Slovenija

Vlada sprejela predlog interventnega zakona o odstrelu volkov in medvedov

Ljubljana, 12. 06. 2019 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Grešovnik / 24UR ZVEČER
Komentarji
289

Medtem ko so prebivalci številnih vasi trepetali pred namnoženimi volkovi, ki so jim poklali živino in v strah spravljali otroke, je resorni minister Zajc mencal. Na koncu ga je prehitela kmetijska ministrica in spisala interventni zakon, ki predvideva odstrel 11 volkov in 175 medvedov. Vlada pa je na dopisni seji predlog interventnega zakona o odstrelu sprejela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vendarle odstrel volkov in medvedov?
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Vendarle odstrel volkov in medvedov?
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Zajc o odstrelu zveri
    07:42
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Zajc o odstrelu zveri

Po več mesecih boja je kmetom končno uspelo prepričati pristojne, da je volkov in medvedov preveč in da so postali grožnja ne le za živali, ampak tudi za ljudi. Mame tako govorijo, da si otrok ne upajo več samih puščati na dvorišču, ker smo preblizu gozda in smo volka že občutili, otroke pa je strah.

Da o škodi, ki jo imajo kmetje zaradi pomorov krav in drobnice, ne govorimo. Po grožnjah kmetov, da bodo šli na ulice, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec spisala in napovedala interventni zakon za nujen odstrel 175 medvedov in 11 volkov, po tem pa je v igro stopil minister za okolje in prostor Simon Zajc s sporočilom, da bo interventni zakon vendarle vložilo njegovo ministrstvo, ker je pristojno za to področje.

Domačinka: Otroci že malo fantazirajo o tem volku

Divjad že dolgo ni več edini plen volkov, ki postajajo vse bolj pogumni in se, pripovedujejo zaskrbljeni prebivalci Davče nad Selško dolino, sploh ne bojijo približati vasem.

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog Zakona o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave. Temeljni cilj zakona je interventni poseg v populacijo rjavega medveda in volka in s tem ustavitev rasti gostote obeh populacij. Povečanje gostote obeh vrst je po besedah vlade povzročilo, da so te živali v zadnjem obdobju spremenile način obnašanja, in tako predstavljajo neposredno grožnjo za prebivalce in njihovo premoženje.

Domačinka Andreja Božič pravi: "V bistvu ravno pri nas je bil prvi primer volka v teh krajih. Že lansko jesen nam je pojedel ponija. Vsi smo bili prestrašeni. Otroci zdaj že malo fantazirajo o tem volku. Vsak šum, ki se sliši v gozdu, pravijo, da je volk."

Pri Božičevih se otroci pred hišo igrajo le še pod budnim očesom starejših. A tudi oni se ne počutijo več varne, pravijo domačini.

Občinski svetnik v Železnikih in domačin Božo Prezelj razlaga: "Prestrašeni smo, ker samo gledaš, kje ga boš srečal."

Božičeva pa doda: "Nimaš več tistega zaupanja, da bi otroke pustil same, da bi se lepo igral, ves čas jih moraš nadzorovati."

Do zdaj uspešnejši aktivisti, kmetje že dlje časa zahtevajo odstrel

Pred dobrim mesecem je bila vsa pozornost usmerjena na Bloke. Kmetje na robu obupa so stisko in nemoč večkrat z jasnimi zahtevami pokazali tudi pristojnim na ministrstvu. Zahtevali so "takojšen odstrel živali, tukaj ni debate".

Minister Zajc pravi, da mu premier Šarec zaenkrat ni dejal, da z njegovim delom ne bi bil zadovoljen.
Minister Zajc pravi, da mu premier Šarec zaenkrat ni dejal, da z njegovim delom ne bi bil zadovoljen. FOTO: POP TV

A zgodilo se ni nič, v Sloveniji zadnja tri leta nismo izvajali odstrela, protestni boj pred vrati ministrstva pa so dobivali aktivisti za zaščito živali.

Aktivisti so prepričani: "To je čista groza. Nekdo pride na tvoj dom, te izžene, te ubije. Tisti, ki vas hočejo ustrašiti, se pravi, predvsem kmetje, imajo na koncu koncev koristi, ker sodelujejo tudi z lovci."

