Slovenija

VIDEO: 'Za en dan mi je zapečatila pisarno in to brez prič'

Ljubljana, 18. 04. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
T.V./B.G./Š.Z./M.R./P.J./T.Še./N.D.
Komentarji
508

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan, ki je odstopila s položaja, je dejala, da je zoper direktorico urada za kohezijsko politiko Matejo Čepin vložila kazensko ovadbo. Čepinova ji bo vrnila v enaki meri.

Ministrica Duša Trobec Bučan je odstopila.
Ministrica Duša Trobec Bučan je odstopila. FOTO: POP TV
Vedno sem želela delati zakonito in učinkovito in tudi sem, vendar sedaj ugotavljam, da svojega dela ne morem več opravljati v skladu z zaprisego, ki sem jo dala državnemu zboru, ker nimam podpore Duša Trobec Bučan

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan, ki je svoje delo začela pred tremi meseci, meni, da je delala dobro, da pa je bilo preprosto preveč pritiskov in "metanja polen pod noge z različnih strani". Dejala je tudi, da je bilo mučno prenašati medijsko blatenje službe, ki jo je vodila.

"Pred tremi meseci, ko sem prisegla, sem obljubila, da bom po treh mesecih ocenila svoje delo in sporočila, kako naprej. Po treh mesecih ugotavljam, da smo naredili veliko, kar je razvidno tudi iz kratkega poročila. Vedno sem želela delati zakonito in učinkovito in tudi sem, vendar sedaj ugotavljam, da svojega dela ne morem več opravljati v skladu z zaprisego, ki sem jo dala državnemu zboru, ker nimam podpore."

"Kot ministrica imam vrsto delovnih obveznosti, zato ne vidim smisla in ne dodane vrednosti, da se vsak dan pred mediji branim zaradi polresnic in neresnic, ki jih trosijo tisti, ki svojega dela niso opravljali vestno. Zaradi vsega navedenega sem se odločila, da nepreklicno odstopam s funkcije ministrice, odgovorne za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Obveščam vas tudi, da sem bila dolžna kot predstojnica v prejšnjem tednu zaradi suma več kaznivih dejanj, na katere so me opozorili sodelavci, vložiti kazensko ovadbo zoper direktorico urada za kohezijsko politiko Matejo Čepin in vodjo organa upravljanja. Vsebine ne morem komentirati.''

Po njenih besedah je bilo že vse od začetka jasno, da pri svojem delu nima podpore predsednika vlade Boruta Pahorja.

Neuradno so bili pritiski različnih lobijev prehudi, zoper njo naj bi se pripravljal skupinski odpor, skušali naj bi ji podtakniti več domnevnih nepravilnosti. V kratkem bi morala sicer stopiti pred matični odbor in poročati o črpanju evropskih sredstev ter o delu na službi vlade, česar zdaj ne bo naredila. Sicer naj bi bilo poročilo tako ali tako nemogoče zagovarjati.

Mateja Čepin zatrjuje, da je delala zakonito in napoveduje kazensko ovadbo

Kazenska ovadba, če je bila res vložena, je le še en instrument ustrahovanja. Direktorica urada za kohezijsko politiko Mateja Čepin

Direktorica urada za kohezijsko politiko Mateja Čepin je zavrnila očitke, da bi pri delu urada, ki ga je vodila, ali pri njenem delu nastala kazniva dejanja. "Ne poznam nobenega razloga, da bi proti meni vložili kazensko ovadbo. Na uradu smo vseskozi delali pošteno, strokovno in v skladu s predpisi. Pri našem delu ni bilo nobenih kazenskih dejanj in za to trditvijo stojim," pravi Čepinova.

Kot je zatrdila, ji ministrica o tem, da bi vložila kazensko ovadbo, ni povedala nič, prav tako ji ni nikoli pojasnila, kaj naj bi delala narobe. "Razen tega, da mi je za en dan zapečatila pisarno in to brez prič, nisem dobila nobenih pojasnil ali pisnih opozoril. Mi je pa zagrozila, da bo sprožila postopke, če ne bom sama dala odpovedi," je dejala Čepinova in s tem potrdila objave v medijih, da jo je ministrica želela zamenjati.

