Slovenija

Janša: To je vrh ledene gore sodne korupcije v Sloveniji

Ljubljana, 04. 06. 2013 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sodba višjega sodišča predstavlja "vrh ledene gore sodne korupcije v Sloveniji", je dejal nekdanji premier Janez Janša. Nekdanji notranji minister Dragutin Mate pa je ocenil, da je bila njegova odločitev za prekinitev pogodbe z Mirageom in Cetisom pravilna.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je poudaril, da je sodba višjega sodišča, po kateri mora Slovenija Mirageu plačati 8,3 milijona evrov odškodnine, pravnomočna. Ministrstvo zdaj po njegovih besedah skupaj z državnim pravobranilstvom preučuje, ali je možna revizija, za katero pa se bo odločilo le, če ne bo preveč tvegana. V nasprotnem primeru bo država podjetje poplačala.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Virant je komentiral, da ravnanje države v zadevi Mirage predstavlja "šolski primer norčevanja iz zdrave pameti državljanov" oz. "kako se ne dela z javnim denarjem".

V tej zadevi je bilo po njegovih besedah s strani države narejenih več napak. Najhujši sta bili uvedba nalepke za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil, kar je bil "navaden birokratski nesmisel", saj "od njih nihče, razen tistih, ki so jih tiskali, ni imel ničesar", ter pogodba z izvajalcema Cetis in Mirage, ki je bila sklenjena zaupno, torej brez javnega naročila, čeprav za to ni bilo "nobenega razumnega razloga".

Pogodbo sklenili v času Drnovškove, nalepke pa ukinili v času Janševe vlade

Pogodba je bila sicer sklenjena za določen čas petih let, in sicer leta 2001, ko je bil notranji minister Rado Bohinc. V zvezi s tem primerom so se tedaj pogosto omenjali tudi interesi takratnega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja. Aktualni notranji minister o morebitni njuni odgovornosti danes ni želel govoriti, saj se ne želi "iti kriminalista". Napovedal pa je, da bodo celotno dokumentacijo predali pristojnim službam, ki bodo ocenile, ali se da na tej podlagi razviti kakšne postopke ali ne. Sam se sicer boji, da je primer zastaral.

Država mora Mirageu plačati glavnico v višini 3,48 milijona evrov zaradi izgube čistega dobička in glavnico v višini 1,16 milijona evrov, ki se nanaša na 25-odstotni davek na dohodek pravnih oseb. Mirageu pripada tudi povrnitev stroškov postopka v višini 18.358 evrov, 10.501 evro in 10.011 evrov. Omenjeni zneski so bili izračunani konec minulega tedna in se zaradi obresti dnevno zvišujejo.

Virant je poudaril še, da je bil v pogodbi vračunan visok dobiček. Kot je spomnil, je nalepka stala pet evrov, iz sodbe pa je razvidno, da bi proizvajalec z vsako nalepko iztržil 3,8 evra čistega dobička. Poleg tega v pogodbi ni bilo klavzule, ki bi urejala možnost, da država nalepke ukine.

Prav to pa se je zgodilo leta 2005 v času notranjega ministra Dragutina Mateja. A tedaj je po Virantovih besedah sledila tretja napaka. Odpoved pogodbe je bila namreč enostranska, "speljana na nespameten način ob ignoranci strokovnih pravnih mnenj".

Če bi se z Mirageom dogovorili, bi bila odškodnina nižja, že zato, ker ne bi bilo za več kot tri milijone evrov zamudnih obresti, je dejal minister. Poleg tega bi morebitni sporazumni dogovor za državo lahko pomenil tudi manjši osnovni znesek, je dodal.

Mate: Vlada je odločitev sprejela soglasno

Nekdanji notranji minister Mate je danes poudaril, da je kot minister preučeval vse administrativne prepreke za državljane in naletel tudi na to nalepko. Predlagal je, da se nalepka ukine, saj ni imela dodane vrednosti. "Vlada je odločitev sprejela soglasno, prav tako je odločitev za spremembo zakonodaje podprl parlament z veliko večino glasov," je poudaril.

