Slovenija

Odškodnino bodo delili glede na uradni popis škode

Ljubljana, 18. 07. 2011 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Židan se je z župani občin, ki so jih najbolj prizadela nedavna neurja, dogovoril, da bodo odškodnino razdelili glede na uradni popis škode. Pomoč pa bo na voljo tudi tistim brez zavarovanja.

Minister Židan se je sestal z župani najbolj prizadetih občin.
Minister Židan se je sestal z župani najbolj prizadetih občin. FOTO: Vlada RS

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je sestal z župani najbolj prizadetih občin v zadnjih neurjih s točo (Bistrica ob Sotli, Brežice, Kozje in Podčetrtek). Vlada je občinam že odobrila 250.000 evrov, na sestanku pa so se dogovorili, da bo ključ za delitev sredstev uradni popis škode zlasti na infrastrukturi in objektih.

Kot je po sestanku v Ljubljani pojasnil Židan, so župani na sestanku posredovali vlogo za izdajo sklepa o začetku ocenjevanja škode na strešnih kritinah, cestni infrastrukturi in podobno. Uprava za zaščito in reševanje bo v torek tudi izdala omenjeni sklep, ki bo omogočal lažje procesiranje nadaljnjih aktivnosti.

Vprašanje, kako so izkoriščena sredstva za zavarovanje v kmetijstvu oz. sofinanciranje premij, je po ministrovih besedah zelo pomembno – letos so doslej izplačali 1,1 milijona evrov, čaka se še na izplačilo slabih 1,7 milijona evrov. Po prvotni projekciji ministrstva bi bilo tega sofinanciranja "do konca leta nekje pet milijonov evrov", na podlagi zadnjih dogodkov pa predvidevajo, da bodo do konca leta izplačali osem milijonov evrov.

Posledice neurja v Bistrici ob Sotli - 6
Posledice neurja v Bistrici ob Sotli - 6 FOTO: Vid in Urh

Pomoč bo na voljo vsem

Pomoč po neurju bo, kot je poudaril minister, na razpolago vsem kmetijam, ne glede na to, ali so zavarovane ali ne, saj bi bila delitev v nasprotju z evropskim pravnim redom.

"Skupaj z župani smo se odločili, da pospešimo izplačevanja evropskih in slovenskih sredstev, ki so jih kmetije deležne, a bomo s predčasnimi izplačili vzdrževali likvidnost kmetij," je dejal. Tako bodo na kmetijah, ki bodo prijavile več kot 50-odstotno škodo od začetka leta do konca julija, v drugi polovici septembra izvršili akontacijo za plačila območij z omejenimi dejavniki v približni vrednosti enega milijona evrov.

"Višina plačil bo 100-odstotno na nivoju posameznika. Prav tako bomo pospešili izplačilo neposrednih plačil – subvencij. Teh bo približno en milijon evrov. Prva tranša plačila bo v oktobru, druga pa v decembru," je pojasnil minister.

Pri kmetijah, ki bodo imele največje poslovne težave – kmetije s trajnimi nasadi – pa bo po današnjem dogovoru kmetijska svetovalna služba s svetovalci s področja tehnologije in ekonomike ob sodelovanju s svetovalci na ravni občin začela pripravljati sanacijske programe.

Toča - Bukovje na Bizeljskem
Toča - Bukovje na Bizeljskem FOTO: Zavišek

Ob tem je minister dodal, da je težko napovedati, koliko bo takšnih kmetij, a je zadovoljen, da so posamezne banke izrazile pripravljenost sofinanciranja tovrstnih programov prek posojil.

"V kolikor pa te dobre volje s strani bank ne bo zadosti, se že pogovarjamo z ribniškim skladom, da zagotovi sredstva za posojila. To sicer ne bo nepovratna pomoč, ker je niti ne moremo dati, vendar bodo program sanacije potem spremljale tudi te kreditne linije," je pojasnil.

Predlagajo oprostitev zborničnega prispevka

Župani pa imajo po ministrovih besedah tudi seznam želenih ukrepov, ki naj bi jih država izvedla za dodatno pomoč kmetom. Nekateri ukrepi niso v celoti v pristojnosti kmetijskega ministrstva, zato se bodo "pogovorili s tistimi, v katerih pristojnosti so".

Eden od takšnih ukrepov je po ministrovih pojasnilih oprostitev zborničnega prispevka za kmetije, ki so doživele neurja, za leto 2011 in 2012. Ukrepov je sicer več, a so se dogovorili, da jih bodo pregledali in se o njih dogovorili na naslednjem srečanju, ki bo 28. ali 29. julija. Nekatere dodatne predloge bo Židan predstavil tudi na sredini seji vlade.

Župani vseh štirih občin so sicer zadovoljni s hitrim ukrepanjem ministrstva za kmetijstvo, a ob tem pričakujejo, da se bo tudi vlada vključila v naslednje ukrepe pomoči.

Škoda je bila po doslej zbranih ocenah lokalnih skupnosti največja v občini Bistrica ob Sotli (nekaj manj kot pet milijonov evrov), sledile so občine Brežice (3,2 milijona evrov), Kozje (2,8 milijona evrov) in Podčetrtek (1,2 milijona evrov).

