Slovenija

Odslej celotni RTV prispevek tudi za tiste, ki imajo le spletni dostop

Ljubljana, 13. 09. 2019 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
70

Radiotelevizija Slovenija bo v kratkem gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, pozvala, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala po spletu. Gospodinjstva, ki izjave ne bodo podala, pa bo bodo morala v prihodnje plačevati celoten prispevek.

Na nacionalni radioteleviziji so pojasnili, da so se za uraden poziv odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi preko spleta. Gledalci, ki imajo spletni dostop, lahko po novem spremljajo programe v neposrednem predvajanju na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTVS, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije.

Po novem bo tudi spletni dostop do programov RTVS razlog za plačilo celotnega RTV prispevka.
Po novem bo tudi spletni dostop do programov RTVS razlog za plačilo celotnega RTV prispevka. FOTO: POP TV
Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja rtv-prispevka določa, da mora vsak, ki ima sprejemnik na območju Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTVS, sprejemnik prijaviti, s čimer postane zavezanec za plačilo prispevka. Z možnostjo spremljanja programov preko spleta se tudi osebni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki.

Služba RTVS za obračun RTV prispevka ima v evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo prispevek le za radijske sprejemnike. Kot so pojasnili, gre za zavezance, ki naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika, so pa "zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja televizijskih signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta".

RTVS bo zato pozvala gospodinjstva, ki plačujejo rtv-prispevek le za radijske sprejemnike, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala preko spleta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona s spletnim dostopom.

"V primeru, da izjave ne bodo podali, pa jim bo Radiotelevizija Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka," so napovedali. Poudarili so še, da se bo uradni poziv RTVS nanašal izključno na gospodinjstva, ki plačujejo rtv-prispevek le za radijske sprejemnike. Predstavljajo približno štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo prispevka.

