Slovenija

'Biti minister ni lahko'

Ljubljana, 18. 04. 2011 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

S temi besedami se je na odstop Bučanove odzvala Kresalova. Jelinčič meni, da je odšla, ker je "hotela nekaj narediti". Potrč pa je dejal, da odstop ne kaže na "zrel odnos." Predhodnik ministrice Gjerkeš pa pravi, da je "stopila v prevelike čevlje".

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je odstopila.
Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je odstopila. FOTO: Kanal A

Kot je znano, je danes odstopila ministrica za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan. V nekaterih strankah so se že odzvali.

Po besedah predsednika stranke SNS Zmaga Jelinčiča je Trobec Bučanova odšla, ker je hotela "nekaj narediti. Da je hotela nekaj počistiti, da se je hotela znebiti vse navlake, človeške in papirnate, ki se je tam nabirala od leta 1992 naprej". Njen odhod je bil po njegovem mnenju pričakovan od trenutka, ko je začela delati in je podala nekaj izjav, ki vladajoči strukturi niso bile po godu.

Erjavčeva napoved o odhodu iz koalicije se mu zdi logična. "Kajti SLS že čaka na izpraznjeno mesto, kar je že pokazala pri podpori pokojninski zakonodaji, ko je glasovala v nasprotju s splošnim mnenjem." Po njegovem mnenju je dejanje SLS razumljivo, saj je "v zameno od gospoda Pahorja dobila darilo v obliki kmečkih pokojnin."

SLS zanika vstop v koalicijo

Morebiten vstop v koalicijo s SD, Zares in LDS pa so v SLS v preteklosti že večkrat zanikali. Predsednik stranke Radovan Žerjav se je danes vnovič odzval tudi na trditve o pogovorih za vstop v aktualno vladno koalicijo: "Kot sem že neštetokrat javno dejal in tudi zapisal, navedbe v SLS v celoti odločno zavračamo. Slovenska ljudska stranka ne bo vstopila v aktualno vladno koalicijo in bo do konca tokratnega mandata delovala v opoziciji."

Žerjav je še poudaril, da je član njegove stranke Ivan Žagar, ko je v prejšnji vladi vodil omenjeno ministrstvo, brez težav črpal evropska sredstva. "Očitno se je od prejšnjega vladnega mandata moralo marsikaj spremeniti na slabše," pravi Žerjav in dodaja, da bo morala Trobec Bučanova pojasniti, kaj se je na ministrstvu tako močno spremenilo na slabše.

V stranki so tudi prepričani, da tako pogosti odstopi, v mandatu te vlade je njen odstop namreč že tretji na omenjenem ministrstvu, le škodijo delu ministrstva. Prepričani so namreč, da se vlada ne zaveda, da bi moralo v kriznih časih biti ravno to ministrstvo eno najpomembnejših. "Za kar 2 odstotka večji BDP bi lahko že dosegali v Sloveniji, če bi se tekoče črpalo evropska sredstva in se to preneslo na občinsko raven, kjer bi se učinki tudi množili," je zapisal v odzivu za javnost. Ocenjuje tudi, da se na ministrstvu večino časa ukvarjajo sami s seboj in z menjavami na vrhu, ne pa s konkretnimi razpisi.

Žerjav zanika namigovanja o vstopu SLS v vladno koalicijo.
Žerjav zanika namigovanja o vstopu SLS v vladno koalicijo. FOTO: Blaž Garbajs

Kresalova: Biti minister ni lahko

Predsednica LDS Katarina Kresal je v odzivu zapisala, da "biti minister ni lahko, zato ni nič čudnega, če kateri kdaj tudi odstopi. Ali je to upravičen razlog za izstop stranke iz koalicije pa je drugo vprašanje, še posebej, če minister ne zdrži niti tri mesece."

'Odstop ne kaže na zrel odnos'

Poslanec SD Miran Potrč meni, da odstop Bučanove "ne kaže na zrel odnos in na odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel". Kot pravi, argumentov za njen odstop ne pozna, razen, kar je prebral v medijih. Sicer pa meni, da se mora tisti, ki pride na ministrstvo, zavedati razmer, in mora vedeti, pod kakšnimi pogoji lahko dela ali ne, "ne pa da po treh mesecih odstopi".

Odstop poglablja koalicijsko krizo

V Novi Sloveniji (NSi) so prepričani, da Slovenija potrebuje "sposobnejšo in kredibilnejšo vlado, ki bo znala stopiti skupaj ter potegniti državo iz finančne in gospodarske krize ter krize zaupanja v politiko". Odstop Trobec Bučanove pa koalicijsko krizo dodatno poglablja, so še zapisali.

V NSi menijo, da vedno večja "nesoglasja vladnih strank, zmeda na posameznih ministrstvih in nezaupanje državljanov v koalicijo dokazujejo, da v tem trenutku vlada ni več sposobna upravljati z državo". Zato ocenjujejo, da je skrajni čas za odstop vlade Boruta Pahorja. Dodajajo, da so za Slovenijo "najboljša izbira predčasne parlamentarne volitve".

Odstop kaže, da v Sloveniji vladajo "gospodarski in politični lobiji", ob tem pa še poudarjajo, da je bil odstop ministrice pričakovan že ob ugotovitvi "kršenja pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožic.

Gjerkeš meni, da je Bučanova "stopila v prevelike čevlje."
Gjerkeš meni, da je Bučanova "stopila v prevelike čevlje." FOTO: Blaž Garbajs

'Stopila je v prevelike čevlje'

Henrik Gjerkeš, ki je mesto ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj zasedal pred Dušo Trobec Bučan pravi, da je njegova naslednica očitno stopila v prevelike čevlje. V treh mesecih ministrovanja je bolj ali manj žela sadove dela, opravljenega v letu 2010, še meni Gjerkeš.

