Slovenija

Odstopil zaradi afere s stanovanji

Ljubljana, 12. 10. 2006 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./I.K./T.S./STA
Komentarji
53

Ruparjeva napoved, da bo odstopil z mesta poslanca, je med poslanskimi kolegi sprožila različne odzive.

Rupar se je s premierom sestal tudi osebno, a se je po koncu sestanka izognil novinarjem, ki so želeli dobiti njegovo izjavo
Rupar se je s premierom sestal tudi osebno, a se je po koncu sestanka izognil novinarjem, ki so želeli dobiti njegovo izjavo FOTO: POP TV


Tržiški župan in poslanec SDS Pavel Rupar, ki je v zadnjih dneh zaradi afere z najemnico njegovega ljubljanskega stanovanja in neprijavljenih stanovanj Komisiji za preprečevanje korupcije v žarišču medijske pozornosti, je ponudil odstop z mesta poslanca v parlamentu. Prvak SDS in premier Janez Janša je odločitev Ruparja po telefonskem pogovoru z njim pozdravil. "S tem bo razbremenil preiskavo dogodkov v zvezi s tem primerom," je dejal Janša, ki je prepričan, da je prav, da Rupar odstopi kot poslanec, saj so državnozborske volitve šele čez dve leti. Rupar je Janši v pogovoru tudi zatrdil, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Predsednik SDS je pohvalil Ruparjevo namero, saj bo šlo za prvi primer v Sloveniji, da bo poslanec vrnil mandat zaradi tega, da bi razbremenil preiskavo, čeprav ga k temu nič ne zavezuje. Glede županske funkcije v Tržiču, kjer želi Rupar še enkrat ponoviti mandat, pa je Janša dejal, da je odločitev o tem v rokah volivcev.

V SDS se o tem, ali je Rupar še zaželen član stranke, še niso pogovarjali, zatrjuje Irglova
V SDS se o tem, ali je Rupar še zaželen član stranke, še niso pogovarjali, zatrjuje Irglova FOTO: POP TV

Irglova v imenu SDS

Tudi poslanka SDS Eva Irgl je v imenu Slovenskih demokratov pozdravila Ruparjev odstop. Kot je dejala, v stranki sicer še nimajo nobenega dokumenta o odstopu, vendar pa je pri nekaterih sumih kršitev prišlo do stvari, "ki se ne morejo reševati samo tukaj". Menila pa je tudi, da "če je prišlo do kršitev in če je že kot poslanec odstopil, potem isto velja tudi za župansko funkcijo".

Na vprašanje, ali je Rupar kršil etični kodeks, je Irglova odgovorila, da "glede na to, da je sam napovedal odstop, potem verjetno on to sam najbolje ve". "In verjetno je presodil, da je prišlo tudi do kršitev. Do kakšnih, pa sama ne morem soditi, ker nimam vpogleda v celotno zgodbo," je še dodala. Na vprašanje, ali je Rupar še zaželen član stranke, pa je Irglova odgovorila, da se v stranki o tem še niso pogovarjali.

Vodja poslancev SD Miran Potrč je dejal, da je najava odstopa le logična posledica Ruparjevih dejanj. "Očitnega nezakonitega ravnanja in ignoriranja nadzornih institucij" namreč po Potrčevem mnenju ni bilo več mogoče prikriti.
Parlamentarci zadržani

Ruparjeva napoved, da bo odstopil z mesta poslanca, je med njegovimi poslanskimi kolegi sprožila različne odzive. V večini poslanskih skupin so večinoma zadržani in osebne odločitve poslanca Ruparja ne želijo komentirati. Nad odločitvijo pa niso presenečeni v SD, saj menijo, da je odstop logična posledica poslančevih dejanj.
V vrsti za Ruparjevo mesto v državnem zboru je član stranke SDS Bojan Homan
V vrsti za Ruparjevo mesto v državnem zboru je član stranke SDS Bojan Homan FOTO:
"Vprašanje, ali bo Rupar vrnil mandat ali ne, je stvar Ruparja in stranke, ki ji pripada. Ali je prišlo do kršitve kakršnih koli zakonov ali predpisov, pa je stvar pristojnih organov in odbora v DZ, ki bodo to obravnavali," pa je na novinarski konferenci LDS pojasnil poslanec Matej Lahovnik.