Roman Žveglič, podpredsednik Sindikata kmetov, pa odgovarja: "Ne govorite mi, da posegamo v življenjski prostor divjadi. Divjad posega v naš življenjski prostor!"

Prenamnoženo populacijo volkov bo zdaj, kot vse kaže, država reševala z interventnim zakonom, ki poleg 11 volkov predvideva tudi odstrel 175 medvedov. A črke na papirju niso dovolj, opozarjajo domačini.

Prezelj: "Odleglo nam bo šele, ko bo volk ustreljen, prej pa ne."

Zajc: Pričakujemo, da bo zakon sprejet v nekaj dneh

Zakaj se je odzval tako pozno, nam je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil minister Zajc, ki se je soočil s podpredsednikom krajevne skupnosti Davča Gregorjem Kodrom, ki je tudi imel bližnje srečanje z volkovi.

Potem ko v Sloveniji kar tri leta nismo izvajali odstrela, danes pri nas živi 12 tropov s po petimi do desetimi volkovi. Še huje je z medvedi, okoli 1000 jih živi v naših gozdovih, po oceni ministrstva bi pa bi morala biti ta številka vsaj polovico manjša.

Kot je povedal minister, sta tako volk kot medved v Sloveniji zaščiteni vrsti. Za oba so na ministrstvu že pred meseci pripravili odlok o odstrelu, vendar ga je zadržalo upravno sodišče. 

"Zdaj zato v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom pripravljamo zakon, ki bo šel po nujnem postopku, zato se pričakuje, da bo v nekaj dneh sprejet," pojasnjuje.

Koder odgovarja, da ga odgovor ministrstva razveseljuje, vendar pravi, da je namenjen Notranjski in Blokam, njihovemu koncu, kjer se v šestih občinah (občine Tolmin, Idrija, Bohinj, Železniki, Cerkno, Gorenja vas - Poljane in Žiri) prav tako pojavljajo volkovi, pa ne. "Upam, da bo minister prisluhnil tudi nam."

Predlog interventnega zakona predvideva odstrel 175 medvedov.
Predlog interventnega zakona predvideva odstrel 175 medvedov. FOTO: Miha Krofel

Zajc pojasnjuje, da sta prišla prva na vrsto volkova na Blokah, ker sta povzročila največ škode. "In tudi brez interventnega zakona se tako odločbo da sprejeti, vendar na podlagi vloge Zavoda za gozdove, ki je to vlogo tudi podal in je bila sprejeta. Če bodo take vloge že pred sprejetjem zakona prišle na Arso tudi z drugih koncev, bodo tudi na teh področjih že izvedene," odgovarja Zajc in dodaja, da se bo pri odstrelu upoštevalo tako bližino prebivalcev in pogostost stikov, tako da bodo gledali na vsa območja Slovenije.

Koder je ob tem opozoril, da sta tudi občini Gorenja vas - Poljane in Žiri podali neposredno vlogo za odstrel volka, Zajc pa pojasnil, da mora biti vloga dobro utemeljena: "Če ni, Arso zahteva dodatno obrazložitev."

'Predlog zakona so prepisani naši odloki, mi pripravljamo boljšo utemeljitev'

Zakaj pa se ni odzval prej? Zajc se brani, da so se odzvali že pred meseci, a je sodišče zadržalo njihov odlok, zato so zahtevali revizijo in začeli pripravljati obrazložitve za sodišče.

Gregor Koder pristojne opozarja, da ne bodo odnehali in da niso drugorazredni državljani.
Gregor Koder pristojne opozarja, da ne bodo odnehali in da niso drugorazredni državljani. FOTO: POP TV

"Kar pa zadeva volka, vidimo, da tudi brez interventnega zakona lahko pride do odstrela, vendar po določenem postopku, saj se moramo zavedati, da je zaščitena vrsta," je še povedal minister.

Da ga je Pivčeva prehitela, Zajc komentira z besedami: "Predlog zakona so prepisani naši odloki. Zdaj mi pripravljamo boljšo utemeljitev tega zakona, ki je potrebna ravno zato, ker se je sodišče uprlo ravno vanjo."