Virant pravi, da je ena od najhujših napak, ki jih je v tej zadevi storila država, uvedba nalepke za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil.
Virant pravi, da je ena od najhujših napak, ki jih je v tej zadevi storila država, uvedba nalepke za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil. FOTO: Thinkstock

Kot je še dejal, je notranje ministrstvo podjetju Mirage v procesu pogajanj ob prekinitvi pogodbe ponudilo poravnavo za dobiček, kot so ga navedli v sami strukturi cene, kar bi znašalo med 70.000 do 80.000 evrov odškodnine. "To je podjetje zavrnilo in se sklicevalo na to, da je bil dobiček posamezne nalepke 900 tolarjev, kar v strukturi cene pomeni 73 odstoktov cene. Ministrstvo je bilo torej glede strukture cene zavedeno," je opozoril.

Po njegovem mnenju je glede na vse omenjeno dokaj nenavadno, da je sodišče presodilo, tako kot je, pri čemer se je še vprašal, ali so bili sodišču vsi dokazi predočeni in ali so mu bili pravilno predstavljeni.

Dragutin Mate
Dragutin Mate FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanja in trditve o treh pravnih mnenjih, ki naj bi opozarjala na to, kaj lahko pomeni odločitev za prekinitev pogodbe, je odvrnil, da so pravne službe ministrstva opozorile na možnost tega, da naj bi predčasna prekinitev pogodbe pomenila možen zahtevek za plačilo za dobiček. "Vendar pa je v strukturi cene, kot rečeno, ta dobiček bil v predlagani verziji 80 tolarjev, v dejanski verziji pa 76 tolarjev, kar bi pri količinah, ki so se naročale in uporabljale, znašalo med 70 in 80.000 evri odškodnine za leto in pol ob predčasni prekinitvi pogodbe. To pa bi bila po moji oceni sprejemljiva odškodnina," je pojasnil.

Ob tem je tudi poudaril, da je postopek sprememb zakonodaje v zvezi z odpravo tovrstnih obveznih nalepk trajal nekaj časa, v tem času pa je podjetje Mirage načrtno naredilo nenormalne velike zaloge nalepk.

Glede odločitve sodišča je še dejal, da težko sodi, na podlagi česa je sodišče odločilo, tako kot je, "je pa nenavadno, da me kot tedanjega ministra nihče nikoli ni povabil kot pričo na sodišče, kjer bi lahko zelo natančno opisal in opozoril, kje se dokumenti nahajajo. V času, ko sem sam še bil minister, je ministrstvo pravobranilstvo opozarjalo na vse te podatke, ki sem jih omenil," je še izpostavil.

Janša: To je 'nek vrh ledene gore sodne korupcije v Sloveniji'

Sodba višjega sodišča predstavlja "vrh ledene gore sodne korupcije v Sloveniji", je danes dejal nekdanji premier Janez Janša in dodal, da sodbe višjega sodišča še ni prebral, da pa jo bo.

Če bo šla ta sodba mirno mimo, če ljudje ne bodo protestirali, si res zaslužimo, da nas strižejo kot ovce. Janez Janša

"Vsi se spomnimo tistih nalepk, ki so bile popolnoma nepotrebne. Lepilo se jih je na avtomobilske šipe zato, da so prijatelji tedanjega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja dobro zaslužili," je bil kritičen.

"Ta pogodba je bila potem prekinjena, nalepke so bile ukinjene, ljudem so bili prihranjeni milijoni pri nepotrebnih stroških. Dvomim, da je kdo v Sloveniji, ki pogreša to nalepko, ki je še dodatno kazila vetrobranska stekla in predstavljala velik strošek," je dodal.