Kot je dejal, so bili sicer podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih, ko je vodila Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) sicer dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010, pravi Gjerkeš. Po njegovih informacijah pa se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

Ena od tistih, ki nosi glavnino zaslug za to, da so povračila evropskih sredstev leta 2010 začela hitreje prihajati v slovenski proračun, je bila Mateja Čepin, direktorica urada za kohezijsko politiko, zoper katero je Trobec Bučanova v petek vložila kazensko ovadbo zaradi več sumov kaznivih dejanj. "Mateji Čepin sem zaupal in res me zanima, kaj ji očitajo," se sprašuje Gjerkeš.

Preberite še: Mateja Čepin zatrjuje, da je delala zakonito.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant2
19. 04. 2011 09.27
Komentiranje prepovedano
19. 04. 2011 09.19
A da ni lahko biti minister????? Ja potem pa je le ena rešitev za hladnokrvne in lepe YES karieriste wannabeeje... dati mesto tistim, ki ne mislijo, da je mesto ministra nedeljski izlet.
shotalick
19. 04. 2011 09.03
ja seveda biti minister ni lahko. Zelo težko se je praskati po jajcih oz. po vagini in nič delati, oz. vse kar delati, delati v škodo države in ljudem, ki v njej živijo, poleg tega pa vlečt lepi 3k€ plače. pokvarjenci
orehek
19. 04. 2011 08.52
Ja če je tako težko, pa lahko spakiraš kovčke! Saj imaš vsake dva dni možnost, pa eno afero več. Za tiste, ki vidijo samo lastne interese oz. družinske interese je res težko venomer kmrariti izven zakonskih mej!.
JanZiska
19. 04. 2011 08.46
Nabolje da nas anektirajo Madžari ali Avstricij, več kot očitno ne zmoremo voiditi lastne države, smo nedržavotvorni. Najbolje nam gre ko smo podrejeni, in razgrajujemo tujega gospodarja od znotraj. Če pa je država naša razgrajujemo sami sebe. Slovenci smo rojeni za nezadovoljne in destruktivne hlapce...
punca08
19. 04. 2011 07.52
Ponavaljam NOVA DRŽAVA BI REŠILA VSE....NOVI ZAKONI!!
wsharky
19. 04. 2011 07.48
... katarinca pravi 'Biti minister ni lahko'... se popolnoma strinjam z njo... tezko je biti ves dan 'brez'... ker te lahko 'ujameno'...
ognjenorezilo
19. 04. 2011 07.45
dej kresalka zmaži se... važno da policija kupuje sfrizirane audije superbe alfe honde in se izživlja po cestah. do tu smo prišli, teror kot v iranu, kakšno varčevanje. kriminal za udbovske nedotakljive uklonjence je pa vssakdanje poslovanje, kot peka kruha v pekarni se razmišlja od kje izčrpati keš iz državne blagajne v privatne žepe. to je naloga LDS
jagijagi
19. 04. 2011 05.53
Mal se zadaneš in potem je vse lažje! To je moj nasvet! LP Borut
hugo12
19. 04. 2011 00.20
biti državljan je še težje
Buena Vita
18. 04. 2011 23.55
HE,HE POJDITE NA YU-TUBE POIŠČITE ;,,BORUT PAHOR BARBARA SAMO NA DOBER STOL SEDITE,JEAHJ
Svobodni Umetnik
18. 04. 2011 23.40
Biti minister ni lahko, biti delavec, ki dela cele dneve v mrazu, dezju, vrocini in za 400 evrov na mesec (ce jih sploh dobi) je pa se tezje.
Northwest
18. 04. 2011 23.38
Se pravi ce je ona stopila v prevelike cevlje,potem je Pahor oblekel premajhen plasc.
NemeJ
18. 04. 2011 23.32
Kresalka pravi minister ni biti lahko se popolnoma strinajm. Sam ko se pa vreče filajo se pa tudi potrpi.
Diabolick
18. 04. 2011 23.15
Poberi se Kresalka saj te nobeden ne more videti,ko greš vsem na živce.Ja raje pojdi dalje snifat in se ne kaži več pred kamerami s temi rdečimi očmi od droge.
ninca83
18. 04. 2011 23.13
Pošten človek ne more delat s takimi ljudmi, ženska je pač pametna in je vidla v kaj se je spustila... in po nekaj neuspelih akcijah odstopla, ker je vidla da ne more nč nardit.
BBB LJ
18. 04. 2011 23.10
lažji k fizični radnik je zihr že.... :(
jagode1
18. 04. 2011 23.01
ja Katarina...lejga zlomka..hahah...seveda ni lahko biti minister še posebi. če snifaš, kadiš use mogoče substance... itd. in ti si rekla in še poudarjala, da si brez greha, pa da si poštena...blablabla.. hahah.. -snifaš kadiš ostale substance -poročena si z gospodom, ki je pedofil in baje tudi gej - nikoli nisi še niči darovala v dobrodolne namene, čeprav si kao socialna in nvem kaj hahah.. - utajila si kup davkov in si nelegalno preprodajalo avtomobile.... POŠTENA???? Kdaj pa si bila POŠTENA??? Ko si imela 12 let? hahahhahahah... V SLOVENSKI POLITIKI NI NITI ENEGA POŠTENEGA ČLOVEKA!
Dejvid123
18. 04. 2011 22.56
Minister ni bit lahko..Sam vsak je lah pol minister..Itaq vsak zna zafurat državo..
slos
18. 04. 2011 22.51
gnus gnusni . pravna država lds - za več pudljev in manj bulmastifov, katere umor ob uporu pri zlorabah je potrebno potem še prikriti