Kako odgovarja na domnevno nezadovoljstvo z njegovim delom v koaliciji in pri premierju Marjanu Šarcu: "Meni tega premier ni povedal, tako da ne vem, od kje imate te informacije. Če pa je res, mi verjetno bo, ker imava odkrite pogovore."

Tudi ministra bi poslal na srečanje z volkom in naj pove, kakšen je občutek

Podpredsednik krajevne skupnosti Davča Koder pa pravi, da sami ne bodo vrgli puške v koruzo in bodo pristojnim še naprej dokazovali, da niso drugorazredni državljani: "Tudi mi moramo živeti, tudi naši otroci morajo živeti, morajo priti v šolo in iz šole. Otroke je strah. Ne bomo odnehali."

Koder je še opisal svoje prvo srečanje z volkom, ki je bilo neprijetno: "Srečal sem ga sredi dneva okrog poldneva, 100 metrov stran od stanovanjske hiše. Šel sem v gozd pogledat za drva in takrat sta pot prečkala dva volkova, en malo večji in en malo manjši, in vam povem, da občutek ni prijeten."

"Tudi kakšnega ministra bi poslal na srečanje z volkom in naj pove, kakšen je občutek," je bil oster.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

En procent
13. 06. 2019 13.23
+1
Sedaj vidim, kako je narod zaostal. Kot prvo, ker kmetije v visokogorju izumirajo in ZATO zveri rinejo dol, kjer je hrana. Kot drugo, če bi ljudje kupili samo tisto, kar mislijo pojest ne bi bilo ostankov in posledično ne bi zveri brskale po smeteh. Tretjič nekdo, ki mu je v interesu, da migranti prečkajo gozdove neovirano, se trudi na vse pretege in očitno ima denar!
prinašalec2
12. 06. 2019 21.59
+2
To je vse posledica nedelovanja našega ministrstva za kmetijstvo. Že zdavnaj bi morali sprejeti kako dolgoročno strategijo reševanja takšnih primerov tako pa vse in vsaka zadeva jih preseneti in potem ne ostaja več drugega kot puška.... mater vam nesposobneži kaj v naši državi kakšno ministrtvo sploh dela na kakšnih novih predpisih , ki bi bili usklajeni z novimi časi in novimi razmerami?
Kaktus111
12. 06. 2019 21.59
+3
capo ..... ))))) Idealna populacija bi bila okrog 450 medvedov ..... zdaj jih je pa okrog 1000 ..... ti je kaj jasno .....?????
Kaktus111
12. 06. 2019 21.45
+1
capo ..... )))) kolk je medvedov v SLO .........??????
Krta?a 21
12. 06. 2019 21.47
+3
Mal počak do zjutri. On medvede šteje, jest grem pa ovčke.
Krta?a 21
12. 06. 2019 21.32
+1
V Romuniji so letož že imeli par požrtih ljudi s strani volkca. Upam da ne bojo tudi tu predolgo čakali.....
setisfekšn
12. 06. 2019 21.07
-5
Naseljujejo jih da jih potem streljajo!!!
flojdi
12. 06. 2019 20.07
+2
.lepi medo na sliki ima nataknjeno ovratnico. / vi pa ste na vsakem koraku izsledljivi zaradi vaši prostovoljno PRItaknjenih pametnih telefončkov. me veseli.
Capo dei Capi - novi profil
12. 06. 2019 20.00
-4
Dokazi, argumenti za odstrel....... Še čakam...... Lahko mi tudi odgovori tudi Aleksandra Pivec, minister Zajec,.... bilo kdo...... Samo, da ni "baba rekla, baba kazala". :)
6Milan
16. 06. 2019 12.56
Vsi zagovorniki medvedov in volkov imate sedaj priložnost , da se le-ti izlovijo in si jih lahko odpeljete domov in jih rešite odstrela !
MrKrmar
12. 06. 2019 19.39
+5
Varnost migrantov je ja prvem mestu.
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.37
+8
Nekaj pa drži; slovenska divjčina je veliko bolk zdrava kot pa poljske salmonele
flojdi
12. 06. 2019 19.17
+2
…….kje se lohk najavim za popapcat medvedkov golaž ? ali je samo za določene ?
