Slovenija

Odstopilo vodstvo ŠOU v Ljubljani

Ljubljana, 21. 07. 2010 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
16

Jernej Štromajer je po sestavi tehničnega predsedstva odstopil z mesta predsednika Študentske organizacije Slovenije v Ljubljani. "Treba je storiti vse za zaščito študentskih pravic," pravi.

Ker so klubi študentskega zbora Študentske organizacije Slovenije v Ljubljani danes dokončno sestavili tehnično predsedstvo, so predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer in trenutni ministri danes odstopili.

"Zadovoljen sem, da je prišlo do soglasja za imenovanje tehničnega predsedstva ŠOU v Ljubljani. ŠOU v Ljubljani je zaradi nelegalno sprejete Študentske ustave v situaciji, ko mora storiti vse, da zaščiti pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani. V prizadevanju za ponovno enakopravno zastopanje študentov Univerze v Ljubljani v ŠOS je ključna enotnost vseh študentskih skupin znotraj ŠOU v Ljubljani in to smo sedaj tudi dosegli,“ je ob odstopu sporočil Štromajer.

Jernej Štromajer
Jernej Štromajer FOTO: Blaž Garbajs

Gre za zaščito interesov študentov Univerze v Ljubljani

Vsi trije poslanski klubi študentskega zbora ŠOU v Ljubljani so tako danes zaključili pogajanja o oblikovanju tehničnega predsedstva. Dogovorili so se tako o razdelitvi dela kot tudi o načinu dela ter določili prioritetne naloge predsedstva. Kandidat za novega predsednika študentskega predsedstva je Aljoša Krdžić, temeljna naloga tega predsedstva pa bo po besedah predstavnikov ŠOU zaščita interesov študentov Univerze v Ljubljani.

Aljoša Krdžić, kandidat za predsednika ŠOU v Ljubljani: "Ena ključnih nalog tehničnega predsedstva bo preprečitev škode nelegalno sprejete Študentske ustave, ki postavlja študente Univerze v Ljubljani v neenakopraven položaj. Predsedstvo bo najprej poskrbelo za dolgoročno strategijo študentskega organiziranja na Univerzi v Ljubljani. V okviru tega bomo pripravili reorganizacijo delovanja ŠOU v Ljubljani, postavili nove temelje sodelovanja z ostalimi ključnimi študentskimi in državnimi inštitucijami ter opravili rebalans proračuna. Zavedamo se zahtevnosti nalog, zato je tehnično predsedstvo najboljša trenutna rešitev za vse študente Univerze v Ljubljani."

Formalno potrditev sestave tehničnega predsedstva mora opraviti Študentski zbor, ki se bo sestal v najkrajšem možnem času, predsedstvo pa bo ŠOU v Ljubljani vodilo do študentskih volitev, ki bodo oktobra.

'Študentske organizacije so avtonomne'

Predsednica ŠOS Katja Šoba je v odzivu na odstop vodstva ŠOU dejala, da so študentske organizacije pri svojem delu avtonomne, tudi pri izbiri vodstva. Kot pravi, sprejema vsakršno njihovo odločitev, saj "tudi nima pravice posegati v delovanje organizacij".

Na vprašanje, ali je po njenem mnenju vodstvo ljubljanske študentske organizacije odstopilo zaradi očitkov o netransparentnosti pri porabi denarja ali zaradi sprememb študentske ustave, Šoba odgovarja, da je to pravo vprašanje za člane študentskega zbora. Ti vodstvu podelijo mandat oziroma ga tudi odvzamejo, še pravi Šoba.

Željko Milovanovič
Željko Milovanovič FOTO:

Spomnimo ...

V študentskih vrstah je nastal spor potem, ko so predsednica ŠOS Katja Šoba, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Zveza Študentskih klubov Slovenije predlagali spremembo študentske ustave. Spremembe, ki so jih tudi sprejeli, naj bi sicer vzpostavile boljši nadzor nad porabo koncesijskih sredstev študentskih organizacij in ostrejše sankcije za kršitve, a s prerazporejanjem sredstev so ŠOU v Ljubljani odvzeli okoli 13 odstotkov denarja.