Bo Ruparja zamenjal Homan?

Ruparju bo mandat prenehal, ko bo o tem državni zbor sprejel ugotovitveni sklep. Predpogoj za to je pisna izjava poslanca, ki jo mora poslati državnemu zboru. Po Golobičevih podatkih ima glede na največje število glasov prvi možnost prevzeti mandat Bojan Homan, ki je predsednik gorenjske regijske koordinacije SDS.
Bojan Homan je bil rojen bil 26. julija 1969 v Kranju. V SDS stranko je vstopil že v času osamosvojitve Slovenije. Trenutno je član Mestnega sveta občine Kranj. Vodi krajevni odbor SDS v Stražišču in je podpredsednik mestnega odbora SDS v Kranju in predsednik regijske koordinacije za Gorenjsko.

Golobič je pojasnil, da mora Državna volilna komisija na podlagi izida glasovanja na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2004 ugotoviti, kateremu kandidatu z iste liste v volilni enoti, v kateri je bil izvoljen Rupar, pripada pravica, da prevzame poslanski mandat. Kandidata komisija o tem obvesti in mu da osem dni časa, da sporoči, ali sprejema mandat.

Dokumenti na komisiji

Rupar se je sicer danes samoiniciativno oglasil na Komisiji za preprečevanje korupcije in ji predal vse manjkajoče dokumente v zvezi s premoženjskim stanjem, med drugim tudi glede dveh stanovanj, ki ju komisiji ni prijavil, je povedal predsednik komisije Drago Kos.

Rupar je Kosovi komisiji predal manjkajoče dokumente o premoženju. Še včeraj je v oddaji 24UR dejal, da dokumentov komisiji ni predal, ker se imenuje Kosova komisija
Rupar je Kosovi komisiji predal manjkajoče dokumente o premoženju. Še včeraj je v oddaji 24UR dejal, da dokumentov komisiji ni predal, ker se imenuje Kosova komisija FOTO: POP TV

Predsednik protikorupcijske komisije je napovedal, da bo komisija na seji 23. oktobra v prisotnosti Ruparja razpravljala o morebitnih ukrepih zoper poslanca. "Rupar se je oglasil pri nas, izpolnili smo obrazec za spremembo premoženjskega stanja in zdaj je svojo obveznost izpolnil. Zanimalo pa nas bo, zakaj tega ni prijavil prej," je dejal Kos.

Z današnjim obiskom se je Rupar izognil postopku, ki ga predvideva zakon o preprečevanju korupcije. Kos je namreč v sredo napovedal, da bo ravnal v skladu z 11. členom zakona, ki daje komisiji pooblastilo, da funkcionarja pokliče na zagovor v zvezi s podatki iz obrazca o premoženjskem stanju, ki ga morajo funkcionarji vsako leto predložiti komisiji.

Rupar je v oddaji 24UR med drugim dejal, da zakona o preprečevanju korupcije morda ni resno jemal tudi zaradi tega, ker se komisija imenuje Kosova komisija. "Nam je čisto vseeno, ali nas jemljejo resno ali neresno, zakon velja. Zakon in komisijo je treba spoštovati," se je na Ruparjeve besede odzval Kos.

Kos je pojasnil, da je Rupar z nepredložitvijo podatkov kršil zakon o preprečevanju korupcije, vendar pa sankcij, ki jih predvideva zakon, komisija ne bo mogla izreči. Rupar je namreč zdaj svojo obveznost izpolnil, tako da sankcije v smislu zmanjšanja plače ali poziva k odstopu ne pridejo več v poštev.

Bo pa komisija na seji 23. oktobra poleg zahteve, da naj Rupar pojasni, zakaj ni pravočasno posredoval podatkov, preverjala tudi, ali jih ni posredoval namenoma. V tem primeru lahko po Kosovih besedah komisija zoper Ruparja vloži kazensko ovadbo po 265. členu kazenskega zakonika. Ta člen med drugim določa, da se lahko uradna oseba, ki v uradno listino, knjigo ali spis vpiše lažne podatke ali pa ne vpiše kakšnega pomembnega podatka, kaznuje z zaporom do treh let.

