12. 2007 12.29
ubi-belčka, hvala, ker še obstaja nekdo, ki jasno(brez zvitih besed) pokaže pamet in primitivnost levih.
doki007@email.si
25. 12. 2007 12.28
zgleda so me grdo zbrisal ,....ne vem zakaj očitno ker pišem resnico ,....! -----manja kranjc ......jst sem hodil na gimnazijo in pol naprej ,....!!!!! alkimist ,.....a si prfuknjen ,....kak denar je dal golobič v žep ,...od kakih nalepk ,..?????? ...------kaj pa ta naš zmazek logotipa za evro -predsedovanje ,....kdo bo dal pa tam denar v žep ,...???? ---a se ti ne zdi da zgleda kot neka ženska ki kaže svojo fračo ,....!!!!!!
alkimist@email.si
25. 12. 2007 12.09
Doki007 Jaz sem samo omenil izjave G ropa.JJ nisem niti omenil ne vem zakaj ga ti?Maš probleme z njemu jaz jih nimam.Pa tud problemov z G Ropom nimam,omenil sem samo kar je g.Rop sam povedal o nastavitvah ljudi na položaje.To kar se očita aktualni oblasti je prejšnja počela še bolj arogantno da ne omenjam bedastih nalepk na avtih ki smo jih palčevali direkt Golobiču v žep.pa z tem nihče ni mel problemojv a ne.Sedaj pa zares al za hec spet pametuje o novi liniji vladaja jao jao za posrat.G Toš in jegove napovedi pa niso vredne komentarja.Do sedaj se niti ena njegava napoved ni uresničila. Pa da ne bo pomote vse kar sem rekel je obče znano in ne sloni na domnevah.kar poglejte si zapise v dnevnih občilih..
doki007@email.si
25. 12. 2007 12.02
manjakranjc ,....kaki srednji ,....jst sm že končal šolanje in sem zaposlen ,....če te zanima ,...!!!! ----tolk napak kolk si jih naredila ,....a te kdo tepe kaj moraš pisat ,..????!