Kot je znano, je na skupščini, na kateri so kljub nasprotovanju ŠOU Ljubljana sprejeli spremembo ustave, policija odkrila sume korupcije. Na ŠOU Ljubljana so tedaj potrdili, da je policija zaradi podkupovanja delegatov na skupščini priprla nekdanjega Štromajerjevega svetovalca Željka Milovanoviča, a se je organizacija od tega distancirala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vusek
22. 07. 2010 08.56
Hvala bogu bi lahko rekli. Končno je ta Štromajer spokal kufre s te organizacije. Same zdrahe in konflikti interesov zaradi njega. Končno se bo začelo v organizaciji delati bolj v prid vseh študentov in porabljala se bodo sredstva v prave namene, saj je bil že čas. Veseli me pa predvsem dejstvo da Šoba ni popustila in da se zares bori za pravice študentov, kar je samo plus...
kimg
22. 07. 2010 08.28
No končno, to smo čakali že kar nekaj časa. Že kar nekaj časa je bilo na ŠOU LJ precej pestro in glede na celotno dogajanje je bil skrajni čas da se je to zgodilo, da se bodo zadeve začele sedaj urejati bolj normalno in da bodo stvari na organizaciji v prihodnje bolj transparentne in da se bo denar namenjal za prave stvari, predvsem pa v korist študentov, ne pa za nekaj kar sploh ni v okvirih študentskih stvari. In upam, da bo sedaj tega lajanja okrog Štromajerja konec!
Gordon
22. 07. 2010 07.41
+1
Študentski ministri, funkcionarji, svetniki..... jaz jih nebi plačal, če so študenti naj se tudi tako obnašajo...naj delajo kot entuziasti za dobrobit svojim kolegom ne pa da kradejo denar in nič ne naredijo.
cupofmarja@email.si
22. 07. 2010 07.26
odstopiti je premalo....treba je še vrniti....
Alex Kruis
21. 07. 2010 20.41
+1
še šoba pa bo
vinadap.
21. 07. 2010 19.28
laznivec_velik 21.07.2010, 18:04 5 Tega Štromajerja si dobro zapomnite, čez nekaj let ga bomo omenjali kot danes omenjamo pahorja, golobiča, kresalko... ****************** Pozabil si omeniti "večno" študentko Šobatovo. Mogoče bo z dolžino študija parirala Golobčku.
laznivec_velik
21. 07. 2010 18.04
Tega Štromajerja si dobro zapomnite, čez nekaj let ga bomo omenjali kot danes omenjamo pahorja, golobiča, kresalko...
WikiX
21. 07. 2010 17.08
Tudi študentski organizaciji manjka perspektiva, ko se je že zdavnaj izgubil namen. Sicer pa bi morala vsaka organizacija, biti sposobna v vsakem trenutku odgovoriti na vprašanje, kakšno je njeno poslanstvo. Torej? Po osamolastitvi, nas je zajel čuden val, kot bi kdo upognil realnost. Po ljudski pošti, je po deželici zakrožil glas, da se moramo vsi obnašati tržno kapitalistično, nemoralno in je vse denar, čisto vse. Tega večina ni razumela, zato je prišlo do čistk, v katerih so povsod prišli na oblast bolj razumevajoči ljudje, do države (oligarhije) namreč. Pravice države pred posameznikom, to so terjali ukrepi in zato se ne neha norost, ko si pravne osebe podajajo med sabo lastnino, sredstva ter orodja, ki jih ljudje nujno potrebujemo za življenje. O poslanstvu naj sodijo sami, vendar je zagotovo naloga ŠOUa, da poznajo človeka študenta, ki je vir njihovih težav in zaslužka. To niso igrače ali klovni, to so osebe, posamezniki, ki jim nekdo mora pomagati razumeti tudi ta del študija, kamor spada spoznavanje bodočega stimulativnega delovnega okolja oziroma tlakovcev, njihove sestave ter primerne rabe, za reševanje določenih problemov. Na cesto se lahko namreč tudi uležeš, lahko pa za začetek preprečiš, da se tam znajdeš.
CDROM
21. 07. 2010 16.51
Kaj gori pri riti, zaradi vandalizma, ki so jih povzročili njihovi demonstranti? ČE je Gantarja kaj v hlačah jih bo spravil na zatožno klop da bodo odgovarjali za svoje nespametno dejanje in hujskanje mladih! Ne pa da bodo prenovili parlament za 500.000 € davkoplačevalskega denarja!
RobinHood
21. 07. 2010 16.50
temacni21.07.2010, 16:37 1 Tale Željko Milovanovič ima zihr več križev kot pa njegovi profesorji !! roj. 26.11.1983 ?
racunovodja
21. 07. 2010 16.39
naj uredijo zakon, reden študij do 22 leta starosti pa da vidimo koliko bo študentov??
123_Zoke_vec_ni
21. 07. 2010 16.37
Tale Željko Milovanovič ima zihr več križev kot pa njegovi profesorji !!
123_Zoke_vec_ni
21. 07. 2010 16.36
Uuuuuu, buuuhuuuuhuuu, mi pa v jok.....
racunovodja
21. 07. 2010 16.35
kaj v javnih zadevah pa danes ni podkupljivo?
Hrvat2
21. 07. 2010 16.34
Studentje bodo imeli pravice takrat ko bodo delali in placevali davke! Do takrat,TISINA!!
Zupkle
21. 07. 2010 16.19
bodoci politik ?