Toča na Dolu pri Hrastniku - 3
Toča na Dolu pri Hrastniku - 3 FOTO: Bralka Katja

Po ministrovih pojasnilih so to sicer neuradne ocene, čakajo še na dve uradni oceni. "Prva ocena že poteka, to je ocena škode na kmetijskih zemljiščih, ki jo pripravlja uprava skupaj z agencijo za kmetijske trge," je dejal in dodal, da bo uprava za zaščito v torek izdala sklepa za začetek popisovanja škode tudi na ravni objektov in infrastrukture.

Potem ko bodo občinske komisije škodo popisale, jo bo nato pregledala medobčinska komisija, obe škodi pa se bosta sešteli, nato pa bodo sorazmerno glede na seštevek občine črpale od zneska, ki ga je odobrila vlada, je še povedal minister Židan.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
19. 07. 2011 21.09
To je "slovenska vlada"..... . Za Grke... 385 mio EUR garancije v višini blizu miliarde !!!!! . Za Slovence, ki so ostali brez traktorjev, hlevov, hrane za živino, poljščin in pridelka pa...... 0.065 % tistega, kar so V KEŠU nakazali na nemške in francoske banke (v imenu Grčije) !!!!!!
THAIPOO
19. 07. 2011 16.49
jst se zdej cakam kaksno nakazilo od drzave ko smo mel poplavo
Ramzess
19. 07. 2011 13.53
Naslov je hecen, kot da so sicer delali kaj drugače, ...v njihovem interesu je da gre po uradnem (njihovem) popisu, saj je ustrezno cenejši. Težava je v tem, da so obljube in jamstva različni bregovi iste reke.
krivulja
19. 07. 2011 13.14
Kdor govori,da so kmetje 'naivci' pojma nima o slovenskem kmetu! Slovenski kmet je že zdavnaj izumrl! Danes imamo samo še zelene podjetnike na kmetijah Največ štos je,da npr, dobi tašen mafijc 30000-5ooo0 evrov subvencij za nameček ima pa še dobro plačano delovno mesto na DARSU. he,he in mismo urejena država.di . Danes vladajo podečelju zeleni 'goščarji' ,ki ropajo zemljo,državo in ostarele nemočne kmete.
krivulja
19. 07. 2011 13.03
NImam nič proti povračilu škode storjene kmetom na njihovih posevkih.Sem pa odločno proti ''zeleni mafiji'',ki se je razpasla povsod po Sloveniji in uničila slovensko podeželje. Danes kmet ni več kmet ampak je šofer kmetijskih strojev in uničevalec mikro biostrukture zemlje.Dajte ljudje je ja huje na travnikih kot na avtocesti! V Sloveniji ni več sonaravnega kmetijstva.Tisti,ki ga zagovarjajo pojma nimajo kako breobzirni in neskrbni so zeleni mafijci!!! Samo za subvencije jim gre v resnici so pa lenuhi in pijavke!
vsevidi
19. 07. 2011 12.36
Kdo pa npr. taksistu, ki mu vozila stolče toča in jih po kakšnem čudežnem naklučju nima zavarovanih, povrne škodo??? Taisti taksist si z vozili služi kruh, tako kot kmet z njivo. Torej taksist mora zavarovati, drugače ne dobi nič in je lačen, kmetu ni treba, pa mu vseeno da država. To ti pa je enakopravnost. No ko bodo odškodnine, pa le hitro v VW in AUDI salone. Novi modeli že čakajo. Vem iz prve roke od kolega. Še ko je toča pred Brnikom tolkla, so že klicali in rezervirali avte, saj odškodnina bo. Juhuhu, kolk je luštno v deželici tej. A za zavarovanja avtov pa kmetje zmeraj majo denar?
mesojed
19. 07. 2011 12.02
@the-eye ne bit smešen kdo bo pa kupu kmetijo ce noce skor noben več kmetovat razen nekaterih redkih,tist ki bi pa kupo va prašanje ce bi mel kej pojma o kmetovanju,sej ce tko pogledas so ze kmetje podjetniki sej tisti ki so davčni zavezanci in raznih kop,skop programih in pa ekoloških in inegriranih pridelavah je dovolj papirologije in pa tut velik podjetniške žilce rabis da trgu ponudiš nekaj unikatnega domačega in kvalitetnega
freexgirl.
19. 07. 2011 11.49
the_eye preden spet govoriš, se malo pozanimaj o vsej stvari... gospodarstvu, kmetijstvu in zavarovalništvu mislim, potem pa razmisli še o ministerstvih za to področje ter seveda (evropskem) trgu... no in šele nato pametuj čez sposobnost drugih (kmetov). Si res tipičen primer levaka... to lahko napišete samo razvajeni mestni gospodje pa LP
kadulja
19. 07. 2011 09.45
Ja dragi Molanček če ne bi potratil denarja za ZAFURANO investicijo dobovskega podvoza, ki nikoli ne bo obratoval tako kot bi moral bi še kaj ostalo za uboge kmete tako pa ne bo nič.
AlternativeFacts
19. 07. 2011 08.25
Seveda,tudi tistim,ki nimajo zavarovanj,kako bi lahko bilo drugače v tej deželici?!? Torej bo prihodnje leto spet enako?!?Kaj ko bi enkrat te "kmete" lepo pustili,pa naj propadejo,saj tako kot podjetja,bo kdo drugi kupil kmetijo,tak ki bo dejansko znal upravljati z poslopjem..
_i_love_you_
18. 07. 2011 21.11
kmetje so itak naivci, in verjamejo tej skorumpirani državi....odškodnin pa itak ne bo.... kmetijstvo se v tej državi ne splača. splača se tajkunstvo...