Slovenija

Odškodnina za šentviški predor

Ljubljana, 02. 09. 2008 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars od izvajalca del v predoru Šentvid zahteva odškodnino. Če je v petih dneh ne bo prejel, bo začel z izterjavo po sodni poti.

Družba za avtoceste v RS (Dars) je na izvajalca del v šentviškem predoru – podjetji v skupnem nastopu SCT in Primorje – naslovila odškodninski zahtevek v višini 5.127.746,45 evra. Izvajalec del mora odškodnino nakazati v petih dneh na transakcijski račun Darsa, v nasprotnem primeru bo ta začel z izterjavo odškodnine po sodni poti.

Večkratno zaprtje in neuporaba predora Šentvid v juliju in avgustu je Darsu kot upravljavcu povzročilo znatno materialno in nematerialno škodo, pojasnjuje Dars v sporočilu, ki je objavljeno na njegovih spletnih straneh.

Dars od izvajalca del v šentviškem predoru zahteva odškodnino.
Dars od izvajalca del v šentviškem predoru zahteva odškodnino. FOTO: Tomaž Ungar

Sočasno je Dars ministra za promet Radovana Žerjava pozval, naj država prek svojih organov zahteva od izvajalca del povračilo narodnogospodarske škode, ki je nastala v času, ko je bil predor Šentvid zaprt.

Kot je znano, so avtocestni odsek Šentvid — Koseze, v okvir katerega sodi tudi predor Šentvid, odprli 1. julija, le nekaj ur po odprtju pa so morali del predora v smeri proti Gorenjski zaradi odpadanja protipožarnega ometa zapreti. V noči na 2. julij je promet po predoru znova stekel. Predor je bil nato zaradi sanacije začasno zaprt v noči s 4. na 5. julij oz. s 5. na 6. julij, od 7. do 12. oz. 13. julija in v noči z 21. na 22. julij.

Nato se je v noči na 6. avgust odkrušilo približno dva kvadratna metra protipožarnega ometa, ki je padel na avto z nemško registracijo. Pri tem je prišlo zgolj do materialne škode, cev pa so nemudoma zaprli za promet. Dva dni pozneje sta tako uprava Darsa kot tudi minister Žerjav ponudila odstop. Predsednik vlade Janez Janša ponujenega odstopa Žerjava ni sprejel, usoda uprave Darsa pa še ni znana.

Gradnja predora se je začela leta 2004, njegova vrednost pa znaša 124,7 milijona evrov oz. skupaj z elektro-strojno opremo 135,7 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
03. 09. 2008 19.10
tovariš (drug) nino.če je moj komentar bil preveč pretenciozen, ti žal ne morem pomagati. glede mojega nicka, pa: tudi ti kot ponosen srb, si lahko izbereš nickname slobodan milošević. izbira je tvoja. slovenska ustava ti zagotavlja pravico do svobode govora.
mindfucker
03. 09. 2008 17.07
@tov. nino. kaj si že hotel povedati?
mindfucker
03. 09. 2008 16.43
@tov. nino. kaj si že hotel povedati?
Tov.Nino
03. 09. 2008 13.42
@ Schutzstaffel Še dobro, da imamo pri nas takega strokovnjaka, kot si ti, da zadevo hitro razčistimo... Zdaj nam je pa vsem enkrat za vselej kirstalno jasno, kako stvari stojijo... JAO JAO pretenciozneži... BTW, a te ni sram imet tak nick kot ga imaš...
babls
02. 09. 2008 22.06
Gre za to, da se pove in dokaže, da izvajalec ni zlato tele, ki bi bil nedotakljiv......v marsikaterem primeru ni bil kriv tisti, ki je razpisal naročilo ( so izjeme), temveč izvajalec...........če se vam zdi, da je to kr nekaj, pač dajete potuho izvajalcem, da bodo še vnaprej vlekli naš denar........in potem ne jamrajte koliko nas je kakšen projekt stal......
mindfucker
02. 09. 2008 21.06
napad je najboljša obramba.žerjav in njegov svak nemec neseta po 12 000 davkoplačevalskih eur. netto na mesec za svoje zelo "odgovorno" opravljeno delo. in ko slovenija zahteva odgovornost za šlamparijo, sledi: "primite tatu!" kolikokrat naj še ponovim? za šentviško sramoto so krivi: izključno resorni minister, državni sekretarji na ministrstvu in dars kot investitorji! naj si ti naši veleumni "strokovnjaki" še enkrat dobro preštudirajo pogodbe, ki so jih sklenili z zidarjem! investitor določi nadzornika! stari maček je nategnil mladce in žal, tudi nas davkoplačevalce! pa ne nas še enkrat! ker vse stroške za čeferine, penkote in ostalo bratijo, bo na koncu "pokrila" država, ki se itak ukvarja, le še z razmetavanjem našega denarja!
xes
02. 09. 2008 21.00
nc bat... ob nasih sodnikih ne bodo izterjali prav nic... vsaj v tem desettisocletju ne...
luciluk
02. 09. 2008 20.03
Zalostno res. Sam 5 mio EUR. Pokradl so pa za 100mio. Fak
fuksel
02. 09. 2008 18.57
135.7 mio evrov.....ste vi normalni.....in sedaj mislite, da bo teh pet mio kaj spremenilo...... na kitajskem so za petkrat toliko kot je stal šentvid, sezidali eno navjišjih stavb na svetu, ki jo ponosno razkazujejo.... naši loleki pa so za 135.7 miljonov sezidali 1.5 km predor....... MATR VAM JE....., KAM JE ŠEL DENAR.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!