Na ugotovitev, da se bo Rupar verjetno skliceval prav na to, da tega ni storil namerno, je Kos odgovoril, da bodo presojali vse okoliščine primera, tudi njegove javne izjave o tem, zakaj komisiji ni prijavil lastništva dveh stanovanj. "Moramo biti do njega pošteni in mu omogočiti, da se do tega opredeli," je še dejal Kos.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
13. 10. 2006 09.27
x84265x, tvoji komentarji so pa res krasni. Po tvojem vsi poslanci kradejo in lažejo. Če si to upajo še javno povedati, jim pa sploh vsaka čast. Če bi Rupar koga ubil, pa bi ti pogledal v oči, stisnil roko, skuhal predvolilni golaž, napeljal kanalizacijo do bajte, bi bil zate še zmeri car, kajne?
Uporabnik113189
13. 10. 2006 08.59
Gorenjci imajo zelo star pregovor, ki pravi da v Tržič še veter ni dober. Po letu 92 se je tam res zgodilo veliko slabega, skoraj vsa industrija je šla, dobre službe so sanje, nič posebej vzpodbudnega se ne dogaja, kar bi kazalo na jutrišnje boljše življenje.Mogoče kakšne male izjeme, ki so daleč premajhne za tako velike probleme. Rezultat razmer je Rupar. Mogoče nekateri še niste pomislili, da je tudi Rupar razlog, da se nič dobrega ne zgodi, ker nihče pameten noče imeti z njim opravka? Vsak ki vidi razmere pomisli najprej na smetišče..
whereareweheadedto
13. 10. 2006 08.56
Kolikor sem slišal, je Rupar kot župan za Tržič naredil dosti. Ni pa opravičila, da se nekdo na njegovem položaju vede tako, kot se vede on. Pa to sploh ni odvisno od njegove stranke (ki je ne podpiram). Ko se bodo vsi zgledovali po njem, bo tudi slovenska politika malo čistejša in bolj fer. zoran.artnak: "Jaz smatram, da si lastnik, ko si vpisan v zemljiško knjigo. Pravniki pa tko nekaj brez veze serejo levo in desno. Nekdo je lahko nekaj kupil in ima o tem vse papirje razen vpisa v zemljiško knjigo. V tej zemljiški knjigi pa je lahko to, kar je nekdo kupil pod hipoteko in je lastnik lahko denimo v določenem delu banka." če bi bile tvoje besede resnične, zakaj je dajal stanovanje v najem. V mojem svetu je najemodajalec tudi lastnik stanovanja in tu je povezava. Po tvojem torej lahko dajemo v najem stanovanja, ki niso naša? No, tudi to v Sloveniji ne bi bilo nič čudnega ;)... Čudno je tudi, da ko vsi težijo k vpisu v zemljiško knjigo (to je drugače dobro), Pavle Rupar tega ne stori. Ampak je pa potem, ko so ga odkrili naredil pravilno in odstopil. Škodovalo mu po mojem ne bo.
zoran.artnak@hotmail.com
13. 10. 2006 08.25
Ne vem kaj je res spornega okoli stanovanja, razen tega da ga ni prijavil Kosovi komisiji. Če je tip plačal davke in prispevke od nakupa stanovanja, pa so to vidi na davčni in tudi Kosova komisija ima v vsakem trenutku tja vpogled. Sicer pa je res, da ta komisija enkrat je enkrat je ni, pač ni čudno, da je Rupar ni jemal resno. Sicer je pa tudi okoli lastništva marsikaj zanimivo. Jaz smatram, da si lastnik, ko si vpisan v zemljiško knjigo. Pravniki pa tko nekaj brez veze serejo levo in desno. Nekdo je lahko nekaj kupil in ima o tem vse papirje razen vpisa v zemljiško knjigo. V tej zemljiški knjigi pa je lahko to, kar je nekdo kupil pod hipoteko in je lastnik lahko denimo v določenem delu banka. Sicer pa pojdite urejat neke dokumente okoli gradnje, brez, da nimate zemljiško knjižnega izpiska. Največja svinjarija pa je bila v oddaji Trenja, ko je tisti od FINANC Tržičane primerjal z nekimi nespodobnimi besedami. Če bi bil Tržičan bi