Po Janševih besedah so tedaj vpleteni v zadevo zdaj preračunali, da je šla v pozabo in prek svojih zvez zlobirali sodbo, "ki bo tistim, ki so izgubili ta neupravičeni posel, dodelila neko visoko, milijonsko odškodnino iz davkoplačevalskega žepa".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (946)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
05. 06. 2013 15.37
+3
Nehajte že enkrat vmešavati Kučana. Če bi Điđi ne bil obsojen bi bilo vse v redu. Sedaj so vsi krivi,da je prejemal podkupnino samo on. sama "poštenost" ga je.
mali_mali
05. 06. 2013 15.25
+4
Zakaj pa takrat ko je imel možnost JJ ni uredil sodstva? Zato ker mu je to takrat odgovarjalo.
Gaja Bobek
05. 06. 2013 15.24
+5
plačajte kar ste zkuhali MI NE BOMO!!!!! gremoi na ceste!!!!! nlb cerkev pa kaj še??????
Ezekiell
05. 06. 2013 14.56
+7
JANŠA SE PA JOKA!
masai mara
05. 06. 2013 14.00
+6
vsi so skorompirani in pokvarjeni, samo on je vele poštenjak..aja pa Bavcar
belaroza
05. 06. 2013 13.24
+10
Vse čestitke sodnici, da je imela toliko jajc in obsodila, kar je bilo za obsodit..... Čas je že bil, da pride resnica na dan
an?ka30
05. 06. 2013 14.44
+0
Kaj vsaka ji čast,sej so dokazi a da je delau lumparije!!!! Raje se vprašej,če bo sploh kdaj odsedeu to kazen?
mali_mali
05. 06. 2013 15.27
+3
pričakujte SDS ovske bombice! tudi na sodišču se ne sme snemat pa so si SDS-ovci to privoščili in še na internet dali. Bogi reveži -umski kak krivica se jim godi!
MIKRI MAUS
05. 06. 2013 13.08
+10
YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
tmmmm4
05. 06. 2013 12.12
-7
Očitno je poleg države v riti tudi sodstvo. Tu podpiram Janšo. Gremo na ulice in poriušimo te hiše krivice.
dostmam1
05. 06. 2013 12.25
+12
Jaz ga pa ne podpiram. Nalepke so bile čist zgrešen projekt, ampak sodišče je odločilo prav. Sklenjena je bila pogodba, prepotentna Janševa vlada pa jo je enostransko prekršila. Žal ne bodo plačali oni, ampak mi. Prav drago nas bo stalo trkanje po prsih za edini "dosežek" tiste vlade.
kleber
05. 06. 2013 12.50
-1
Ko je bila pogodba sklenjena so kasirali v LDS_u. Janša jo je prekinil. Če bi še naprej plačevali nalepke bi moral sam dati peneze iz svoje denarnice in suma sumarum bi to bil mnogokratnik
didiss
06. 06. 2013 18.13
+2
to se lahko zgodi samo v sloveniji da dobi en kot je jansa bogih 24 mesecev zapora ,temu se rece vzhod!
AyrtonS
05. 06. 2013 11.50
+10
in vrh ledene gore korupcije gre za 2 leti na Dob...neprecenljivo,..vsi gredo za njim,...vsi paraziti v sloveniji
498983
05. 06. 2013 11.48
+12
Kdo je podpisal to pogodbo in sedaj naredil za 8mio eur škode? Mate, Bandelj? Zaplent in pobrat mu vse, njemu in njegovi družini!!!
SMRDIsmrdiSMRDI
05. 06. 2013 11.25
+10
Ja Janez...."To je vrh ledene gore sodne korupcije v Slovenij" nikamor več naprej se neda, konec je, konec poti, ni več stopnic....zdej pa dol poglej.....je veliko "raje" k te prčakuje....
kolcamož
05. 06. 2013 10.44
+14
ja janšek bil si že mandatar pa si skoz lapal, da v sloveniji pa ni korupcije,če je to vrh ledene gore,je bil pa prej dno piramide
SMRDIsmrdiSMRDI
05. 06. 2013 11.30
+8
Trglav
05. 06. 2013 10.29
+14
Danes berem, da je Janša zaskrbljen zaradi odškodnine, ki jo mora država plačati Mirageu. Pa prav njegovi so to skuhali. On je takrat očitno pozabil, da nimamo več totalitarizma in je naročil, da z nalepkami prenehamo. So bile potrebne? Verjetno, da ne! Vendar, sklenjena je bila neka pogodba, ki naj bi v demokraciji veljala! Imamo zakone, ki veljajo samo za nekatere. Ali vidite vzorec? In njega skrbi za nas! Ja križana lesa, a je čisto ob pamet? Bomo videli danes, če imamo zakone za dvoje državljanov!