Čepinova je še potrdila, da se je pri črpanju evropskih sredstev razkorak med izplačili iz državnega in povračili iz evropskega proračuna v zadnjih treh mesecih povečal. "Priliv povračil iz evropskega proračuna je sicer zelo velik in neto položaj Slovenije je izjemno dober, a je to zaradi zahtevkov, pripravljenih konec lanskega leta," pravi Čepinova.

Čepinova zaradi vsega dogajanja tudi sama napoveduje kazensko ovadbo proti ministrici Trobec Bučanovi. "Razlogov je več, med drugim ustavitev aktivnosti, ki so ključne za nemoteno delovanje sistema za črpanje evropskih sredstev. Poleg tega pa tudi zaradi napada na mojo integriteto in moje ime ter na celoten urad za kohezijsko politiko, ki deluje pošteno," je še navedla Mateja Čepin.

Pahor: Meni pravi eno, vam pa drugo

Pahor je dejal, da je Trobec Bučanovo v jutranjem pogovoru prosil, da naj odloži svojo odločitev. Zagotovil ji je, da uživa vso njegovo podporo. Povedal je, da bo ministrico vnovič vprašal, ali še vedno meni, da nima njegove podpore.

Po trditvah premierja Boruta Pahorja je imela ministrica ves čas njegovo podporo'. ''Če je res rekla, da ni imela moje podpore, sem razočaran, večkratno razočaran,'' je danes povedal Pahor, ki je večkrat ponovil, da je imela ministrica ves čas njegovo podporo. ''Imela je mojo nedeljeno podporo,'' poudaril.

Kot je dejal, ga je njena današnja odločitev pričakala nepripravljenega. ''Zjutraj sem jo prosil, naj odloži svojo odločitev,'' je povedal premier in izpostavil, da bi se lahko pred odstopom vsaj pogovorila z njim. ''Mislim, da si tega nisem zaslužil. Sem prizadet,'' je še dodal.

A kot dodaja, bo morala Trobec Bučanova sedaj pojasniti parlamentu in javnosti svoje razloge za odstop. ''Če je poštena, in jaz mislim, da je, mora povedati po pravici, kako je bilo z mojo podporo,'' pravi predsednik vlade.

Predstavitev Duše Trobec Bučan - 8
Predstavitev Duše Trobec Bučan - 8 FOTO: Damjan Žibert

Pahor še dejal, da razume, da so problemi, stiske in pritiski. "Vendar sem jo ves čas podpiral, da nobenega nepravilnega koraka, ki je bil storjen pod prejšnjim ministrom Henrikom Gjerkešem, ko je bila sama državna sekretarka, ne prikrije, da se nepravilnosti ne ponavljajo," je dejal.

"Nikoli je nisem prosil za ravnanje, ki bi bilo v nasprotju z njeno odločitvijo, da se stvari, ki so bile po njenem mnenju za nazaj storjene nepravilno, razčistijo," je dejal. Pri tem je navedel primer, ko je Trobec Bučanova predlagala, da razčistijo vprašanje vloge državnega sekretarja v Pahorjevem kabinetu. "Ravnala sva tako, kot je priporočila protikorupcijska komisija. Državni sekretar je bil razrešen," je dejal.

Kot je povedal, se bo še odločil, ali bo službo vlade do konca mandata prerazporedil kakšnemu drugemu ministru ali bo ohranil ministra brez listnice.

Trobec Bučanova odvzela pooblastila, razrešila Horvata in skušala zamrzniti domnevne sporne pogodbe in sporazume

V kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja odstopne izjave ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan do poldneva uradno še niso prejeli. Premier Pahor mora po prejemu izjave o tem obvestiti državni zbor. Ministrici bo funkcija tudi uradno prenehala šele, ko se bo DZ seznanil z njenim odstopom, kar bi se lahko zgodilo že po 1. maju.

Trobec Bučanova je prišla iz kvote ministrov stranke DeSUS. Po zasedbi ministrskega stolčka je pregledovala pogodbe in odvzela pooblastila vodilnih zaposlenih.

Zaradi domnevnih nepravilnosti in suma korupcije pri podeljevanju sredstev za Pomurje je razrešila vodjo Projektne pisarne v Pomurju Andreja Horvata, skušala je zamrzniti domnevne sporne pogodbe glede Pomurja in sporazuma za promocijske izdelke z znaki skladov EU v Sloveniji. Nepravilnosti naj bi bile tudi pri črpanju evropskih sredstev za Stožice, ki jim grozi izguba evropskih milijonov, ker še nimajo uporabnega dovoljenja. Gre za milijonske zneske, razdeljevanje sredstev preverja tudi protikorupcijska komisija.