zdajle že peli odvetniki in bi ta tip plačal svinjske vsote za javno blatenje. Tale afera je po moje čisti konstrukt proti SDS. Kar glejte kako je Slak skakal okoli Irglove in hotel na vsak način izsiliti, kaj pa zdaj misli stranka SDS in koliko ji bo to škodilo (dolgoročno), ali ga bo še naprej podpirala itd. Dejstvo je, da ste Ruparju novinarji nedorasli in ste izpadli v oddaji bebci. Kar se tiče vpisa davka, lahko človek tudi kaj pozabi in zato imamo davčno upravo, ki bedi nad vsem in ima vse podatke o davčnemu zavezancu. Čudi me, da davčna uprava ni Ruparja poklicala na razgovor, če nekaj z podatki ni bilo vredu. Se pravi mankajoči vpis za oddajanje stanovanja v najem. Rupar je v tolk kriv, ker je dal tisti ženski sploh stanovanje in ta ga je v zahvalo namočila in oblatila. Kaj češ saj veste kaj velja za ženske:> krvavijo, ne da bi se urezale mokre so, brez da bi se kopale proizvajajo mleko, ne da bi jedle travo čvekajo neumnosti, ne da bi jih kdo kaj vprašal Ok, vsem pametnim ženskam opravičilo.
apolon
13. 10. 2006 07.26
Ja Rupar je šef!!! Me zanima kolk LDS-ovcev je odstoplo k so nonstop kradli????
pimo
13. 10. 2006 05.42
Rupar je car. Ga ni junaka, ki bi se pred kamero kazal po takih obtožbah in celo zelo dobro je pariral Požarjevim bebcem. Zdaj pa upam ,da bo praksa odstopa od poslanske funkcije prišla v navado tudi LDS-ovskim mafijsašem, se bo morala skoraj cela poslanska skupina zamenjat.
tomazbodner
13. 10. 2006 04.36
Ruparja ne poznam, niti nisem iz Trzica, da bi lahko ocenil, ali je kaj dobrega storil za kraj ali ne, se mi pa zdi neprimerno, da poslanec zakonov ne jemlje resno. Kaksno sporocilo to daje drugim drzavljanom?
x84265x@yahoo.com
12. 10. 2006 23.24
U felipe tokrat si napisal celo tri stavke . Sem mislil da me boš zabil nazaj z komentarjem, ki mi bo dal misliti, pa zgleda ne bo nič iz tega. Zgleda da bo bolje da to jezo, ki jo imaš do ruparja preusmeriš kam drugam, ker taki komentarji resnično niso zanimivi
marko3
12. 10. 2006 23.15
Kva pa vem. Je zadnjič en lepo povedal. Ruparjevemu ugledu ne more nič več škoditi.
x84265x@yahoo.com
12. 10. 2006 23.11
A veš felipe vsak ma pač svojega kandidata, nekdo ti je všeč drugi spet ne, tako pač je. Ljudje svobodno odločajo o posamezniku ki bo vodil njihovo občino oziroma ki jih bo predstavljal v parlamentu.Za nekoga ta človek dela dobro za drugega je spet baraba, oziroma v tvojem primeru budala.Ampak to, da pa z budalami žališ tudi volilce kaže na tvojo zaostalost, ali drugače rečeno neinteligenco:Napisal si dva stavka, ki sta primerna za nekoga v osnovni šoli, če imaš kaj proti, imej tako kot Rupar jajca in to povej jasno, glasno z dolgim besedilom v katerem razložiš svoja mnenja za in proti, če si seveda tega sposoben.
pjanka@gmail.com
12. 10. 2006 22.51
Nisem govorila o tem, da je Rupar nedolžen. Tega ne vem in tudi nism tega rekla. Pravim, da je naloga voditelja okroglih miz, da je objektiven in da ne podaja subjektivnih mnenj. Ker namen okrogle mize je, da vsak predstavi svoje mnenje, sami pa presojamo o tem, koga bomo podpirali in komu bomo verjeli ter komu ne.
marko3
12. 10. 2006 22.45
Budala pač. Ampak to mu ne bo preprečilo, da mu ne bo en kup še večjih budal omogočilo še en mandat.
lado.k@index.hr
12. 10. 2006 22.42
x84265x@yahoo.com
12. 10. 2006 22.41
