Slovenija

Pogačnik mora odgovor dopolniti

Ljubljana, 25. 02. 2010 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Pogačnik bo moral dopolniti odgovor na interpelacijo, je odločila vlada. Sicer pa so inšpektorji in kriminalisti le dobili poročilo patologinje o domnevni zlorabi psov, ki pa naj sumov ne bi ne potrdilo ne ovrglo.

Veterinarski inšpektorat in kriminalisti so po treh tednih le dobili poročilo patologinje o tem, ali so bili Baričevičevi bulmastifi zlorabljeni. Vsebina poročila ostaja skrivnost, saj je primer prevzelo tožilstvo. Neuradno tudi dodatne preiskave zlorabe psov niso ne potrdile, ne ovrgle. Je pa tožilstvo pa naših neuradnih informacijah odredilo, da trupel psov ne smejo uničiti, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER.

Kmetijski minister Milan Pogačnik je na seji vlade predstavil odgovor na interpelacijo, ki sta jo zoper njega zaradi postopkov glede vrnitve bulmastifov lastniku Saši Baričeviču vložili opozicijski poslanski skupini SLS in SDS.

Kot je po seji povedal premier Borut Pahor, so njegove argmente sprejeli, obenem pa Pogačniku naložili, naj odgovor dopolni "s pojasnili, ki jih je dal ministrskemu zboru" in tako razčisti morebitne nejasnosti. "Menim, da bo minister dobil podporo in zaupanje, vendar pa je to stvar poslank in poslancev," je še ocenil in takoj nato dejal, da o tem sicer ne more ugibati.

Odgovoril je tudi na vprašanje, ali meni, da mu javnost še zaupa. "Mogoče je to zaupanje kratkoročno nekoliko ohromljeno misleč, da za vsako ceno branim Pogačnika. Če želimo stvari urediti, jih ne smemo pometati pod preprogo," je dejal. Povedal je, da mu je Pogačnik sam ponudil, da odstopi in mu s tem 'kupi' politični mir, vendar tega ni želel sprejeti. "Moram vedeti, kaj je bilo narobe, če je bilo, in kje, da povlečem ustrezne konsekvence," je pojasnil.

Sicer pa so na vladi danes tudi odločili, da je treba pripraviti take spremembe zakonodaje, da se tragedija, kakršna je primer Baričevič, ne bi več ponovila. "Še vedno je ne jemljem kot afero, ampak kot tragedijo, iz katere pa je treba potegniti nauke," je poudaril premier.  

Milan Pogačnik
Milan Pogačnik FOTO: Blaž Garbajs

Pogačnik: Ministrstvo je delovalo zakonito

V navedenem primeru je torej ministrstvo delovalo v skladu z zakonom, napotki sodišča in po predpisanem postopku. Minister tudi v nobenem primeru ni poskušal vplivati na potek postopkov osebno ali preko drugih oseb in je spoštoval neodvisnost oseb, ki so vodile postopek in o zadevi odločale. Iz odgovora ministra Pogačnika na interpelacijo

"V odgovoru ministrstvo navaja, da je v primeru bulmastifov ravnalo pravilno in zakonito. Pri izdaji odločbe o vrnitvi psov lastniku je moralo spoštovati odločitev Upravnega sodišča RS, ki je odpravilo odločbo Veterinarske uprave RS (Vurs), s katero je bila odrejena humana usmrtitev dveh bulmastifov in posledično tudi odločbo ministrstva, s katero je bila potrjena odločitev Vursa.

Sodišče je zadevo vrnilo Vursu v ponovni postopek. V obrazložitvi odločbe je upravno sodišče pojasnilo, da bi moral upravni organ pri odločitvi upoštevati določbe zakona o zaščiti živali, ki je veljal v času napada in Vursu naložilo, da bo moral v ponovnem postopku, če meni, da je treba pse usmrtiti, poleg tega, da gre za nevarne živali, ugotoviti tudi to, da nevarnosti za okolico ni mogoče drugače preprečiti.

Pravilnost celotnega postopka, ki je potekal na ministrstvu je preveril tudi upravni inšpektor v postopku upravnega nadzora in pri tem ni našel nobenih nepravilnosti," odgovor ministra Pogačnika povzemajo na spletni strani vlade. 

Poziv premierju Pahorju

Žerjav meni, da gre v tem primeru za grobo teptanje javnega interesa.
Žerjav meni, da gre v tem primeru za grobo teptanje javnega interesa. FOTO: Blaž Garbajs
Minister Pogačnik, pokažite, da niste pokopali vseh etičnih norm in odstopite, za to še imate možnost. SLS

SLS je pred današnjim odgovorom Pogačnika pozvala premierja, naj na očitke iz interpelacije ne gleda z zavezanimi očmi, temveč celovito in z vso resno odgovornostjo.