Sicer fizične osebe plačujejo mesečni prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike, ki jih uporabljajo zasebno oziroma skupaj s člani svoje družine v pavšalnem znesku 12,75 evra. Če ima zavezanec za zasebno rabo le radijske sprejemnike, pa plačuje mesečni prispevek v višini 3,77 evra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
22. 09. 2019 10.51
+7
PRISILNI RTV PRISPEVEK Vsake toliko smo priča razraščajočemu se apetitu hobotnice, imenovane RTV SLO, ko njeni zaposleni neumorno iščejo še zadnje možnosti, kako Slovenca opleniti za tisti yebeni prispevek in to ob dejstvu, da te njihove programe gledajo le še babice in dedki, ko ničesar drugega nimajo za delati. RTV SLO so najbolj NE gledani programi pri nas, njihova hiša daleč najdražja na minuto produciranega programa, spored razen reeeeedkih izjem najbolj dolgočasen, zato sploh ne vidim razloga, zakaj bi ti programi morali biti v kabelski shemi, ki jo ponujajo operaterji. Nezahteven razmislek nas hitro privede do odgovora. TV hiša je vreča brez dna. V njej prejemajo plače mnogi neproduktivni in že zdavnaj s patino prerasli individumi, od katerih koristi ni, plače pa imajo vrhunske. Pa mi ni sedaj glavno tu omenjati nekih Mišik itd. Zanimivo je, da MORA sleherni operater zagotavljati vsaj en program RTV SLO. In kje je razlog, če pa tega nihče ne gleda? Ja prispevek vendar! Če nobenega programa RTV SLO ne dobiš, ti tudi prispevka ni treba plačevati. Sam bi najraje od operaterja imel paket, ki bi si ga oblikoval sam, seveda brez RTV SLO. To pa ni mogoče, ker so si močvirniki z zlobiranim zakonom zagotovili, da bodo prisotni vsepovsod, čeprav morda na silo in nezaželeni. Že kako leto nazaj, ko sem prebiral v medijih grožnje o neprijavljenih TV sprejemnikih in kotlih za žganjekuho, sem navrgel, da je še samo vprašanje, kdaj se bo kdo zmislil, da dandanes telefona brez FM tunerja več ni in da bo na tej bazi prej ali slej nekdo iz RTV SLO začel prasko v zvezi z novo nišo za plenjenje. In evo ti ga na, ta trenutek je sedaj pred nami. Namesto, da bi težišče svojih aktivnosti usmerili v to, da bi oddaje bile kvalitetne in privlačne, so ga spet usmerili v cilje plenjenja. Ampak tudi to ima nekje svoj konec, kajti Slovencev nas je, kolikor nas pač je. Vsak dan manj. Glede na svoj gromozanski finančni apetit RTV SLO bo tej hiši prej ali slej moralo postati jasno, da so dosegli limit. Več ne gre. Ampak nič bat! V tej hiši so glave, ki smo jih davkoplačevalci visoko izšolali in ni hudič, da si ne bi izmislili in zlobirali spet nekaj novega, donosnega za njih in obremenilnega za nas, ki se teh programov samo še spominjamo. Prav zanima me, kako bi RTV SLO prosperirala na trgu, tako kot to morajo vse ostale hiše, katerih programi so pri nas normalno gledani. Nacionalka nas (bajé, ne vem, ker ne gledam) zasipa kljub prispevku z enormnimi količinami reklam. Ne vem, kdo jim to sploh dovoli, a po moje ne bi smeli vsiljevati niti ene same reklame. Nehote sem se spomnil sedaj Pošte Slovenije, kateri moraš posebej plačati, da ti v nabiralnik ne šopa reklam, potem pa še trgovcu strošek reklam plačati preko cen artiklov. Ej, Slovenija moja, kam pluješ? Na obzorju v tej smeri ni za tvoje državljane nič pametnega, itak pa ne nobene Švice, o kateri smo tako radi sanjali v času osamosvojitve. Pa še smisel te se mi zdi vse bolj vprašujoč….
0OO7
22. 09. 2019 19.50
+6
Na RTV SLO portalu so mi ta komentar grobo izbrisali. Me zanima, kaj bo tu. Ofce ne smemo razmišljati. Za to so elite....
imt600
16. 09. 2019 14.37
+7
še mal pa nam bojo še zrak zaračunal v tej lopovski državi
Nikdar več
15. 09. 2019 18.29
+7
Naredijo naj kot Voyo, ne pa da vsilneno zaračunavajo nekaj česar ne uporabljamo - gledamo!
metronom
15. 09. 2019 15.06
+3
Kdo zato da se naredi red
Uporabnik1095190
14. 09. 2019 19.58
+9
Mislim,da ima večina ljudi dovolj tega vsiljenega odiranja s strani RTV. Toda oni bi radi od nas še več! Jajca pa imajo,to jim moramo priznati. Da si glede na njihovo podstandardno delo in učinkovitost upajo to zahtevati od naroda? Pa saj ostaneš brez besed. Za brez veze podpiramo 2200+ folka,ki resnici na ljubo ne opravijo ravno svojega dela kot bi se spodobilo. Velika večina drugih TV programov jih poseka po celi črti. Referendum je nujen,to je potrebno ukiniti-že davno tega.
vinogradnik33
14. 09. 2019 11.24
+6
Televizija Slovenija ima najcenejši program , pa najdražje naročnine ! Zakaj najcenejši program , zato ker je grajen na neskončnih ponavljanjih oddaj , eno oddajo lahko gledamo v istem dnevu na programu 1 , čez deset minut na programu 2 , zvečer pa še na programu 3 ali katerem od lokalnih in ta ista oddaja se pojavi še nekajkrat v tednu ali pa sigurno enkrat v mesecu , da o filmih ne govorimo !
brezveze13
14. 09. 2019 09.17
+8
to je zakonsko vsiljevanje nekih (obveznih) plačil za določene firme, ki so pod državnim okriljem. Kmalu po osamosvojitvi je bilo govora o ukinitvi rtv naročnine in da se bo ta prenesla na račun dražje elektrike, ker da pač sodobno gospodinjstvo ima skoraj vsako elektriko in s tem tudi te medijske aparate. kaj se je zgodilo, el. so podražili, položnice rtv so ostale nespremenjene, še več na teren so poslali razne iskalce rtv aparatov. Ko sem pred leti dal vlogo za odjavo tv-ja ker ga pač zaradi stanovanjskih razmer na naslovu ne morem več imeti, so mi odgovorili da moram predložiti dokaz o isklopitvi elektrike ali nov naslov ,se pravi prvič se soočam s vsiljevanjem nekih obveznosti. Danes govorijo o plačilu rtv naročnine tudi Kot kaže lastnikom pametnih telefonov ali tablic verjetno tudi že kar imetnikom profila fb, ki jih starši ustvarjajo že kar novorojenčkom ,in ga ima že vsak 10 letnik, vendar če ima nekdo pameten telefon še ne pomeni da gleda ali posluša rtv. jaz imam pameten telefon in ga uporabljam za tel pogovore ker drugačnega pač danes ne moreš kupiti oz. nimajo signala ker so zastareli glede na tehnologijo, sedaj naj zaradi tega plačam rtv naročnino? V državi je nič koliko medijskih postaj, skoraj vsaka druga občina ki se same financirajo iz reklam in raznih objav katere mora naročnik plačati ,edina medijska hiša rtv kot nacionalka za katero plačujemo naročnino in jo financira tudi država je nedotakljiva in nikoli dovolj plačana. SEDAJ ME ZANIMA ALI PLAČUJEMO RTV NAROČNINO DRŽAVI KATERA POTEM ODREŽE DEL KOLAČA RTV-JU ALIPLAČUJEMO RTV_ju