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.24
+0
Kupiš meso pa si naredi golaž. To pa res ni nič takega.
flojdi
12. 06. 2019 19.26
-4
….šape (njih) pa so , menda , še posebno okusne. /sploh kot je rekel nek karl maj , ko jih zakoplješ v zemljo da so orng črvive. pol jih spečeš . ( in v to ne dvomim. kar imajo (še) radi čručki zagotovo ni zanič oz (že)Zastrupljeno
jg57
12. 06. 2019 18.50
+1
Res zanimivi komentarji. Naravovarstveniki, ljubitelji živali in še mnogi jagri se na vse pretege upirajo odstrelu zveri, ki marsikje že ogrožajo naselja. Hkrati jih pa niti najmanj ne moti deratizacija, ki jo sanitarci izvajajo po mestih, blokih in hišah, pa so miške in podgane prav prijazne živali. Tu pa ni milosti! Le zakaj?
ivan.z Doba
12. 06. 2019 19.07
+1
ivan.z Doba
12. 06. 2019 18.35
+8
"Včasih so menili preprosto tako: če odstrelimo nekaj volkov, jih bo manj klalo ovce. Po logiki: tri krave pojedo toliko trave, šest krav še enkrat toliko. Toda volk ni krava, je mnogo bolj kompleksna žival. Si predstavljate, kakšna strategija je to, da volkulja ujame košuto tam, kamor jo samec napodi! Kako morata biti spretna, izurjena in uglašena! Če pride nova samica k tropu, se s samcem težko tako hitro izurita, da bi lahko lovila košute. Tako je večja verjetnost, da se bosta odpravila na lažji plen, za katerega ne potrebujeta strategije. In to so ovce, če niso primerno zaščitene. En volk manj tako ne pomeni tudi za enega volka manj škode. Pred kratkim je bila objavljena študija, ki je pokazala, da se za vsakega ustreljenega volka verjetnost škode na ovcah v naslednjem letu celo poveča za štiri odstotke"....dr.Miha Krofel
ivan.z Doba
12. 06. 2019 18.38
+7
"V Kanadi je bila narejena zelo zanimiva raziskava na območju, kjer so s streljanjem in pastmi zelo močno posegali v populacijo volkov. Kasneje so to območje popolnoma zaščitili in na njem naredili ogromen narodni park, kjer je bilo ubijanje volkov prepovedano. Raziskava je zajela obe obdobji in ugotovili so, da se število volkov, po tem ko jih niso več streljali ali lovili s pastmi, ni spremenilo. Kar je še zanimivejše, se tudi število umrlih volkov ni spremenilo. Spremenilo pa se je to, kateri volkovi so umirali. Dokler so jih streljali ljudje, so umirali vsi volkovi (alfa samci in samice, mladiči, mladi volkovi), ko so jih nehali streljati, pa so umirali predvsem mladi volkovi, ki so si iskali svoj teritorij. Če namreč streljamo populacijo, tako rekoč luknjamo teritorije, s tem ko ubijamo alfa samce ali samice, izpraznjene teritorije pa potem hitro zapolnijo ti mladi volkovi. Če jih ne streljamo, se številčnost ne spremeni bistveno, saj še vedno umirajo mladi volkovi, ker jih ubijejo volkovi iz teritorialnih tropov. Tudi pri nas smo še do nedavnega zelo luknjali teritorije. Imeli smo precej visoko smrtnost alfa volkov. Zavedati pa se je treba tudi, da je pri mladičih naravna smrtnost zelo velika. Dve tretjini mladičev namreč pogine, preden doseže starost, da zapusti trop. Če ima par leglo šestih volčičev, bosta dva preživela - v povprečju. Lahko jih preživi tudi vseh šest, a povprečje je tretjina. V naravi je smrtnost alfa parov majhna. Skupaj preživijo tudi več kot deset let. Smo pa imeli z odstrelom v Sloveniji pred leti zelo visoko smrtnost prav staršev tropa. Zato je bila tudi stabilnost tropa zelo majhna. Če problem nekoliko počlovečiva: če imate družino in vam vsako drugo leto ustrelijo moža, ta družina ne more biti prav trdna.”