DeSUS pozdravil njen odstop

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pozdravil njen odstop. "Stranka jo v celoti podpira," je dejal. "Po pogovoru z njo sem ugotovil, da svojega dela pošteno ne more opravljati," je opozoril. Na vprašanje, ali je odstop morda povezan s pritiski ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi Stožic, je Erjavec odgovoril, da ga o tem ni obvestila.

Erjavec bo predlagal izstop iz koalicije

Karl Erjavec-7
Karl Erjavec-7 FOTO: Miro Majcen

Erjavec bo sicer jutri na seji izvršnega odbora stranke članom predlagal, da stranka izstopi iz koalicije. "Nima smisla, da še sodelujemo v koaliciji, saj je izčrpala možnosti, da bi še kaj dobrega naredila za to državo. Nima smisla, da vztrajamo v koaliciji, če nima posluha ne za poštene ministre ne za pripombe na pokojninsko reformo," je dejal.

Pahor je sicer dejal, da bo Erjavca še vedno poskušal prepričati, naj DeSUS vendarle ostane. ''V koaliciji moramo še marsikaj skupaj narediti, tudi če se ne strinjamo glede pokojninske reforme,'' je dejal Pahor in poudaril, da bo sam trmasto vztrajal pri potrebnih reformah.

''Potrebujemo drug drugega. Mi potrebujemo DeSUS in DeSUS potrebuje nas. Čeprav se stališča do pokojninske reforme razlikujejo. V redu. S tem se da živeti,'' je rekel Pahor in ob tem pozval Erjavca, naj razume težave, s katerimi se soočajo vsi skupaj. ''Upam, da bo prevladala modrost,'' je še dodal.

Na Pahorjeve besede, da potrebujejo drug drugega, je Erjavec odgovoril: "Res je, DeSUS potrebuje koalicijo in obratno." A pri tem je dodal, da kadarkoli se je o nečem odločalo, koalicija Desusa ni potrebovala. "Ko smo intenzivno usklajevali pokojninsko reformo, naši predlogi niso bili upoštevani. Takšna pokojninska reforma ni pravična in bo poslabšala položaj upokojencev." DeSUS tudi zato ne bo predlagala nobenega novega kandidata za ministra.

Vlada bi brez stranke DeSUS v državnem zboru izgubila večino. Kljub temu izstop DeSUS iz koalicije še ne pomeni avtomatičnega razpisa predčasnih volitev.