Predvsem pa ga SLS poziva, "naj za božjo voljo prisluhne tudi javnemu interesu in pogleda tudi, kje je pri zaščiti javnega interesa še zatajila vlada v konkretnem primeru vrnitve bulmastifov in zakaj ni vlada pravočasno hotela izdati posebnega pooblastila državnemu pravobranilstvu za zastopanje javnega interesa,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakaj interpelacija zoper Pogačnika?

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Pogačnika. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti, ter zaradi kršitve členov zakona o vladi in novele zakona o zaščiti živali.

Poleg tega ministru očitajo negiranje stroke in evidentno pristranskost ter politično in osebno vplivanje na postopek odločanja v obravnavanem primeru bulmastifov, s čimer naj bi se neposredno ogrožalo človeška življenja. Očitajo mu tudi ignoriranje številnih javnih pozivov k zaščiti javnega interesa in dajanje prednosti interesom posameznika in pravici do lastnine nasproti splošnemu javnemu interesu in ustavni pravici do varnosti.

"V tem primeru gre za grobo teptanje javnega interesa in pravne države," je povedal Žerjav in dodal, da je obstajalo veliko elementov, ki so kazali na to, da se omenjeni psi preprosto ne bi smeli vrniti lastniku. "Ministra za kmetijstvo noben zakon, nobena odločba, nobeno sodišče ni pozivalo k temu, da pse vrne, ampak na ministrstvu je kljub temu vladala velika želja, odločnost ali celo trma, da se psi vrnejo, kar se je kazalo tudi skozi pritiske vsepovsod," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urosev
10. 03. 2010 18.19
pa itak so vsi nesposobni
ciaobella
26. 02. 2010 10.38
POGAČNIK ne sme odstopiti...dlje ko bo "laufal" pralni stroj...več umazanije bo vrglo ven...
ciaobella
26. 02. 2010 10.00
Biti Socialist (ampak po Švedskem vzoru)..biti za socialno pravičnost, enakopravnost, enake možnosti.... PODPIRAM Z VSEM SRCEM.... Ampak biti BIVŠI KOMUNIST, KOMUNIST ali "kvazi tranzicijski levak"... pa je zame enako kot nacist ali fašist...
Thor30
26. 02. 2010 09.07
Glej jih glej. Komunisti so se prebudili in začeli komentirat. Ja seveda, sedaj so bili na 3 tedenskem tečaju pri Kresalki, Boratu in Golobčku, da so se naučili kako komentirat. Nekdo je lepo napisal, če bi bili čisti bi zadevo razjasnili v 24 urah. Sramoto nam delate po celem svetu. Vsi svetovni mediji so se razpisali o pesojebcih. Tudi Rimski imperij je razpadel ker so ga vodili topli bratje in so imeli podobne orgije kot vi. Ne zapravite nam te naše Slovenije in se poberite z oblasti. Sicer pa ljudje niso neumni, da nebi znali ocenit situacije katera je trenutno v Sloveniji. Vi se lahko delate lepe in nam vcepljate v glavo kako rešujete gospodarsko krizo a dejstvo je da je iz dneva v dan več brezposelnih, ki nimajo več kaj za pod zob dat. In kaj nam še preostane drugega kot pa da vas ulica odnese. Ne počutite se nepremagljive, ker se je tudi Čavšeško počutil nepremagljivega in vsi vemo kakšna usoda ga je dočakala, ko ga je odnesla ulica.
SEBASTI
26. 02. 2010 08.51
"poročilo patologinje o domnevni zlorabi psov, ki pa naj sumov ne bi ne potrdilo ne ovrglo" Kaj je to za eno sra..e ???? Ta stvar ne more biti siva. Ali je črno ali je belo!!! Majo psi posledice zlorabe ali ne? Če tega nek strokovnjak ne more potrditi ali ovržti kaj je potem? Navaden šarlatan! Kot da bi ti vulkanizer rekel " ja gospod ne vem ali imate gumo polno ali prazno." Eden drugemu si umazane roke perejo !!
ciaobella
26. 02. 2010 08.41