Albertinum dej mi povej ker poslanec pa ne laže in ne krade. Tudi jaz če bi bil na takem visokem položaju bi si nagrebu nekaj zase, to je pač v človekovi naravi.Zdej tko govoriš kot da bi bili edino rupar in pa sds tisti ki lažejo in kradejo.Ne vem katero politicno frakcijo ti podpiraš ampak vse so enake. Tko je, kradejo vsi ampak še zmeraj bolj spoštujem tistega ki ti upa pogledati v oči kot pa tistega ki hodi z sklonjeno glavo.
albertinum@excite.com
12. 10. 2006 22.28
Pjanka, mogoče je voditelj trenj med oddajo obtoževal Ruparja, ker je ves čas lagal? Bi ga voditelj moral zato trepljati po ramenih? Ampak nič hudega, kot pravi x84265x. Rupar te pozdravi, pa roko ti da, pa jajca ima. To je pa tisto kar šteje, kajne? Koga briga, če poslanec vladajoče SDS laže in krade, dokler te pri tem gleda v oči in ti stiska roko ...
pjanka@gmail.com
12. 10. 2006 22.23
Voditelj Trenj naj bi biv ojektiven, zakaj sem tekom oddaje opazila, da ves čas obtožuje Ruparja in ga na nek način tudi napada? In zakaj je pri vseh teh nedokazanih obtožbah potrbno žaliti še nas, Tržičane?
jackoo
12. 10. 2006 22.22
rupar car!! tko se dela!! dobr si jih poj*ba*l
x84265x@yahoo.com
12. 10. 2006 22.17
Jest vam pa tko povem v zep si dajejo vsi od enega politika do drugega, ampak rupar je vsaj nekaj oziroma veliko naredil za Trzic, ceste, šole, športna dvorana in še bi lahko našteval.Kar se tiče njegovih stanovanj v redu tu je naredil napako da jih ni prijavel komisiji, ampak koliko je politikov v Sloveniji ki imajo veliko večje grehe od Ruparjevih pa jih nihče ne obrajta. Zgražate se nad Ruparjem zaradi njegovih afer, pa zdaj ali so resnične ali ne, res da je politik, je pa tudi človek ki ima zasebno življenje in če ga je sral naokoli naj bo to med njim in njegovo ženo oziroma njegovo družino. Ne vem koliko časa nazaj je bilo po televiziji povedano koliko je predsednik Drnovšek zapravil denarja za ta svoja potovanja, pa se takrat ni noben zgražal oziroma vlačil Drnovška po časopisih in televiziji, pa da ne omenjam še ostalih politikov in njihovih grehov.Ampak na nekoga se je pač treba spravit če ne nismo veseli. Rupar je že fejst človek, če ga vidiš te bo pozdravil, pa roko dal kar vsi niso sposobni naredit. Za vse tiste pa ki kritizirate našga župana, najprej svoje župane mal poglejte oziroma poslance iz vaše skupnosti. Vsak ma kakšen greh .Rupar vsaj pove tko ko je pa čeprav včasih na malo bolj vulgaren način.Jest sm za ruparja zato k ma jajca po domač povedan za vse ostale pa najprej pred svojim pragom popucajte pol pejte pa na sosedovega.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cimermaniv5897@volja.net
12. 10. 2006 22.08
Danes so si pa novinarji vzeli pravico razsojati in celo soditi. Vsi, tako Slak kot voditelj, kot vsi ostali novinarji. Kaj vam ni dovolj en MAG in eno Delo? Ne glede na to kakšna je Ruparjeva resnica in kako jo kažejo iz Direkta, tako kot Požar trdi da je Rupar odstopljen, obstaja vtis, da so sproducirali njihovo Direktovo resnico DRUGI. NOVINARJI niste poklicani za sodnike, lahko komentirate in poročate, soditi pač ne morete. Pa ste si vzeli tako moč in sedaj celo obsodili. Če bodo postali povzpetniški novinarji sodniki, potem bomo kmalu in to brez volitev doživeli Orwela. Nani
albertinum@excite.com
12. 10. 2006 22.03
Bravo, Pavle! Pred vso slovensko javnostjo si dokazal, da si baraba! Vsi pravoverni SDS-ovci se ti klanjajo in ti pošiljajo koš poljubčkov! Naj živi aroganca oblasti! Naj živi SDS! Naj živi Janez Janša, največji sin slovenskega naroda!