BeGood
14. 09. 2019 08.57
-1
Sem sicer za ukinitev tega prispevka, sem tudi proti tako imenovanim paketom, ki jih plačujemo naročniki kabelske televizije, uporabnik se naj sam odloči, katere programe bo spremljal in te plačuje. Plačujem ta RTV prispevek, v nekem obdobju ga iz uporništva nisem, ker se mu večina mojih znancev in sorodnikov spretno izogne pa sem si s tem nakopala samo ogromne dodatne stroške v sodnih izvršilnih postopkih. Zato je moj predlog, da ga plačujemo vsi, s tem se lahko njegov znesek prepolovi ali pa gre financiranje iz proračuna.
antilevi?ar
14. 09. 2019 11.17
+9
Zavajaš ljudi. Zakaj naj pri bogu to plačujejo vsi, povej en tehten razlog, vsiljenega nepotrebnega davka poleg malega milijona drugih enostavno ne mislimo plačevat, pika, če treba bo gorela država, čisto vseeno mi je.
the kop
14. 09. 2019 11.22
+10
ne spremljam rtv in ga tudi ne bom plačeval! naj ga ukinejo!!
antilevi?ar
15. 09. 2019 10.05
+5
Ne rabiš spremljat, ker imaš možnost si oni pridržujejo pravico, da te obdavčijo pa četudi ti ne koristiš nobenih uslug, tako je to v tej naši banana republiki.
13klu?
14. 09. 2019 08.36
+14
obvezen prispevek za ogled reklam. Se delajo iz nas norca ker se lahko.
Klotilda H
14. 09. 2019 07.58
+23
ČE JE RTVSLO NACIONALNI INTERES, POTEM NAJ BO FINANCIRAN IZ PRORAČUNA!!! če pa ni, zakaj je potem obvezno plačevanje naročnine???
the kop
14. 09. 2019 07.56
+17
namesto da bi ga ukinili ga še povečujejo! rtv je podn, in upam da kmalu propade!!
ni_mi_vse_eno
13. 09. 2019 21.52
+3
Internet ne more biti upravičen za sprejemanje, saj ne morem gledati reklam in sem zaradi tega zelo oškodovan. Zakon pravi, da mi morate omogočiti tudi gledanje reklam: (1) Kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov (v nadaljnjem besedilu: sprejemnik) na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Sloveniji plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti. (2) Na območju, kjer se zaradi racionalnosti uporabe frekvenčnega prostora in finančnih sredstev ali iz drugih utemeljenih razlogov opusti pokrivanje območja s prizemeljskimi omrežji in je zagotovljeno sprejemanje le preko satelita oziroma preko kabelske mreže ali s pomočjo drugih tehnoloških rešitev, pod pogojem, da te tehnološke rešitve zagotavljajo sprejem programov v najmanj enaki kvaliteti kot prizemeljsko omrežje, so imetnice oziroma imetniki sprejemnikov zavezanke oziroma zavezanci (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) za plačevanje prispevka pod pogojem, da jim RTV Slovenija z oprostitvijo oziroma z zmanjšanjem prispevka ali na drug ustrezen način prispeva najmanj polovico dodatnih stroškov za nabavo opreme za sprejemanje programov po satelitu oziroma po kabelskem omrežju ali z uporabo drugih tehnoloških rešitev skladno s tem zakonom.
ni_mi_vse_eno
13. 09. 2019 21.49
+4
Če imate TV in tega ne prijavite, potem pripravite tolarje, ker evri niso nič vredni. Zakon pravi: Z globo od 10.000 do 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki pridobi sprejemnik, vendar sprejemnika v zakonskem roku ne prijavi (peti odstavek 31. člena), in posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom 37. člena tega zakona.
freakica123
13. 09. 2019 21.02
+19
Oni bi morali plačat meni, da bi kliknila na tisto stran, ne pa obratno. Naj naredijo gesla kot jih imajo ostale streaming platforme, če se tako bojijo, da bo kakšna oseba več ogledala kakšen posnetek. Tisto gledajo babice in dedki, ki ne znajo prestavit kanala.
Mauzahecmauzares
13. 09. 2019 18.40
+13
ni_mi_vse_eno
13. 09. 2019 17.11
+19
Vsi tisti, ki nimamo wc-ja bomo upravičeni do neplačevanja rtv prispevka, saj ga lahko serjemo le v naravi, na rtv ga pa serjejo povsod.
RamzesII
13. 09. 2019 16.46
+21
Spletni dostop še ni in ne sme biti razlog (vzrok, opravičilo, izgovor) za plačevanje RTV prispevka. Nenazadnje v vsakem domu je potemtakem več 'sprejemnikov'.
RamzesII
13. 09. 2019 16.43
+16
"Z možnostjo spremljanja programov preko spleta se tudi osebni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki." Z možnostjo že, a to ne pomeni da se tudi dejansko izvaja ogled, zato še ne bodo plačevali lastniki teh, med katerimi so tudi otroci.
antilevi?ar
13. 09. 2019 17.12
+8
A ne razumeš, da jih to ne zanima,.preberi še enkrat članek.
RamzesII
13. 09. 2019 16.40
+3
Novi TV-ji lahko sprejemajo internet, ter drugi signal, satelit, kabelska, da jim ne bodo zaračunali dvojno, jasno je, da zadeva ni dovolj jasna, na katere enote za predvajanje so točno nanaša. Nenazadnje, satelit ali kabelsko lahko predvaja tudi računalnik.
Transformerji
13. 09. 2019 16.38
+16
Najprej smo imeli Radio Slovenija, potem RTV Slovenija - že od začetka so bili tam samo priviligirani položaji komunistov - to gnezdo hočemo na vsak način obdržati, pa tudi, če nihče ne gleda programov.