Pri tako sposobni POZICIJI državljani ne rabimo opozicije... Z oblasti vas bomo "sneli" brez volitev. Sistem "Matije Gubca" je učinkovitejši in GARANCIJA, da na naslednjih volitvah ne boste kandidirali. Spoštovani g. PAHOR, ga. KRESALOVA, g. GOLOBIČ... Vi trije ste do sedaj NAJSLABŠI PAR. Niste ne osebnosti, nimate znanja in ste totalka nesposobni !
ciaobella
26. 02. 2010 08.38
Manndy 26.02.2010, 08:16 lepše NEBi mogla povedati...
ciaobella
26. 02. 2010 08.35
V SLOVENIJI nimamo...in NIKOLI nismo imeli levice... Ker t.i. predstavniki "levice" so TAJKUNI in njihovi "botri"...Le v kakšnem normalnem svetu je levica lastnik 80% vsega kapitala...ostalih 20% pa je porazdeljeno med cerkev in navadne državljane... Zato CVIKEL ipd. BODITE TIHO O LEVICI IN DESNICI... Bolj desno, kot so šli aktualni oblastniki Z NJIHOVIMI TRANZICIJSKIMI BOGATAŠI, ki so jih ustvarili z NAŠIM DENARJEM... Bolj DESNO, kot je LEVICA danes...ni možno... LEVICA, ki to ni...a se tako opredeljuje (saj je večina Slovencev in Slovenk kratke pameti) JE LASTNIK KAPITALA ! SRAMOTA... In ne nakladajte z Janšo, ki ga NIKOLI NISEM VOLIL... Meni je JASNO, da SD, LDS in ZARES tudi NIKOLI VEČ NE BOM VOLIL ! Če nebi NIČ smrdelo... Bi zadevo RAZJASNILI v 24 urah...
Manndy
26. 02. 2010 08.16
Ustavna pravica mora obsegati tudi izbris na lastno željo iz državljanstva Slovenije. Saj je pol Slovenije sram da so Slovenci.
Marko Varga
26. 02. 2010 08.06
vsi naj odstopimjo,le Janša,Rupel in Bajuk so naša prihodnost,brez njih je narod čisto izgubljen...
resslovenka
26. 02. 2010 07.47
Jej, jej kakšna šarada. Doliko rečenega, toliko napisanega, toliko časa brez veze zapravljenega, toliko akterjev plačanih za brezplodno delo ki niti do konca ni in ne bo opravljeno.In na dolgi rok (po g. predsedniku vlade) brezveznih kvazi ugotovitev. Kriv tako ali tako ne bo nihče. Vso ceno je plačal lastnik in ubogi psi.
nevica
26. 02. 2010 05.23
Sedaj mi naj pa samo še nekdo pove, da nekdo gol okoli skače z umetnimi pritiklinami samo za okras. In se čisto slučajno pozabi obleči, ko psom nese hrano. Ker je pač tak navajen hoditi po hiši in je to zanj običajno ravnanje. Psi pa imajo poškodbe črevesa zaradi slabe prebave. Zaradi prečrvstih kakcov in je kriv Pedigre pal. Res mi bo kar slabo, ravnokar. Pataloški izvidi pa taki. Da jih ni sram.
12345s
26. 02. 2010 01.18
Levica itak ne obstaja.
dana123
25. 02. 2010 23.45
Tomo2 Podpišem!
tomo2
25. 02. 2010 23.40
dana123 Dodal bi še falirane študente in mlade povzpetnike brez načel. Tudi teh je precej med desničarji. Je kdo gledal posnetek, ko pridejo ta mladi od Janše k Jankoviču? To je prihodnost SDS. naj si misli vsak kar si hoče.
dana123
25. 02. 2010 23.37
Iz spodaj prebranega in ocenjenega sklepam, da imajo belčki prekleto več časa harat po forumih kot ostalo ljudstvo. kKj le to pomeni? Da ste sami penzionisti desničarskih korenin ali pa brezposleni? Eh, nikoli ne bom vedela.
dana123
25. 02. 2010 23.33
Number66625.02.2010, 13:301 zakaj pa ti ne narediš predlagano?
dana123
25. 02. 2010 23.14
pajtlerblanka25.02.2010, 20:143 O pajtlerica si si ogledala na tv I dokumentarec Rutka? Bi morala. Lik in delo tvojih idolov! Bruha se mi od tebe in tvojih! Kaj boš ti pljuvala, če imaš pa vrednote en meter pod kletjo!
titancic
25. 02. 2010 21.35
TO PA ZATO, KER SO USPELI VEČINO LJUDI PREPRIČATI, DA SO NEDOTAKLJIVI V RESNICI PA SO POPOLNOMA ODVISNI OD DELA PRIDNIH LJUDI NA RAČUN KATERIH VAMPIIJO
titancic
25. 02. 2010 21.31
ŽIVIJO V SVOJI ILUZIJI, V SVOJEM MILNEM MEHURČKU