Preberite še odzive predstavnikov posameznih strank: Kresalova meni, da ni lahko biti minister, Jelinčič, Jelinčič pravi, da je Trobec Bučanova odšla, ker je "hotela nekaj narediti". Žerjav je prepričan, da tako pogosti odstopi le škodijo delu ministrstva. Potrč pa je dejal, da odstop ne kaže na "zrel odnos."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iluzionist
19. 04. 2011 09.06
Po treh mesecih je vrgla puško v koruzo, zakaj je ni že prej Gjerkeš?
volek
19. 04. 2011 09.03
Pahor, ljudstvo svečano obljublja, da te bo na volitvah za poslance v evropskem parlamentu izvolilo, tako da boš lahko do penzijona tam, samo skidaj se ven iz vlade. Pa še Simonco boš lahko vzel s seboj.
dule100
19. 04. 2011 08.50
Loden Bravo ! Nekateri mislijo, da so zajeli pamet z veliko žlico. Je pa resnica, da če bi bil M-teorija tako velik, kot je "pameten", bi imel še poleti sneg na glavi !
batom@pinkponk.com
19. 04. 2011 08.45
medtem, ko se vi grizete, pa mi tonemo
artifakt
19. 04. 2011 08.23
in spet se bodo goveda ukvarjala sama s sabo namesto s težavami te države!!! ..sej jst in nogi tako ali tako vemo, da namen politike ni odrešitev ljudstva ampak je obdržanje tega bednega nesrečnega sistema...
ggzz
19. 04. 2011 08.20
Levosučni mediji zdaj na vleik iščejo kakšmno slabost o bivši ministrici, pnamenoma pa pozabljajo, da je hotela narediti red med temi skorumpiranci komunajzarskimi, pa je zato morala iti. banda podkupljiva.
skodelica kave
19. 04. 2011 08.12
čedalje bolj se mi dozdeva, da je Jelinčič še najbolj pošten in iskren od vseh.
volek
19. 04. 2011 08.06
Prijatelj in kolega, ponujam ti da takoj prevzameš ministrstvo za obrambo, imenujem pa te tudi za mojega namestnika, oziroma podpredsednika vlade, samo ne zapusti nas.
laufer
19. 04. 2011 07.58
DeSUS-u ni potrebno biti v koaliciji, saj upokojenci nimajo koristi, ampak izgubo vrednosti pokojnine. Dejstvo je, da vlada ne zna vladati. Skrbi le zase in za državni aparat. Podjetja, ki so vir prihodka države pa je ne brigajo. Noben ukrep ni zalegel! Le kako naj, če državovodijo politiki, namesto gospodarstveniki!!
muhabc
19. 04. 2011 07.39
od 3,39 nič več komentarjev zadnji Alfa
muhabc
19. 04. 2011 07.37
Še ni na tem vašem delovnem mestu nobenega. Ali iste prepovedali vse komentarje. Zmigajte se.Toliko novega. Vipa blokirate komentarje.
muhabc
19. 04. 2011 07.31
Že slišim kako se koalicijski poslanci tresejo za svojo plačo. Pomislite koliko ste jih s svojimi predlogi spravili na cesto pa boste deležni malo tolažbe. Zob za zob.
jerjaz
19. 04. 2011 07.28
JEZKE-BLOKIRAT 19.04.2011, 06:50 1 SE ENO STVAR DA VAM RAZLOZIM DA DANASNA VLADA JE BILA PROTI SLOVENIJI IN ODCEPITVI JANAZ JANSA IN SDS PA SO SE BORILI ZA SLOVENIJO TAKO DA RES NI TESKO UGOTOVIT GDO JE BOLSI ZA SLOVENIJO IN NAS SLOVENCE UPAM DA PRIDE JANSA IN SDS CIM PREJ NAZAJ NA VLADO IN TE LOPOVE POSPRAVI ZA ZAPAHE Ti se pa spoznš na politiko tako kot na sir brez lukenj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! čeprav kričiš nekaterim ne gre v uho vsaj tisti ki so pred 20 leti vsaj malo spremljali politiko ja takrat ko si bil ti očitno še v plenicah...:)
muhabc
19. 04. 2011 07.25
Če bo Erjavec odsopil mu čestitam k njegovemu prvemu junaškemu dejanju. Skoraj mu težko verjamem.
lepota in zdravje
19. 04. 2011 07.25
Znano je,da se pri nas s poštenostjo ne pride daleč.
ovcerejec
19. 04. 2011 07.20
tri mesece ministrica........potem pa 12. mesecev nadomestilo 100% plače..............tale slovenija je super.......ZA NEKATERE
n3red
19. 04. 2011 07.14
@JEZKE-BLOKIRAT Um in kaksna bo pol razlika. Pises bedarije, v nasi vladi ni 1ga sposobnega cloveka oz. politika. Postenega politika pa Slovenska vlada tko se od njenega obstoja ni vidla. Nevem kaj bi blo drugace ce bi biu Jansa na vrhu. Pac samo drugi ljudje bi nam kradl..
raglja
19. 04. 2011 06.54
PAHHOR - JANŠA KJE JE ŽE RAZLIKA???
prejca
19. 04. 2011 06.53
JEZKE-BLOKIRAT Kako prav imaš. Vse je res. se podpišem zraven! Kje je slogan Slovenija-moja dežela?
JEZKE-BLOKIRAT
19. 04. 2011 06.50
SE ENO STVAR DA VAM RAZLOZIM DA DANASNA VLADA JE BILA PROTI SLOVENIJI IN ODCEPITVI JANAZ JANSA IN SDS PA SO SE BORILI ZA SLOVENIJO TAKO DA RES NI TESKO UGOTOVIT GDO JE BOLSI ZA SLOVENIJO IN NAS SLOVENCE UPAM DA PRIDE JANSA IN SDS CIM PREJ NAZAJ NA VLADO IN TE LOPOVE POSPRAVI ZA ZAPAHE