ivan.z Doba
12. 06. 2019 18.40
+4
“Za ukrepe, kako bi zmanjšali škodo, ki jo na drobnici lahko povzroči volk, smo se zgledovali po primerih v tujini, kjer jim je to uspelo. Eno so električne ograje, za katere je zelo pomembno, kako so vzdrževane. V Sloveniji smo namreč naleteli na precej slabih praks, da so bile mreže sicer postavljene, a v njih sploh ni bilo elektrike ali niso bilo ozemljene. In če ni elektrike, ki bi žival stresla, se ta nauči skočiti čez ograjo. Naslednjič ne bo več volk niti poskušal priti skoznjo, bo kar skočil. Zato je zelo pomembno, da žival strese, ko prvič pride v stik. Nikoli več se ne bo vrnila. Druga težava so prevelike ograde. Na eni strani je lahko zadostna napetost, na drugi, nekaj kilometrov proč, pa bo že toliko izgub, da te potrebne napetosti ne bo več. V okviru SloWolf projekta smo se posvečali predvsem tistim rejcem, ki so imeli največ škode. Na srečo imamo v Sloveniji zelo dobre evidence škod, ker država izplačuje odškodnine. Posebej zanimivo je bilo odkritje, da je na območju prisotnosti volka v Sloveniji nekaj tisoč rejcev drobnice, da pa je šla skoraj polovica odškodnin samo na deset pašnikov. Tako smo se odpravili urejat razmere na teh desetih pašnikih. Če bi nam namreč uspelo, bi polovico škod odpravili. Omenjenim rejcem smo darovali elektromreže s sončnimi celicami in aparatom. Kadar je imel rejec velik pašnik, smo znotraj velikih ograd postavili manjše, učinkovite ograje, kamor je lahko lastnik čez noč zaprl ovce. Tipičen tak primer je bil eden od pašnikov pod Snežnikom, ki je bil po škodah nekoč prvi v Sloveniji. Letno je bilo izplačanih tudi prek 100.000 evrov odškodnin, kar je bila skoraj tretjina škod, ki jih je država takrat izplačevala."
Ciymbalta
12. 06. 2019 17.51
-2
Sedaj se bojo pojavlali oblaki oni lepi črni napolnjeni z ledom, upam da bo narava zelo močno udarila na tem koncu. Medvedi ter volkovi pa se bojo veselili da jim je narava vse uničila.Mislim da je narava že na deli ker že kažejo kaka toča je padala. Naj kar kažejo
flojdi
12. 06. 2019 17.27
-4
.ok. ubili bodo 11 lepih, zdravih ,volkov. in 175 lepih , zdravih , medotkov. ( pa kje zav raga so našli glih točno cifri : 11 in 175 . ( zakaj vsakih ne ubijejo po 48
flojdi
12. 06. 2019 17.36
-2
.in ne morem , da ne dodam. Še vsak volk , ali medved, ubije hrano zase sam. Le Vam jo Ubijajo Plačani Mesarji. / koliko se motim ? ...me zanima
Apostol1
12. 06. 2019 18.24
+5
Medvedov je uradno nekje okoli 1000 neuradno jih ni manj kot 1300 in precej bolj drži ta zadnja cifra . V bivši Jugi se je medvedja populacija morala gibati nekje med 400 in 500 osebki ,kar je bilo več je bilo potrebno za odstrel ,enako je veljalo za volkove , za katere številke ne poznam ,ker nikoli niso bile zveri ,ki bi zašle na področja ,kjer niso več poznali teh zveri . Ne dolgo nazaj smo brali o napadih volkov na Blokah in na Sorici , konkretno Zgornje Danje , no v glavnem v teh krajih ne pomnijo napad volka od leta 1953. Prej se je ta zverjad vzdrževala na krajih kamor sodijo in to so gozdovi v Kočevskem Rogu in po Snežnikom, tam so imeli lovci tudi mrhovišča kjer so hranili te zveri in bil je mir pred temi zvermi na