d888
05. 06. 2013 10.15
+10
Ja ja ,če nimaš prave barve knjižice še posla ne dobiš več oziroma ti ga stornirajo.Točno takšne packarije delajo ravno tisti,ki najbolj pljuvajo po enopartijskem režimu. Gotovi ste vsi skupaj......
cratos
05. 06. 2013 10.11
+8
Ma to ne moreš verjet,spet bomo plačevali za grehe,ki jih je zakuhala SDS.
alkimistos
05. 06. 2013 10.28
+4
kdo jih je pa uvedel... pa kaj si slep???? kdo je uvedel nalepke??? zakaj smo jih plačevali... mater eni pa ste res,.. jaooo
partizanein
05. 06. 2013 09.39
+8
Kako lahko obsojen lopov sploh kaj komentira glede korupcije? Sramota!
resslovenka
05. 06. 2013 09.44
+3
Ga ne zagovarjam, ampak je povedal zgolj resnico.
partizanein
05. 06. 2013 09.52
+9
Tudi jaz ne zagovarjam nikogar od politikov, ker so vsi lopovi, ampak imeti obraz in kazat s prstom na drugega je pa visek!
an?ka30
05. 06. 2013 09.55
+1
...partizan tako je že desetletij in je pršlo v kri jim in gre dokler bomo dovolili!!!!!!
jmartin
05. 06. 2013 09.12
+4
dokler bo gazil slovensko zemljo bo delal škodo.......
srebrnibreg
05. 06. 2013 09.08
+9
To jamranje Janše in njegovih sledilcev izgleda kot jamranje nekoga, da mu je poroka kriva za ločitev.
SDS_je_poden
05. 06. 2013 09.07
+9
Samo malo... a je spet Janša nekaj skenslal nelegalno, nezakonito in sedaj bomo plačevali odškodnino? A sploh zna kaj naredit da ni finančnih posledic? Prekinil je to pogodbo, za katero bomo plačevali 8 mio, rezal je plače v JU za katere bo treba vse vrnit z obrestmi..... ne morem verjet da butnglavec ne naredi čisto nič prav.
srebrnibreg
05. 06. 2013 09.09
+6
Še huje je to, da ga nekateri kljub temu častijo.
Uporabnik981904
05. 06. 2013 09.17
-8
Tisti ki ga brezuspešno trpajo v arest zadnjih 20 let so si delili proračunski denar. Ker so ob izgubi oblasti izgubili še posel bodo sedaj zopet od svoje vlade (sodstvo je itak vseskozi pod kontrolo) dobili odškodnino. Bravo vidva mož.trusta :-)
srebrnibreg
05. 06. 2013 09.20
+10
Brezuspešno zato, ker nimamo pravne države. Pogodba je zato, da se spoštuje, če je pa kaj narobe z njo pa se to mor dokazati in nato prekiniti pogodbo in še zahtevati odškodnino.
Uporabnik981904
05. 06. 2013 09.21
-1
srebrnibreg
05. 06. 2013 09.23
+7
Nihče ne trdi, da je Bandelj s temi nalepkami naredil prav, čeprav to zadevo imajo tudi druge Evropske države. Ne plačamo odškodnino zaradi sklenitve pogodbe ampak zaradi prekinitve. Krivec je torej jasen.
SDS_je_poden
05. 06. 2013 09.23
+8
@kernest : Kot ti je že srebrnibreg povedal, pogodbe se podpiše za to, da se vzpostavi zavezo med dvema, da se definira kaj so dolžnosti vsake pogodbene stranke, se jo dosledno spoštuje ne pa da se dela tako kot dela vaš Janez, vse po domače. Meni osebno so bile te nalepke popolnoma brez veze in sem podpiral to, da se jih ukine, ampak sporazumno, ne pa enostransko, kar nas sedaj stane 8 mio.
Gaja Bobek
05. 06. 2013 09.36
+5
ej ne nas, KRIVCE! Ne smemo se pustit odirajo nas do konca vse lopovščine imajo imena, naj plačajo! od nlb dalje!
chucknorris
05. 06. 2013 08.51
-4
To je zadnji poskus rdeče bratovščine, katerim sodstvo služi za prikrivanje njihovih lopovščin.
srebrnibreg
05. 06. 2013 09.06
+8
Kaj je kriva rdeča bratovščina, če takratna vlada ni poznala zakonov in prepoznala posledice prekinitve pogodbe?
alkimistos
05. 06. 2013 10.30
+2
pa kdo zaboga je pa v štartu zahteval nalepjke... pa kaj ste slepi????