vsem ostalem ozemlju Slovenije , skratka z medvedom in volkovi je takratna Jugoslavija zelo dobro gospodarila . V samostojni Sloveniji in v okviru Evropske unije smo pa priča neumnostim ,ki jih najlaže primerjaš s svetimi kravami v Indiji , te zveri se širijo po celi Sloveniji zaradi ukinitve mrhovišč ,verjetno tudi zaradi donacij Sloveniji s strani Evrope za katere navadni ljudje sploh ne vedo in zaradi okoljevarstvenikov ,ki si tega naziva ne zaslužijo ,poleg tega pa o stroki odločajo sodišča ,ki ravno tako o tej problematiki kot kaže prisluhnejo samo eni strani , za ljudi in za škodo pri živini in za strah , ki nastaja med prebivalstvom jim je figo mar ,ali pa so še celo s strani Evrope podkupljeni ne vem dokazov nimam, vem pa da je sedanje stanje skregano z zdravo pametjo . Volkov in ne medvedov nimajo v zahodnih državah , Avstrija ali Italija ali pa Francija , vsekakor tam imajo prednost pred zvermi ljudje in živina , v Sloveniji kot kaže ne . Za konec lahko samo rečem Jugoslavija je gospodarno delala z zvermi in divjadjo in prav nobena zver ne medved ne volk ni izumrla , ljudje so se pa počutili varne in ne ogrožene kot danes.Lahko delite minuse kot vam ustreza samo to kar sem spesnil tule je čista resnica.
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.18
-3
Tudi krompir, solato,sadje,.... pridelujejo plačani strokovnjaki....
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.18
-2
Capo dei Capi - novi profil
12. 06. 2019 20.05
-3
Uradno je medvedov v Slo. 800.... Podatki MZO...... Preverljivi in dokazljivi........ Ti pa laži še naprej. :)
do_br
13. 06. 2019 07.06
+2
Capo die capi kaj nonstop lažeš,če pa je bilo pobranih 970 različnih vzorcev že nekaj let nazaj.
Apostol1
12. 06. 2019 17.14
+6
Berem tele komentarje ,ki jih pišejo ljudje ,ki se ne strinjajo z odstrelitvijo in ti komentarji so na takem nivoju , da večkrat človek napiše podkomentar ,ki je povsem enakovreden komentarju in glej ga zlomka , tvoj komentar se briše ,ker ni v skladu s pravili komentiranja . V skladu s pravili komentiranja pa je če lovce imenuješ na primer psihopate kot to počne oseba z vzdevkom "el Capitano " no to pa je v skladu s pravili bravo moderatorji , še za WC čistit niste dobri kaj šele za moderatorje. In mimogrede tule ne želim užalit prav nikogar le dejansko stanje sem opisal.
el capitano
12. 06. 2019 17.35
-3
Kdor ubiva za zabavo he psihopat ,pa ce se to na glavo postavis..
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.19
+3
Tudi cestni divjaki, objestneži,..... so psihopati
HorstWiesel
12. 06. 2019 19.26
+3
JApajaDAja
12. 06. 2019 17.02
-2
naravovarstveniki so za human izvoz zveri-navijajo pa za halal ! naj dajo denar za uspavanje in sterilizacijo zveri....pa bo čez nekaj let ovca cela in zver sita !
Kaktus111
12. 06. 2019 16.58
+2
Capo ........ ... )))) Ti mal preveč kavbojke gledaš ....... kje pri nas pa imaš tako veliko kmetijo , da živali brez ograde nebi na sosedovo šle ........??????
el capitano
12. 06. 2019 16.54
+3
Je pa res zanimivo ,da je povprecen volk inteligentnejsi ,kot povprecen zakotnez..
flojdi
12. 06. 2019 17.28
-3
masej
12. 06. 2019 16.39
+14
Samo par medvedov uspavati pa jih peljati na Rožnik,pa je zadeva takoj rešena.Paloma bi takoj imela dobiček od prodaje papirja.Pa lep dan še naprej.
JApajaDAja
12. 06. 2019 16.53
+12